Prikkels bij een burn-out: Je loopt door een drukke winkelstraat. Je hoeft alleen van A naar B te lopen, maar je moet je wel door een grote mensenmassa een weg banen. Je hoort vele gesprekken om je heen, een kind begint te brullen en in de verte rijdt een ambulance langs. De avondlichten lijken ineens veel feller dan normaal en je hebt het idee dat iedereen massaal besloten heeft te veel parfum op te doen.

Van een wandelingetje die je normaal geen enkele moeite kost, raak je nu overstuur. Waarom lukt het niet meer de prikkels te filteren? Waardoor ontstaat deze overprikkeling?

In dit artikel spreken we over deze symptomen.

Prikkels en overprikkeling zijn een symptoom van een burn-out.

Wil je meer symptomen van een burn-out ontdekken?

Download dan gratis ons boek symptomen van een burn-out

Wat zijn prikkels?

Via onze zintuigen (zien, horen, ruiken, proeven en voelen) en via onze gedachten of ons lichaam komt informatie binnen. Deze informatie die binnenkomt is een prikkel. Meestal ben je je niet bewust van wat je prikkelt, zoals een geluid of de vele dingen die je ziet. Je merkt prikkeling misschien pas als deze zich uit in blozen, trillen, een snelle hartslag, bevende handen, niet kunnen nadenken, gespannen spieren, een knoop in je maag of zweten. Je voelt je het best als je gematigd geprikkeld bent.

Een stimulus of een prikkel is een verandering in de uitwendige of inwendige omgeving waarop een organisme reageert. Deze reactie wordt ook wel een respons genoemd. (bron: Wikipedia)

Als je te weinig geprikkeld bent, voel je je duf en inefficiënt. Je drinkt dan een kop koffie of zet muziek op om je actiever of alerter te maken. Aan de andere kant raak je overstuur of verward als je zenuwstelsel overbelast wordt. Als de hersenen de hoeveelheid prikkels niet kunnen verwerken is er sprake van overprikkeling. Het lichaam ervaart overprikkeling als een gevaar en gaat stresshormonen produceren. Wanneer je een lange tijd teveel van het stresshormoon cortisol in je bloed hebt, kan dit tot een burn-out leiden.

Waarom komen prikkels anders binnen tijdens een burn-out?

Een reactie op stress is geprikkeld raken. En te lange overprikkeling kan een burn-out tot gevolg hebben. Maar tijdens een burn-out kun je ook nog eens sneller overprikkeld raken dan voorheen. Je bent ineens veel geprikkelder door nieuwe of aanhoudende stimulatie. Te veel of te harde geluiden, een gesprek voeren en nieuwe indrukken zijn je al gauw teveel. Het verschilt per persoon hoeveel prikkels je kunt ontvangen, maar de kans is groot dat je minder tegen prikkels kunt dan voorheen. Een burn-out heeft namelijk een groot effect op je zenuwen.

Prikkels die je binnenkrijgt tijdens een burn-out zullen sneller je zenuwstelstel overbelasten dan voorheen. Dit zal uiteindelijk overgaan naarmate je van de burn-out hersteld. Sommigen hebben meer tijd nodig om te herstellen dan anderen. Misschien voel je je lichamelijk al weer iets beter, maar zijn drukke plekken en grote bijeenkomsten waar je iedereen tegelijk hoort praten nog erg heftig voor je. Gun jezelf de benodigde tijd om te herstellen en neem maatregelen.

Lees ook: snel boos worden door burn-out

Alles komt op je af burn out
Aerial view of people working in the office

Hoe voorkom je overprikkeling?

Het is belangrijk om tijdens een burn-out overprikkeling te voorkomen. Maar hoe voorkom je dat als je ineens zo gevoelig bent voor prikkels? Om erachter te komen welke prikkels je beter kunt vermijden, moet je jezelf goed leren kennen. Welke factoren veroorzaken stress bij jou? Welke prikkels krijg je dagelijks binnen? Zodra je het antwoord op deze vragen weet, kun je naar manieren zoeken hoe je hiermee omgaat en maatregelen nemen om de prikkels te verlagen.

Moet je bijvoorbeeld per se naar drukke plekken gaan? Als je dagelijks door een drukke straat moet, kun je wellicht een omweggetje maken? Of kun je misschien beter een tijdje geen sociale media gebruiken of ’s avonds met oordopjes slapen? Door tijdelijk bepaalde prikkels te vermijden, zul je overprikkeling voorkomen en sneller van je burn-out kunnen herstellen.

Als je veel last hebt van prikkels of overprikkeling als gevolg van een burn-out, dan doe je er goed aan om je te richten op het herstel van een burn-out.

Kom je daar in je eentje niet uit? Vraag dan de hulp van een expert.

Bekijk hier: Coaching bij burn-out

Gerelateerde artikelen

Hulp bij burn-out en stress

Het verminderen van stress en het herstellen van een burn-out is geen sinecure. Heb je ondersteuning nodig, dan kan je op onze hulp rekenen. Onze coaches zijn allemaal gespecialiseerd in jouw problematiek. Door hun jarenlange ervaring kunnen ze samen met jou werken aan jouw herstel. Van het resultaat van onze 1-op-1 coaching heb jij je leven lang plezier!

Bekijk ons aanbod voor:

Vergelijkbare berichten

7 reacties

  1. Gloria schreef:

    Waarom krijg ik bij overprikkeling angst en depressieve gevoelens? Het is alsof ik slecht herstel van overprikkeling (door lang autorijden (meerijden) en teveel Netflix achter elkaar), het geeft een terugval na 4,5 week goed, ik vind dat zo frustrerend. En het voelt dan ook meteen of het nooit weer overgaat. Terwijl ik weet dat het tijdelijk is (in dagen of weken)…wordt je brein dan zo belast?

    1. Hoi gloria,

      Een burn out kan erg lang duren. Al ben ik nu wel nieuwsgierig naar het coachingstraject wat je hebt gehad. We zijn namelijk meestal na een maand of 3 a 4 wel aardig klaar met onze trajecten en is iemand weer gezond en wel aan de slag

    2. Herkenbaar! Bij mij werd uitgelegd dat de amygdala (gebied in de hersenen) daar verantwoordelijk voor is. Kijk ook eens op csr burnout op youtube voor wat uitleg over de ontregeling van het stresssysteem bij burnout. Sterkte!

  2. Gloria schreef:

    (na een dik jaar al burnout. Een coachings traject heb ik al gevolgd…)

  3. Ik ben HSP en in 2015 ben ik burn-out geraakt. Het gaat nooit meer over, ik moet er de rest van mijn leven mee dealen. Het snel overprikkeld raken is onderdeel van mijn leven en ik kan alleen een ietwat teruggetrokken bestaan volhouden.

    1. Beste Ellen, als ik je bericht goed begrijp, is het feit dat je HSP bent een factor geweest om in een burn-out te komen. Het is waar dat hoogsensitief zijn een persoonlijkheidskenmerk is en niet meer weg gaat kan de burn-out die het resultaat is geworden worden opgelost. Het blijft een uitdaging om als een HSP de balans te bewaren tussen overprikkeling en afzondering. Het oefenen met strategieën die helpen met overprikkeling kan een grote hulp zijn om toch zo veel mogelijk uit het leven te halen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *