Naar buiten! Stress verminderen. Signalen van je lichaam beter leren herkennen. Fitter, sterker en vrolijker. Creatiever en helderder in je hoofd, waardoor je gezondere keuzes leert maken… Het klinkt bijna te mooi om waar te zijn. Maar het zijn bewezen effecten van buiten zijn en wandelen met een coach: wandelcoaching.

Wandelcoaching is hot. Of cool. Afhankelijk van het seizoen. Wandelcoaches werken het hele jaar door buiten. Benutten het ontspannende en herstellende effect van de natuur. En coachen jou op alles waarin jij beter wilt worden. Zoals in het herstellen van stress- of burn-out klachten. Meer weten over wandelcoaching en de voordelen voor jou? Lees verder!

Voor wie is een (wandel)coach nuttig?

Een (wandel)coach brengt jou in beweging, als jij voelt dat je vastloopt. In je werk. Thuis. Je hebt te veel stress in je leven, door alle ballen die je hoog probeert te houden. Op je werk je uiterste best doen. Overwerken. Geen nee zeggen. Thuis er zijn voor je partner en kinderen. Misschien mantelzorg voor familieleden. Je vrienden zien en voor hen klaarstaan. Je huis en tuin up to date houden… en niet te vergeten jezelf.

Maar door te veel van jezelf te vragen en onvoldoende rust en ontspanning, raak je vermoeid en minder scherp. Daardoor kosten taken steeds meer tijd. En nemen de problemen alleen maar toe. Je lontje wordt korter. Je krijgt pijntjes, wordt somberder en slaapt slechter. En dan ga je ook nog bezuinigen op de dingen die goed voor je zijn, zoals een gezonde maaltijd koken, afspreken met vrienden, ontspanning en beweging. Herkenbaar? Voor meer dan een miljoen mensen in ons land in ieder geval wel. Zij kampen met burn-out klachten. Je bent dus zeker niet de enige.

Voor wie is een wandelcoach nuttig

Wandelcoaching is begeleiding die je losweekt van je dagelijkse routines en stressbronnen. Van alles wat niet goed voor je is. Je gaat letterlijk met afstand naar je leven kijken en komt daardoor juist dichterbij jezelf. Bij wat JIJ nodig hebt. Door samen te wandelen, praten en met je wandelcoach oefeningen te doen, breng je de basis weer op orde. Je krijgt gerichte adviezen en opdrachten voor gezond eten, ontspanning, slapen, ademhaling en beweging. Praktische informatie die je meteen toe kunt passen. Zo komt er meer rust en energie.

Daarnaast helpt de coach je om er achter te komen wat er écht belangrijk is voor je. Wat je wilt en kunt. En vooral ook wat niet (meer). Mooie inzichten! De energie die vrijkomt gebruik je om dingen te doen die bij jou passen. Om je verder te ontwikkelen. Zodat je niet alleen herstelt van stressklachten, maar samen met de wandelcoach stapjes zet naar een beter leven na burn-out.

Wat kan een coach voor mij doen?

Een coach kan je dus helpen veranderingen door te voeren. In werk, studie, ondernemerschap, sport, ouderschap, relaties en/of gezondheid. Het kan zijn dat je al een bepaald doel in gedachten hebt. En je persoonlijke ontwikkeling een boost wilt geven. Het kan ook zijn dat je alleen weet dat je huidige situatie ongezond of ongewenst is. Je wilt er vanaf maar weet niet hoe. Je hebt hulp nodig om inzicht te krijgen in wat je belemmert. En wat je kunt doen om stap voor stap weer in beweging en dichter bij je doel te komen.

Een coach helpt je hiermee door je vragen te stellen, een spiegel voor te houden en oefeningen te doen. Coaching is een zeer effectieve vorm van leren, omdat je 1-op-1 aan de slag gaat en volledig maatwerk krijgt aangereikt: wat voor JOU werkt! Onze coaches zijn gespecialiseerd in duurzaam herstel van stress- en burn-outklachten.

Wat is een wandelcoach?

Het voordeel van een wandelcoach is buiten ontspannen wandelen

Een wandelcoach is een coach waarmee je niet binnen vier muren zit, maar naar buiten gaat. Een andere manier van coachen dus. Heerlijk vrij samen naast elkaar lopen in de natuur. Hij of zij leert je dus niet wandelen, maar coacht al wandelend. Wandelcoaching is een wereld van verschil met coaching binnenskamers. Het praat makkelijker want je hebt niet steeds oogcontact, maar loopt lekker ontspannen naast één van onze coaches. En samen wandelen blijkt de kwaliteit van de relatie te verbeteren. En omdat een goede relatie met je wandelcoach voor betere resultaten zorgt, is samen wandelen tijdens de coaching dus super fijn en effectief.

Een wandelcoach werkt in de natuur en gebruikt alle mooie dingen die deze omgeving te bieden heeft. Zoals de geur van gras of het geluid van stromend water om je zintuigen open te zetten en daarmee weer contact met je lichaam te maken en te ontspannen. Of een trap of brug die symbool staat voor de vooruitgang die je wilt maken. Een fijne afwisseling van lopen en stilstaan, gesprekken en stilte, gebruik van hoofd en lichaam, mindfulness en andere mooie oefeningen, leren en doen. Onze coaches nemen je graag mee op stap in de buitenlucht. 

De voordelen van buiten bewegen in het herstel proces

Een prachtig onderzoek (juni 2021) van Agnes van den Berg [1] (omgevingspsycholoog en hoogleraar natuurbeleving aan de Rijksuniversiteit Groningen), bevestigt wat wij al wisten. Wandelcoaching vermindert werkstress en burn-outklachten en verhoogt werkplezier bevlogenheid en zelfvertrouwen. Wandelingen in het groen zijn dus overduidelijk goed voor onze lichamelijke en geestelijke gezondheid! Een aantal voordelen van bewegen in een natuurlijke omgeving van op een rijtje:

Herstel van je stressbrein

Door een wandeling te maken, stimuleer je de doorbloeding van je hersenen en maak je nieuwe celletjes en verbindingen aan. Je kunt daardoor weer beter plannen, organiseren, nadenken, tot oplossingen komen en je concentreren. Negatieve gevoelens en een opgejaagd en gestrest gevoel krijgen minder kans.

voordelen van buiten bewegen voor het herstelproces

Ook neemt je empathie toe. Zodat je milder naar jezelf en anderen gaat kijken. Je parasympathische zenuwstelsel (je natuurlijke rem) wordt actiever, waardoor je weer kan gaan ontspannen, tot rust komt en beter kan slapen. En, een hele fijne, buiten een flinke wandeling maken verhoogt het gehalte aan serotonine: een neurotransmitter die invloed heeft op je stemming, kalmte en zelfvertrouwen. Je voelt je daardoor vrolijker en meer ontspannen.

Goed voor je spieren

De door alle stress opgebouwde afvalstoffen worden door het bewegen afgevoerd en spierpijn wordt daardoor minder en je spieren worden sterker en soepeler.

Betere conditie en minder kans op ziekte

Door regelmatig buiten te bewegen, neemt je conditie toe en verdwijnt je vermoeidheid. Van een burn-out herstel je dus niet door op de bank te blijven zitten. En je vermindert meteen de kans op hart- en vaatziekten en andere nare kwalen.

Beter zelfbeeld 

Ons lichaam is gemaakt om buiten te bewegen. Ergens weten we dat allemaal wel, maar doen we er vaak te weinig mee. Door nu bewust tijd vrij te maken voor iets dat zó natuurlijk voelt en goed voor je is, voel je je een stuk positiever over jezelf. En het feit dat je (weer) kan bewegen, is een oppepper voor je zelfvertrouwen.

Hoe kunnen wij je helpen?

Wij staan voor je klaar met een team van ervaren coaches. Onze coaches zijn actief in heel Nederland en zeer ervaren in het oplossen van stress en burn-out klachten.

Beweging

Het samen buiten bewegen is letterlijk vooruitgaan en kijken. Dit helpt je om patronen te doorbreken en met jouw toekomst aan de slag te gaan. Wat ligt er om de hoek op jou te wachten?

Positiever denken 

De zachtheid van de wandelende beweging is goed voor je humeur, creativiteit en positief denken.

Betere proprioceptie

Een woord dat je niet zo vaak hoort. Proprioceptie [2]. Het staat voor het vermogen om je lichaam waar te nemen. Zo leer je signalen van stress sneller en beter op te merken. Een prachtig en zeer belangrijke vaardigheid dus om stressklachten in de toekomst snel aan te kunnen pakken.

Wanneer heb ik meer dan een wandelcoach nodig?

Wanneer je al een tijdje niet lekker in je vel zit en vermoeidheidsklachten hebt, is het altijd verstandig om door je huisarts andere oorzaken dan chronische stress uit te laten sluiten. Is stress wel een oorzaak, dan kan wandelcoaching jou goed helpen!

Heb je te maken met verslaving, trauma, depressie of andere psychiatrische klachten, dan kan een specialistische therapeutische behandeling nodig zijn. Ook hier kan wandelcoaching door onze professionals complementair worden ingezet om met je werken aan rust en ontspanning.

5 tips om het meeste uit je coachingstraject te halen

 1. Hoe eerder je aan de bel trekt, hoe minder ernstig de situatie wordt en hoe sneller je je weer beter voelt. Maar let op: 
 2. Herstel kost tijd, stressklachten zijn niet in een paar weken ontstaan en herstellen ook niet in een paar weken. Heb dus geduld.
 3. Schaam je niet om om hulp te vragen, hulp vragen is juist stoer en dapper. Je toont lef door dingen te willen veranderen.
 4. Coachen is één van de meest effectieve manieren van leren. Jouw coach levert 1-op-1 maatwerk om jou te helpen herstellen. Probeer alle tips en adviezen uit.
 5. Heb vertrouwen in de expertise en juiste kennis van je wandelcoach en in je herstel: je hebt de juiste stap gezet. Hoe meer je vertrouwt op een goede afloop, hoe minder stress je ervaart en hoe sneller je herstelt.

Hulp bij burn-out en stress

Het verminderen van stress en het herstellen van een burn-out is geen sinecure. Heb je ondersteuning nodig, dan kan je op onze hulp rekenen. Onze coaches zijn allemaal gespecialiseerd in jouw problematiek. Door hun jarenlange ervaring kunnen ze samen met jou werken aan jouw herstel. Van het resultaat van onze 1-op-1 coaching heb jij je leven lang plezier!

Bekijk ons aanbod voor:

Veelgestelde vragen

We kunnen ook zeggen, wat levert een wandelcoach op? Herstel van plezier en gezondheid is een onbetaalbaar kado. Hoeveel een wandelcoach kost, hangt af van jouw situatie. Wat jij nodig hebt. Dat klinkt misschien flauw. Maar vergelijk het maar eens met je huis laten schilderen door een professionele schilder. Deze zal niet van te voren kunnen vertellen wat dat je gaat kosten. Maar wel na een grondige inspectie van je houtwerk. Een goede en professionele wandelcoach zal eerst een intake gesprek met je willen doen en daarna een voorstel en prijsopgave doen.

Onze coachtrajecten lopen circa 3 tot 12 maanden. De duur is helemaal afhankelijk van jouw situatie, wensen en mogelijkheden. Tijdens een gratis intake gesprek maakt de wandelcoach een inschatting hiervan. Na afloop van de afgesproken periode is het altijd mogelijk om te verlengen, omdat we natuurlijk niet weten wat we onderweg tegenkomen en wat er nog meer wakker wordt gemaakt bij jou. We gaan bij onze wandelcoaching voor duurzame resultaten: een beter leven na burn-out.

Buiten zijn maakt het coachen beter. Simpeler kunnen we het niet zeggen. Je herstelt sneller en beter door coaching in de natuur.

Natuurlijk wil je een goede wandelcoach. En wellicht zie je door de bomen het bos niet meer als je gaat zoeken. Waar je op kunt letten is of de coach is aangesloten bij een beroepsvereniging en zijn of haar opleiding, kennis en ervaring. Daarnaast kan je vragen naar ervaringen van anderen of reviews lezen. Ook kan het een voordeel zijn als je wandelcoach onderdeel is van een professionele organisatie met een beproefde en onderbouwde aanpak. Natuurlijk draait het ook om de klik, vraag daarom altijd een gratis kennismaking en intake aan.

Bronnen

 1. Agnesvandenberg.nl – Onderzoek en lezingen over natuurbeleving… – gevonden op 13-07-2022
  Link naar pagina op Agnesvandenberg.nl
 2. Wikipedia.org – Proprioceptie – gevonden op 13-07-2022
  Link naar pagina op wikipedia.org
 3. Sciencedirect.com – Walk ik it off… – gevonden op 13-07-2022
  Link naar pagina op sciencedirect.com

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *