Een bekende uitspraak is natuurlijk dat geduld een schone zaak is. Veel mensen snappen echt niet precies wat er met deze uitspraak wordt bedoeld. Iedereen weet natuurlijk wel dat geduld in veel situaties zeer voordelig kan zijn. Het zorgt er immers voor dat je rationele beslissingen gaat maken. Een andere bekende uitspraak is immers dat je eerst tot 10 moet tellen voordat je een beslissing neemt.

Het nemen van ondoordachte beslissingen kan namelijk erg gevaarlijk zijn. Je kunt er jezelf mee in de knoop helpen, maar je kunt er bovendien ook anderen mee belasten. In dit artikel wordt de kracht van geduld uitgelegd. Wat zijn de voordelen van geduldig zijn? Hoe word jij geduldig? Hoe zorg je ervoor, door meer geduld te hebben, dat je geen last krijg van stress of een burn-out? Wat moet je doen als je ongeduldig bent?

We helpen je graag!

Geduld en ongeduldig zijn

Ongeduldig zijn zorgt ervoor dat je als mens veel minder gefrustreerd raakt. Ook kan het er bijvoorbeeld voor zorgen dat je bepaalde taken op een heel ineffectieve manier gaat uitvoeren. Ongeduld leidt er namelijk toe dat je onbewust veel fouten gaat maken. Stel je dat een opdracht krijgt om bepaalde cijfers in te voeren in Excel.

Dit is een taakje waarbij een goede concentratie nodig is. Je moet die cijfers heel goed intypen, want als je fouten maakt dan is het hek van de dam. Wanneer je echter ongeduldig wordt, dan is de kans groot dat je meer fouten gaat maken. Hierdoor kloppen de cijfers niet meer en heb je grote problemen. Dit kan bijvoorbeeld op het werk voorkomen, maar wellicht ook met betrekking tot je eigen administratie.

Dit is slechts een voorbeeld, maar zo zie je maar dat ongeduldigheid slecht kan zijn. Mocht je dit allemaal op een geduldige wijze doen, dan is de kans veel groter dat het allemaal op een normale wijze wordt ingevoerd.

Ongeduldig zijn en je geduld niet kunnen bewaren kan leiden tot een burn-out.

Lees over de symptomen van een burn-out in ons gratis e-book

Kalmte bewaren
Hand drawn hourglass with good things take time quote

Geduld bewaren

Een ander punt van geduld bewaren is ook dat het goed is voor je gezondheid. Het is namelijk aangetoond dat geduldige mensen over het algemeen gezonder leven dan mensen die ongeduldig zijn. Ongeduldige mensen zijn namelijk veel sneller verslavingsgevoelig dan mensen die hun geduld kunnen bewaren. Mensen die ongeduldig zijn hebben bijvoorbeeld sneller de neiging om te gaan roken of veel alcohol te nuttigen.

Bovendien leidt ongeduld er ook toe dat je meer kans maakt overgewicht te krijgen. Mensen zonder geduld hebben in de regel moeite met een natuurlijke rem. Dit leidt ertoe dat ze constant blijven dooreten, of bijvoorbeeld drugs op een onverantwoorde manier consumeren.

Het nadeel van deze handelingen is dat dit alleen nog maar meer problemen in de hand gaat werken. Zo kan een klein probleem, namelijk ongeduldig zijn, verstrekkende gevolgen hebben voor die persoon. En ook voor de familie en de samenleving. Het belang van geduldig zijn mag dus ook nooit worden onderschat. Daarom is het ook relevant om altijd je geduld te bewaren. Geduld is immers een schone zaak en wel om meerdere redenen.

Lees ook over boosheid

Ben je ongeduldig in het herstellen van burn-out?

Zorg er dan voor dat je de juiste handvaten hebt!

Bekijk hier: coaching bij burn-out

Geduld is een schone zaak

Hierboven hebben we enkele nadelen van ongeduldig zijn opgesomd. Daarbij hebben we ons enkel op de negatieve aspecten gericht van ongeduldig zijn, maar niet op de positieve aspecten van juist geduldig zijn. Allereerst is het bewezen dat geduldige personen beter prioriteiten kunnen stellen.

Dit houdt in dat ze beter kunnen delegeren en weten wanneer iets relevant is en wanneer niet. Dit zorgt er dan ook voor dat geduldige mensen vaak hoog op de maatschappelijke ladder eindigen. Geduld hebben is een specifieke eigenschap van een goede leider.

Goed kunnen delegeren hoort daar ook bij. Ook weet een geduldig mens op de juiste tijd actie te ondernemen. Hij of zij weet wanneer iets gedaan moet worden. Ook is een geduldig mens zich bewust van de fouten die gemaakt kunnen worden bij het maken van overhaaste beslissingen. Ook zien mensen met geduld sneller het licht aan het einde van de tunnel. Dit betekent: hoop hebben en positief in het leven staan. Ze weten dat een tragedie zich kan voordoen, maar dat je uiteindelijk er alleen maar sterker uit komt.

Lees ook over positief denken

Geduld oefeningen

Er zijn verschillende oefeningen waar je van gebruik kunt maken om geduldiger te worden. Eentje is al genoemd in dit artikel: dat is namelijk tot 10 tellen. Dit is een zeer klassieke oefening die vaak al wordt geleerd aan kinderen. Het nadeel is dat veel mensen zich er niet aan houden en dat is erg jammer. Het is immers een zeer praktisch middel om minder ongeduldig te worden. Vaak voel je je na deze korte 10 seconden al geheel anders dan daarvoor. Je brein kan namelijk rationeel nadenken, maar heeft daar in sommige gevallen wel even wat tijd voor nodig.

Een andere oefening is om dingen letterlijk wat langzamer te gaan doen. Misschien ben je overal altijd wel heel snel mee. Dit werkt ongeduld in de hand, omdat het een soort routine begint te worden. Het is dan verstandig om al je activiteiten eens wat geduldiger uit te voeren. Misschien ben je normaal 10 minuten bezig om je zelf klaar te maken.

Maak daar dan eens 20 minuten van. Doe alles eens wat rustiger aan. Zodra je dat doet zal je al snel merken dat je brein ook meer rust krijgt. Probeer daar een gewoonte van te maken.

Ben je erg ongeduldig en levert dat je veel stress op?

Onze coaches hebben daar vaak mee te maken!

Wil je weten wat de oplossing is?

Bekijk dan: stresscoaching

Proactief handelen

Een proactieve houding aannemen is ook een goede manier om geduld te oefenen. Met een proactieve houding wordt bedoeld dat je enkel met zaken bezighoudt waar je zelf wat aan kunt doen. Veel mensen hebben de illusie dat ze alle problemen van de wereld kunnen oplossen. Dit kan ervoor zorgen dat je je druk maakt om zaken waar je toch niets aan kunt veranderen.

Hier kun je erg ongeduldig van worden. Probeer dus een proactieve houding aan te nemen en focus je enkel op zaken die binnen je eigen handbereik liggen. Een andere, zeer eenvoudige techniek, is om af en toe even diep adem te halen. Hiermee breng je je lichaam tot rust. En je lichaam en brein staan altijd met elkaar in contact. Het zorgt er dus ook voor je rustig wordt in je brein, en daardoor uiteindelijk geduldiger wordt.

Een andere goede techniek is om te mediteren. Tegenwoordig is mediteren zeer sociaal geaccepteerd en zijn er ook daadwerkelijk wetenschappelijke bewijzen over de positieve effecten ervan. Op internet staan veel relevante artikelen over de positieve effecten van meditatie.

Deze zijn dan ook wetenschappelijk onderbouwd. Mediteren kun je leren door erover te lezen op internet. Maar als je er echt ervaren in wilt worden, is het aan te raden om hiervoor een coach in te schakelen. Deze kan je voorzien van goede meditatietechnieken.

Geduld met kinderen

Ook met kinderen is het van groot belang om altijd geduldig te zijn. Dit heeft in principe twee belangrijke redenen. Allereerst moet je als ouder het goede voorbeeld geven. Kinderen zijn zeer beïnvloedbaar en kopiëren vaak het gedrag van hun ouders. Komt het dus regelmatig voor dat jij als ouder zeer ongeduldig bent? Er is dan een grote kans dat je kind dit gedrag gaat spiegelen.

Hij of zij gaat dan ook ongeduldig worden en je wilt natuurlijk niet dat slechte gedrag aan je kind wordt overgedragen. Daarnaast is er bovendien nog een andere reden waarom het belangrijk is om geduldig te zijn met kinderen. Het zorgt namelijk voor een aangename sfeer in huis. Het is ook een goede manier van opvoeden. Je denkt dan rationeel na en bent niet enkel bezig met het ad-hoc beslissingen maken.

Lees ook: Stress om het ouderschap als moeder of stress om het ouderschap als vader

Geduld tips
Business People Using Device Rush Hour Concept

Geduld en het voorkomen van stress en burn-out

Een geduldig mens zijn heeft niet alleen als resultaat dat je een aangenamer en gezonder leven kunt leiden. Een ander voordeel van geduldig zijn is namelijk dat dit ervoor zorgt dat je minder kans hebt op stress. Langdurige stress kan weer resulteren in een burn-out en dat is helemaal ernstig. Een burn-out is een ernstig psychisch probleem dat zich ook nog eens lichamelijk kan manifesteren.

Gelukkig ontstaat een burn-out vaak niet zomaar. Er zijn meerdere signalen die een burn-out kunnen aanduiden. Slecht slapen is bijvoorbeeld een belangrijk signaal. En dan wordt daarmee natuurlijk niet bedoeld dat je eenmalig slecht slaapt. We hebben het dan over chronisch slecht slapen. Ook langdurige hoofdpijn, maagpijn of rugpijn kunnen een burn-out als oorzaak hebben. Heb je dan ook last van dergelijke symptomen? Aarzel dan niet en probeer zo snel mogelijk hulp te zoeken.

Lees ook: Stress verminderen

Geduldiger worden

Wij kunnen je bijvoorbeeld helpen met coaching. Elke burn-out heeft andere symptomen, aangezien het een breed begrip is waar meerdere fysieke en lichamelijke ongemakken onder vallen. Onze ervaren coaches kunnen je echter helpen om zo snel mogelijk van een burn-out af te komen. Een combinatie van sporten en andere coaching-oefeningen kunnen ervoor zorgen dat je burn-out bij de wortel wordt aangepakt.

Door de jaren heen hebben we al veel mensen geholpen om van hun burn-out af te komen. Een coaching kan op verschillende manieren gebeuren. Allereerst is er de mogelijkheid tot 1-1 op coaching. Dit is zeer effectief, aangezien alle focus op jou kan worden gelegd. Maar ook zijn er andere coaching-opties. Zo kun je bijvoorbeeld gecoacht worden via het internet. Voor veel mensen is dat erg aangenaam, omdat je er een minder grote stap voor hoeft te nemen.

Hoe kunnen we je helpen?

Hulp bij burn-out en stress

Het verminderen van stress en het herstellen van een burn-out is geen sinecure. Heb je ondersteuning nodig, dan kan je op onze hulp rekenen. Onze coaches zijn allemaal gespecialiseerd in jouw problematiek. Door hun jarenlange ervaring kunnen ze samen met jou werken aan jouw herstel. Van het resultaat van onze 1-op-1 coaching heb jij je leven lang plezier!

Bekijk ons aanbod voor:

Gerelateerde artikelen

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *