Leverklachten door stress, kan dat wel? Ja, zeker! Het lichaam heeft een aantal signalen waarmee het kan aanduiden dat er te veel stress is. Het is dan heel belangrijk om dit niet te negeren, zeker als je al leverproblemen hebt.

Wat is stress?

Stress is een term die wordt gebruikt om te omschrijven wat je lichaam allemaal ervaart wanneer het reageert op spanning of druk. Er zijn dagelijks diverse redenen waarom en momenten waarop je stress ervaart. Een verandering in je leven of werk, een ziekte, heel veel spanning voelen voor iets dat nog gaat komen. Het zijn allemaal mogelijke oorzaken van stress waaraan iedereen blootgesteld kan worden.

Leverklachten en problemen ontstaan door stress

Wat doet je lever?

De lever heeft een belangrijke taak bij het verwerken en het afvoeren van giftige stoffen (toxines) [1]. Ongezonde voeding of voeding met veel belastende stoffen – zoals resten van bestrijdingsmiddelen – kunnen onze lever overbelasten. De lever moet dan harder werken dan het eigenlijk kan. Ook stress kan voor de lever serieuze klachten vormen.

Welke stresssignalen leiden tot leverklachten?

Het lichaam geeft diverse signalen af van stress die tot leverproblemen leiden. Zie hieronder een opsomming van een aantal van deze signalen:

  1. Tandenknarsen: overdag en ook tijdens de slaap kunnen mensen die stress hebben knarsen met hun tanden of bewegingen naar voren en achter met hun tanden maken. Dit kan zorgen voor ernstige schade aan de tanden, maar ook pijn in de nek en de kaak.
  2. Huidproblemen: één van de meest bekende effecten van stress is dat het een invloed heeft op onze uiterlijke verschijning in de vorm van acne, roos, psoriasis. 
  3. Vermindering seksuele lust: het verlagen van de seksuele lust kan veroorzaakt worden door tal van fysische en emotionele kwesties, maar stress is zeker één van de meest voorkomende factoren.
  4. Haarverlies: wanneer je lijdt aan fysische, emotionele of een combinatie van beide vormen van stress, kan dit leiden tot extreem haarverlies, waarbij je tot de helft of zelfs drie vierde van je haren kwijtspeelt.
  5. Afname van het afweersysteem: ben je vaker verkouden dan normaal? Dan kan het zijn dat je afweersysteem niet meer functioneert naar behoren. Dit zijn signalen van stress die voor leverproblemen zorgen.

In welke situatie herken je leverproblemen door stress?

Problemen met je lever? Dit kan komen door stress. Weinig mensen kennen de relatie tussen leverklachten en stress. Vooral voor mensen die al problemen met de lever hebben, is het extra belangrijk deze signalen op te vangen. Omgekeerd is het ook zo: Wanneer je lijdt aan een chronische leveraandoening, betekent dit vaak dat je ook kwetsbaarder bent voor stress.

Wat zijn de oorzaken van leverklachten? (in relatie tot stress)

Mensen krijgen stress wanneer ze niet in staat zijn hun reacties op negatieve ervaringen onder controle te krijgen en te beheersen. Deze reacties treden vooral op in de vorm van weerstand, spanning en frustratie. Deze stress kan leiden tot gezondheidsproblemen zoals leverproblemen.

Gevolgen van stress voor je lever

Uit wetenschappelijk onderzoek is het volgende gekomen over stress en leverklachten: 

  • Angstgevoelens remmen de bloedstroom af naar de lever.
  • In het deel van de hersenen dat de lever controleert, kan stress opduiken die de bloedstroom verstoort en kan leiden tot nog meer schade aan de lever.
  • Bij onderzoek naar gezonde dieren werd ontdekt dat stress ook leidt tot een verhoging van schade aan de lever).
  • Langdurige stress is een natuurlijke doder van bepaalde cellen in de lever, wat bijdraagt aan het afsterven van levercellen.
  • Stress zal niet meteen leiden tot pijn aan de lever, een pijnlijke lever is doorgaans een teken van een al aanwezige leverziekte, ongeacht of die nu door stress is veroorzaakt. 

Relatie tussen leverklachten, stress en burn-out

Opvallend is dat de leverklachten verergeren bij spanningen, stress en boosheid. Dagelijks veel stress lijdt niet meteen tot leverpijn, maar er is wel een grote risico dat de pijn komt door stress. Wanneer je helemaal op bent van de stress, is dat duidelijk waar te nemen. Het is daarom van belang om goed bij je gevoel stil te staan, want het is niet nodig om het zover te laten komen.

Praktische tips

Mensen die lijden aan een chronische leverziekte moeten zorgen dat ze dagelijks zo min mogelijk stress ervaren, omdat dit een negatief effect heeft op hun lever. Er zijn geen twijfels over het feit dat dagelijks veel stress een groot effect heeft op het functioneren van de lever. Het is dus goed om extra goed op symptomen te letten als: een zere kaak, plotseling veel last van acne, minder zin in seks, extreem haarverlies en constant verkouden zijn. Lichaamsbeweging als wandelen en sporten leveren vrij direct een positieve bijdrage aan mensen met leverklachten. Ga dus vaker bewegen voor je gezondheid. Vind je het lastig? Dan kan goede burn-out coach jou hierbij helpen.

Hulp bij burn-out en stress

Het verminderen van stress en het herstellen van een burn-out is geen sinecure. Heb je ondersteuning nodig, dan kan je op onze hulp rekenen. Onze coaches zijn allemaal gespecialiseerd in jouw problematiek. Door hun jarenlange ervaring kunnen ze samen met jou werken aan jouw herstel. Van het resultaat van onze 1-op-1 coaching heb jij je leven lang plezier!

Bekijk ons aanbod voor:

Bronnen

  1. Functie en werking van lever.

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *