Ongeveer de helft van Nederland ervaart klachten die veroorzaakt worden door stress. Die stress kan van verschillende oorzaken komen zoals: financiële moeilijkheden of zelfs schulden, relatieproblemen, de thuissituatie, maar ook door bijvoorbeeld de werkdruk. Van 2007 naar 2017 was er een groei van 11 naar 16% van de mensen die te maken krijgen met een burn-out.

Dat is dus een behoorlijke verschuiving, de meeste redenen die gegeven worden zijn door de vele verantwoordelijkheden, personeelstekorten en hoge taakeisen en verwachtingen. Het is belangrijk om op tijd aan te geven bij een bedrijf dat er sprake is van een te hoge werkdruk en stress. Maar hoe doe je dat? Er zijn verschillende manieren mogelijk die we hieronder verder uitwerken.

Het is in ieder geval belangrijk dat het bedrijf er vanaf weet, want het bedrijf zou niet willen dat iemand thuis komt te zitten met een burn-out.

Gratis e-book:
zo herken je
een burn-out
(Inclusief checklist)

Voorkom dat je energiereserves definitief leeg raken en je in een ernstige burn-out belandt met alle gevolgen van dien. Met dit e-book leer je de symptomen tijdig herkennen.

e-book-symptomen-burnout

Waarom zou je over stress moeten praten?

Heel veel Nederlanders praten niet over de problemen waar zij mee kampen, omdat zij dan vaak denken dat ze als zwak worden gezien. Ook denken ze vaak dat stress of burn-out aan hunzelf liggen, en dat het bedrijf niet kan helpen bij het zoeken naar een oplossing hiervoor. Praten over moeilijkheden kan juist een opluchting zijn voor jezelf.

Je hoeft niet meer voor jezelf op te kroppen dat je ergens mee zit en vrolijk te doen terwijl je dat eigenlijk helemaal niet bent. Het uitspreken dat je stress hebt kan ook juist het begin zijn van accepteren wat er met je lichaam aan de hand is. Mensen met stressproblemen of een burn-out die niet kunnen toegeven dat ze problemen hebben, zullen ook nooit een oplossing zoeken of vinden voor dit probleem.

Het is dus juist een stap in de goede richting om erover te praten! En wanneer je erover praat, vergeet dan niet dat naast jou nog de helft van Nederland ook met stress problemen rondloopt.

Lees ook: Onbegrip op het werk: de uitdaging van communiceren

Wanneer is het beste moment om aan te geven dat je te maken hebt met stress?

Vertellen over stress is belangrijk om te doen wanneer je aan voelt komen dat het niet gezond zal zijn voor je lichaam. Herken je problemen als oververmoeidheid na het werk, snelle irritaties, lichamelijke klachten en ontevredenheden? Dan is het belangrijk om naar iemand binnen het bedrijf te gaan die zaken als deze bespreekt. Zoals al eerder aangegeven, willen bedrijven liever niet dat hun personeel lang thuis zit met een burn-out.

Als je op tijd aangeeft met wat voor problemen je op dat moment te maken hebt, dan kunnen jullie samen naar een geschikte oplossing zoeken voordat het wel zal resulteren in een burn-out. Daarnaast is het niet alleen voor het bedrijf, maar ook voor jezelf fijn als je er op tijd bij bent en zo erger kunt voorkomen.

Hoe kun je dit het beste vertellen?

Het is belangrijk om te vertellen dat je kwalitatief werk voor het bedrijf wilt leveren, maar dat dat niet altijd gaat op momenten dat je stress ervaart. Elk bedrijf wilt graag dat het werk dat gedaan wordt kwaliteit bevat en daarom zullen ze zeker naar jou luisteren. Vertel eerlijk wat er aan de hand is en wat voor problemen er op dit moment met jou zijn.

Stel ook een bepaald aantal mogelijke oplossingen voor om te laten zien dat je al verder denkt dan alleen het thuiszitten met een burn-out. Heb je bijvoorbeeld te veel werk wat op jou is afgeschoven, maar wat niet bij je functie hoort. Geef dit dan aan en wellicht kan iemand anders dit werk oppakken.

Denk je dat je meer rust nodig hebt? Stel dan voor dat je tijdelijk kortere of minder dagen werkt, waardoor de stress minder kan gaan worden en er door de rust in je lichaam nog steeds hetzelfde werk geleverd kan worden. Met een leeg hoofd kun je namelijk altijd beter je werk doen, doordat je meer concentratie hebt. Misschien is het ook wel mogelijk om binnen het bedrijf waar jij werkt bepaalde taken uit te besteden?

Door het geven van zulke tips, betekent dat je graag meedenkt met het bedrijf hoe deze situatie opgelost zou kunnen worden.

Voordelen van eerlijk zijn op je werk

De voordelen van eerlijk zijn over stress symptomen

In bovenstaande tekst hebben we al wat voordelen van het aangeven van stress benoemd, en die schrijven we graag nog even op een rijtje met nog een aantal aanvullingen.

Een opluchting

Eerlijk zijn over stress kan een opluchting zijn en een positieve impact hebben op het verdere stadium. Je zou het ook kunnen omschrijven als zelfacceptatie. Je accepteert nu eenmaal wat er aan de hand is met je lichaam en zal hierdoor op zoek gaan naar oplossingen.

Het kan voor oplossingen zorgen

Erover praten kan voor mogelijke oplossingen zorgen waardoor de werkdruk minder wordt. Hierdoor zul je niet voor lange tijd thuis komen te zitten, waar ook het bedrijf baat bij heeft.

Niet meer verstoppen achter een masker

Je hoeft je niet langer meer te verstoppen achter een masker. Hierdoor zullen collega’s eerder accepteren als je geïrriteerd reageert dan wanneer zij geen benul hebben van wat er aan de hand is.

Je privésituatie heeft hier profijt van

Niet alleen de werksituatie, maar ook de privésituatie zal er profijt van hebben. Door naar oplossingen te zoeken op werk, zal dat minder stress geven over hoe je de oplossing gaat vinden. Hierdoor kom je iets geruster thuis.

Lees ook: Slechte balans tussen werk en privé: hoe herstel je de balans?

Hoe kunnen wij je helpen?

Wij staan voor je klaar met een team van ervaren coaches. Onze coaches zijn actief in heel Nederland en zeer ervaren in het oplossen van stress en burn-out klachten.

Meer energie

Minder stress zorgt er vaak voor dat je meer energie hebt om taken te voltooien. Ga je bijvoorbeeld kortere dagen werken? Dan weet je dat je sneller uit kunt rusten en dat zal ervoor zorgen dat je meer motivatie en energie hebt om je werk af te ronden.

Lees ook: Meer energie overhouden? – Ontdek wat jou uitput + tips die energie geven

Minder angstig voor wat komen gaat

Door eerlijk te zijn bestaat er ook een grotere kans dat je minder angstig zult zijn voor wat komen gaat. Als het gesprek op je werk geweest is en dit bleek positief uit te pakken dan zal dit de angst om je baan te verliezen wegnemen. Je zult niet meer in jezelf piekeren over wat er allemaal wel niet kan gebeuren als je eerlijk bent.

Je helpt je collega’s

Misschien ben jij wel de eerste in het bedrijf die te maken heeft met stressproblemen en hier eerlijk over uitkomt. Het bedrijf zal dan hoogstwaarschijnlijk gaan nadenken over hoe zij zulke situaties in de toekomst kunnen vermijden. Hierdoor help je collega’s enorm!

Lees ook: Afhankelijk van collega’s? – Ongezonde afhankelijkheid geeft stress

Onbegrip kan bestaan

Het komt helaas ook wel eens voor dat er sprake is van onbegrip vanuit het bedrijf waar je werkt. Is dit het geval? Dan kan het verstandig zijn om er met een professional over te praten, zodat de stress een lagere kans heeft om om te slaan naar een burn-out. Onbegrip bij mensen kan komen doordat zij nooit iemand in de directe omgeving, of zelf hebben meegemaakt dat er zoveel stress bij werk kwam kijken dat het slecht zou worden voor de gezondheid.

Probeer zo goed mogelijk uit te leggen wat voor klachten dat zich afspelen in jouw hoofd of met jouw lichaam. Misschien zal het op deze manier iets duidelijker worden met welke problemen dat je nu echt kampt. Ook daarna is het nog steeds mogelijk dat degene met wie je praat, bijvoorbeeld de werkgever, vertrouwenspersoon, of HR medewerker, niet begrijpt wat er afspeelt.

Het is dan verstandig om met een coach te overleggen wat je het beste kunt doen. Zij kunnen jou hier zeker verder bij helpen!

Hulp bij burn-out en stress

Het verminderen van stress en het herstellen van een burn-out is geen sinecure. Heb je ondersteuning nodig, dan kan je op onze hulp rekenen. Onze coaches zijn allemaal gespecialiseerd in jouw problematiek. Door hun jarenlange ervaring kunnen ze samen met jou werken aan jouw herstel. Van het resultaat van onze 1-op-1 coaching heb jij je leven lang plezier!

Bekijk ons aanbod voor:

Vergelijkbare berichten

Eén reactie

  1. Marieke schreef:

    Helaas gaan niet alle bedrijven hier integer mee om. Bij mijn vorige werkgever aangegeven en dat resulteerde er in dat ik een week later bij P&O op gesprek mocht komen en lang verhaal kort: ze hebben mij er op een hele nare manier uitgewerkt.
    Gevolg was dat ik terwijl ik eigenlijk ziek was vanuit volop stress op ziek moest naar een andere baan. Gelukkig snel gevonden, maar ja, de stress was niet weg. Door de eerdere ervaringen durfde ik het niet goed aan te geven, met als gevolg dat ik nu met een dubbele depressie en angststoornis thuis zit…
    Helaas in deze situatie ook totale onbegrip van mijn werkgever, wat mijn herstel behoorlijk belemmerd…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *