Koppig zijn betekent vasthoudend zijn aan eigen wil of inzicht. Je laat je mening niet gauw los en bent hier standvastig in. Ook als anderen een andere mening hebben en je hiervan proberen te overtuigen. Herkenbaar? Misschien ben jij ook wel koppig. Dit kan een valkuil zijn. 

Koppig zijn

Misschien wordt jou wel eens verweten dat je koppig bent. Hiermee kan bedoeld worden:

  • dat je dwars bent
  • je niet graag toegeeft dat je fout zit
  • dat je eigenwijs bent
  • Niet snel zoekt naar een compromis

Koppigheid is een eigenschap die bij je past. En eigenlijk komt het voort uit een hele positieve eigenschap: je bent standvastig. Je praat niet zomaar met iedereen mee en hebt een eigen mening. 

Het kan zijn dat anderen vaak zeggen dat je zo koppig bent. Is dit echt zo, of komt dit van mensen die zelf geïntimideerd worden door jouw standvastigheid? Zijn het mensen die zelf onvoldoende ergens voor staan en met alle winden meewaaien?

Je mag een afwijkende mening hebben. Daar is niets mis mee. Vasthoudendheid is goed. Toch kan koppigheid vervelend worden in relaties met je partner, vrienden, collega’s of familie. 

Ben jij koppig

Doorslaan in standvastigheid

Als deze vasthoudendheid doorslaat kan het veranderen in een negatieve karaktereigenschap, vooral voor je omgeving. Hierdoor kan je de bereidheid om naar anderen te luisteren verliezen. Want standvastig zijn is goed, maar ook compromis en samenwerking zijn belangrijk. 

Als de koppigheid de overhand neemt wordt dit vervelend voor je omgeving. Je komt over alsof je alleen naar jezelf luistert en constant de discussie aan blijft gaan. 

De openheid in het gesprek verdwijnt, en jij vindt je standpunt belangrijker dan de relatie met de ander. Hierdoor kunnen mensen gaan denken: ‘het zal wel’ of ‘ik ga geen gesprek aanknopen, daar is geen beginnen aan’. 

Leer hier je communicatie verbeteren: Geweldloos communiceren – Leer gehoord worden

Ben jij koppig? Omgaan met koppigheid

Merk je dat jouw koppigheid vervelend begint te worden voor je omgeving? Word je minder uitgenodigd voor feestjes, en merk je dat er minder met je gepraat wordt? Misschien is het tijd om er op te gaan letten. Hier wat tips:

  • Luister niet alleen naar jouw kant, maar ook naar de andere kant van het verhaal. Je hoeft het niet eens te zijn met het standpunt, maar misschien zijn er wat puntjes waarvan je wél denkt dat er iets in zit. Hierdoor kom je sneller tot overeenstemming. Onderbreek je gesprekspartner dan ook niet, maar probeer echt goed te luisteren. 
  • Onthoud dat je niet altijd gelijk hebt. Probeer te accepteren dat je elke dag iets nieuws leert. En het is niet erg om af en toe je mening te veranderen door nieuwe feiten die je hebt geleerd. 
  • Houd een open instelling in een discussie. Door een neutrale, open geest te houden in de discussie laat je zien dat je bereid bent te luisteren naar de ander. Luister niet om te antwoorden, luister om echt te luisteren.
  • Beschouw de ander als gelijkwaardig. 
  • Laat zien dat je de mening van de ander waardeert. Geef de ander geen gevoel alsof hij of zij een dom argument geeft – zelfs als je dat wel vindt. Een goede manier om dit te doen is door het herhalen van argumenten. Je zou het volgende kunnen zeggen. ‘Ik vind het een goed idee om naar Griekenland op vakantie te gaan. Ik ben gek op het eten en vind de sfeer daar heerlijk. Echter…’
  • Onthoud dat koppigheid echt niet altijd slecht is. Als je zéker weet dat je gelijk hebt over een onderwerp waar jij veel voor voelt, is koppigheid gepast. In de juiste situatie kan koppigheid dan ook echt van pas komen. 

Lees ook over: Onbegrip op het werk: effectief communiceren

Leer omgaan met Koppigheid

Weet dat als je koppig bent, dit echt in je zit. Je kan dit niet veranderen, maar er slechts mee om leren te gaan. Het is niet per definitie een slechte karaktereigenschap, maar weet dat het vervelend kan worden als het je je relaties of baan gaat kosten. In sommige gevallen is het dan ook goed om de koppigheid iets in te houden. En denk af en toe aan het eeuwenoude, maar nog steeds geniale, gezegde: ‘Behandel anderen zoals je zelf behandeld wilt worden’.

Hulp bij burn-out en stress

Het verminderen van stress en het herstellen van een burn-out is geen sinecure. Heb je ondersteuning nodig, dan kan je op onze hulp rekenen. Onze coaches zijn allemaal gespecialiseerd in jouw problematiek. Door hun jarenlange ervaring kunnen ze samen met jou werken aan jouw herstel. Van het resultaat van onze 1-op-1 coaching heb jij je leven lang plezier!

Bekijk ons aanbod voor:

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *