Stress in de vastgoedwereld: De vastgoedwereld staat bekend als een harde wereld waarbij vooral materialisme, ego en hoog rendement voorop gaan. Het woord stress mag niet of nauwelijks genoemd worden. Iemand met stress wordt al snel als zwakkeling betiteld en hoort zeker niet thuis in dit snelle wereldje. Maar de waarheid is anders.
Terugblik: Crisis
De crisis die in 2007 ontstond op de financiële markten (de kredietcrisis) had grote invloed op de vastgoedmarkt. In 2008 begonnen de woningprijzen fors te dalen. Het gevolg was dat er problemen ontstonden in de vastgoedmarkt. Bestaande vastgoedprojecten werden stopgezet en er werden nauwelijks nieuwe projecten ontwikkeld.
Woningen stonden langer in de verkoop tegen lagere prijzen of werden zelfs onverkoopbaar. Vaak waren de door huiseigenaren afgesloten hypotheken een stuk hoger dan de waarde van het vastgoed met alle gevolgen van dien. Tijdens deze crisis steeg ook het langdurige ziekteverzuim, dat gerelateerd was aan psychische en mentale problemen van 13% naar 50%! (bron).
Bedrijfsartsen verklaarden dat deze uitval van werknemers direct toe te rekenen was aan de crisis. De directe en indirecte kosten voor het bedrijfsleven en de samenleving werden geschat op ruim een miljard euro per jaar.
Onzekerheid leidt tot stress
Bij een financiële crisis komen de problemen in de vastgoed en bouwsector vaak als eerste in beeld. Projecten gaan niet door of worden stilgelegd, woningen worden onverkoopbaar en staan leeg. Dit allemaal leidt tot problemen en enorme stress. Niet alleen bij projectontwikkelaars, maar ook bij aannemers, onderaannemers, leveranciers, architecten, makelaars.
Het leidt tot een niet te stoppen “domino effect”. Bedrijven konden hierdoor steeds vaker hun financiële verplichtingen niet nakomen en dit leidde uiteindelijk vaak tot faillissementen, met alle gevolgen van dien. Een enorm aantal ontslagen van werknemers werden vervolgens noodzakelijk en helaas onvermijdelijk.
Uit onderzoek blijkt dat het verliezen van je baan en de daar bijkomende onzekerheden één van de grootste stressbronnen is in het leven. Zeker in een crisistijd waarbij je huis misschien onverkoopbaar wordt, je hypotheeklasten hoog zijn en je vervolgens je baan kwijt raakt. Je krijgt het gevoel dat je leven als een kaartenhuis in elkaar zakt en al deze extra stress kan zelfs leiden tot een burn-out.
Burn-out vastgoedsector
Niet alleen de werknemers maar ook eigenaren, directieleden en managers kan het overkomen. Je altijd zeer succesvolle bedrijf ten onder zien gaan aan de crisis. Dat doet pijn. Managers en projectontwikkelaars zien het vaak als een afgang of falen als ze hun doel niet kunnen bereiken.
Ondanks het feit dat ze alles in hun macht gedaan hebben kunnen externe factoren, zoals bijvoorbeeld een crisis, ervoor zorgen dat het niet lukt. Hoe ga je hier mee om ? In de harde vastgoedwereld wordt niet graag gesproken over verlies. Zwakte mag niet getoond worden. Het is een afgang als je geen succes hebt of niet kunt voldoen aan het gestelde verwachtingspatroon. Tenminste dat is vaak wat er gedacht wordt.
Ego leidend
In deze vastgoedwereld willen we niet als zwak gezien worden. Je mag je niet kwetsbaar opstellen. Uiterlijke schijn en materialisme staan vaak voorop; snelle auto, mooie kleding, geld, daar wordt veel aandacht aan besteed en waarde aan gehecht.
Ook wordt de mening van anderen wordt vaak belangrijker gemaakt als je eigen gevoel. Zien en gezien worden en er graag willen bijhoren. Het zijn vaak gedachten en beelden die voortkomen uit angst, twijfel, ‘ik ben niet goed genoeg’.
Stress zorgt er dan ook voor dat je niet helder kunt denken en dat je niet dicht bij je zelf kan blijven. Het ego is dan leidend.
Alle ballen omhoog houden
Zeker in een moeilijke werksituatie, bijvoorbeeld tijdens een crisis, wil je zoveel mogelijk ballen in de lucht houden. Steeds meer energie stoppen in je werk. Uiteindelijk is de vraag hoe effectief en efficiënt je nog bezig bent. Als je constant op 100 of 120% van je vermogen moet presteren is het wachten dat het mis gaat.
Hoeveel ballen denk je op dit moment in de lucht te houden zowel zakelijk en privé ? Hoeveel van deze ballen zijn echt nodig? Door jezelf deze vraag te stellen kun je misschien keuzes gaan maken en prioriteiten gaan stellen om te voorkomen dat je steeds meer stress krijgt en de grip op je leven verliest. Vaak zie je dan ook pas dat je de bezig bent om ballen van andere personen in de lucht te houden.
Aantrekkende huizenmarkt
Nadat de vastgoedmarkt weer langzaam herstelt is, lopen organisaties tegen andere problemen aan. Tijdens de crisis zijn veel werknemers ontslagen. Dus er moet nu met minder mensen meer werk gedaan worden. Meer productiviteit uit mensen halen is echter te realiseren op verschillende manieren. Belangrijkste uitgangspunt dient echter te zijn dat de balans tussen werk en privé voor de werknemer blijft bestaan en overbelasting vermeden wordt.
Want overbelaste werknemers krijgen vaak mentale en fysiek klachten zoals; toenemende irritatie en frustratie, concentratieproblemen, moeilijker of slecht slapen, weinig energie. Het stressniveau zal dan oplopen en de balans in hun werk en privé wellicht veranderen of verslechteren. Uiteindelijk kunnen deze klachten leiden tot stress en burn-out klachten, waarbij de kans op (langdurig) ziekteverzuim aanwezig is.
Tijd voor verandering in de vastgoedwereld
De vastgoedmarkt is de laatste jaren aanzienlijk veranderd. Onder andere gewijzigde regelgeving, aangepast grondbeleid van gemeenten en een veranderende woningmarkt. Er liggen mooie uitdagingen en vraagstukken. Hoe ga je om met leegstand, waar zet je welke producten neer, welke doelgroepen wil ik bereiken? Ook speelt de digitale wereld een steeds grotere rol. Dit vergt voor zowel de werknemers als werkgevers in de vastgoedmarkt steeds meer aanpassingsvermogen, samenwerking en flexibiliteit.
Het is in de vastgoedwereld eigenlijk meer regel dan uitzondering geworden dat je overwerkt, dat je 24/7 bereikbaar bent en dat je ook nog thuis met je werk bezig bent. Stress en harde deadlines zijn echt zaken die in de vastgoedwereld constant aanwezig zijn. Als je niet flexibel bent (nu en waarschijnlijk ook in de toekomst) loop je meer dan voorheen de kans dat je stress en burn-out klachten krijgt.
Preventieve aanpak
Het is dan ook belangrijk dat je in deze hectische werkomgeving je eigen grenzen bewaakt. Luister naar jezelf, laat ego niet leidend zijn. Doe vooral wat je zelf belangrijk vind en niet alleen wat andere vinden. Het helpt als je let op je fysieke gesteldheid: zoals voldoende rust, goede voeding en genoeg lichaamsbeweging.
Verder is het goed om je te blijven ontwikkelen, zowel binnen maar zeker ook buiten je werkomgeving. Zorg voor voldoende hobby’s en bezigheden naast je werk, zodat je kunt afschakelen. Bewaak je grenzen en luister vooral naar je lichaam.
Hulp bij burn-out en stress
Het verminderen van stress en het herstellen van een burn-out is simpelweg ontzettend lastig. De coaches van Meulenberg Training & Coaching begrijpen precies wat je doormaakt en weten hoe zwaar het kan zijn. Ze hebben dit vaak zelf meegemaakt! Met hun jarenlange ervaring en expertise staan ze klaar om jou stap voor stap te helpen aan een volledig herstel. Van het resultaat van onze 1-op-1 coaching en verzuimtraining heb jij je leven lang plezier!
Bekijk ons aanbod voor:
Burn-out coaching
Stress coaching
Online coaching
Verzuimtrainingen