Eenzaam tijdens de feestdagen: Je kunt het nu al zien wanneer je naar de supermarkt wandelt: De straten zijn verlicht en de kerstversieringen hangen door de stad. En het is op het moment dat ik dit nog schrijf nog november. Sinterklaas is zelfs nog in het land maar toch houden we ons ook al bezig met de festiviteiten rondom kerstmis. De decembermaand is voor velen een heerlijke maand vol plezierige momenten. Warme tijden waarbij je veel samen bent met familie en vrienden. Van etentjes tot spelletjes avonden, gourmetten en kerstliederen zingen rondom de piano. Het zit er weer allemaal aan te komen.

De decembermaand, ook wel de meest populaire feest maand van heel het jaar, is voor velen de leukste tijd van het jaar. De maand waar iedereen altijd met enorm veel plezier naar uitkijkt. De maand waar men weken van te voren al mee bezig is. ‘Welke kleur doen we de kerstballen dit jaar?’, ‘Zullen we gourmetten of gaan wokken?’.

December niet de leukste maand van het jaar

Het zal je wellicht verbazen maar deze ‘leukste tijd van het jaar’ is niet voor iedereen de leukste tijd van het jaar. En velen begrijpen dit niet. En om eerlijk te zijn is het ook wel moeilijk om uit te leggen, vooral als je zelf wel een kerstfanaat bent.

Voor dit artikel hebben we gesproken met Els. Els is 35 jaar, werkzaam op een uitzendbureau en heeft twee kinderen. Ze is 7 jaar getrouwd en heeft een ‘British shorthair’ genaamd Bobby. Voor de buitenwereld lijkt ze alles mee te hebben. Wat je alleen niet ziet als je naar haar perfecte Facebook posts ziet is dat ze inmiddels al maanden thuis zit met een burn-out. En nu de feestdagen er aankomen schiet ze nog meer in de paniek. Hieronder kun je een passage uit haar dagboek lezen.

De feestdagen komen er aan en ik vind het vreselijk. Vreselijk eng. Het is niet zo dat ik geen gezelligheid wil en geen leuke dingen wil doen maar ik kan het soms werkelijk waar niet opbrengen om weer gezellig rond de tafel te zitten of überhaupt een leuk gesprek aan te gaan met een verre tante die ik maximaal twee keer per jaar zie.

Ik voel me hier ook zo gigantisch slecht over omdat ik wel graag gezellig wil zijn en mensen ook niet het gevoel wil geven dat dit persoonlijk naar hun toe gericht is. Het probleem ligt echt volledig bij mij zelf. Ik ben de laatste tijd zo moe en ik voel me zo verschrikkelijk eenzaam.

Ik kan hier in toch niet de enige zijn?

Kerst vieren met burn out

Een hekel aan feestdagen

Ik zit nu al een aantal maanden thuis met een burn-out. Een burn-out, ook weer zo iets wat veel mensen niet begrijpen. Soms had ik graag een gebroken been gehad, ja ik snap dat dat raar klinkt, maar dan hoefde ik me niet elke keer te verantwoorden of me zelf uit te leggen waarom ik mij niet lekker voel of even geen zin had om af te spreken. Een gebroken been kan je zien. Een burn-out niet. En dat is soms nog best lastig. Voor je zelf maar zo ook voor je omgeving.

Iedereen ervaart een burn-out ook anders. Dus om een exacte beschrijving te geven wat er door ieders hoofd heen gaat is moeilijk. Waar ik zelf veel last van heb is paniek, vermoeidheid en onrust. Ik heb maanden onder grote stress op de werkvloer gestaan en thuis ging het ook even wat minder. Wanneer het op werk niet goed gaat en je ook stress ervaart vanuit je relatie thuis stapelt het zich al snel op.

Nu ben ik zelf niet iemand die snel opgeeft. Zoals vele van ons gaan we door tot het soms bittere einde. Je wilt je niet overgeven aan een ‘burn-out’. Je bent een doorzetter en gaat echt tot het uiterste. Ik heb dat ook gedaan en uiteindelijk ben ik volledig gecrasht. Ik vraag me soms af of ik niet beter naar het advies van mijn naasten had kunnen luisteren en eerder aan de bel had getrokken. Maar goed, dat is natuurlijk heel makkelijk om achteraf te zeggen.

Moeite met sociaal contact tijdens burn-out

Nu is het zo ver gekomen dat ik zo ontzettend moe ben dat de meest normale dingen ineens heel lastig zijn geworden. Elke dag. Het maakt niet uit wat voor activiteit ik overdag doe of hoe vroeg ik naar bed ga, ik word elke ochtend weer moe wakker. En als je moe wakker word, dan wil je vooral geen drukte om je heen. Geen lawaai, geen drukte en geen kamer vol mensen waarmee je verplicht moet spreken. En dan ook nog eens de druk om er goed uit te zien en aanwezig te zijn in het moment zelf.

Het is lastig uit te leggen maar soms is het poetsen van mijn tanden of douchen zelfs te veel om op te brengen omdat je zo ontzettend uitgeput bent. Maar goed, als je met vrienden en familie bent wil je natuurlijk wel fris ruiken en alleen die gedachte kan mij al veel stress en paniek geven. ‘Ik moet vandaag gezellig zijn’. ‘Ik moet er goed uit zien en fris ruiken’. ‘Ik moet leuke gesprekken kunnen houden’.

Zaken die normaal de normaalste zaak van de wereld zijn en zo vanzelfsprekend zijn dat je er niet bij stil staat dat het anders zou zijn. Maar geloof mij, als je kampt met een burn-out zijn dat soort zaken ineens immens groot. Alles voelt ineens als een enorme verplichting en continu in je hoofd ‘ik moet ik moet ik moet’ horen is ook niet prettig.

Eenzaam feestdagen

Behoefte aan rust maar eenzaam

Het is ook heel dubbel want waar ik heel veel behoefte heb aan rust en alleen zijn kan het tegelijkertijd ook ontzettend eenzaam en alleen aanvoelen. Ik wil graag de gezelligheid en de saamhorigheid ervaren maar op het moment dat ik me zelf in zo een ‘gezellige situatie gooi’ verlang ik al weer direct naar mijn kamer, mijn bed, me zelf afsluiten en isoleren zodat ik kan rusten en ontspannen. Dus ja, waar doe je dan goed aan? Het is gigantisch moeilijk, dealen met een burn-out tijdens de feestdagen. Soms is niks goed genoeg en alles te veel. Het is niet alleen moeilijk voor je zelf maar ook voor je omgeving.

Wat ik, iemand die zelf kampt met een burn-out graag aan de lezers van dit artikel zou willen mee geven is het volgende: Wat ik heb geleerd de afgelopen maanden is dat ik het vooral goed moet door communiceren naar mijn vrienden en familie.

Ook op momenten dat je niet wilt dat ze je steunen en je overladen met aandacht en berichten, hou ze wel op de hoogte over je wel gesteldheid want of je het wilt geloven of niet, er is altijd wel iemand die zich zorgen om je maakt. Een ouder, een partner, een collega, een vriend of een familielid. Je voelt je wellicht alleen maar helemaal alleen zul je niet zijn.

Waardeer die mensen ook en geef aan dat je gewoon even tijd voor je zelf nodig hebt. Het is niet erg om je soms terug te trekken. Sommige mensen hebben dat nodig om te helen en om echt tot rust te komen. Voel je niet verplicht om geforceerd mee te doen aan alle kerst drukte en kerst activiteiten.

Feestdagen verplicht?

Als het dit jaar even niet lukt is dat niet erg. Je kan het altijd volgend jaar weer proberen! En wil je de eenzaamheid toch een beetje tegengaan? Probeer dan wat leuks voor je zelf te doen. Een heerlijk warm bad, je lievelingstijdschriften kopen, een leuke kerstfilm op Netflix aan zetten en je lievelingshapjes in huis halen.

Blijf goed voor je zelf zorgen. Of in ieder geval, probeer het. Er zullen betere tijden aankomen. Soms moet je even door een diep dal gaan voordat je weer een hoogtepunt bereikt. En dit is niet erg. Wees niet te hard naar je zelf toe. Probeer lief te zijn voor je zelf. En je zelf nu eenzaam voelen, dat is niet leuk. Ik begrijp het, echt waar. Ik zit in de zelfde situatie. Maar wat ik tegen me zelf blijf zeggen en wat mij echt helpt is dat het gevoel dat ik nu ervaar niet voor altijd is. Er breekt binnen kort een nieuw jaar aan. Een nieuw jaar vol nieuwe kansen, nieuwe mensen en nieuwe ervaringen. En dat geldt ook voor jou!

Gerelateerde artikelen

Hulp bij burn-out en stress

Het verminderen van stress en het herstellen van een burn-out is geen sinecure. Heb je ondersteuning nodig, dan kan je op onze hulp rekenen. Onze coaches zijn allemaal gespecialiseerd in jouw problematiek. Door hun jarenlange ervaring kunnen ze samen met jou werken aan jouw herstel. Van het resultaat van onze 1-op-1 coaching heb jij je leven lang plezier!

Bekijk ons aanbod voor:

Vergelijkbare berichten

Eén reactie

  1. Al jaren niet mijn favoriete periode van het jaar. Mede omdat mijn vader in 2012 tussen kerst en oud en nieuw is overleden. Mijn verjaardag is ook zoiets. Mijn moeder is de dag na mijn verjaardag nadat ze flauw was gevallen in het ziekenhuis opgenomen. We kwamen erachter dat ze een hersentumor had en is toen binnen 3 maanden overleden. Ik mijd skyradio dan ook. Nu alweer met de kerstliedjes begonnen. Nee hoor ik verlang naar oudjaarsdag!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *