Past je werk niet (meer) bij jou? Voel je dat je dagelijks met een grote tegenzin je laptop aanzet en dat je de dag bijna niet meer aankan? Dit kan een grote invloed op je hebben, want je baan bezet nu eenmaal een groot deel van je leven. Het is goed om er iets aan te doen, zodat je grotere problemen zoals een burn-out voorkomt.

Uit Australisch onderzoek blijkt dat een baan hebben die je niet leuk vindt, slechter voor je mentale welzijn is dan werkloos zijn. Als je zelf in deze situatie zit kan je je er misschien wel in herkennen. Verandering is dus nodig. Misschien vind je je baan niet (meer) leuk door een vervelende manager, gemene collega’s of vind je de werkzaamheden zelf niet leuk. 

Wanneer je baan te veel word

Zodra je hierachter bent, kan je twee kanten op. Of je gaat op zoek naar een andere baan, of je zoekt vernieuwing in je huidige werk. Door deze nieuwe uitdagingen aan te gaan voel je je hopelijk snel weer beter, en voorkom je een burn-out of bore-out. 

Ik weet niet zeker wat ik van mijn baan vind

Weet je niet zeker of je je baan nu echt stom vindt? Sommige dagen zijn erger dan de ander, maar erg veel plezier heb je er ook weer niet in. Het is dan goed om met een kritisch oog naar je baan te kijken. Herken je je in één of meerdere van onderstaande indicatoren? Misschien heb je wat vernieuwing in je carrière nodig. 

Wat vertel je over je werk?

Let eens op wat je over je werk vertelt. We kennen het allemaal wel; je bent op een verjaardag, en iemand vraagt ‘Wat doe jij nu eigenlijk in het dagelijks leven?’. Wat vertel jij dan? Praat je er overheen, of praat je met passie over het verhaal van het bedrijf waar je werkt? 

Geef je om je baan?

Kijk eens naar de producten of diensten die het bedrijf waar je werkt levert. Geef je er om? Doe je het werk omdat jij er geld voor krijgt, of vind je het ook belangrijk dat het goed gaat met het bedrijf (los van eigenbelang)? Als je weinig enthousiasme over het bedrijf en de producten of diensten kan opbrengen, is het lastig om je met passie in te zetten. 

Wat vind je van je werkzaamheden?

Wat vind je van je werkzaamheden? Is elke dag anders, of merk je dat je vastzit in een routine en geen uitdagingen en nieuwe projecten meer oppakt? Misschien ligt er dan een bore out op de loer. 

Uitstroom van collega’s

Hoe zit het met de uit- en instroom van collega’s? Zijn er vaak collega’s die ontslag nemen? Dat is misschien niet zo’n goed teken. Het kan betekenen dat er ergens anders meer te halen valt. 

Relatie met je manager

Wat is je relatie met je manager? Je manager heeft nu eenmaal een grote invloed op jou en jouw toekomst binnen het bedrijf. Als jullie altijd van mening verschillen, kan dit op een gegeven moment zorgen voor grote frustraties. Bij zo’n mismatch kan het de kans op een glorieuze toekomst binnen het bedrijf verkleinen. 

Klik met collega’s

Wat vind je van je collega’s? Je collega’s maken of breken nu eenmaal je plezier op de werkvloer. Klikt het niet? Dan voel je je waarschijnlijk niet helemaal op je plek. 

Signalen van je lichaam

Let eens op wat je lichaam aangeeft. Vaak hebben we het nog niet eens door, maar zegt het lichaam al ‘Dit gaat niet goed’. Als je steeds vaker last hebt van lichamelijke klachten zoals hoofdpijn, slaapproblemen of moeheid, kan het zijn dat je lichaam aangeeft dat er verandering nodig is. 

Niet happy met je baan – wat kan ik eraan doen?

Als je je in veel van bovenstaande punten herkent, is het tijd voor verandering. Maar hoe? Het begint bij een gesprek met je leidinggevende. Samen kunnen jullie nadenken over mogelijke veranderingen. 

Wil je dat wij je helpen?

Wij staan voor je klaar met een team van ervaren coaches. Onze coaches zijn actief in heel Nederland. In de afgelopen jaren hebben we duizenden mensen geholpen.

Er zijn al wat dingen die je zelf kunt doen om je werk leuker te maken. Probeer onderstaande tips uit en let goed op of je je al beter gaat voelen. Kleine veranderingen kunnen zorgen voor een grote verandering in je plezier in je werk: 

  • Klagen zorgt alleen maar voor meer negativiteit. Hoe vervelend je werk ook is; klagen helpt nooit. Door veel te klagen blijf je alleen maar focussen op het negatieve. Op een gegeven moment zie je ook de leuke momenten niet meer. Stop met klagen en probeer te kijken naar de leuke dingen. 
  • Een belangrijke manier om je werk leuker te gaan vinden is door meer te socializen. Door een goede interactie met je collega’s, wordt je dag een stuk gezelliger. Probeer wat vaker een koffie te doen met collega’s, of in de pauze even samen een rondje te lopen. 
  • Plan je dag slim in. Door je dag niet te beginnen met een file of een saaie meeting, geeft dit een fijner signaal af voor de rest van de dag. 

Ben je er met je leidinggevende niet uitgekomen, en hebben bovenstaande tips ook geen invloed gehad? Misschien is het dan toch echt tijd voor een andere baan. Je mag stoppen met doorbijten, want de kans dat het beter gaat worden is vrij klein. Het is veel te zonde voor je mentale welgesteldheid om zonder plezier naar je werk te gaan. Kies voor jezelf en ga langzaam op zoek naar leuke vacatures, waar je wél heel veel energie van krijgt. 

Hulp bij burn-out en stress

Het verminderen van stress en het herstellen van een burn-out is geen sinecure. Heb je ondersteuning nodig, dan kan je op onze hulp rekenen. Onze coaches zijn allemaal gespecialiseerd in jouw problematiek. Door hun jarenlange ervaring kunnen ze samen met jou werken aan jouw herstel. Van het resultaat van onze 1-op-1 coaching heb jij je leven lang plezier!

Bekijk ons aanbod voor:

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *