Materialisme: Iemand die materialistisch is, hecht een hele grote waarde aan geld en eigendommen en denkt dat daar het geluk in zit. Zowel rijke als armere mensen laten zich door materialisme beïnvloeden en geven in hun leven prioriteit aan geld verdienen en geld uitgeven.

Maar maakt een hoger inkomen en meer spullen je nu echt een gelukkiger mens? Of is het juist een grote stressbron in je leven? Wat doet materialisme met je? En wat kun je doen om minder materialistisch te zijn?

Materialisme leidt meer dan eens tot financiële zorgen!

Meer spullen en meer stress

We leven in een consumptiemaatschappij waar bezittingen je status, identiteit, betekenis en geluk zouden moeten geven. Je bent pas echt succesvol als je veel spullen hebt. Heb je dan gefaald als je ze niet hebt? Door veel te bezitten verwerf je wellicht status, maar materiele spullen geven ook een hoop problemen. Een huis vol spullen kan onrust geven. Je moet alles schoonmaken, opruimen en onderhouden. En het kan ook nog eens kapotgaan. Te veel bezitten en gericht zijn op nog meer spullen verwerven, veroorzaakt gespannenheid, stress, angst en depressies.

Materialisme veroorzaakt dus meer stress. Maar stress versterkt ook de drang om meer te kopen. Je komt daardoor in een neerwaartse spiraal terecht. Te veel spullen geven je stress en om minder gestrest te zijn, doe je meer impulsaankopen. Deze spiraal is moeilijk te doorbreken, omdat we er van kinds af aan al ingeduwd worden. Veel ouders laten hun kinderen lange tijd televisie kijken. Op de televisie zien ze niet alleen onschuldige kinderprogramma’s, maar ook een hele hoop reclame. ‘Ongemerkt’ groeien kinderen al op met het idee dat ze geld en spullen nodig hebben om gelukkig te zijn.

Steeds meer mensen ontdekken dat een simpel leven met minder spullen leidt tot meer voldoening

Leven eenvoudig houden

Wees minder materialistisch

Ouders kunnen voorkomen dat hun kinderen zich laten beïnvloeden door reclame door ze kritisch te leren kijken naar reclame en ze niet te lang achter de televisie te laten zitten. Ook is het belangrijk dat kinderen zelfvertrouwen ontwikkelen. Kinderen met weinig zelfvertrouwen en die zich ongelukkig voelen, zijn eerder geneigd materialistisch te worden. Leer je kinderen dat spullen niet gelukkig maken. Maar nog belangrijker: geef het goede voorbeeld en wees geen materialist.

Heb je spullen nodig om iemand te zijn? Werk dan met name aan je zelfbeeld!

Waar geef je je geld aan uit?

Ga voor jezelf eens na waar je je geld aan uitgeeft en vraag jezelf af waarom je bepaalde aankopen hebt gedaan. Wilde je indruk maken? Wil je anderen laten geloven dat je het heel goed hebt? Of heb je veel impulsaankopen gedaan? Door je uitgaven te analyseren zul je er meer grip op krijgen. En zeg nu eens eerlijk: Heeft de aanschaf van dat product je leven nu echt beter gemaakt?

Ontspullen

De volgende stap is opruimen. Opruimen is niet alleen goed om materialisme te overwinnen, maar je krijgt er ook een opgeruimd hoofd van. Dat betekent minder stress! Gooi spullen die je nooit gebruikt weg, maak iemand anders er blij mee of verkoop ze.

Minder aanschaffen

En ten slotte wil je voorkomen om weer een hoop nieuwe dingen aan te schaffen. Schrijf daarom dingen die je heel graag wilt kopen op. Bekijk je lijstje na een maand nog eens. Wil je nog steeds zo graag die producten aanschaffen? Zo voorkom je dat je impulsaankopen doet.

Wat als je materialistisch bent?

Het is niet makkelijk om je in een consumptiemaatschappij niet te laten beïnvloeden door reclame en niet materialistisch te zijn. Het is lastig maar niet onmogelijk. De volgende tips kunnen je helpen om minder materialistisch te zijn.

1. Wees dankbaar en tevreden

Sta eens stil bij alles wat je hebt. Is het niet genoeg? Of hoeveel is genoeg voor jou? Het is niet goed om jezelf met anderen te vergelijken, maar er zijn heel veel mensen op de wereld die al blij zijn met schoon water, een dak boven hun hoofd en een gezonde maaltijd voor hun familie. En jij hebt zoveel meer. Als je dankbaar bent voor alles wat je hebt, zul je minder de drang hebben om meer en meer aan te schaffen.

Is het echt nodig het nieuwste van het nieuwste te hebben? Misschien zul je even blij zijn met je nieuwe aanschaf, maar je zult al gauw weer naar iets anders of beters verlangen. Als je materialistisch bent, betekent het dat je nooit tevreden bent. Probeer daarom dankbaar en tevreden te zijn met wat je hebt en je zult je veel gelukkiger voelen.

2. Waardeer jezelf

Je kunt ook materialistisch zijn, omdat je denkt dat spullen jouw een waardevoller persoon maken. De hoeveelheid bezittingen die je hebt, bepalen jouw status. Maak jij je veel zorgen over wat anderen van je vinden? Onthoud dan dat jouw waarde niet bepaald wordt door de dingen die je bezit. Leg de focus op jezelf in plaats van op je spullen. Waardeer jezelf om wie je bent en niet om wat je hebt.

3.  Koop een maand lang niets

Stel je ten doel om een periode niets te kopen. Dit zal je bewuster maken van waar je je geld aan uitgeeft en je zult zien dat je eigenlijk maar weinig nodig hebt. Weet je van jezelf dat je je geld bijvoorbeeld vooral aan kleding uitgeeft of aan iets anders? Dan kun je je doel ook specifieker maken dat je daar een periode lang niet je geld aan uit gaat geven. Je zult zien dat als je een lange periode niet aan je koopimpulsen hebt toegegeven, je minder druk zult voelen om dingen te blijven aanschaffen.

4.  Maak een spaarplan

Om te voorkomen dat je je geld maar lukraak aan van alles uitgeeft, kun je voor jezelf een spaarplan maken. In plaats van meer en meer spullen te verwerven, kun je bijvoorbeeld sparen voor een reis. Je zult zo meer controle hebben over waar je je geld aan aangeeft en je hebt een goede motivatie om minder materialistisch te zijn.

5.  Spullen maken niet gelukkig

Besef dat je geluk niet kunt kopen. Ben je ervan overtuigd dat je geluk niet afhangt van de hoeveelheid spullen die je hebt? Materialistisch zijn betekent niet dat je veel geld hebt of dat je veel bezittingen hebt. Je bent materialistisch als je geld en je spullen alles voor je zijn en je er volledig door in beslag wordt genomen. In plaats van je leven te laten bepalen door je salaris en je spullen, kun je beter voor jezelf uitzoeken waar je echt gelukkig van wordt en daar in investeren.

Beetje bij beetje zul je op deze manier materialisme uit je leven verwijderen, minder stress ervaren en je gelukkiger voelen.

Gerelateerde artikelen:

Hulp bij burn-out en stress

Het verminderen van stress en het herstellen van een burn-out is geen sinecure. Heb je ondersteuning nodig, dan kan je op onze hulp rekenen. Onze coaches zijn allemaal gespecialiseerd in jouw problematiek. Door hun jarenlange ervaring kunnen ze samen met jou werken aan jouw herstel. Van het resultaat van onze 1-op-1 coaching heb jij je leven lang plezier!

Bekijk ons aanbod voor:

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *