‘Geen zin in seks door stress’ is een onderwerp waar nog steeds een taboe op rust. Jonge mannen weten het zeker: eeuwig zullen ze de minnaar worden van hun prachtige vrouw. Ook jonge vrouwen zijn er zeker van: voor altijd zullen ze hun man blijven verleiden!

Onderzoeken zijn vaag: maar naar schatting heeft 15-20% van de mensen (Yes: vrouwen en mannen!) last hebben van een verminderde zin in seks.

De oorzaak van een laag libido

De realiteit is dat we het met z’n allen veel te druk hebben om fatsoenlijk tijd te besteden tussen de lakens (of op de bank/ keukentafel/ keuken). Zin in seks ontstaat op momenten dat je ontspannen bent, een warm contact hebt met je partner en wanneer je tijd en aandacht aan je partner kunt besteden en je deze affectie terugkrijgt.

Maar kijk eens naar een gemiddelde dag van een hardwerkende papa of mama: 6.30 de wekker, alles klaarmaken voor zowel jezelf als je kinderen, naar school, door naar je werk, stapels werk wegwerken, vergaderingen, klantbezoek, training volgen, emails beantwoorden, onophoudelijke telefoon, social media tussendoor, terug naar huis, eten koken, boodschappen doen, ouders bezoeken, gedoe oplossen, administratie bijwerken en ga zo maar door. Je bent blij dat je om 23.00 uur in bed ligt!

Lees ook over meer ontspanning aanbrengen in je leven

Geen zin in seks door stress

Ratrace of life

Bovengenoemde situatie is echt niet vreemd in gezinnen. We noemen dit de ratrace of life: je hebt er niet echt grip op, je wordt meegesleurd zonder echt af te kunnen remmen. Je moet door. Je bewustzijn verdwijnt in de chaos, de hoeveelheid en de drukte. Juist dat bewustzijn, het zinnenprikkelende, gevoelige zorgt ervoor dat je zin krijgt in intimiteit, in verbinding.

Door continu mee te doen aan deze ratrace of life, krijg je vanzelf ’s avonds in bed deze zinnen te horen:

  • Laat me alsjeblieft met rust, ik ben de hele dag al lastig gevallen
  • Ik snap niet dat je nu zin hebt
  • We moeten het nu wel doen, want iedereen doet ‘het’ drie keer per week
  • Voor we gaan vrijen, laten we dan eerst nog even onze financiële situatie bekijken.

Geen wonder dat je zin in seks hebt wanneer het tempo van de wereld om je heen je ingehaald heeft!

Gratis e-book:
zo herken je
een burn-out
(Inclusief checklist)

Voorkom dat je energiereserves definitief leeg raken en je in een ernstige burn-out belandt met alle gevolgen van dien. Met dit e-book leer je de symptomen tijdig herkennen.

e-book-symptomen-burnout

Veel voorkomende oorzaken van verminderde zin in seks

Ieder stel kent periodes van seksuele hoogte en dieptepunten. De ene keer bestorm je elkaar, de andere keer zal dat een stuk minder zijn.

Veel voorkomende oorzaken van verminderde zin in seks zijn:

Waarom stress ervoor zorgt dat seks minder wordt

Biologisch is dit ook goed te verklaren. We halen het voorbeeld van de tijger hier bij aan: Wanneer een tijger uit de bosjes springt heb je grofweg drie overlevingsreacties: Vechten, vluchten, verbinding zoeken (Carien Karsten) Dit komt er op neer dat wanneer je een tijger ziet met het beest op de vuist kunt gaan, heel hard weg kunt rennen (of een boom in klimmen) of, wanneer er iemand bij je is die harder kan lopen, of beter kan vechten, hem of haar vraagt dit karwei voor je op te lossen.

Eén ding is zeker, wanneer er een tijger uit de bosjes springt, denk je simpelweg niet na over je voortplanting!

Eén ding is zeker, wanneer er een tijger uit de bosjes springt, denk je simpelweg niet na over je voortplanting! Je lijf maakt cortisol en adrenaline aan om heel te kunnen werken.

Lees ook over je stress verlagen op moeilijke momenten

Geen zin in seks door stress

Cortisol en adrenaline zijn stresshormonen die je voorbereiden op actie. Niks mis mee: je hebt dit gewoon nodig om iets te gaan doen. Echter is seks een status van ontspanning en overgave, niet echt iets waaraan je denkt wanneer je moet vechten of vluchten.

De ratrace of life zorgt echter wel voor deze continue vecht/ vlucht situatie. Het tegenovergestelde is ook waar: een ontspannen setting zorgt voor hormonen als DHEA, oxytocine en dopamine. Hormonen die je blij en gelukkig maken.

stress beheerst het seksleven

Seksleven verbeteren in stresssituaties

Ok, ik ga je echt geen sextips geven. Los van dat ik niet zo geloof in tips (iedereen is namelijk anders) is de conclusie van dit artikel heel eenvoudig: Wil je betere/ meer sex, zorg er dan voor dat je grip krijgt op je eigen ratrace, neem de regie over je leven, kom in een warme connectie met je partner en zet je in voor een stressvrije dag vooraf je ‘feestje’.

Lees ook over een autonoom leven

Ook interessant om te lezen:

Hulp bij burn out en stress

Het verminderen van stress en het herstellen van een burn-out is geen sinecure. Heb je ondersteuning nodig, dan kan je op onze hulp rekenen. Onze coaches zijn allemaal gespecialiseerd in jouw problematiek. Door hun jarenlange ervaring kunnen ze samen met jou werken aan jouw herstel. Van het resultaat van onze 1-op-1 coaching heb jij je leven lang plezier!

Bekijk ons aanbod voor:

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *