Page content

Burnout door schuldgevoel

Burnout door schuldgevoel

Een burnout kan ontstaan door een schuldgevoel. Schuldgevoelens komen vaak voor bij een burnout, maar dit gedeelte gaat niet over de gevoelens die bij een burnout komen kijken, maar bij het ontstaan van een burnout door schuldgevoel.

Het schuldgevoel dat een burn-out veroorzaakt kan het best worden omschreven als: het gevoel hebben minder te presteren dan de gemiddelde maatstaf. Mensen die een burnout krijgen kunnen vaak wel beredeneren dat ze voldoende presteren, maar voelen dat vaak anders. Zeker in lastige situaties waarin onzekere gevoelens optreden.

Voorbeelden bij het oproepen van schuldgevoelsn

Bijvoorbeeld:

 • Een collega die een stuk beter gepresteerd heeft
 • De kinderen van broer of zus die een torenhoog niveau onderwijs genieten
 • Je bent vergeten je schoonvader te helpen
 • Je hoort achteraf dat een goede vriend problemen heeft gehad waar niks vanaf wist.
 • Je hebt het gevoel niet te kunnen voldoen aan de eisen van je ouders
 • Je hebt de doelstellingen op je werk niet gehaald

Een schuldgevoel ontstaat dus doordat er ergens een tekort is geweest waarvan je vindt dat je dat moet oplossen. Je kunt de rest van je leven opofferen om te proberen dit tekort op te lossen, en daarmee schuldgevoel weg te nemen.

Nu heeft iedereen wel eens last van schuldgevoelens. Op het moment dat je een belangrijke afspraak bent vergeten met een van je kinderen, of iemand per ongeluk in de kou laat staan die hard hulp nodig had. Het overkomt iedereen.

Burnout doordat je je schuldig voelt

Ongezonde schuldgevoelens

Schuldgevoel wordt ongezond wanneer je overdreven hard gaat werken om van je schuldgevoelens af te komen. Vaak is het probleem in je hoofd vele malen groter dan dat het in werkelijkheid is. Bovendien verschillen mensen ontzettend van elkaar. Het kan dus goed zijn dat mensen die je een schuldgevoel bezorgen, dat helemaal niet zo bedoelen. Er zijn ook mensen die je graag een schuldgevoel bezorgen. Bedenk dan dat ze dit vaak doen zodat ze zichzelf beter voelen

Kans op een burnout wordt groter

Hoe groter de schuldgevoelens, hoe groter de kans op een burnout. Ga maar na: hoe harder je gaat om een tekort om te draaien naar een overvloed, hoe meer energie je verliest. De kans is groot dat je te maken krijgt met de symptomen van een burnout

Als je veel last hebt van schuldgevoelens, en merkt dat dit je (teveel) energie kost, doe je er goed aan je te laten coachen op eigenheid. Je krijgt dan zelf het stuur over je leven weer in handen.

Heb je deze artikelen al gelezen?

In onze kennisbank over burnout vind je talloze artikelen die je op weg helpen.

Kunnen wij je helpen?

Het team van Meulenberg Training en Coaching verzorgt zowel online als 1-op-1 training en coaching bij burnout en stress. Neem gerust contact met ons op.

  Comment Section

  0 reacties op “Burnout door schuldgevoel

  Plaats een reactie


  *