Omgaan met een lockdown: Een lockdown doet iets met mensen. Bewust of onbewust zijn mensen dagelijks bezig met het nieuws dat bol staat met het coronavirus. En begrijpelijk! De gevolgen van een (nieuwe) lockdown zijn groot.

Voor iedereen geldt bijvoorbeeld een mondkapjesplicht in publieke binnenruimtes en wordt er geadviseerd om zoveel mogelijk thuis te werken (wat ook weer genoeg stress met zich meebrengt).

De klap voor veel zelfstandig ondernemers is echter nog groter. Menig horecaondernemer ziet met lede ogen toe hoe de horeca zwaar getroffen wordt door een lockdown. Ga er maar aan staan: je hebt jarenlang een gezond bedrijf gehad dat je met goed ondernemerschap hebt geleid en je staat nu machteloos toe te kijken hoe de bodem van je portemonnee in zicht komt. Alsof je met je handen op je rug wordt geslagen. Machteloos ben je!

Waarom heeft de lockdown zo’n grote invloed op ons?

Het is niet alleen de directe maatregelen die ons treffen, maar indirect gebeurt er ook iets met ons. Een lockdown heeft invloed op onze vrijheid, op onze autonomie.

Autonomie draait erom dat je weet wie je bent en dat je daarnaar kunt en durft te handelen. Een lockdown beperkt dit en een gebrek aan autonomie zorgt altijd voor stress. Tevens is een gebrek aan autonomie één van de belangrijkste oorzaken van burn-out! Geen wonder dat er meer burn-outs ontstaan door het coronavirus.

Zo ben je nu bijvoorbeeld als ondernemer zijnde aan handen en voeten gebonden. Je kunt ook veel minder leuke en gezellige dingen doen met vrienden. Een reis naar het buitenland zit er niet in momenteel en ouders op leeftijd bezoeken vraagt om veel voorzichtigheid.

Een lockdown beperkt dus je regie over je leven en dat doet dus iets met ons. Dat iets zorgt voor stress, voor rusteloosheid en voor alle lichamelijke klachten die daar het gevolg van zijn.

De vraag is natuurlijk: wat kun je doen om binnen de geldende maatregelen, toch je autonomie te bewaren?

Lockdown vermoeid

Cirkel van invloed

Allereerst doe je er verstandig aan om heel goed te begrijpen dat wat je ook vindt of doet tegen het coronavirus, de landelijke maatregelen buiten je invloedssfeer liggen. Op z’n Nederlands betekent dit: Je doet er geen sikkepit aan. Natuurlijk heb je wel je eigen verantwoordelijkheid hierin. Dit uit zich erin dat je een mondkapje draagt en je handen regelmatig wast om verdere verspreiding te voorkomen.

De cirkel van invloed en daarbij de cirkel van betrokkenheid is een idee dat ontwikkeld werd door Steven Covey. Het beslaat 2 cirkels: een cirkel van invloed binnenin en daarbuiten een cirkel van betrokkenheid.

De invloed die je hebt op een nationale lockdown is bijzonder klein. Je hebt er geen invloed op, je doet er geen sikkepit aan. De lockdown ligt dus buiten je cirkel van invloed, waar de cirkel van betrokkenheid zich bevindt.

De cirkel van betrokkenheid laat zien dat je er wel bij betrokken bent, dat je je verantwoording moet nemen, maar dat je er dus geen invloed op kunt uitoefenen.

Met andere woorden: jezelf druk maken om de lockdown is hetzelfde als je druk maken om het weer: het verandert er niks aan. Je doet er dan goed aan om er het beste van te maken om de regie over je leven weer te voeren. Op een regenachtige dag zou dit kunnen betekenen dat je leuk binnen activiteiten gaat doen. Bij een lockdown zou je kunnen denken aan activiteiten die passen binnen de gestelde maatregelen. Voor een horecaondernemer zou dit bijvoorbeeld het verzorgen van afhaalmaaltijden zijn.

Hoe kunnen wij je helpen?

Wij staan voor je klaar met een team van ervaren coaches. Onze coaches zijn actief in heel Nederland en zeer ervaren in het oplossen van stress en burn-out klachten.

Blijf in beweging

Het is van groot belang om niet te gaan zitten. Veel mensen voelen zich door een lockdown ‘lamgeslagen’. Dat deze gevoelens er zijn, is begrijpelijk natuurlijk, echter is het van groot belang om fysiek en mentaal in beweging te blijven.

Waarom? Eén van de redenen is dat door aanhoudende negatieve gedachten en stress je hersenen kunnen krimpen. Hierdoor verkleint je gezonde verstand. Maak je geen zorgen: dit proces is weer terug te draaien en je herstelt hier weer van. Eén van de beste manieren om dit op een gezonde manier te doen is door te bewegen.

Door beweging maak je hormonen aan waardoor je je blij en gelukkig voelt. Tevens verlaagt het dus stress en word je zowel mentaal als fysiek weerbaarder.

Probeer zoveel mogelijk buiten te bewegen. De frisse lucht heeft namelijk ook weer een gezonde invloed op lichaam en geest. Pas wel op dat je niet te intensief beweegt. Wanneer je te intensief beweegt zorg je juist voor extra stress namelijk. Bekijk hiervoor ook onze video over ‘sjoggen’:

Wanneer je niet altijd de gelegenheid hebt om in de buitenlucht te sporten, probeer dan dagelijks een mini-workout binnen te doen. Er zijn op YouTube honderden video’s te vinden die je hierbij begeleiden, zoals deze:

Behoud een gezonde structuur

Veel mensen die last hebben van coronastress hebben moeite om de regie over hun leven te houden en autonoom te blijven. Een simpele oplossing hiervoor is een gezonde dagstructuur te blijven hanteren. Een OMA-schema gaat je hierbij helpen.

OMA staat voor: Ochtend, Middag, Avond.

Simpel gezegd betekent dit dat je een schema maakt voor je ochtenden, je middagen en je avonden. Plan ze niet te vol, houd ruimte voor onverwachte dingen maar heb bovenal een reden om ’s ochtends je bed uit te komen, je gordijnen open te treken en te leven!

Accepteren van een lockdown

Zoals we eerder al zeiden is het vechten tegen een lockdown niet zinvol omdat je er geen sikkepit tegen doet. Des te eerder je een lockdown weet te accepteren, des te eerder je er een succes van weet te maken. Acceptatie geeft je rust en vanuit deze rust kun je gezonde keuzes maken.

Begrijp het gedrag van anderen, maar doe er niet aan mee.

Begrijp ook dat er mensen zijn die dit artikel niet lezen. Begrijp mensen die een grote mate van onrust hebben door de lockdown. Mensen die het moeilijk vinden om de benen onder hun leven te zetten en er het beste van te maken. Bovendien worden er mensen natuurlijk heel hard getroffen door de lockdown. Je kunt jezelf daarom voorbereiden op stevige reacties, of juist heel emotionele.

Heb begrip voor hun situatie, maar ga niet met hun mee doen. Wil je een ander ergens mee helpen, zal je wel de ruimte in je eigen energie moeten hebben om die hulp te verlenen. Zorg dus in eerste instantie voor jezelf. Dit doe je niet door het leed van anderen op je nek te nemen maar juist door een gezonde mentale en fysieke weerbaarheid.

Beperk je zoektocht op internet en nieuwssites

Iedere nieuwssite kopt met het coronanieuws. Het nieuws is oneindig en als je wilt, kun je er letterlijk je hele dag mee vullen. Om je geest ook rust te gunnen en jezelf de kans te geven om te herstellen van deze invloeden, doe je er goed aan om je zoektocht op internet en nieuwssites te beperken.

Wanneer je hier moeite mee hebt, doe je er goed aan om even op een afstandje naar je eigen situatie te kijken: Zou je het belangrijkste nieuws meekrijgen wanneer je ‘s ochtends en ’s avonds 5 tot 10 minuten het nieuws kijkt? Ja? Beperk je dan tot deze tijd en zorg ervoor dat je niet overweldigd wordt door al het nieuws.

We noemen dit zelfzorg en zelfbescherming. Door continu bezig te zijn met deze vervelende berichten put je jezelf uit en maak je het omgaan met een lockdown vele malen moeilijker!

Gratis e-book:
zo herken je
een burn-out
(Inclusief checklist)

Voorkom dat je energiereserves definitief leeg raken en je in een ernstige burn-out belandt met alle gevolgen van dien. Met dit e-book leer je de symptomen tijdig herkennen.

e-book-symptomen-burnout

Een lockdown zorgt voor onrust en meer werk (thuisonderwijs bijvoorbeeld)

Waar een lockdown door sommigen in het begin nog met plezier werd ontvangen (het gaf hen juist rust) hebben velen de negatieve randen wel gemerkt.

Zo hebben veel ouders bijvoorbeeld de taak om opeens naast alle werkzaamheden, ook leraar of lerares te zijn van hun eigen kind. Natuurlijk doe je dat met liefde en probeer je je best te doen, maar het beslaat ook al snel enkele uren per dag! Deze uren komen simpelweg bij je bestaande planning op wat zorgt voor extra druk en bezetting.

Wat jouw persoonlijke situatie ook is, realiseer je dat een lockdown zorgt voor veranderingen en dus ook kan leiden tot extra druk.

Welke kansen biedt de lockdown?

Een autonome handelswijze vraagt te kijken naar de kansen die een lockdown biedt. Zo zijn er velen die deze tijd hebben aangepakt om dingen te gaan doen die ze al lang voor zich uit hebben geschoven.

Leven met de dag en relativeren

De lockdown biedt ook kansen tot persoonlijke reflectie. Bijvoorbeeld: in de coaching die ik met mensen doe, vertel ik ze vaak met de dag te leven omdat je de toekomst niet kunt beheersen. Het coronavirus en de daarbij horende lockdown onderstrepen deze gedachte. Niemand had kunnen voorspellen hoe groot de impact was van het coronavirus. De gevolgen hiervan waren aan het begin van 2020 niet te overzien. Ook een 2e lockdown hebben weinigen kunnen voorspellen.

De wijze levensles hieruit? Wanneer je het vandaag goed hebt en morgen een klein beetje hebt kunnen plannen, geniet dan, wees tevreden met wat je hebt en zorg voor een fijne tijd met de mensen die je liefhebt. Uiteindelijk zijn dit de dingen die echt belangrijk zijn in je leven!

Hulp bij burn out en stress

Het omgaan met stress en burn-out is niet altijd eenvoudig. Natuurlijk wil je graag doen waar je goed in bent en bezig zijn met de dingen die je energie geven en jezelf opbouwen. Echter zijn er altijd factoren die dit weer in de weg staan. Een grote behoefte om een ander een plezier te doen bijvoorbeeld, of je wens een taak geweldig uit te voeren.

Om stress en burn-out de baas te zijn, doe je er goed aan om het wiel niet opnieuw uit te gaan vinden. Velen proberen dit namelijk wel. Ze gaan zelf op zoek naar antwoorden, terwijl deze antwoorden voor het oprapen liggen bij een goede coach. Een coach helpt je bovendien inzicht te krijgen in jezelf, waardoor je een gezond en evenwichtig zelfbeeld opbouwt en zelf de regie over je leven opbouwt.

Hulp bij burn-out en stress

Het verminderen van stress en het herstellen van een burn-out is geen sinecure. Heb je ondersteuning nodig, dan kan je op onze hulp rekenen. Onze coaches zijn allemaal gespecialiseerd in jouw problematiek. Door hun jarenlange ervaring kunnen ze samen met jou werken aan jouw herstel. Van het resultaat van onze 1-op-1 coaching heb jij je leven lang plezier!

Bekijk ons aanbod voor:

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *