Creativiteit kost veel energie, maar het kan je ook veel positieve energie opleveren. Door creatief te zijn kun je iets maken of creëren uit het niets. Het kan veel denkvermogen en energie kosten om veel creatief bezig te zijn.

Hoe leuk een creatieve baan ook kan klinken, juist in deze creatieve branche komt een burn-out of stressgerelateerde klachten vaak voor. Hoe komt dit en hoe kan creativiteit ook helpen om beter om te gaan met stress? Dit alles lees je in dit volgende artikel over creativiteit en stress.

Invloed stress en burnout op creativiteit

Invloed stress en burn-out op creativiteit

Had je eerst genoeg tijd en energie om na je werk nog heerlijk te gaan schilderen, of vond je de creatieve aspecten van jouw werk eerst ideaal en kost het je nu juist extra veel moeite? Wanneer je te maken hebt met veel stress of een burn-out, kan dit een negatieve invloed hebben op jouw creativiteit. Het kost namelijk veel denkvermogen om iets te kunnen creëren. Je moet creatief kunnen nadenken, maar wanneer je gestrest bent, kan dit extra moeilijk zijn.

Wanneer je namelijk te maken hebt met stress, is de hormoonhuishouding overhoop. Je hebt meer “stresshormonen” in jouw lichaam die je gestrest laten voelen. Deze hormonen hebben ook in groten getale invloed jouw neurologische samenstelling. Door stress ervaar je dat je niet rustig kunt nadenken en dat je de hele tijd een opgejaagd gevoel ervaart. Hierdoor heb je daadwerkelijk minder denkruimte vrij om creatief te kunnen denken.

Hierdoor wordt jouw creatief denkvermogen neurologisch flink beperkt. Het is niet slechts een gevoel dat je minder makkelijk creatief kunt denken, dit is neurologisch gezien ook daadwerkelijk het geval door stress. Waar je voorheen rustig kon worden door te handwerken, schilderen of problemen oplossen, kun je zelfs tijdens deze praktijken een gestrest gevoel krijgen.

Gratis e-book:
zo herken je
een burn-out
(Inclusief checklist)

Voorkom dat je energiereserves definitief leeg raken en je in een ernstige burn-out belandt met alle gevolgen van dien. Met dit e-book leer je de symptomen tijdig herkennen.

e-book-symptomen-burnout

Niet meer creatief denken

Wanneer je lekker in je vel zit, komen de creatieve ideeën er zo uit! Je kunt juist energie krijgen van leuke creatieve projecten. Wellicht ben je aangenomen voor jouw functie, vanwege jouw creatieve denkvermogen. Maar wanneer er druk op de ketel staat, kan het soms niet meer lukken om creatief te denken.

Dit heeft natuurlijk een zeer negatieve uitwerking wanneer je voor jouw werk genoodzaakt bent om creatief te kunnen. Een groot nadeel is dat deze creatieve afstomping een vicieuze cirkel kan worden. Door het gevoel van stress kun je ni­et meer creatief denken of uitvoeren, hierdoor kun je weer extra gaan stressen omdat dit invloed heeft op jouw werkprestaties. Wanneer de werkprestaties naar beneden gaan, kun je opnieuw stress ervaren waardoor je creatief helemaal afstompt. Hierdoor blijven de stress en het gebrek aan creativiteit zich keer op keer opstapelen.

Waar jouw creatieve baan eerst een echte droombaan was, kan het nu juist enorm verstikkend voelen om te blijven creëren. Waar voorheen een creatief concept bedenken juist energie gaf, kan het nu als een enorme taak voelen.

Niet meer creatief kunnen denken door stress

De gevolgen

Er zijn zeker gevolgen aan een gebrek aan creatief denken door een burn-out of overmatig stress ervaren. Wij hebben enkele gevolgen op een rijtje gezet:

Werkdruk

Waar je normaal weinig tijd nodig had om een creatief concept te ontwikkelen, kan het nu veel meer tijd en energie kosten. Hierdoor heb je het gevoel dat je een veel hogere werkdruk hebt, met als gevolg een hoger gevoel van stress.

Niet kunnen ontspannen

Een creatieve uitlaatklep hebben, is cruciaal voor veel mensen om te ontspannen. Wanneer dit wegvalt, kan het lastig zijn om goed te kunnen ontspannen. Hierdoor kunnen de stresslevels nog verder omhooggaan.

Bekijk hier onze ontspanningsoefeningen!

Problemen op het werk

Wanneer creativiteit belangrijk is op jouw werk of voor jouw functie, kunnen er problemen ontstaan op de werkvloer. Jouw werkprestaties verminderen en dit kan tot overlast zijn voor het team of de werkgever. Dit kan een ontslag als uiterst gevolg zijn.

Zie ook: Hoe praat ik op mijn werk over een burnout?

Negatieve gevoelens

Bij stress en burn-out klachten komen negatieve gevoelens vrijwel altijd voor. De invulling van jouw leven kan flink veranderen wanneer de creativiteit wegvalt. Dit kan de oorzaak zijn voor negatieve en depressieve gevoelens.

Relatieproblemen

Stress en burn-out klachten eisen vaak een grote tol voor relaties. Dit geldt voor zowel romantische, sociale of werkrelaties. Deze kunnen onder hoge druk komen te staan.

Zie ook: Relatieproblemen door stress of een burnout.

Fysieke problemen

Stress is niet simpelweg iets mentaal, het kan ook fysiek flink tot uiting komen.

Zie ook: Waarom mentale- en fysieke problemen nooit los staan van elkaar.

Negatieve spiraal

Waar je goed op moet letten, is dat je niet in een negatieve spiraal terecht komt. Stressklachten resulteren namelijk al gauw een negatieve spiraal van gevoelens. Zeker wanneer creativiteit een groot onderdeel is van jouw bestaan. Wanneer de creativiteit wegvalt en je stress dagelijks ervaart, kunnen negatieve gevoelens de bovenhand gaan vormen.

Ook wanneer jouw creatieve projecten nu minder vaak slagen, kan dit een gevoel van onmacht en minderwaardigheid opleveren. Je hebt het gevoel dat je niets goed kunt doen. Het kan lastig zijn om uit zo’n negatieve spiraal te komen. Het is belangrijk dat je tijdig hulp zoek. Dit kan bijvoorbeeld in de vorm van creatieve coaching zijn.

Hoe kunnen wij je helpen?

Wij staan voor je klaar met een team van ervaren coaches. Onze coaches zijn actief in heel Nederland en zeer ervaren in het oplossen van stress en burn-out klachten.

Waarom creatieve therapie helpt

Soms kan het lastig zijn om jouw gevoelens onder woorden te brengen. Je kunt bepaalde emoties of gevoelens goed ervaren, maar deze uitdrukken zijn soms lastig. Niet iedereen praat namelijk eenvoudig over hoe hij of zij zich voelt. Hierdoor kan traditionele therapie soms weinig effect hebben.

Het kan enorm bevrijdend zijn om jouw emoties toch te kunnen uitten op een andere wijze. Soms kun je gevoelens niet goed beschrijven, maar wel goed verbeelden. Creatieve therapie helpt je om op een andere wijze dichter bij jouw gevoelens te komen. Zeker wanneer voorheen creativiteit een belangrijke rol speelde in jouw leven, kan creativiteit nu helpen om beter om te gaan met jouw gevoelens.

Niet slechts aan de hand van gesprekken, maar aan de hand van actief creatief bezig zijn, leer je om te gaan met jouw problematiek. Waar komt de stress uit voort en hoe zou je deze creatief kunnen omschrijven?

Creatieve opdrachten

De coaches zijn gespecialiseerd in creatieve therapie en kunnen jou hierbij goed ondersteunen. Door creatieve opdrachten uit te voeren, leer je meer over jezelf, de oorzaak van de stress en welke activiteiten of gebeurtenissen en negatieve uitdrukking hebben op jouw leven. Het kan enorm verhelderend zijn om via creativiteit tot deze inzichten te komen.

Het is niet enkel een schilderles en er is ook geen goed of fout. Simpelweg door creatief bezig te zijn, kun je opeens veel dichter bij jouw gevoel komen. De creatieve therapeut kan veel opmaken uit jouw werk. Het kleurgebruik en vormen die je gebruikt, kunnen veel zeggen over jouw persoonlijkheid, gevoel en emotie rondom een thema. Je leert unieke inzichten over jezelf dankzij deze vorm van therapie.

Ook kan deze vorm van therapie ontspannend werken. Je bent bezig aan je herstel, maar leert direct een manier om beter te kunnen ontspannen. Merk je dat jij ook veel stress ervaart, maar moet je aan coaching gesprekken niet denken? Dan kan creatieve therapie een geweldige optie zijn voor jou. Deze vorm van therapie zorgt ervoor dat je jezelf beter leert kennen en je op een unieke manier kunt uitten.

Hoe word ik creatief?

Creativiteit ontwikkelen

Een creatieve uitlaatklep hebben, is cruciaal wanneer je het druk hebt. Dat je na je werkuren, nog even heerlijk een uurtje naar schilderles kunt gaan of leert pottenbakken. Creativiteit bestaat in allerlei vormen en maten. Wil jij jouw stresslevels verlagen? Dan kan een creatieve hobby de beste optie zijn voor jou.

Zoek een creatieve hobby of activiteit. Door creatief bezig te zijn, hoef je even nergens anders aan te denken. Door je te focussen op slechts één creatieve taak, kan je goed tot rust komen. Ben jij niet zo van het teken, schilderen of boetseren? Er zijn veel meer creatieve mogelijkheden waar men niet zo snel aan denkt.

Wist je dat grafisch ontwerpen, games creëren of interieurs en huizen ontwerpen ook een goede creatieve optie kan zijn? Bekijk welke creatieve activiteit echt bij jou past! Ook kun je tijdens creatieve therapie beter leren welke vormen van creativiteit er zijn en welke het beste aansluiten bij jou.

Hulp bij burn-out en stress

Het verminderen van stress en het herstellen van een burn-out is geen sinecure. Heb je ondersteuning nodig, dan kan je op onze hulp rekenen. Onze coaches zijn allemaal gespecialiseerd in jouw problematiek. Door hun jarenlange ervaring kunnen ze samen met jou werken aan jouw herstel. Van het resultaat van onze 1-op-1 coaching heb jij je leven lang plezier!

Bekijk ons aanbod voor:

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *