Heb je een beklemmend gevoel op de borst, een paniekaanval of angst door stress? Wat is het precies en hoe ontstaat het? In dit artikel lees je hier meer over.

Wat is een beklemmend gevoel?

Wanneer je een drukkend of beklemmend gevoel op je borst ervaart, is het belangrijk om dit serieus te nemen. Als het niet aan de ademhaling gebonden is en er is sprake van uitstraling naar de arm of kaak, neem dan altijd contact op met je huisarts. Het kan echter ook zijn dat je een beklemmend gevoel op je borst ervaart door stress. Dit is minder bedreigend, maar zeker ook belangrijk om serieus te nemen. Stress zorgt ervoor dat je verkeerd ademt, waardoor je een beklemmend gevoel op je borst ervaart. 

Wanneer je een verkeerde ademhaling hebt, kunnen er klachten ontstaan zoals:

  • Een drukkend of beklemmend gevoel op de borst;
  • Versnelde hartslag;
  • Hoge bloeddruk;
  • Angstgevoel.

Hoe herken je een beklemmend gevoel?

Veel mensen met stress zullen deze klacht herkennen: een drukkend gevoel op de borst of pijn op de borst. Het is voor veel mensen die dit ervaren heel angstig. Het is belangrijk dat de oorzaak wordt opgespoord. Een drukkend gevoel op de borst door stress ontstaat doordat mensen die veel of langdurig stress ervaren geneigd zijn om verkeerd te ademen. Een korte en/of intensieve borstademhaling kan na een tijd pijn veroorzaken op de borst.

Langdurige stress kan zorgen voor een beklemmend gevoel

Oorzaken een beklemmend gevoel

Wanneer je last hebt van langdurige stress of een burn-out, is de kans groot dat je onbewust op een verkeerde manier ademhaalt. Je ademt dan voornamelijk hoog door je borst in plaats van door je buik. Dit kan ervoor zorgen dat je een drukkend of beklemmend gevoel op je borst ervaart. Je lichaam raakt eraan gewend om op deze manier te ademen wat zorgt voor vervelende klachten.

Het begin van je klachten

Je ademhaling is een uitstekende graadmeter als het gaat om je gemoedsrust. Maak je je druk om iets, dan reageert jouw lichaam meteen. Je hartslag gaat omhoog en je ademhaling gaat steeds sneller. Merk jij dat je dit voelt door stress? Dit zijn vooral de begin klachten bij een beklemmend gevoel.

Gevolgen van een beklemmend gevoel

Stress is slecht voor je. Je wordt er letterlijk ziek van en tegenwoordig zijn we zo gewend aan stress dat we soms niet eens meer merken dat we onder veel te veel druk staan. De klachten die je ervaart, zorgen ervoor dat je juist meer stress en angst ervaart, omdat je bang bent dat je iets mankeert. Op deze manier houd je de cirkel in stand en het is belangrijk om deze te doorbreken. Het hart kan door vernauwde kransslagaderen te weinig zuurstof krijgen als je heel actief bent of bij veel stress. Het is dus van belang om zo min mogelijk stress te ervaren voor een goede gezondheid.

Relatie met stress en burn-out

Een benauwd gevoel op de borst kan komen door stress en angst. Bij een burn-out is er sprake van sterke heftige lichamelijke, emotionele en psychische klachten. De gevoelens van vermoeidheid en uitputting staan sterk op de voorgrond. Maar ook een beklemmend gevoel. Hartkloppingen kunnen je plotseling overvallen en je flink laten schrikken. Dit zijn signalen van je lichaam, dat je te lang bent doorgegaan. Wanneer je lang stress ervaart, gaat je lichaam steeds in de overlevingsstand en maakt het zich klaar om te vechten of vluchten. Een hoge ademhaling is hierbij gunstig omdat je daardoor snel extra zuurstof krijgt. Het gevolg hiervan kan zijn dat je middenrif aangespannen blijft. Je ademt dus continu door je borst, waardoor je last kunt krijgen van hyperventilatie. Het is belangrijk om deze signalen serieus te nemen. Een beklemmend gevoel dien je altijd serieus te nemen. Bij twijfel, neem altijd contact op met je huisarts.

Praktische tips

Ontspanning is heel belangrijk als je bovenstaande klachten ervaart. Ontspanning zorgt ervoor dat je lichaam tot rust komt. Het is goed om iedere dag een moment te gebruiken voor rust en ontspanning. Je kunt gaan wandelen, mediteren, ademhalingsoefeningen doen of gewoon lekker een boek lezen. Het is vooral belangrijk dat je iets doet wat jij prettig vindt en dat je ook echt helpt om tot rust te komen. Zet je over je stress heen, omdat je juist nu die rust nodig hebt. Het is ook belangrijk om te onderzoeken wat de oorzaak is en om deze aan te pakken. Als stress de oorzaak is van het drukkende of beklemmende gevoel op je borst, is het van belang om hier iets aan te doen. Stress heeft namelijk veel invloed op lichamelijke klachten en je gezondheid. Valt het je op dat je bij bepaalde gedachten al snel last krijgt van een drukkend of beklemmend gevoel? Probeer dan eens anders te denken door bijvoorbeeld positief te denken. Negatieve gedachtes, maken het gevoel alleen erger. Door je bewust te zijn van je gedachten kun je ze ook sneller ombuigen. Neem contact op met een coach om je hierbij te helpen.

Hulp bij burn-out en stress

Het verminderen van stress en het herstellen van een burn-out is geen sinecure. Heb je ondersteuning nodig, dan kan je op onze hulp rekenen. Onze coaches zijn allemaal gespecialiseerd in jouw problematiek. Door hun jarenlange ervaring kunnen ze samen met jou werken aan jouw herstel. Van het resultaat van onze 1-op-1 coaching heb jij je leven lang plezier!

Bekijk ons aanbod voor:

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *