Depressie door burn-out: Een moeder van een gezin met twee kinderen loopt al maanden op haar tenen. Ze heeft pas een nieuwe werkgever gekregen en de werkdruk is verdubbeld. Thuis is ze erg prikkelbaar en snel geïrriteerd. Ze heeft het gevoel volledig op te zijn en niet meer te kunnen. Ze gaat met tegenzin naar haar werk en als ze thuiskomt, heeft ze niet meer de energie om het huishouden te doen.

Een slechte moeder is ze, daar is ze van overtuigd! Omdat ze niet meer de tijd en aandacht aan haar gezin kan geven als voorheen. Ze voelt zich erg waardeloos en denkt erg negatief over zichzelf. Ze heeft het idee in alles te falen en het liefst geeft ze alles op. Bovendien is ze zo moe. Ook voelt ze zich de laatste tijd vaak heel down. Ze begrijpt gewoon niet waarom het allemaal ineens niet meer lukt.

Heeft deze moeder een burn-out of een depressie? Wat denk jij?

Depressie of burnout?

Burn-out of depressie

Een burn-out en een depressie worden vaak met elkaar in verband gebracht en door elkaar gehaald, maar het is niet hetzelfde. Een burn-out is een verstoring in je energiebalans. Een depressie is een stemmingsstoornis. Een belangrijk verschil tussen een depressie en een burn-out is dat depressieve mensen niet meer genieten van dingen waar ze normaal gesproken wel van genoten.

Ze hebben nog wel de energie om dingen te doen, maar vinden niets meer de moeite waard. Ze zien alles heel negatief. Iemand met een burn-out kan wel genieten, maar heeft te weinig energie om dingen te ondernemen. Het lukt gewoon niet. De batterij is leeg. Daarnaast hebben depressieve mensen vooral last van hun klachten in de ochtend. In de loop van de dag gaat het meestal geleidelijk wat beter. Mensen met een burn-out raken daarentegen steeds meer vermoeid naarmate de dag vordert.

Een burn-out is een verstoring in je energiebalans. Een depressie is een stemmingsstoornis

burnout of depressie

Depressie door burn-out

Depressie door burn-out: Depressie en Burn-out lijken in klachten erg op elkaar. Het is dan ook niet vreemd dat beiden vaak door elkaar gehaald worden. Een goede diagnose is hierin dus belangrijk.

Overeenkomende klachten zijn:

  • Uitgeput gevoel
  • Nergens meer zin in hebben
  • Niks meer zien zitten
  • Moeite met sociale contacten
  • Slapeloosheid
  • Etc

Verschillen burn-out en depressie

Toch zijn er ook grote verschillen:

  • Bij burn-out is er een aanwijsbare reden van de klachten (langdurige overbelasting)
  • Bij burn-out is de energiehuishouding verstoord
  • Iemand met een burn-out is ’s morgens fitter dan ’s avonds. De energie is dan op.
  • Iemand met een burn-out wil wel, maar kan niet.
  • Een burn-out is niet op te lossen met antidepressiva.
Verschillen burnout en depressie

Burn-out én depressie

Toch kan het een wel leiden tot het ander. Iemand met een burn-out vraagt zichzelf af waarom het niet lukt. En doordat je niet begrijpt waarom je niet meer kunt doen wat je voorheen wel kon doen, kun je je heel down gaan voelen. Als je een burn-out hebt, heb je te veel cortisol in je lichaam en dat ontregelt de aanmaak van serotonine.

Serotonine is een natuurlijke antidepressiva. Het is een stofje dat je blij maakt en je het gevoel geeft dat je de wereld aankunt. Als er te weinig serotonine wordt aangemaakt, kun je depressieve gevoelens krijgen.

Toch is het niet raar dat iemand met een burn-out getroffen kan worden door depressieve gevoelens. Vaak komt de uitschakeling vrij plotseling. Waar je eerst nog maximaal kon geven, lukt opeens helemaal niks meer. Het liefst kruip je in je bed. De goede wil is er wel, maar het houdt gewoon op. Omdat het contrast tussen de periode voor een burn-out en het ziek worden erg groot is, ontstaan snel depressieve gevoelens.

Veel gehoord is:

  • ”Wat is er toch met me?”
  • ”Nu ben ik helemaal niks meer waard”
  • ”Ik voel me zoveel minder dan een ander”
  • ”Straks ga ik nog dood!”
  • ”Ik ga hier nooit meer overheen komen”
  • ”Wat moet ik met de rest van mijn leven?”

Depressie door burn-out: De oplossing

Het lichaam en de geest schreeuwen in deze fase om aandacht. Het roept heel hard: ‘je oude levenspatroon kan niet meer!’

De omschakeling naar een ander, zinvol leven dat wel de voldoening schenkt waarnaar patiënten op zoek zijn helpt bij het beter worden. In tegenstelling tot een depressie, maakt de behandeling van een burn-out grote stappen op het moment dat een burn-outpatiënt weer grip krijgt op zijn leven.

Naast de grip zal er wat moeten veranderen in de levensstijl van de patiënt. Grenzen aangeven, nee leren zeggen en zelfcompassie zijn zinvolle vaardigheden om aan te leren.

Lees ook dit interessante artikel: Suïcidale gedachten bij burn-out 

Depressie door burnout

Zoek professionele hulp

Als je behandeld zou worden tegen depressie terwijl een burn-out de onderliggende oorzaak is, worden slechts de symptomen aangepakt en kan het uiteindelijk nog langer duren voor je herstelt van de burn-out.

Iemand met een burn-out vereist een heel andere behandeling dan iemand met een depressie.

Zo moeten mensen met een burn-out bijvoorbeeld aangemoedigd worden om met dingen te stoppen (op lichamelijke beweging na). Depressieve mensen moeten daarentegen juist aangemoedigd worden om de deur uit te gaan en dingen te gaan ondernemen. Om erachter te komen of je een burn-out of een depressie hebt, is het erg belangrijk professionele hulp te zoeken.

Test of je een burn-out hebt: Doe de burnouttest

Hulp bij burn-out en stress

Het verminderen van stress en het herstellen van een burn-out is geen sinecure. Heb je ondersteuning nodig, dan kan je op onze hulp rekenen. Onze coaches zijn allemaal gespecialiseerd in jouw problematiek. Door hun jarenlange ervaring kunnen ze samen met jou werken aan jouw herstel. Van het resultaat van onze 1-op-1 coaching heb jij je leven lang plezier!

Bekijk ons aanbod voor:

Vergelijkbare berichten

7 reacties

  1. Anoniem T. schreef:

    Je kunt dus ook depressief worden door een burnout? Ik ben depressief, maar het is wel begonnen doordat ik jarenlang over m’n grenzen heen gegaan ben. Ik probeerde nog zoveel mogelijk werk te verzetten, door elke keer m’n schouders eronder te zetten, totdat ik uiteindelijk niet meer kon. In de tussentijd daarvoor was ik al een paar keer naar de dokter geweest. En die zeiden dat ik tegen een burnout aanzat. Totdat het moment daar was, dat ik ‘ziek’ naar huis ging. Ik kon alleen nog maar huilen, dagenlang achter elkaar. En praten ging bijna niet, zonder te huilen. 2 maanden later kon ik terecht bij een psycholoog. Die zei: depressie. Ik dacht ik? Nee, ik dacht, die psycholoog spoort niet. Ik wist een hele tijd ook niet wat er met me aan de hand was, er was wel iets (dit was nog voordat ik ‘ziek’ thuis zat) met me, maar ik wist niet wat. Toen ik thuis kwam te zitten, zei de dokter, neem maar een time-out van 2 weken. Ik dacht, wat?! 2 weken?! Dat red ik nooit, dat is veel te lang. Ik was heel onrustig, maar tegelijkertijd kon ik ook niks. Verder ontzettend vermoeid. Echt uitgeput. Ik sliep al een paar maanden heel slecht. Heel vroeg wakker, rond 04:00 – 04:30 uur. Later begon ik door te krijgen, dat m’n stemming ook niet je van het was. Maar ik stond daar nooit bij stil. Dat ik nergens meer van genoot. Uiteindelijk ook zelfmoordgedachten en echt het idee hebben, dat het beter was/is, om met dit leven te stoppen.
    Nu vraag ik mij af, zou het eerst een burnout geweest kunnen zijn en dat het daarna is overgegaan in een depressie? Merk nog steeds dat ik uitgeput ben.

    1. Anoniem L schreef:

      ik ben inmiddels een half jaar in mijn burnout en het leek onlangs dat ik langzaam het einde in zicht te zien kreeg maar heb nu weer te maken met een flinke terugval. Het gekke is dat ik mijn werk niet meer leuk vind, voorheen vond ik het wel leuk om te werken. van andere dingen die ik voorheen wel leuk vond kan ik nu ook niet meer genieten. Ik vraag mij af of ik een depressie heb.

      1. Best L, zoals het artikel verwoord zijn depressie en burn-out zaken die met elkaar gelinkt kunnen worden en soms zelfs met elkaar verward. Als je twijfelt over depressie of veel symptomen herkent zou het verstandig zijn om bij een arts te informeren of uit te sluiten dat dit het geval is. We hebben overigens ook een nuttig artikel over terugval tijdens herstel en verlies/verandering van interesses. Wellicht zijn die nuttig voor je.

  2. Anoniem T. schreef:

    Aanvulling op eerdere tekst.
    Ik kon me al wekenlang minder concentreren op het werk, ik maakte veel onnodige fouten. Kon veel minder hebben. En toen ik ‘ziek’ thuis kwam te zitten, kon ik geen geluid van muziek en/of radio en tv meer verdragen. Ik hoorde allerlei geluiden die er niet waren, ik zag allerlei dingen die er niet waren. Het leek of sommige mensen met dubbele tong praatten. En dat bijna niet kunnen praten zonder te huilen, heeft maanden geduurd. Ik kon niet meer lezen. 1 woord was al teveel. Ontzettend schrikken van de zachtste geluiden. En zo kan ik nog wel even doorgaan. Nu is het zo dat de normaalste dingen een obstakel zijn, een uitputting. Zoals eten, aankleden. Ik vraag me af of het een mengelmoes kan zijn van een depressie en burn out.

    1. Dag,
      Een burnout gaat vaak samen met depressieve gevoelens. Ik zou adviseren om de BERG methode te hanteren en daarmee te kijken of je depressieve klachten afnemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *