Wanneer je voor een belangrijke keuze staat, luister je dan naar je verstand of volg je je hart? Het is het mooiste als je gevoel en je verstand op een lijn zitten. Maar het kan gebeuren dat je gevoel en je verstand met elkaar in strijd zijn. Hoe ontstaat zo’n strijd? En hoe weet je of je teveel in je hoofd zit of dat juist je gevoel de overhand neemt? 

Hoe ontstaat een strijd tussen gevoel en verstand?

Je gevoel kan in strijd raken met je verstand wanneer je gevoel of je intuïtie je een bepaalde richting instuurt, maar er in je hoofd twijfel en onzekerheid opspeelt. In je hoofd probeer je de situatie te analyseren en springen vragen op: Wat nu als dit of dat gebeurt?

Het kan ook zijn dat je gedachten je iets vertellen wat niet overeenkomt met wat je diep van binnen voelt. Je weet verstandelijk dat het de beste keuze is, maar het gaat in tegen je gevoel. De vraag is: Wie heeft gelijk? Je verstand of je gevoel?

Hoe weet je of je in je hoofd of in je gevoel zit?

Je zit in je hoofd wanneer je situaties of beslissingen zo rationeel mogelijk bekijkt. Zodra je zorgen hebt en teveel in je hoofd zit, kun je krampachtig na blijven denken. Je brein moet en zal een oplossing brengen. Ben jij zo’n piekeraar? Merk je weleens dat je hoofd begint te tollen? Dan leef je veel in je hoofd.

Je zit in je gevoel wanneer je je voornamelijk door je gevoelens en emoties laat leiden. Als je voor een keuze staat, ga je voor wat je hart je ingeeft. Misschien sta je zelfs bekend als een echt gevoelsmens. Het is aan de ene kant heel mooi dat je je bewust bent van je gevoelens. Toch kan het in bepaalde situaties ook overweldigend zijn als gevoelens de overhand nemen.

hoe weet je of je in he hoofd of in je gevoel zit

Waarom ga je in je hoofd zitten?

In onze maatschappij moet altijd alles feitelijk beredeneerd worden. Zo heb je misschien van kinds af aan geleerd om dingen met je hoofd op te lossen. Vanaf het moment dat je naar school ging, heb je geleerd dat kennis belangrijk is en dat je daar altijd op terug kunt vallen. Wanneer je wel naar je gevoel wil luisteren, kun je door anderen irrationeel gevonden worden.

Bovendien moeten we steeds meer kunnen in minder tijd. Deze druk die de maatschappij op ons legt, zorgt niet alleen voor veel stress maar zorgt er ook voor dat we steeds meer in ons hoofd leven. In je hoofd zitten is een soort overlevingsstrategie geworden. Voor gevoelens is geen ruimte meer. Terwijl je juist ruimte zou kunnen creëren in je gedachten door je bewust te worden van je gevoelens

Wat als gevoel de overhand neemt?

Anderzijds roepen velen dat je je hart moet volgen. Je kiest wellicht vaker voor je gevoel omdat je verwacht dat je hart je niet in de steek laat. Voert bij jou je gevoel de boventoon?

Wat is jouw ervaring met je hart volgen? Heeft het goede resultaten opgeleverd? Ook al klinkt de uitspraak ‘volg je hart’ heel mooi, het pakt helaas niet altijd zo uit al we verwachten. Wat je voelt is namelijk niet altijd waar en zo kan je hart je eigenlijk voor de gek houden.

Samenwerken gevoel en verstand

Wat je voelt is niet altijd waar en wat je denkt is ook niet altijd waar. Is het dan überhaupt mogelijk de strijd tussen gevoel en verstand op te lossen? De strijd is ontstaan doordat een van de twee het probeert te winnen van de ander. Je probeert of je gevoel te onderdrukken en alles verstandelijk te beredeneren. Of je gaat zo op in je gevoel dat je onverstandige keuzes maakt. De oplossing is daarom je gevoel en je verstand meer te laten samenwerken in plaats van ze met elkaar te laten strijden.

Tips om met de strijd tussen gevoel en verstand om te gaan

De strijd tussen gevoel en verstand oplossen is belangrijk om goede keuzes te maken. Een disbalans ontstaat wanneer je teveel doorslaat in een van de twee. En deze disbalans kun je oplossen door meer aandacht aan de tegenovergestelde te besteden. Je gevoel kan veel invloed hebben op je verstand en je verstand op je gevoel. Om beiden goed te laten samenwerken, kunnen de volgende tips je helpen.

Stel je kernwaarden vast

Je kunt je gevoel en verstand laten samenwerken door stil te staan bij je kernwaarden. Zowel je gevoel als je verstand kunnen je concessies laten doen en dat veroorzaakt uiteindelijk een conflict tussen je gevoel en je verstand.

Je kunt bijvoorbeeld een heel goed gevoel hebben bij een relatie, maar als je niet dezelfde kernwaarden als je partner hebt, zal het waarschijnlijk op den duur gaan wringen met je verstand. Of een bepaalde baan kan verstandelijk de beste optie lijken qua salaris en het soort werk. Maar ook hier kan een conflict ontstaan met je gevoel als de bedrijfsfilosofie niet past bij jouw waarden.

Schrijf je langetermijndoelen op

Om te voorkomen dat je een impulsieve keuze maakt, is het goed je langetermijndoelen voor ogen te houden. Je emoties willen je vaak een richting opsturen naar wat goed voelt op een bepaald moment. Maar door toe te geven aan zo’n impuls kunnen je langetermijndoelen in gevaar komen. 

Word meer bewust van je gevoelens

Als je heel rationeel ingesteld bent en het moeilijk vindt om bij je gevoel te komen, is het belangrijk je meer bewust te worden van je gevoelens. Je kunt dat doen door meer uit je hoofd te komen. Maar hoe doe je dat? 

Je kunt uit je hoofd komen door je meer bewust worden van al je zintuigen. Sta vaker stil bij de geluiden die je hoort, de wind die je voelt, het eten dat je proeft. Daarnaast is het goed al je gedachten op te schrijven om uit het gepieker te komen. Bovendien is het belangrijk om voor voldoende bewegen te zorgen. Pak vaker de fiets of ga lekker wandelen in de natuur.

Door je kernwaarden vast te stellen, je lang termijndoelen voor ogen te houden en je bewust te blijven van je gevoelens, zul je een verbinding krijgen tussen je gevoel en je verstand. Je zult keuzes maken die zowel voor je verstand als je gevoel kloppen. En daarmee voorkom je veel stress en onnodige zorgen!

Hulp bij burn-out en stress

Het verminderen van stress en het herstellen van een burn-out is geen sinecure. Heb je ondersteuning nodig, dan kan je op onze hulp rekenen. Onze coaches zijn allemaal gespecialiseerd in jouw problematiek. Door hun jarenlange ervaring kunnen ze samen met jou werken aan jouw herstel. Van het resultaat van onze 1-op-1 coaching heb jij je leven lang plezier!

Bekijk ons aanbod voor:

Vergelijkbare berichten

2 reacties

  1. Miranda schreef:

    Disbalans tussen verstand en gevoel. Precies waar er bij mij sprake van was. Door met Marianne te gaan wandelen, te zien, horen, voelen wat er om mij heen was (en is), door te genieten van al die kleine beetjes kwam ik weer veel meer in balans. Dit is zo’n fijne reminder!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *