Wat is jouw coping mechanisme tegen stress: Iedereen reageert anders op invloeden van buitenaf, zoals angst, lichamelijke pijn, stress, werkdruk en zorgen. De manier waarop je omgaat met deze invloeden wordt uitgedrukt in “coping“, het Engelse woord voor “omgaan met“. Er zijn verschillende coping mechanismen om met stressvolle situaties om te gaan, waar we in dit artikel op in zullen gaan. Ook worden een aantal tips gegeven om stress de baas te blijven en veelgestelde vragen beantwoord om jou alles bij te brengen over het omgaan met stress.

Onze reactie op problemen leidt tot stress

Het ervaren van stress is van alle tijden en iedereen krijgt er in zijn of haar leven mee te maken. Het is een biologisch, noodzakelijk proces, maar speelt ook een steeds prominentere rol in ons dagelijks leven, van jong tot oud. Dit komt door onze reactie op de eisen en verantwoordelijkheden die gesteld worden en om te voldoen aan verwachtingen. Stress ontstaat door een reactie op deze externe invloeden.

Wat is stress precies?

Stress kan zich uiten in verschillende vormen, maar in de basis staat het voor een niet-specifieke respons van je lichaam op een veranderde situatie. Het is een natuurlijk overlevingsmechanisme, waardoor je ademhaling versnelt, de hoeveelheid adrenaline in je bloed stijgt, je hartslag omhooggaat en je spieren samenspannen. In feite brengt het je lichaam in gereedheid om alerter en geconcentreerder te zijn.

Het gevaar van (chronische) stress

Het ervaren van stress is soms een noodzakelijk mechanisme, waardoor we alerter zijn en zaken voor elkaar krijgen. Het gevaar is daarentegen dat er chronische stress optreedt, waarbij het lichaam voor een lange periode onder druk komt te staan. Wanneer dit soort aanhoudende stress onbeantwoord blijft, kan een overspannen gevoel ontstaan en zelfs een burn-out.

Wil je dat wij je helpen?

Wij staan voor je klaar met een team van ervaren coaches. Onze coaches zijn actief in heel Nederland. In de afgelopen jaren hebben we duizenden mensen geholpen.

Dit kan allerlei gevolgen hebben, zoals mentale overspanning en lichamelijke uitputting, waardoor zelfs de eenvoudigste dagelijkse taken teveel worden. Ook kunnen er zo veranderingen in het gedrag optreden, waardoor je je futloos, vergeetachtig, concentratieloos en besluiteloos kunt voelen. Bovendien kunnen mensen zich meer isoleren van hun omgeving en worden meer fouten gemaakt.

Wat is een coping mechanisme?

Coping [1] staat dus voor de manier waarop iemand met stress omgaat en het wordt ook wel aangeduid met coping mechanisme of copingstrategie. De ernst van een probleem in je omgeving bepaalt dus niet zozeer hoe groot de impact is op je mentale en fysieke gesteldheid, maar je coping mechanisme is hier verantwoordelijk voor. Hoe ga jij om met een vervelende ervaring of gebeurtenis? En welke strategie pas jij toe om jezelf te beschermen tegen de impact van deze ervaring of gebeurtenis?

Probleemgerichte coping vs. emotiegerichte coping

Wanneer je een probleemgericht coping mechanisme toepast, probeer je het probleem zelfstandig op te lossen. Je gaat op zoek naar de oorzaak van het probleem om deze te elimineren.

Een andere copingstrategie is emotiegericht omgaan met problemen. Hierbij probeer je de gevoelens die het probleem veroorzaakt te veranderen en je leert om te gaan met negatieve emoties die ontstaan door mentale problemen.

Actieve coping vs. passieve coping

Ben jij iemand die de situatie gelijk aan wilt pakken om een probleem op te lossen? Dan doe je aan actieve coping door alle feiten op een rijtje te zetten en doelgericht aan de slag te gaan. Het is een effectieve copingstijl, maar kan ook voor veel frustratie en teleurstellingen zorgen.

wat is een coping mechanisme

In tegenstelling hierop doe je bij passieve coping juist afstand van het probleem. Je bent een afwachtend persoon en laat de situatie als het ware over je heen komen. Het kan op korte termijn troost bieden, maar zorgt er ook voor dat je op een later tijdstip of ander gebied problemen ervaart. De actieve en passieve coping mechanismen worden ook wel “fight or flight” genoemd.

Welke soorten coping mechanismen zijn er?

Negeren/vermijden

Een eerste coping mechanisme is het blokkeren en uit de weg gaan van het probleem. Dit omvat ook het ontkennen dat er überhaupt een probleem is, waarbij je het er niet over wilt hebben. Hierdoor ervaar je weinig bewuste last van het probleem, maar het kan onbewust wel groter worden en op een gegeven moment tot uiting komen. Spreekwoordelijk steek je bij dit coping mechanisme je kop in het zand. Het kan geruststellend werken op de korte termijn, maar lost het probleem niet op.

Uitstellen

Andere mensen passen de copingstrategie uitstellen toe, waarbij je doorgaat alsof er niets aan de hand is. Meestal blokkeert iemand bij het ervaren van een probleem en kan het probleem op dat moment nog niet aan. Door er nog niet mee bezig te zijn en het voor je uit te schuiven, heb je nog geen last van het probleem. Onbewust raak je langzamerhand gewend aan de complicatie, waardoor je bij een latere confrontatie wellicht gemakkelijker actie onderneemt.

Afleiding zoeken

Je kunt het probleem ook uit de weg gaan door afleiding te zoeken. Misschien schakel jij bij een hoge werkdruk graag even je computer uit om op de bank van een serie of film te genieten? Hierdoor neemt het stressgevoel af en kun je de situatie even laten bezinken. Na de serie of film denk je wellicht weer heel anders over het probleem.

Verdoven

Een ander coping mechanisme is jezelf verdoven door middel van bijvoorbeeld alcohol, drugs, eten, overmatig werken, roken en seks. In feite vlucht je in dit geval voor een moeilijke situatie om de stress niet te hoeven voelen. Het kan een gevaarlijke copingstrategie zijn, doordat het tot een verslaving kan leiden, en bovendien lost het ook het probleem niet op. Het zorgt eerder voor tijdelijke troost. Wanneer iets je overweldigt en je er op dat moment niets aan kunt doen, kan het effectief zijn.

Welke soorten coping mechanismen zijn er

Piekeren

Je kunt ook gaan piekeren over wat er nou eigenlijk gebeurd is, waardoor je allerlei scenario’s in je hoofd haalt die het probleem kunnen verlichten of oplossen. Piekeren zorgt ervoor dat je intensief over het probleem nadenkt, maar kan ook omslaan in het ontwikkelen van doemscenario’s, waardoor je alleen nog negatief kunt denken. Dit kan het probleem alleen maar groter maken, terwijl je ook een keer actie zult moeten ondernemen.

Emoties uiten

Bij deze copingstrategie laat je duidelijk zien hoe je je voelt, wat een opluchting kan zijn. Het kan echter wel minder prettig ervaren worden door je omgeving, aangezien boosheid, frustratie en spanning als agressief en asociaal kunnen overkomen. Daarnaast kun je zo in je emotie blijven hangen en ze uiten zonder er eerst goed over na te denken. Toch is het uiten van je emoties vaak beter dan ze onderdrukken.

Sociale steun zoeken

Wanneer je in de problemen zit, zoek je binnen dit coping mechanisme naar emotionele steun bij je collega’s, familie, partner of vrienden. Het lucht op als je je verhaal bij hen kwijt kunt en je kunt hen ook om advies en hulp vragen. Op deze manier voelt het alsof je er niet alleen voor staat. Echter, het is wel belangrijk dat je niet te afhankelijk wordt van de mening en steun van anderen, omdat jij uiteindelijk de enige bent die het probleem op kan lossen.

Relativeren

Misschien denk jij bij een vervelende situatie wel terug aan een eerdere, soortgelijke situatie die goed afliep, waarmee je jezelf geruststelt? Zo doe je aan het coping mechanisme relativeren en neem je stress weg. Daarnaast groeit op deze manier het vertrouwen dat de situatie goed zal aflopen, wat rust geeft. Het is een fijne copingstrategie, maar kan ook leiden tot een doorgroeiend probleem en het onvermogen om snel te handelen als er iets urgents optreedt.

Humor

Door humor te gebruiken, kun je boosheid, frustratie en spanning verlichten en emoties weer onder controle krijgen. Dit coping mechanisme zorgt er ook voor dat emoties niet onderdrukt worden en het kan stress verminderen. Aan de andere kant kan je omgeving het als minder fijn ervaren, omdat het ook een manier is om problemen uit de weg te gaan.

Humor en relativeren zijn 2 coping strategieen

Actieve aanpak

Tot slot kun je direct aan de slag gaan om een bepaald probleem te verminderen of op te lossen. Je zet alle zaken bij dit coping mechanisme op een rijtje en gaat doelgericht en met veel zelfvertrouwen te werk. Het voordeel van een actieve aanpak is dat problemen ook daadwerkelijk opgelost worden, waardoor stress verminderd wordt. Echter, je kunt zo ook druk blijven met het blussen van brandjes en het kan leiden tot veel frustratie wanneer je ergens geen invloed op kan uitoefenen.

Welke copingstrategie is het beste?

Het is uiteraard goed om problemen op te lossen, zodat ze op de korte én op de lange termijn geen negatieve invloed meer kunnen hebben. Echter, er is geen beste coping mechanisme voor alle situaties. Elke strategie heeft zijn voor- en zijn nadelen en vaak is het toepassen van een combinatie de beste oplossing om complicaties effectief tegen te gaan en stress te verminderen. Ook verschilt het per situatie en persoon welke strategie het meeste effect heeft.

Extra tips om je stress de baas te blijven

Welk coping mechanisme ook het beste bij jou past, je kunt altijd de volgende tips toepassen om stressgevoelens onder controle te houden:

  • Sta af en toe even stil: Door af en toe stil te staan bij de situatie, kom je erachter wanneer je in beweging wil en moet komen en zo kun je omgaan met je bewuste en onbewuste emoties.
  • Pijn en lijden: Blijf nadenken wanneer pijn in je leven omslaat in lijden en hoe je hier zelf invloed op kunt uitoefenen.
  • Mentale weerbaarheid: Je coping mechanisme heb je jezelf aangeleerd en kan jouw mentale weerbaarheid stimuleren of verlagen. Accepteer jezelf en leer van jouw instincten om efficiënt om te gaan met problemen.
  • Accepteren en toewijding: Accepteer dat er moeilijke situaties ontstaan en wees je ervan bewust hoe je hiermee om kunt gaan. Zorg vervolgens voor toewijding om het op een doelgerichte manier aan te pakken.
  • Actieve ontspanning: Door preventief te ontspannen of juist te bewegen, voel je je fitter en ga je overspanning tegen.

Hulp bij burn-out en stress

Het verminderen van stress en het herstellen van een burn-out is geen sinecure. Heb je ondersteuning nodig, dan kan je op onze hulp rekenen. Onze coaches zijn allemaal gespecialiseerd in jouw problematiek. Door hun jarenlange ervaring kunnen ze samen met jou werken aan jouw herstel. Van het resultaat van onze 1-op-1 coaching heb jij je leven lang plezier!

Bekijk ons aanbod voor:

Veelgestelde vragen

Er zijn veel oorzaken voor het feit dat iedereen anders reageert op stress. De een is ook veel stressgevoeliger dan de ander, wat al in de baarmoeder kan ontstaan. Experimenten met dieren laten bijvoorbeeld zien dat veel stress bij de moeder invloed heeft op het stresssysteem van het kind, vooral aan het einde van de zwangerschap. Ook wanneer de bevalling in een stressvolle omgeving plaatsvindt, kan het kind een hogere cortisolproductie, het stresshormoon, hebben. Daarnaast heeft iemands omgeving invloed op de hoeveelheid stress en kunnen genen een rol spelen.

Een coping mechanisme is aangeleerd en je kunt het dus ook weer afleren of iets anders aanleren. Het is in de eerste plaats belangrijk dat je je bewust bent van jouw coping mechanisme en dat je erbij stilstaat in hoeverre dit in een bepaalde situatie helpt. Probeer deze vervolgens op een positieve manier toe te passen of te combineren, waardoor je een probleem op een steeds veelzijdigere manier aanpakt. Zo kom je er ook achter in welke situatie welk coping mechanisme het meest effectief is.

Het UCL is een vragenlijst voor het tegengaan van probleemsituaties door de copingstrategie in kaart te brengen. Dit wordt gedaan aan de hand van 47 items die verdeeld zijn over zeven subschalen. Zo worden cognitieve en gedragsmatige eigenschappen en strategieën bepaald.

Het is belangrijk om een coping mechanisme te gebruiken dat past bij jou en de situatie. Hiervoor is het belangrijk om stil te staan bij de situatie en wat ervoor nodig is om een probleem op te lossen, waarnaast bewustzijn van je eigen persoonlijkheid van belang is. Op deze manier kun je met zelfverzekerdheid omgaan met stress om dit de baas te blijven en overspanning te voorkomen.

Bronnen

  1. Wikipedia.org – Coping (psychologie) – gevonden op 20-07-2022
    Link naar pagina op wikipedia.org
  2. Hersenletsel-uitleg.nl – Copingstrategie – gevonden op 20-07-2022
    Link naar pagina op Hersenletsel-uitleg.nl
  3. Psychologiemagazine.nl – Omgaan met problemen… – gevonden op 20-07-2022
    Link naar pagina op Psychologiemagazine.nl
  4. Nih.gov – Coping Mechanisms – gevonden op 20-07-2022
    Link naar pagina op Nih.gov

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *