Heb je vaak het gevoel dat er diepgang in je relatie mist? Vraag je je weleens af waarom je niet gewoon een knuffel krijgt wanneer je verdrietig bent? Dan kan het zijn dat je partner emotioneel onbereikbaar is. Betekent dit einde verhaal van jullie relatie? Of is er iets wat je kunt doen om deze stressfactor in jullie relatie te verwijderen?

Wat is emotionele onbereikbaarheid?

Een emotioneel onbereikbaar persoon heeft moeite om zijn of haar emoties te uiten en vindt het ook moeilijk om met de emoties van anderen om te gaan. Wanneer iemand zich in een relatie terugtrekt en gevoelens en emoties worden verzwegen, zal er steeds meer afstand ontstaan.

Wil je dat wij je helpen?

Wij staan voor je klaar met een team van ervaren coaches. Onze coaches zijn actief in heel Nederland. In de afgelopen jaren hebben we duizenden mensen geholpen.

In een liefdesrelatie kan het heel frustrerend en moeilijk zijn als je partner emotioneel onbereikbaar is. Je partner vermijdt het om emotioneel dicht bij andere mensen te komen en daardoor kun je moeilijk een gezonde en sterke relatie in stand houden.

Symptomen van emotionele onbereikbaarheid

Je kunt iemand die emotioneel onbereikbaar is herkennen aan afstandelijk gedrag. Personen die emotioneel onbereikbaar zijn, hebben moeite om over hun diepste gevoelens te praten en hun emoties te uiten. Ze zijn onafhankelijk en onvoorspelbaar en dat zul je merken in de communicatie en in hun lichaamstaal.

Communicatie

Emotionele onbereikbaarheid kun je ten eerste herkennen in de communicatie. Laat je vriend of je partner bijvoorbeeld lang niets van zich horen? Is het een gewoonte altijd laat op jouw berichtjes te reageren? Niet regelmatig kunnen communiceren kan een symptoom van emotionele onbeschikbaarheid zijn.

Vraag je vervolgens af hoe de communicatie verloopt. Zijn jullie gesprekken meestal oppervlakkig? Is het moeilijk om de diepte in te gaan? Vermijdt hij of zij gesprekken over jullie relatie? Dan kan dat ook een teken zijn dat hij of zij emotioneel onbereikbaar is.

Bovendien heeft iedereen weleens een misverstand of onenigheid in zijn relatie. Maar wanneer iemand emotioneel onbereikbaar is, kan hij of zij niet met conflicten omgaan en gaat die liever uit de weg. Jouw gevoelens worden aan de kant geschoven, omdat hij of zij er gewoonweg niet mee om kan gaan.

Lichaamstaal

Voor sommigen die emotioneel onbereikbaar zijn kan iets eenvoudigs als oogcontact maken al ingewikkeld zijn. Ze weten zich vaak geen houding te geven tijdens een emotioneel moment, omdat ze niet goed met emoties kunnen omgaan. Hij of zij kan weinig met jouw gevoelens. Je zult daarom niet gauw een arm om je heen geslagen krijgen als je verdrietig bent. Je krijgt misschien te horen dat je je niet zo moet aanstellen of gewoon even rustig moet doen.

Wat zijn enkele oorzaken van emotionele onbereikbaarheid?

Bijna niemand kiest er voor om zich emotioneel voor anderen af te sluiten. Emotionele onbereikbaarheid kan bij de geboorte ontstaan, tijdens je opvoeding of door tijdelijke omstandigheden.

Autisme of Asperger

Je kunt met een autismespectrumstoornis (ASS) [1] geboren worden. Wanneer je partner emotioneel onbereikbaar is, kan het zijn dat hij of zij autisme of Asperger heeft en hij op een ander emotioneel niveau zit. Dit is een mogelijkheid, want niet iedereen die emotioneel onbereikbaar is, heeft natuurlijk gelijk autisme.

Affectieve verwaarlozing

Wanneer je als kind niet de aandacht en liefde hebt gekregen waar je behoefte aan had, kun je daar later last van krijgen en je emotioneel voor anderen afsluiten. De term die hiervoor gebruikt wordt is moeder- of vaderwond. In plaats van dat je ouders je complimenten gaven en je aangemoedigd werd, kreeg je juist veel afwijzing en moest het altijd beter. Door deze emotionele pijn heb je als kind geleerd emotioneel onafhankelijk van je ouders te zijn en daardoor vind je het op latere leeftijd nog steeds moeilijk om iemand te vertrouwen.

Culturele verschillen

In sommige culturen vindt men dat mannen niet hun emoties horen te uiten. Mannen die zich emotioneel kwetsbaar opstellen worden ‘zwak’ gevonden. Als dit het geval is bij jouw partner, heeft hij niet geleerd zijn emoties te uiten om aan culturele verwachtingen te voldoen.

Wat zijn enkele oorzaken van emotionele onbereikbaarheid?

Tijdelijke omstandigheden

Emotionele onbereikbaarheid kan ook van tijdelijke aard zijn. Het kan zijn dat je partner depressief is en het daardoor moeilijk vindt om emotionele banden te onderhouden. Het kan ook zijn dat iemand uit een stukgelopen relatie komt en daarom moeite heeft zich kwetsbaar op te stellen.

De relatie tussen emotionele onbereikbaarheid en stress

Langdurige stress of een trauma kan ook een oorzaak van emotionele onbereikbaarheid zijn. Wanneer je in je leven iets heftigs hebt meegemaakt, wil je jezelf beschermen tegen pijn en verdriet. Je natuurlijke reactie kan zijn dat je je dan emotioneel afsluit voor de buitenwereld.

Stress als oorzaak van emotionele onbereikbaarheid

Als je veel stress hebt, heb je sneller de neiging om je terug te trekken. Je leeft meer in je eigen wereld en sluit je voor anderen af. Je hebt gewoon voorlopig genoeg aan je eigen zorgen en je bent niet in staat emoties van anderen te handelen of je eigen gevoelens goed onder woorden te brengen. Je bent door de stress onbereikbaar voor anderen geworden.

Stress als gevolg van emotionele onbereikbaarheid

Je kunt je schuldig voelen vanwege de afstand die ontstaat bij mensen om wie je geeft. Aan de ene kant heb je zelf veel opgekropte emoties die je niet kunt uiten waardoor je meer stress hebt. En aan de andere kant geeft het ook stress dat je geen conflicten op kunt lossen en diepgaande relaties aan kunt gaan. Bovendien kan een relatie met een emotioneel onbereikbare man of vrouw ook uitputtend en stressvol zijn.

De vicieuze cirkel: Stress als oorzaak én gevolg van emotionele onbereikbaarheid

Wanneer de stress van korte duur is en je tijdelijke emotioneel onbereikbaar bent, is dat natuurlijk niet zo erg. Maar je kunt in een vicieuze cirkel terechtkomen wat de stress en de emotionele onbereikbaarheid in stand houdt. Je bent emotioneel onbereikbaar geworden door de stress en doordat je emotioneel onbereikbaar bent ervaar je nog meer stress.

Burn-out: de ultieme consequentie van emotionele onbereikbaarheid

Emotioneel onbereikbare mensen lopen het risico last te krijgen van opgekropte emoties. Ze kunnen moeilijk een diepgaand gesprek voeren en hun emoties delen. Je gevoelens voor je houden kost enorm veel energie en uiteindelijk kan dit leiden tot emotionele uitputting en burn-out.

Gratis e-book:
zo herken je
een burn-out
(Inclusief checklist)

Voorkom dat je energiereserves definitief leeg raken en je in een ernstige burn-out belandt met alle gevolgen van dien. Met dit e-book leer je de symptomen tijdig herkennen.

e-book-symptomen-burnout

Als je emotioneel onbeschikbaar bent, kun je ook gemakkelijk in een sociaal isolement raken. Je hebt als het ware een muur om je heen gebouwd en vermijd een intieme relatie met anderen. Diepgaande relaties zijn belangrijk voor je emotionele gezondheid en je levensgeluk. Een gebrek aan vriendschappen en emotionele verbinding kan ervoor zorgen dat je depressief raakt of een burn-out krijgt.

Hoe herken je een emotioneel onbereikbare partner, collega of vriend?

Voor emotioneel onbereikbare mensen is het een hele uitdaging om met emoties om te gaan. Ze zullen daarom diepgaande gesprekken vermijden, ze vluchten weg als ze zich kwetsbaar voelen en ze zijn afstandelijk en onvoorspelbaar.

Ze vermijden diepgaande gesprekken

Wanneer jij de diepte in wil, wordt het gesprek afgekapt of van onderwerp veranderd. En wanneer jij emoties laat zien, krijg je een afstandelijke reactie. Daarom blijft jullie relatie oppervlakkig. Het is haast onmogelijk elkaar door en door te leren kennen en je kunt geen emotionele verbinding met ze aangaan.

Ze vermijden verplichtingen en afspraken

Iemand die emotioneel onbereikbaar is, wil niet te veel in een relatie investeren. Hij of zij maakt weinig tijd voor je vrij om te voorkomen dat je te dichtbij komt. Afspraken worden makkelijk afgezegd en jullie relatie wordt niet gedefinieerd. Je weet niet wat je van jullie relatie kunt verwachten.

Ze zijn afstandelijk en onafhankelijk

Emotioneel onbereikbare mensen willen voorkomen dat iemand te dichtbij komt. Daarom houden ze jou op afstand, zodat je niet hun kwetsbare kant ziet. Ze doen alsof ze onafhankelijk zijn en niemand nodig hebben, maar eigenlijk houden ze afstand uit angst zichzelf te verliezen in een ander. Het kan hierdoor geen duurzame relatie worden.

Ze zijn onvoorspelbaar

De ene keer zijn ze heel warm en liefdevol en de andere keer heel koud en afstandelijk. Hierdoor weet je niet waar je aan toe bent voel je je niet veilig in de relatie. Je krijgt net voldoende aandacht, zodat je geïnteresseerd blijft, maar uiteindelijk zal dit onvoorspelbare gedrag schadelijk voor je zijn.

Effectieve communicatiestrategieën om emotionele onbereikbaarheid te doorbreken

Betekent het dat wanneer iemand emotioneel onbereikbaar is een relatie onmogelijk is? Dat hangt af van de oorzaak waarom iemand emotioneel onbereikbaar is en of hij of zij openstaat voor verandering.

Maak het bespreekbaar

Het kan bijvoorbeeld zijn dat iemand het niet van zichzelf doorheeft dat hij of zij onbereikbaar is. Heb je geprobeerd uit te leggen hoe zijn of haar emotionele onbereikbaarheid voor jou is? Het is belangrijk dat je op een vriendelijke manier laat weten waar jij tegen aan loopt en het bespreekbaar maakt. Op die manier geef je hem of haar een kans om te veranderen.

Blijf objectief

Wanneer je verwijten maakt en de ander aanvalt, kun je een felle reactie verwachten. Bovendien weet je dat je partner, vriend of collega emoties lastig vindt. Probeer daarom niet al te veel emotie te tonen en objectief te blijven. Je kunt dit doen door vanuit jezelf te praten, duidelijke voorbeelden te geven en neutrale vragen te stellen.

Geef ruimte

Niemand kan in een dag veranderen. Wees daarom geduldig en geef de ander een kans om te laten zien of hij of zij wil veranderen. Steun je partner in dit proces en moedig hem of haar eventueel aan professionele hulp te zoeken bij een therapeut of om relatietherapie te proberen.

Het pad naar herstel: Tips om emotionele onbereikbaarheid te overwinnen en burn-out te voorkomen

Wat nu als jijzelf degene bent die emotioneel onbereikbaar is? Dan verdien je in eerste instantie een compliment, want het feit dat je dit artikel leest, betekent dat je het probleem bij jezelf erkent. Je hebt de eerste stap gezet.

Oorzaak achterhalen

De volgende stap is de oorzaak achterhalen. Vraag jezelf af waarom je je voor anderen afsluit en waarom je moeite hebt om met emoties om te gaan. Als dit niet alleen lukt, kan een therapeut of psycholoog je hierbij helpen.

Oude patronen doorbreken

Ten slotte kun je oude patronen leren doorbreken. Misschien heeft je opvoeding sporen nagelaten of heb je negatieve ervaringen opgedaan in liefdesrelaties. Maar het verleden hoeft niet langer jouw heden en jouw toekomst te bepalen. Je kunt anderen leren vertrouwen en veilige duurzame relaties opbouwen.

Hulp bij burn-out en stress

Het verminderen van stress en het herstellen van een burn-out is geen sinecure. Heb je ondersteuning nodig, dan kan je op onze hulp rekenen. Onze coaches zijn allemaal gespecialiseerd in jouw problematiek. Door hun jarenlange ervaring kunnen ze samen met jou werken aan jouw herstel. Van het resultaat van onze 1-op-1 coaching heb jij je leven lang plezier!

Bekijk ons aanbod voor:

Veelgestelde vragen

Vind je het moeilijk over je gevoelens te praten? Vermijd je diepgaande gesprekken, hou je anderen op afstand en durf je jezelf niet kwetsbaar op te stellen? Dan kan het zijn dat je emotioneel onbereikbaar bent.

Probeer in de communicatie objectief te blijven. Val de ander niet aan en maak geen verwijten. Praat daarentegen vanuit jezelf, geef duidelijke voorbeelden en stel neutrale vragen.

De eerste stap is het probleem bij jezelf erkennen. Vervolgens is het belangrijk de oorzaak te achterhalen, zodat je patronen kunt doorbreken. Soms kan het nodig zijn om professionele hulp te zoeken.

Wanneer je geen diepgaande gesprekken kunt voeren en emoties niet geuit worden, zal de relatie oppervlakkig blijven. Er kan geen gezonde sterke relatie ontstaan.

Referenties

  1. Hersenstichting.nl – Autismespectrumstoornissen – gevonden op 05/06/2023
    Link naar pagina op hersenstichting.nl

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *