Page content

Onmacht man met burnout. Waar doe je goed aan?

Het geeft een vreselijk gevoel als je ziet dat je man al weer thuis komt na zijn werk en er helemaal doorheen zit. Al weken heeft hij steeds minder energie, is humeurig, en wordt steeds maar meer gesloten. Zo ken je hem niet, zo wil je het (hem) niet en zo wil je ook niet verder in de toekomst. Er moet iets gebeuren denk je…. Je besluit om hem wat extra te vertroetelen, hij hoeft even niets te doen in huis, je kookt zijn lievelingseten, je geeft hem ’s avonds een heerlijke schoudermassage. En je vraagt hem wat er speelt, wat je voor hem kan doen. Hij bromt wat terug… ‘laat me maar met rust’, ‘er is niets… gewoon druk’. Ken je dat? Je ziet dat het niet goed gaat, dat het steeds slechter gaat zelfs. En hij wil niet naar je luisteren.

Je ziet dat het bergafwaarts gaat, maar hij lijkt maar niet te willen luisteren.

Zijn burnout en jouw onmacht

Ineens is er de burnout. Je man heeft een burnout. Je wil hem van alle kanten bijstaan, helpen, zorgen wegnemen, tips geven, ondersteunen, alles….. Maar nog steeds wil hij niet naar je luisteren.┬áHet lijkt wel alsof hij niet naar je wilt luisteren

Zelf heb ik dit ook zo ervaren. Onmacht, maar ook frustratie. Ik heb het tijden zien aankomen, zien gebeuren, maar ik stond er bij en ik keek er naar. Op een gegeven moment begon ik aan mezelf te twijfelen:

“Ik dacht hij hoort mij niet, hij snapt mij niet, doe ik het wel goed?”

Wat onmacht met je doet wanneer je partner een burnout heeft

Onmacht is een naar gevoel en veroorzaakt vaak veel extra spanning en stress. Wat doet onmacht met jou als partner?

 • Het geeft je het gevoel dat je geen controle hebt over de situatie, dat je niets kan doen (en dat geeft jou veel stress)
 • Het kost enorm veel energie (erg vermoeiend dus)
 • Het vermindert je gevoel van gelukkig zijn
 • Het geeft je minder zelfvertrouwen (alles wat je zegt of doet is niet goed)
 • Het geeft je het gevoel dat je geen rol hebt in het geheel (je hebt toch een relatie met elkaar, dan doe je dit toch ook samen, dan heb jij als partner toch ook een rol in het herstel?)

Wat kun je doen aan het gevoel van onmacht?

Een gevoel van onmacht kan je op een gegeven moment verlammen, je hebt zoveel geprobeerd dat je het ook niet meer weet. Als je het wist, dan had je het immers al gedaan! Er is een kans dat je niet alles meer overziet doordat er zoveel speelt voor je (je man is ziek, je runt in je eentje het huishouden, je werk vraagt ook de nodige inspanning, je familie en vrienden vragen aandacht, etc.).

Zelf overeind blijven

Hoe vervelend de situatie van je man ook is, uiteindelijk zul je zelf overeind moeten blijven om hem te kunnen geven wat hij nodig heeft. Je mag dus best afstand nemen op z’n tijd!

Begrijp dat, wanneer jij ook omvalt door te ver te gaan in zijn verzorging, je niet meer kunt zorgen voor je man. Hou dus een goede balans op je emotionele en fysieke bankrekening!

Onmacht man met burnout: Gerelateerde artikelen:

Hoe voelt iemand zich met een burnout?

Onbegrip bij burnout. Niemand begrijpt hoe ik me voel!

Kiki Voncken coacht ook partners van mensen met burnout door middel van online coaching partners

  Comment Section

  3 reacties op “Onmacht man met burnout. Waar doe je goed aan?


  Door M. op 8 mei 2018

  Een burnout als excuus om vreemd te gaan om daarmee dat vervelend gevoel als trigger te gebruiken is voor mij de grens om mijn gevoelens te misbruiken. Dat kan ik toch niet toelaten of accepteren?


  Door M. op 8 mei 2018

  Een burnout als excuus om vreemd te gaan om daarmee dat vervelend gevoel als trigger te gebruiken is voor mij de grens om mijn gevoelens te misbruiken. Dat kan ik toch niet toelaten of accepteren?met de buurvrouw en dan ook nog verlangen samen op stap te gaan en vriendelijk met elkaar babbelen, is niet narcistisch gedrag?


  Door Geda op 24 april 2019

  Vraag me af of je partner burnout is. Als je burnout bent heb je geen energie. Kun je in feite niks. Ik lag bijvoorbeeld op het hoogtepunt van mijn burnout op bed en kon alleen maar slapen.

  Plaats een reactie


  *