arrow_drop_up arrow_drop_down

Materialisme en stress: minder shit, meer pit!

Materialisme: Iemand die materialistisch is, hecht een hele grote waarde aan geld en eigendommen en denkt dat daar het geluk in zit. Zowel rijke als armere mensen laten zich door materialisme beïnvloeden en geven in hun leven prioriteit aan geld verdienen en geld uitgeven.

Maar maakt een hoger inkomen en meer spullen je nu echt een gelukkiger mens? Of is het juist een grote stressbron in je leven? Wat doet materialisme met je? En wat kun je doen om minder materialistisch te zijn?

Materialisme leidt meer dan eens tot financiële zorgen!

Meer spullen en meer stress

We leven in een consumptiemaatschappij waar bezittingen je status, identiteit, betekenis en geluk zouden moeten geven. Je bent pas echt succesvol als je veel spullen hebt. Heb je dan gefaald als je ze niet hebt? Door veel te bezitten verwerf je wellicht status, maar materiele spullen geven ook een hoop problemen. Een huis vol spullen kan onrust geven. Je moet alles schoonmaken, opruimen en onderhouden. En het kan ook nog eens kapotgaan. Te veel bezitten en gericht zijn op nog meer spullen verwerven, veroorzaakt gespannenheid, stress, angst en depressies.

Materialisme veroorzaakt dus meer stress. Maar stress versterkt ook de drang om meer te kopen. Je komt daardoor in een neerwaartse spiraal terecht. Te veel spullen geven je stress en om minder gestrest te zijn, doe je meer impulsaankopen. Deze spiraal is moeilijk te doorbreken, omdat we er van kinds af aan al ingeduwd worden. Veel ouders laten hun kinderen lange tijd televisie kijken. Op de televisie zien ze niet alleen onschuldige kinderprogramma’s, maar ook een hele hoop reclame. ‘Ongemerkt’ groeien kinderen al op met het idee dat ze geld en spullen nodig hebben om gelukkig te zijn.

Steeds meer mensen ontdekken dat een simpel leven met minder spullen leidt tot meer voldoening

Leven eenvoudig houden

Wees minder materialistisch

Ouders kunnen voorkomen dat hun kinderen zich laten beïnvloeden door reclame door ze kritisch te leren kijken naar reclame en ze niet te lang achter de televisie te laten zitten. Ook is het belangrijk dat kinderen zelfvertrouwen ontwikkelen. Kinderen met weinig zelfvertrouwen en die zich ongelukkig voelen, zijn eerder geneigd materialistisch te worden. Leer je kinderen dat spullen niet gelukkig maken. Maar nog belangrijker: geef het goede voorbeeld en wees geen materialist.

Heb je spullen nodig om iemand te zijn? Werk dan met name aan je zelfbeeld!

Waar geef je je geld aan uit?

Ga voor jezelf eens na waar je je geld aan uitgeeft en vraag jezelf af waarom je bepaalde aankopen hebt gedaan. Wilde je indruk maken? Wil je anderen laten geloven dat je het heel goed hebt? Of heb je veel impulsaankopen gedaan? Door je uitgaven te analyseren zul je er meer grip op krijgen. En zeg nu eens eerlijk: Heeft de aanschaf van dat product je leven nu echt beter gemaakt?

Ontspullen

De volgende stap is opruimen. Opruimen is niet alleen goed om materialisme te overwinnen, maar je krijgt er ook een opgeruimd hoofd van. Dat betekent minder stress! Gooi spullen die je nooit gebruikt weg, maak iemand anders er blij mee of verkoop ze.

Minder aanschaffen

En ten slotte wil je voorkomen om weer een hoop nieuwe dingen aan te schaffen. Schrijf daarom dingen die je heel graag wilt kopen op. Bekijk je lijstje na een maand nog eens. Wil je nog steeds zo graag die producten aanschaffen? Zo voorkom je dat je impulsaankopen doet.

Beetje bij beetje zul je op deze manier materialisme uit je leven verwijderen, minder stress ervaren en je gelukkiger voelen.

Gerelateerde artikelen:

Hulp bij burn-out en stress

Het verminderen van stress en het herstellen van een burn-out is geen sinecure. Heb je ondersteuning nodig, dan kan je op onze hulp rekenen. Onze coaches zijn allemaal gespecialiseerd in jouw problematiek. Door hun jarenlange ervaring kunnen ze samen met jou werken aan jouw herstel. Van het resultaat van onze 1-op-1 coaching heb jij je leven lang plezier!

Bekijk ons aanbod voor:

Innerlijke vrede

Over de schrijver
Ik ben Ruud Meulenberg. Eigenaar en oprichter van Meulenberg Training & Coaching. Ik begeleid mensen met stress- en burnoutklachten door ze 'letterlijk' in beweging te laten komen (wandelen/ hardlopen) Samen met een krachtig team van professionele coaches, help ik mensen door heel Nederland heen om van stress en burn-out af te komen. Ik probeer het goede voorbeeld te geven: Ik werk maximaal 24 uur per week, ik sport, geniet van mijn gezin en ik heb betekenisvol werk ;).
Reactie plaatsen

Gratis ebook:  zo herken je een burnout

(Inclusief checklist)

Met dit ebook leer je de symptomen van een burnout tijdig te herkennen. Al meer dan 10.000 gelijkgestemden hebben dit ebook gedownload.
Cookies