Langdurige stress is een akelig monstertje dat allerlei symptomen met zich meebrengt. De meeste herken je waarschijnlijk snel. Misschien ben je erg moe, kun je je moeilijk concentreren of ben je de laatste tijd een beetje uit je humeur. Stress en vermoeidheid kunnen echter ook een tal van andere symptomen veroorzaken die men niet zo snel relateert aan het probleem. Wat dacht je bijvoorbeeld van duizeligheid, spierpijn of vlekken voor de ogen?

Zwarte vlekken voor de ogen, daar heeft waarschijnlijk iedereen wel eens last van gehad, maar hoe weet je nu of dit door vermoeidheid komt? In sommige gevallen is het namelijk een aandoening aan het oog die dit veroorzaakt of misschien ben je te snel opgestaan vanuit een zittende of liggende posities. Dan komen soms de sterretjes voor je ogen dansen. Wat zijn nu precies de symptomen van vlekken voor de ogen?

Gratis e-book:
zo herken je
een burn-out
(Inclusief checklist)

Voorkom dat je energiereserves definitief leeg raken en je in een ernstige burn-out belandt met alle gevolgen van dien. Met dit e-book leer je de symptomen tijdig herkennen.

e-book-symptomen-burnout

Symptomen van vlekken voor de ogen

Zie je vlekjes of zwarte stippen die voor je ogen dansen of langzaam bewegen? Dan zou dit kunnen duiden op oververmoeidheid. Door enkel dit symptoom te analyseren, is het echter lastig om daar duidelijkheid over te verschaffen. Deze zelfde vlekjes zouden namelijk eiwitvlekjes in het glasvocht van je oog kunnen zijn (mouches volantes).

Wanneer je vlekken voor de ogen ziet, kan dit een symptoom van ernstige vermoeidheid, stress of (een beginnende) burn-out zijn. Als dit zo is, is de kans groot dat je ook al andere symptomen bij jezelf hebt opgemerkt die bij stress horen. Vlekken voor de ogen kunnen overigens ook ontstaan ten gevolge van visuele vermoeidheid. In dit geval zijn je ogen overbelast, bijvoorbeeld door het te lang staren naar een computerscherm. Het kan echter ook getriggerd worden door stress.

Tot slot kan vermoeidheid leiden tot oogmigraine, waarbij je zwarte vlekken kunt zien in een of beide ogen, of een grote vlek die verandert van kleur en vorm. De randen van deze vlek kunnen flikkeren. De lengte van een aanval kan variëren van een kwartier tot een uur of soms zelfs langer. Hoofdpijn kan hierna optreden, maar dat hoeft niet.

Oorzaak

Stress, vermoeidheid en een burn-out kunnen dus op veel mogelijke manieren leiden tot vlekken voor de ogen. Veel mensen ervaren het als vervelend of het beangstigt hen zelfs, omdat ze door de vlekken soms even helemaal niets meer zien. Als stress de directe boosdoener is van de aandoening, dan ontstaan de vlekken door het overmatig aanspannen van de oogspieren.

Wanneer je last hebt van langdurige stress, kan jouw lichaam niet rusten. In de stressmodus worden jouw spieren continu aangespannen en dat geldt ook voor je oogspieren. Je ogen worden vermoeid, waardoor je vlekken voor je ogen krijgt of wazig gaat zien.

Niet alleen het aanspannen van je oogspieren, maar ook het stresshormoon cortisol kan invloed hebben op je zicht. Het doet namelijk de bloedvaten vernauwen, dus ook die van je ogen. Sommige mensen gaan hierdoor vlekken zien. Stress zorgt daarnaast voor adrenaline. Dit hormoon bereidt ons lichaam voor om snel te kunnen vechten of vluchten in een noodsituatie.

Dit heeft ook effect op je ogen. Je pupillen verwijden zich, waardoor meer licht je oog binnenvalt. Waarschijnlijk heeft dit als doel dat jij het potentiële gevaar, waardoor je lichaam in de stress schiet, beter kunt zien.
Ben je langdurig gestrest of heb je al een burn-out te pakken, dan kan het zijn dat jouw pupillen vaak langdurig verwijd zijn. Hierdoor raken je ogen overbelast en dit brengt in sommige gevallen ook pijn met zich mee.

Indirecte oorzaken

Koffie, alcohol en te weinig water. Naast de directe gevolgen van stresshormonen op je ogen, zijn er ook indirectere oorzaken. Denk bijvoorbeeld aan de stof cafeïne. Misschien ben je vermoeid en drink je daardoor meer koffie dan goed voor je is. Cafeïne kan er echter voor zorgen dat de kleine bloedvaatjes in je ogen samentrekken, waardoor je zicht beïnvloed wordt.

Drink wel voldoende, het liefst water, want door te weinig vocht, kan de vloeistof die zich in je ogen bevindt dikker worden dan gewoonlijk en dit kan op zijn beurt ook weer zorgen voor vlekken. Tot slot kan het zo zijn dat je, om de stress even te vergeten, wat vaker alcohol drinkt. Dit onttrekt echter vocht aan het lichaam, waardoor er ook een tijdelijke vermindering van zicht ontstaat.

Wil je dat wij je helpen?

Wij staan voor je klaar met een team van ervaren coaches. Onze coaches zijn actief in heel Nederland. In de afgelopen jaren hebben we duizenden mensen geholpen.

Lawaai

Sommige mensen zijn er gevoelig voor, anderen iets minder, maar lawaai kan ons ook gestrest doen voelen. Zo bleek uit onderzoek dat mensen bijziendheid vertoonden, wanneer zij bloot werden gesteld aan een plotseling lawaai. Nadat zij zich vervolgens weer konden ontspannen, konden zij weer goed zien.

Nu heb je misschien niet dagelijks te maken met plotseling lawaai, maar sommige werkruimtes kunnen behoorlijk rumoerig zijn. Je hoort misschien constant machines die aan het werk zijn, mensen die lachen of juist druk aan het discussiëren zijn en andere herrie die van buiten komt. Hierdoor wordt concentreren lastig en je kunt er behoorlijk gestrest van raken. Dit kan hierdoor ook weer invloed hebben op je zicht.

Of de oorzaak van de vlekken voor je ogen direct of indirect aan vermoeidheid of stress is gelinkt, kun je vaak voor jezelf nagaan. Probeer bij te houden, wanneer je vlekken voor je ogen krijgt. Is dit na een lange (stressvolle) werkdag? Is het na je tweede kop koffie? Of heb je misschien niet voldoende water gedronken?

Vlekken voor de ogen tegengaan

Heb je last van stress of van een burn-out? Dan kun je de vlekken voor je ogen zien als een waarschuwing van je lichaam dat je over je eigen grens heengaat en dat het NU tijd is om rustig aan te doen. Pak dan ook even die rust, ook al zit je op het werk. Toch wil je natuurlijk het liefst zo snel mogelijk af van die vlekken die voor je ogen bewegen en je zicht belemmeren. Het kan zijn dat je klachten samengaan met andere oog of zichtgerelateerde klachten:

Ga voor een blijvende oplossing

Indien je vlekken ziet ten gevolge van visuele vermoeidheid (dat op zijn beurt weer veroorzaakt kan worden door stress en algehele vermoeidheid) zou het bovenstaande goed kunnen werken. Let wel op: het is een tijdelijke oplossing. Je zult je stress moeten verminderen om alle symptomen die je ondervindt ten gevolge van stress te doen verdwijnen.

Doordat we in deze maatschappij continu onder druk staan en dus geen rust kunnen lijken te pakken, ook al willen we dat wel, is het belangrijk je grenzen aan te geven.

In sommige gevallen is de vermoeidheid en de overmaat aan stress al zolang in je leven aanwezig dat je op een burn-out afstevent. Is dit bij jou het geval? Laat het dan niet zo ver komen, maar zoek hulp. Met onze coaching kun je de wortels van het probleem aanpakken, zodat niet enkel die akelige vlekken voor je ogen verdwijnen, maar ook je lichaam en geest weer tot rust komen.

Hulp bij burn-out en stress

Het verminderen van stress en het herstellen van een burn-out is geen sinecure. Heb je ondersteuning nodig, dan kan je op onze hulp rekenen. Onze coaches zijn allemaal gespecialiseerd in jouw problematiek. Door hun jarenlange ervaring kunnen ze samen met jou werken aan jouw herstel. Van het resultaat van onze 1-op-1 coaching heb jij je leven lang plezier!

Bekijk ons aanbod voor:

Vergelijkbare berichten

6 reacties

 1. Mirjam Noordmans schreef:

  Bedankt voor de informatie. Ik heb regelmatig de laatste tijd gekleurde vlekken voor m’n ogen. Na het lezen van deze info is er een hoop duidelijk geworden (helaas) Bedankt!!

 2. Ook ik heb al zo heel lang vlekken en stippen voor ogen . Soms krijg ik er migraine van of andersom. wordt zo moe van die vlekken of ook andersom ? ben ook al voor staat behandeld. nu weer naar oogarts voor die vlekken. Maar als ik dit leest dan is me ook een hoop duidelijk geworden. omdat ik me ook vaak gespannen voeld en last heb van paniek aanvallen . Bedankt voor alle uitleg .

 3. Zwanetta vd velde schreef:

  goedemorgen
  Ik heb al vier dagen dat ik vlekjes en stipjes zien de linkerkant.
  Ik weet niet wat dat is bloeddruk was goed.

  1. Hoi Zwanetta,

   Het is altijd goed om hier doktersadvies over in te winnen.
   Tevens kun je je afvragen of je klachten erger worden door de stress. Sommigen houden hiervoor een dagboekje bij om de klachten te herkennen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *