In onze 24-uurs economie lijkt het alsof er geen plaats is voor rust. We werken steeds meer en steeds harder. Onze telefoon stopt nooit, en de laptop is altijd wel in de buurt. Resultaat: stress. Langdurige periodes van stress zorgen voor een uitgeputte energiehuishouding. Je lijf stopt ermee. Een veelvoorkomende oorzaak van een burn out is rouw. Het komt door een verlies dat je niet hebt kunnen accepteren, maar hebt weggestopt. Het is niet gek dat je in een burn out raakt door de rouw; het leven is al overweldigend, laat staan met een groot verlies.

Herken je je in bovenstaande tekst, maar weet je niet zeker of jij een burn out hebt? Als je een burn out hebt, voel je je op. In elke zin van het woord; lichamelijk, psychisch en emotioneel. Je hebt eerdere signalen vanuit je lichaam genegeerd en je lijf zegt, ‘nu is het klaar’. Je zult jezelf moeten terugvinden. 

Wat is de oorzaak van een burn out?

Een burn out komt vaak vanuit drie oorzaken:

Vooral de laatste van deze oorzaken is er één die wel eens aan rouw gerelateerd is. Het liefst vermijden we namelijk een verlies. Bij een groot verlies is onze eerste reactie dan vaak ook: loop ervan weg. Misschien kan je direct beginnen met het organiseren van de begrafenis. En ben je daarna druk bezig met je werk. Op deze manier ga je niet met je rouw om en blijft je verdriet in je lichaam hangen.

Laat emoties toe

Een verlies roept verschillende gevoelens op. Het begint vaak met boosheid, verdriet en uiteindelijke acceptatie. Accepteer je juist jouw rouwgevoelens niet? Dan krop je alles op. En dit is iets dat veel mensen doen; ze proberen de rouw te slim af te zijn. Helaas kan dit niet, vroeg of laat zal iedereen er op zijn of haar eigen manier mee om moeten gaan. 

Hoe doe je dit dan? Om een burn out te voorkomen is het vooral belangrijk om echt te voelen. Laat je emoties toe, ook als het boze of verdrietige gevoelens zijn, en ervaar deze emoties ook echt. Het is heel normaal als je je vervelend voelt, stemmingswisselingen hebt. Dit hoort, helaas, allemaal bij het proces van rouwen. Als je deze emoties blokkeert, blokkeer je ook het rouwproces

Burn out door rouw

Daarnaast is het belangrijk om jezelf de tijd te gunnen. Het is lastig om te zeggen hoe lang een rouwproces duurt. Er wordt ook vaak gezegd dat je eigenlijk altijd een beetje blijft rouwen om een geliefde die is overleden. Maar gemiddeld gezien voelen mensen zich vaak na ruim een jaar een stuk beter. Als je het zo bekijkt, is het niet gek dat je niet na twee weken weer aan het werk kan gaan alsof er niets is gebeurd – en dat is nu precies wat wij vaak doen. Gun jezelf dus de tijd. Je hoeft echt niet een jaar stil te staan, maar gun jezelf wel de rust als je voelt dat je dat nodig hebt. En accepteer dat je je soms niet goed voelt of geen zin hebt om met anderen te zijn. 

Burn out door rouw voorkomen: tips

Het liefst wil je een burn out door rouw natuurlijk voorkomen. Naast bovenstaande punten, dus accepteer je gevoelens en neem de tijd, zijn hier een aantal tips die je in je dagelijks leven kan implementeren:

  • Maak een gedenkplekje. Het kan fijn zijn om een speciaal plekje te hebben, dat je doet denken aan de overleden persoon. Als er geen graf is waar je heen kunt gaan, probeer dan thuis een hoekje in te richten voor je overleden geliefde. Zet wat foto’s neer, koop mooie bloemen en zet een kaarsje aan. Ga elke dag even bij dit plekje staan – al is het maar een minuut – en sta stil bij het verlies, maar ook de mooie herinneringen. Op deze plek geef je je gevoelens de ruimte. 
  • Blijf bewegen! Door je veel te bewegen voel je je een stuk beter. Dwing jezelf bijvoorbeeld om elke dag een rondje te lopen, of eens per week naar de sportschool te gaan. Hoe beter je voor je fysieke zelf zorgt, hoe beter je mentale zelf zich zal voelen. 
  • Leer meer over rouw! Door meer te leren over rouw zal je jezelf beter gaan begrijpen. Op deze manier kan je makkelijker accepteren dat je hier doorheen moet en dat je het de tijd mag geven. Lees bijvoorbeeld meer over de verschillende fases
  • Maak een schrift als dagboek voor jouw overleden geliefde. Als er een moment is dat je graag iets kwijt wilt aan de overleden persoon, schrijf het dan op alsof je het aan hem of haar vertelt. Zo voelt het alsof jullie nog steeds verbonden zijn. Plus, het helpt jezelf om je gedachten op een rijtje te krijgen. 

Hulp bij burn-out en stress

Het verminderen van stress en het herstellen van een burn-out is geen sinecure. Heb je ondersteuning nodig, dan kan je op onze hulp rekenen. Onze coaches zijn allemaal gespecialiseerd in jouw problematiek. Door hun jarenlange ervaring kunnen ze samen met jou werken aan jouw herstel. Van het resultaat van onze 1-op-1 coaching heb jij je leven lang plezier!

Bekijk ons aanbod voor:

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *