arrow_drop_up arrow_drop_down
Onmacht man met burn-out - Waar doe je goed aan?

Onmacht man met burn-out - Waar doe je goed aan?

Het geeft een vreselijk gevoel als je ziet dat je man al weer thuis komt na zijn werk en er helemaal doorheen zit. Al weken heeft hij steeds minder energie, is humeurig, en wordt steeds maar meer gesloten. Zo ken je hem niet, zo wil je het (hem) niet en zo wil je ook niet verder in de toekomst. Er moet iets gebeuren denk je..


Je besluit om hem wat extra te vertroetelen, hij hoeft even niets te doen in huis, je kookt zijn lievelingseten, je geeft hem 's avonds een heerlijke schoudermassage. En je vraagt hem wat er speelt, wat je voor hem kan doen. Hij bromt wat terug... 'laat me maar met rust', 'er is niets... gewoon druk'. Ken je dat? Je ziet dat het niet goed gaat, dat het steeds slechter gaat zelfs. En hij wil niet naar je luisteren.

Je ziet dat het bergafwaarts gaat, maar hij lijkt maar niet te willen luisteren.


Zijn burn-out en jouw onmacht

Ineens is er de burn-out. Je man heeft een burn-out. Je wil hem van alle kanten bijstaan, helpen, zorgen wegnemen, tips geven, ondersteunen, alles..... Maar nog steeds wil hij niet naar je luisteren. Het lijkt wel alsof hij niet naar je wilt luisteren


Zelf heb ik dit ook zo ervaren. Onmacht, maar ook frustratie. Ik heb het tijden zien aankomen, zien gebeuren, maar ik stond er bij en ik keek er naar. Op een gegeven moment begon ik aan mezelf te twijfelen:

"Ik dacht hij hoort mij niet, hij snapt mij niet, doe ik het wel goed?"


Wat onmacht met je doet wanneer je partner een burn-out heeft

Onmacht is een naar gevoel en veroorzaakt vaak veel extra spanning en stress. Wat doet onmacht met jou als partner?

  • Het geeft je het gevoel dat je geen controle hebt over de situatie, dat je niets kan doen (en dat geeft jou veel stress)
  • Het kost enorm veel energie (erg vermoeiend dus)
  • Het vermindert je gevoel van gelukkig zijn
  • Het geeft je minder zelfvertrouwen (alles wat je zegt of doet is niet goed)
  • Het geeft je het gevoel dat je geen rol hebt in het geheel (je hebt toch een relatie met elkaar, dan doe je dit toch ook samen, dan heb jij als partner toch ook een rol in het herstel?)


Wat kun je doen aan het gevoel van onmacht?

Een gevoel van onmacht kan je op een gegeven moment verlammen, je hebt zoveel geprobeerd dat je het ook niet meer weet. Als je het wist, dan had je het immers al gedaan! Er is een kans dat je niet alles meer overziet doordat er zoveel speelt voor je (je man is ziek, je runt in je eentje het huishouden, je werk vraagt ook de nodige inspanning, je familie en vrienden vragen aandacht, etc.).

Zelf overeind blijven

Hoe vervelend de situatie van je man ook is, uiteindelijk zul je zelf overeind moeten blijven om hem te kunnen geven wat hij nodig heeft. Je mag dus best afstand nemen op z'n tijd!


Begrijp dat, wanneer jij ook omvalt door te ver te gaan in zijn verzorging, je niet meer kunt zorgen voor je man. Hou dus een goede balans op je emotionele en fysieke bankrekening!

Gerelateerde artikelen


Hulp bij stress en een burn-out

Het verminderen van stress en het herstellen van een burn-out is geen sinecure. Heb je ondersteuning nodig, dan kan je op onze hulp rekenen. Onze coaches zijn allemaal gespecialiseerd in jouw problematiek. Door hun jarenlange ervaring kunnen ze samen met jou werken aan jouw herstel. Van het resultaat van onze 1-op-1 coaching heb jij je leven lang plezier!


Bekijk ons aanbod voor:


Direct contact

Elsje
Door

Elsje

op 28 Jun 2020

Dit artikel zou niet alleen over mannen moeten gaan. Ik ben zelf vrouw en mijn partner voelde zich ook machteloos en buitengesloten. Dat heeft denk ik eerder te maken met persoonlijkheid en hoe je omgaat met een burn-out, niet met man of vrouw zijn. Het heeft mij onze relatie gekost. Uiteindelijk werd de afstand tussen ons groter, zonder dat ik dat inzag. Ik was immers druk genoeg in mijn hoofd met mezelf staande houden en duwde hem onbewust steeds van mij af. Voor mij was de klap dan ook groot toen mijn partner de noodkreet slaakte en de relatie verbrak. Maar toen was het al te laat voor ons. Ik kan iedereen die in een burn-out zit aanraden om zijn of haar partner mee te nemen in wat je voelt, ook al is dat moeilijk en voel je je soms onbegrepen. Benoem wat je wél nodig hebt van de ander, betrek je partner en geef aan hoe hij of zij jou zonder oordeel kan steunen en besef ook dat het als partner heel zwaar is om naast iemand te staan die op de bodem van de put ligt. Ik heb dat niet gezien en onderschat. Pijnlijk, maar ik ben nog steeds herstellende van mijn burn-out. De breuk gaf mij een klap er bovenop en daardoor een terugval. Ik hoop voor iedereen die dit leest dat dit voorkomen kan worden. Het is een hele zware relatieproef, maar wel belangrijk om met elkaar in verbinding te blijven en de ander niet buiten te sluiten in jouw proces.

Ruud Meulenberg
Door

Ruud Meulenberg

op 03 Jul 2020

Dank voor je reactie en ervaring Elsje! Zeer waardevol!

Anoniem
Door

Anoniem

op 27 Nov 2019

Mijn man zit al een tijdje thuis met een Burn out. Er is ook enorm veel gebeurt in zijn en ons leven. Ik steun hem, geef hem de tijd, help hem door de angsten heen maar ik raak nu ook een beetje op. Ik ben een half Jr geleden begonnen met een nieuwe baan/opleiding en dat vergt ook veel van mij. Ik wordt enorm onzeker, onze seksuele relatie staat al een jaar stil. Ik begrijp het wel maar aan de andere kant wordt ik er zo onzeker van. Vind hij me nog wel aantrekkelijk, houd hij nog wel van mij? Natuurlijk praten we hierover alleen hij kan zijn gevoel op dit moment niet uiten en weet niet wat hij voelt, hij voelt zich dood van binnen. Hoe kan ik mijzelf hierin staande houden?

Ruud Meulenberg
Door

Ruud Meulenberg

op 22 Dec 2019

Hoi, Je zit in een lastig parket, waar je je erg onmachtig in kunt voelen. Je doet er goed aan jezelf niet als schuldige aan te wijzen en dit pakketje, hoe vervelend ook, bij je partner te laten liggen. Blijf ook bedenken wat jouw eigen wensen en verlangens zijn! Eventueel bieden we partnercoaching" rel="nofollow" target="_blank">https://ruudmeulenberg.nl/partnercoaching/">partnercoaching aan in deze situaties.

Juf
Door

Juf

op 03 Dec 2019

Aan anonieme... Ik heb ook een partner met psychische problemen. Ik zou je aanraden om op tijd met iemand te praten, vriend, collega, professionele als je dat wil. Ook al kunnen ze geen antwoorden geven, jij moet kunnen ventileren... Eens zagen, klagen, het van je af praten. Niet opgeven en hoopvol blijven naar je partner. Maar zelf ook ontspanning opzoeken! Effe weg van spanning thuis. Hopelijk heb je hier wat aan!

Geda
Door

Geda

op 24 Apr 2019

Vraag me af of je partner burnout is. Als je burnout bent heb je geen energie. Kun je in feite niks. Ik lag bijvoorbeeld op het hoogtepunt van mijn burnout op bed en kon alleen maar slapen.

M.
Door

M.

op 08 May 2018

Een burnout als excuus om vreemd te gaan om daarmee dat vervelend gevoel als trigger te gebruiken is voor mij de grens om mijn gevoelens te misbruiken. Dat kan ik toch niet toelaten of accepteren?

M.
Door

M.

op 08 May 2018

Een burnout als excuus om vreemd te gaan om daarmee dat vervelend gevoel als trigger te gebruiken is voor mij de grens om mijn gevoelens te misbruiken. Dat kan ik toch niet toelaten of accepteren?met de buurvrouw en dan ook nog verlangen samen op stap te gaan en vriendelijk met elkaar babbelen, is niet narcistisch gedrag?

Reactie plaatsen
Cookies