Ervaar je een slechte balans tussen werk en privé? Vind je het lastig om deze balans te bewaren? De manier waarop we hedendaags werken is zeer verschillend met nog niet zo heel lang geleden. Met name de arbeiders werkten vooral om te leven. Men had geen affiniteit met het werk, maar ging puur naar het werk om geld te verdienen. Er moest rondgekomen worden en een gezin onderhouden.

Tegenwoordig is het echter zo dat heel veel mensen meer leven om te werken, dan werken om te leven. Hier zijn natuurlijk verschillende aanwijsbare redenen voor te verzinnen. Allereerst een positieve reden: Veel banen zijn tegenwoordig veel leuker dan vroeger. Daarom wordt men er ook sneller verslaafd aan en krijgt men er een zekere affiniteit mee.

Een nadeel is echter dat deze verslaving je privéleven kan schaden. Zeker wanneer je een gezin hebt, wat simpelweg meer tijd vergt, is de kans groot dat je een slechte balans krijgt tussen werk en privé. In dit artikel worden enkele oorzaken besproken. Vervolgens worden de gevolgen uitgewerkt. Als klap op de vuurpijl ook nog enkele tips om de balans tussen privé en werk te herstellen.

Oorzaken slechte balans werk en privé

De oorzaken voor een slechte balans kunnen heel divers zijn. Hieronder worden enkele veelvoorkomende oorzaken uitgelicht.

Onvrede met je privésituatie

Veel mensen gaan meer werken, omdat ze onvrede hebben met hun huidige privésituatie. Misschien heb je heel vaak ruzie met je partner. Of er is iets tragisch aan de hand in je familie. Dit kan er natuurlijk in resulteren dat je gaat werken als uitvlucht. Je hoeft dan even niet bezig te zijn met je privésituatie, omdat je afleiding hebt. Tot op zekere hoogte is dit overigens helemaal geen slechte zaak. Een beetje afleiding zoeken kan geen kwaad. Vooral niet in een zware periode.

Maar zolang die privéproblemen niet worden opgelost, dan is dit slechts uitstel van executie. Het probleem wordt niet opgelost. Sterker nog: door je te verliezen in het werk, zullen de privéproblemen alleen maar worden verergerd. Het is daarom verstandiger om de koe bij de hoorns te vatten. Het privéprobleem oplossen, zodat je niet meer genoodzaakt bent om te ontsnappen aan je werk.

Zie ook: Verstoorde of zorgwekkende thuissitatie: oorzaak van een burnout?

Balans tussen werk en prive verstoord door deadlines

Druk op werk/ werkdruk/ deadlines

Een verstoorde balans van werk en privé heeft natuurlijk niet altijd te maken met een slechte thuissituatie. Het komt namelijk ook regelmatig voor dat je het heel druk hebt op werk. Misschien heb je wel een erg stressvolle functie met veel verantwoordelijkheden. Een functie waarbij je altijd bereikbaar moet zijn, ook tijdens je privéleven.

Ook het ‘boven je macht’ werken, een te zware functie hebben voor je capaciteiten, kan leiden tot een verstoorde werk-privé balans. Dit zorgt er namelijk vaak voor dat je meer tijd nodig hebt om je zaken af te ronden.

Ook ziekteverzuim van collega’s kan een reden zijn om het drukker op het werk te hebben. Misschien is een belangrijke collega wel ziek, waardoor jij genoodzaakt bent om de taken van hem of haar tijdelijk over te nemen.

Drukte op het werk kan dus ook zorgen voor een verstoorde werk-privé balans.

Wanneer de verstoorde werk-privé balans de oorzaak kent in het werk, maak dit dan altijd kenbaar bij een leidinggevende of HR. Zeker wanneer je thuissituatie onder je werk lijdt, doe je hier goed aan. Vaak zijn er opties en mogelijkheden waar je zelf niet aan denkt.

Zie ook: Stress om deadlines, doelstelling en targets. Omgaan met deadline stress

Hoe kunnen wij je helpen?

Wij staan voor je klaar met een team van ervaren coaches. Onze coaches zijn actief in heel Nederland en zeer ervaren in het oplossen van stress en burn-out klachten.

Te veel werken

Een slechte balans tussen werk en privé kan ook als oorzaken hebben dat je simpelweg gewoon te veel uren werkt. Misschien heb je bijvoorbeeld een fulltime contract, terwijl je ook nog voor je kinderen moet zorgen. Dan kan de balans tussen werk en privé snel worden verstoord. Zeker als je veel taken hebt in je privéleven, is het van belang om minder te gaan werken. Misschien kun je houden aan je contracturen of je je fulltime contract omzetten naar een parttime contract. Dat scheelt al heel veel. Je kunt dan namelijk tijd besteden aan de dingen die je wilt. Grip hebben op je eigen agenda is cruciaal wil je een gezonde werk-privé balans behouden.

Zie ook: Vluchtgedrag: Waarom vluchten in je werk geen oplossing biedt voor je problemen

Niet weerbaar tegen stress

Sommige mensen vinden het lastig om goed om te gaan met stress. Hierdoor verliezen ze de focus en kunnen ze taken niet meer naar behoren uitvoeren, of ze doen veel langer om bepaalde taken uit te voeren, waardoor ze in de knoop komen met de tijd. Beide situaties leiden tot extra stress.

Stress is niet alleen slecht voor je lichaam, maar ook voor je functioneren en prestatievermogen. Bovendien bestaat er dan ook nog het risico dat je je stress meeneemt naar huis. Je kunt dan gefrustreerd zijn en dit afgeven op je familie. Dit zorgt weer voor een slechte privésituatie en zo beland jij van de regen in de drup. In veel gevallen is het daarom belangrijk om een coach in de hand te nemen.

Dit is natuurlijk een lastige stap, want veel mensen zijn in de veronderstelling dat ze er zelf wel uit komen. Ze zien hulp als een soort zwaktebod, maar dat is het natuurlijk niet. Je kunt juist heel veel hebben aan externe hulp. Een coach kan je situatie namelijk met een objectieve bril bekijken. Hij of zij kan je dan ook tips geven om de balans tussen werk en privé te herstellen.

Stress en burnout door onbalans werk en prive

Gevolgen slechte balans werk en privé

We hebben nu de oorzaken van een slechte balans tussen werk en privé behandeld. Maar wat zijn nu de gevolgen hiervan?

Chronische stress

Stress is al even benoemd bij de oorzaken, maar chronische stress kan ook een gevolg zijn voor deze slechte balans. Als mens is het namelijk belangrijk om altijd de regie over je leven blijven behouden. Deze autonomie zorgt ervoor dat je voldoening haalt uit de dingen die je doet, zonder dat het ongezond wordt.

Maar zodra er een onbalans ontstaat tussen werk en privé, dan is er een kans dat deze regie verdwijnt. Met andere woorden: je hebt geen grip meer op de situatie en dit resulteert in chronische stress. Met chronische stress sta je constant onder spanning.

Veel mensen denken echter dat het in hun situatie wel mee zal vallen. Dat ze die druk nodig hebben om te presteren. Dit is echter zeer verraderlijk, want het gevaarlijke van chronische stress is juist dat dit je ook kan onderdrukken. Je neemt het dan een lange periode met je mee, totdat de bom als het ware ontploft. En dan resulteert de chronische stress in een burn-out. Een ernstige complicatie waar veel individuen in dit hedendaagse tijdperk last van hebben. Het is van belang om bij chronische stress direct aan de bel te trekken.

Veel mensen krijgen last van fysieke problemen. Last van de buik, hoofdpijn en slecht slapen. Dat zijn veelvoorkomende gevolgen van chronische stress. Ondervind jij deze problemen en kan een dokter niets vaststellen? In dat geval bestaat er een kans dat dat deze problemen te wijten zijn aan chronische stress.

Gratis e-book:
zo herken je
een burn-out
(Inclusief checklist)

Voorkom dat je energiereserves definitief leeg raken en je in een ernstige burn-out belandt met alle gevolgen van dien. Met dit e-book leer je de symptomen tijdig herkennen.

e-book-symptomen-burnout

Burn-out

Een slechte balans tussen werk en privé kan dus ook een burn-out in de hand werken. Bij een burn-out loop je helemaal vast en kun je amper nog functioneren. De ene burn-out is natuurlijk anders dan de andere. Je hebt schrijnende situaties waarbij mensen letterlijk jaren uit de roulatie zijn met een burn-out. Maar natuurlijk zijn er ook meer lichtere vormen, die ook aandacht verdienen.

Mensen met een burn-out kunnen zich slecht concentreren op het werk. Ook zorgt een burn-out er vaak voor dat je constant gespannen bent.

Je hebt het gevoel dat je onder stroom staat. Je hebt veel geestelijke onrust en deze problemen neem je ook mee naar huis. Een burn-out kan een oorzaak zijn van een verstoorde balans tussen werk en privé, maar heel vaak is het ook een gevolg. Mensen met een burn-out hebben vaak steun nodig. Maar als je een verstoorde balans hebt, kan het zijn dat je niet de steun krijgt die je nodig hebt. Je familie staat misschien niet meer achter je. Men is boos omdat je zo vaak afwezig bent. Niet alleen in fysieke zin, maar ook in mentale zin. De knop omzetten is lastig bij een burn-out. Een coach kan je hierbij helpen.

Zie ook: Wat zijn de symptomen van een burnout? 

Relatieproblemen en scheiding

Een belangrijk gevolg van een verstoorde balans van privé en werk, is dat je relatie erdoor op de klippen kan lopen. Je ziet elkaar misschien minder, en daardoor hebben jullie steeds minder een band. Blijft dit probleem zich voordoen, dan kan het zo erg worden dat uit elkaar gaan nog de enige optie is.

Tips om balans te herstellen

Maar hoe zorg je er nu voor dat een slechte balans wordt hersteld? Lees hieronder enkele praktische tips.

Tip 1: een coach inschakelen

Een coach kan je helpen om de balans tussen privé en werk te herstellen. Een coach heeft een objectieve bril en ook veel ervaring met deze kwestie. Waarom zou jij proberen het wiel opnieuw uit te vinden, terwijl anderen dat al voor jou hebben gedaan? Veel mensen vinden het een moeilijke stap om een coach in te schakelen. Dit is natuurlijk ook logisch. Het is misschien hartstikke eng, maar soms is het belangrijk om uit je comfortzone te stappen. Een intakegesprek is vrijblijvend. Dit maakt de drempel al een stuk lager voor veel mensen.

Zie ook: Wat doet een burn out coach?

Tip 2: transparant zijn

Transparantie is belangrijk om een slechte balans tussen werk en privé te herstellen. Met andere woorden: noem het beestje bij de naam. Communiceer over je situatie met het thuisfront, maar ook met je werkgever. Geef de pijnpunten aan, zodat men meer begrip krijgt voor de situatie.

Hulp bij burn-out en stress

Het verminderen van stress en het herstellen van een burn-out is geen sinecure. Heb je ondersteuning nodig, dan kan je op onze hulp rekenen. Onze coaches zijn allemaal gespecialiseerd in jouw problematiek. Door hun jarenlange ervaring kunnen ze samen met jou werken aan jouw herstel. Van het resultaat van onze 1-op-1 coaching heb jij je leven lang plezier!

Bekijk ons aanbod voor:

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *