Ver van huis zijn, een nieuwe baan, je niet helemaal lekker op je plek voelen: Heimwee. Misschien ken je het wel. En heimwee gaat een stuk verder dan alleen een gemis van het thuisfront. Er kunnen verschillende gevoelens bij komen kijken, wat het complexer maakt dan je misschien denkt.

Ook is heimwee niet alleen iets was kinderen voelen. Dus, wat is het precies? Kan het kwaad? En kan je van heimwee stress krijgen?

Wat is heimwee?

Heimwee is een heel sterk verlangen naar thuis of geborgenheid, waar je zelfs letterlijk ziek van kunt worden. Personen met heimwee hebben een grote behoefte om in hun vertrouwde omgeving te zijn, en als dit niet zo is ontstaat er dus frictie. Deze frictie kan vervolgens weer stress veroorzaken.

Over het algemeen wordt het gezien als iets wat kinderen hebben, als ze bijvoorbeeld op schoolreisje zijn en hun ouders, kamer of zelfs vertrouwde spullen missen. Maar het gaat verder dan dit, en ernstige heimwee kan ook zeker bij volwassenen voorkomen. Het is zowel psychisch als genetisch bepaald.

Het uit zich onder andere in depressieve gevoelens of somberheid, na bijvoorbeeld een zware gebeurtenis in je leven. Wanneer je te maken hebt met verlies zijn de gevoelens van heimwee te vergelijken met die van liefdesverdriet of rouw. Ook angstgevoelens, slechte nachtrust en verminderde eetlust kunnen gepaard gaan met heimwee. Het is dus zeker geen aanstellerij!

Heimwee is een sterk gemis aan geborgenheid

Hoe ontstaat heimwee?

Heimwee kan allerlei oorzaken hebben en ontstaat niet alleen maar als je op vakantie gaat. Waar kan je zoal aan denken?

Bekende situaties

  • Vakantie: Ook al noemden we net dat vakantie niet de enige oorzaak is, het is helaas wel een belangrijke. Op vakantie gaan is natuurlijk bedoeld om op te laden, maar het kan wel degelijk stress geven als je slecht tegen veranderingen kan. Zodra je in het buitenland bent of al wanneer je de oprit af rijdt, kan het gemis toeslaan en lijkt er weinig aan te beginnen. Je mist je huis, je bed en misschien zelfs je eigen kussen.
  • Nieuwe omgeving: Vergelijkbaar met vakantie, maar dan nog een stuk ingrijpender. Je bent volkomen gewend aan je vertrouwde plekje, je spulletjes en de mensen om je heen. Om wat voor reden dan ook ga je verhuizen, en je kunt totaal niet aarden op je nieuwe plek. Je bekende dagelijkse routine is verstoord en je hebt de grootste moeite om je draai te vinden.
  • Nieuwe baan: Op je oude baan was je als een vis in het water. Je kende je collega’s, wist wat je kon vragen en aan wie en je kon je ei kwijt. Nu zit je elke dag met stress, buikpijn en sterke vermoeidheid op je werk. Misschien zelfs zonder het vertrouwen dat je het nog kunt. Je verlangt terug naar die ‘goeie ouwe tijd’.
  • Rouw: Een verschrikkelijk ingewikkelde vorm van heimwee, die gepaard gaat met eenzaamheid en verdriet. Je mist je maatje en je mist de ‘plek’ die je samen had. Zelfs als je nog in hetzelfde huis woont kan het aanvoelen alsof je niet meer op dezelfde plek bent. En dit is logisch want je gezin, je plek en je omgeving hebben allemaal iemand verloren. Je hele leven is niet langer hetzelfde.
  • Liefdesverdriet: Een niet te onderschatten vorm van heimwee, die meer gevoelens van stress en depressie kan veroorzaken dan velen toegeven. Je gedachten gaan continu terug naar allerlei situaties toen je nog samen was. Je zoekt afleiding maar kan dit vaak niet vinden, omdat het gemis allesomvattend lijkt en je volledig opslokt. De situaties waarin je jezelf ’terugwenst’ kunnen echt aanvoelen als heimwee.

Hoe kunnen wij je helpen?

Wij staan voor je klaar met een team van ervaren coaches. Onze coaches zijn actief in heel Nederland en zeer ervaren in het oplossen van stress en burn-out klachten.

Wat zijn klachten van heimwee?

De klachten die ontstaan door sterke of langdurige heimwee zijn niet te onderschatten. De stress die erdoor ontstaat kan ingrijpende gevolgen hebben. Denk bijvoorbeeld aan de volgende symptomen:

Andere klachten zijn depressieve gevoelens en nergens zin in hebben. Het zit dus niet alleen maar in je hoofd. Natuurlijk begint het daar wel, maar de link tussen je lichaam en geest is sterk.

Herken je jezelf in deze klachten? Lees dan nog even verder.

Is heimwee een serieus probleem?

Dit hangt af van een paar factoren. In eerste instantie kan heimwee misschien niet zo serieus lijken, omdat het zich kan voordoen als een kortstondig gevoel van gemis of verlangen naar huis. Maar aangezien het niet alleen iets voor kinderen is, kan langdurige heimwee op latere leeftijd wel degelijk een probleem vormen.

Een van de factoren waarin het een probleem vormt is wanneer het onderdeel is van een grotere bron van stress. Stel dat je al veel onrust ervaart in je leven, bijvoorbeeld vanwege gezondheidsproblemen. Je dagelijks leven is al een strijd, maar daarnaast heb je door recente veranderingen last van heimwee. In je omgeving ervaar je een gebrek aan emotionele steun, dus je kunt je gevoelens slecht kwijt. Hierdoor krijg je te kampen met lusteloosheid en depressies en de stress begint chronisch te worden.

Vanwege je gezondheid en de extra gevoelens van heimwee belandt je nu in een nare vicieuze cirkel. Zo kan het in eerste instantie dus maar een bijzaak lijken, maar dit hoeft niet zo te zijn en de allerergste heimwee maakt je uitdagingen een stuk groter.

In principe is heimwee geen serieus probleem. Maar het is duidelijk dat het sterk afhangt van de lengte en intensiteit. Heb je voor lange tijd last van ernstige heimwee, kan dit wel degelijk wat met je doen.

Bij heimwee voel je gebrek. Bijvoorbeeld aan thuis, een relatie die uit ging of het verlies van een dierbare

Wat doet heimwee met ons?

Wat het in de praktijk met je doet ligt compleet aan wat voor persoon je bent, wat je genen zijn en hoe je bent opgevoed. De een heeft een paar daagjes heimwee omdat hij even moet wennen, de ander verdrinkt in de gevoelens van heimwee.

Heimwee heeft daarnaast vooral veel te maken met de mate waarin we tevreden kunnen zijn. Heimwee en de stress die het brengt komt namelijk voort uit een gevoel van gemis van het bekende. Dus als ons gevoel van geborgenheid ontbreekt kan dit op lange termijn leiden tot een laag zelfbeeld en in ernstige gevallen tot depressiviteit en de eerder genoemde lichamelijke klachten.

Heimwee kan je ook angstig maken. Angstig voor de kleinste dingen die in je oude situatie misschien heel normaal of makkelijk vond. Een tripje naar de supermarkt kan al de grootste uitdaging lijken wanneer je bent verhuisd naar een omgeving waarin je je totaal niet thuisvoelt. Niet alleen kan een verhuizing je überhaupt al veel stress geven, een gevoel van heimwee kan dit vervolgens versterken.

Zoals het nu klinkt lijkt er niets aan te doen zodra het ons overkomt. Maar is dat zo?

Wat te doen tegen heimwee? Vijf tips

Nee, heimwee is niet iets wat onoverkomelijk is. Het is misschien een enge emotie die ongrijpbaar lijkt, maar met de volgende vijf tips hopen we dat je een heel eind komt.

  1. Oefen tevredenheid.
    Tevredenheid is de eerste stap richting herstel. Waarom? Misschien voel je je verdrietig in je nieuwe situatie, en dit is vaak meer dan logisch. Toch kan je op zoek gaan naar factoren in je leven waar je tevreden over kunt zijn. Denk hierbij vooral aan de ‘basics‘ zoals voedsel, kleding en onderdak. Ben je veilig? Ben je redelijk gezond? Heb je voldoende om mee rond te komen? Dit zijn een paar vragen die jezelf kunt stellen zodat je kunt oefenen om tevreden te zijn met wat je hebt.
  2. Zoek emotionele steun.
    Dit kan juist moeilijk zijn wanneer je bijvoorbeeld net in een nieuwe omgeving bent en je verlangen naar huis erg sterk is. Je hebt dan waarschijnlijk nog geen ‘support system’. Maar toch is een vriend vaak dichterbij dan je denkt. Kan je potentiële mensen bedenken met wie je even zou kunnen bellen of met wie je kunt afspreken? Iemand die je een berichtje kunt sturen over hoe je je echt voelt? Iemand met wie je open en eerlijk kunt praten? Probeer jezelf open te stellen zodat anderen de gelegenheid krijgen je te helpen. Een stukje begrip kan namelijk veel voor je doen.
  3. Ontwikkel dankbaarheid.
    Neem eens een vergrootglas en hou hem boven je leven. Wat zie je? Welke dingen geven je stress? Probeer die factoren op te sporen en te verkleinen of zelfs compleet te elimineren. En dan stap twee: Welke dingen in je leven geven je gevoelens van dankbaarheid? Denk hierbij niet alleen aan spullen, maar ook vooral aan fijne mensen, goede ervaringen, lekker eten & drinken. Dankbaarheid oefenen bestrijdt de symptomen van heimwee en stress.
  4. Stap over de drempel.
    Dit kost enige moeite, maar het kan je veel brengen. Misschien heb je weinig zelfvertrouwen, een moeilijke opvoeding of uitdagende thuissituatie, waardoor je snel verlegen bent. Als communicatie je extra moeite kost, kan het zwaar zijn je gevoel van heimwee te doorbreken. Ook angsten kunnen je parten spelen je open te stellen voor een nieuwe situatie. Maar probeer echt stukje bij beetje open te staan voor nieuwe dingen. Accepteer die date, bezoek eens dat nieuwe winkelcentrum, praat met je nieuwe collega. Al is het alleen één drankje, één winkeltje voor een paar minuten, of een kort kennismakingsgesprekje. Stukje bij beetje voel je je dan hopelijk steeds meer thuis.
  5. Relativeer.
    Wanneer de heimwee een donkere deken over je leven legt kan het moeilijk zijn om nog positief te blijven. Een groot aspect van heimwee is een verheerlijking van je oude situatie. Onderzoek die oude situatie dus eens kritisch. Was het allemaal echt zo rooskleurig als je nu denkt? Waren er toen dingen die je moeilijk vond, en zijn er nu juist dingen die beter zijn? Is er misschien een goede reden dat je nu in deze situatie zit?

Hulp bij burn-out en stress

Het verminderen van stress en het herstellen van een burn-out is geen sinecure. Heb je ondersteuning nodig, dan kan je op onze hulp rekenen. Onze coaches zijn allemaal gespecialiseerd in jouw problematiek. Door hun jarenlange ervaring kunnen ze samen met jou werken aan jouw herstel. Van het resultaat van onze 1-op-1 coaching heb jij je leven lang plezier!

Bekijk ons aanbod voor:

Veelgestelde vragen

Geborgenheid. Een algemeen gevoel van tevredenheid bij hoe je leven is en de plek waarin je je bevindt.

Zij stellen zich evenveel aan als mensen met depressie of burn-out, oftewel niet. Alle mentale aandoeningen of vormen van geestesgesteldheid zijn net zo serieus als fysieke ziektes.

Ook al is het geen ‘officiële’ ziekte of erkende psychische stoornis, het is zeker een aandoening die aanzienlijke gevolgen kan hebben. Langdurige, ernstige vormen van heimwee worden door onderzoekers ook wel vergeleken met aanpassingsstoornis.

Nee, niet alleen kinderen voelen heimwee. Ook een volwassene kan wel degelijk met heimwee te maken krijgen. Het stigma dat het iets voor kinderen is klopt dus niet.

Bronnen

  1. gezondheidsplein.nl – Heimwee – Gevonden op 19-08-2022
    Link naar artikel
  2. onzv.nl – ‘Heimwee bij volwassenen is zeker geen aanstellerij’ – Gevonden op 19-08-2022
    Link naar artikel
  3. npokennis.nl – Is heimwee een ziekte? – Gevonden op 22-08-2022
    Link naar artikel

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *