Uitdaging is van groot belang voor iedereen. Je wordt gemotiveerd om verder te gaan en alles te geven. Maar wat als de eisen de hoog zijn? Uit een onderzoek van het TNO blijkt dan maar liefst 38% van de Nederlandse werknemers zijn taakeisen te hoog vindt. Hoe komt dat en wat doet het met een werknemer? In dit artikel lees je hier meer over en hoe en waarom je dit moet aanpakken.

Wat zijn taakeisen?

Allereerst is het belangrijk om een duidelijke definitie van taakeisen op te stellen. Wat is een taakeis precies? Een bedrijf of werkgever biedt een werknemer een taakeis. Dit houdt is dat dit een opdracht of taak is dat de werknemer moet uitvoeren. Taakeisen worden vermeld op de vacature, maar worden ook tijdens de arbeidsduur opgedragen, aangepast of extra bijgedragen.

Taakeisen zijn veelal veranderlijk en kunnen in de breedste zin worden ervaren. Een taakeis zoals “het administratief ondersteunen van de afdeling” kan vele onderdelen bestaan. Dit kan ervoor zorgen dat één taakeis, uiteindelijk eindeloos veel taken als gevolg heeft.

Gratis e-book:
zo herken je
een burn-out
(Inclusief checklist)

Voorkom dat je energiereserves definitief leeg raken en je in een ernstige burn-out belandt met alle gevolgen van dien. Met dit e-book leer je de symptomen tijdig herkennen.

e-book-symptomen-burnout

Wanneer worden taakeisen als te hoog ervaren?

Dat 38% van de Nederlandse werknemers zijn of haar taakeisen te hoog vindt, komt niet zomaar uit de lucht vallen. Er zijn verschillende oorzaken waardoor de taakeisen zwaarder lijken.

Hier zijn bijvoorbeeld de volgende verklaringen voor:

Hoge taakbelasting

Niet iedere taakeis is hetzelfde. De ene taakeis kan zonder enige moeite worden uitgevoerd, maar de ander kan juist veel tijd in beslag nemen. Een taakeis dat uit meerdere facetten bestaat, kan een hoge belasting hebben.

Moeilijkheidsgraad

Wanneer je als werknemer een taakeis moet volbrengen, die een hoge moeilijkheidsgraad heeft, kan dit voor heel wat spanning zorgen. Je wilt als werknemer jouw taken goed kunnen uitvoeren, maar wanneer de moeilijkheidsgraad van de taakeis hoger is dan jouw capaciteit of kwaliteit, kan dit voor extra spanning zorgen.

Hoeveelheid taakeisen

Wanneer je meerdere belangrijke taakeisen hebt, kan dit voor een gevoel van overbelasting zorgen. Doordat je jouw tijd en aandacht moet verdelen over meerdere taakeisen, kan dit als moeilijk worden ervaren. Je hebt meerdere verantwoordelijkheden en kunt daardoor eigenlijk voor geen enkele taak de volle aandacht opbrengen.

Beschikbare tijd

Sommige taakeisen zijn simpelweg taken die je jouw gehele werkduur bij het bedrijf zult moeten uitvoeren. Daarentegen zijn er ook taakeisen die een deadline verwachten. Het kan voor spanning en druk zorgen wanneer er te weinig beschikbare tijd is voor het uitvoeren van de taakeis.

Functie en vergoeding

Sommige taakeisen vergen uitermate veel energie, tijd en in sommige gevallen ook de investering van jouw eigen veiligheid. Vervolgens kan hier een gebrekkige vergoeding tegenover staan. Een taakeis wordt vaak als te hoog ervaren, wanneer hier niet een goede financiële vergoeding tegenover staat.

Ook wanneer bij overmatige toewijding een promotie of opslag uitblijft, kan de taakeis als te hoog ervaren worden. De taakeis is te hoog bij de huidige functie en salaris.

Zie ook: Last van stress of een burnout doordat een promotie uitblijft

hoe omgaan met hoge taakeisen

De gevolgen van hoge taakeisen

Wanneer je als werknemer hoge taakeisen hebt, kun je veel nare gevolgen ervaren. Zo kan er een constante druk ervaren worden wanneer je gaat werken. De werkdruk is hoog en je kunt veel stress ervaren. Stress kan leiden tot veel nare klachten, zowel fysiek als mentaal. Door langdurig onder druk te staan, kan een burn-out een gevolg zijn.

Ook kan het gevoel van eigenwaarde flink dalen. Wanneer de taakeisen als hoog worden ervaren, kan dit tegelijkertijd een gevoel van incapabiliteit opleveren. Je hebt het gevoel dat je niet goed genoeg bent of dat jouw kwaliteiten te laag zijn voor het volbrengen van de taakeis.

Door stress en/of het verlagen van jouw eigenwaarde door hoge taakeisen, kan angst zijn intrede doen. Een angststoornis kan op ieder moment in iemands leven, de kop opsteken. Er kan een angst ontwikkeld worden voor mislukking of voor het werk. Hierdoor kan een angst ontstaan om naar het werk te gaan, met grote uitval als gevolg.

Wil je dat wij je helpen?

Wij staan voor je klaar met een team van ervaren coaches. Onze coaches zijn actief in heel Nederland. In de afgelopen jaren hebben we duizenden mensen geholpen.

Meer vrijheid loont juist!

Het kan vreemd in de oren klinken, maar meer vrijheid zorgt er juist voor om te taakeisen lager te laten voelen. Door een strikt regime van taken die uitgevoerd moeten worden, krijg je als werknemer eerder het gevoel een loonslaaf te zijn. Jouw autonomie als werknemer kun je hierdoor kwijtraken.

Het is juist veel effectiever om als werknemer zelfverzekerd in de schoenen te staan en de volle autonomie te hebben over jouw taakeisen. Door meer vrijheid, verlaagt de werkdruk. Wanneer je als werknemer het gevoel hebt dat de taakeisen te behappen zijn en dat je hier compleet over in controle bent, zijn de resultaten automatisch een stuk beter.

Gevoel van autonomie

Een gevoel van autonomie is van groot belang voor iedereen. Jij bent aangenomen bij het bedrijf omdat jouw capaciteiten en kwaliteiten goed aansluiten. Het is daarom belangrijk dat je de vrijheid hebt om deze capaciteiten en kwaliteiten optimaal te gebruiken.

Meer vrijheid betekent niet dat je minder hoeft te doen of dat je geen deadlines hebt. Het zorgt er simpelweg voor dat jij beter de tijd kunt besteden om naar eigen keuze de taakeisen te vervullen.

Dit kan betekenen dat je momenteel meer aandacht geeft aan het voltooien van een dringende opdracht en het mailverkeer hierdoor iets laat zakken. Wanneer de opdracht klaar is, kun jij er weer voor kiezen om juist meer administratieve taken te volbrengen of aandacht te geven aan minder dringende projecten. Je hebt de autonomie over jouw taken en geniet zo van meer vrijheid in de uitvoering.

Wees zelfverzekerd over jouw kwaliteiten en capaciteiten op de werkvloer. Wanneer er hoge taakeisen van jou worden verwacht, betekent dat leidinggevende vertrouwen in je hebben dat je dit kunt volbrengen. Je kunt daarom wederzijds vertrouwen vragen over het uitvoeren van de taakeisen. Als jij door meer vrijheid, betere successen hebt, is dit goed voor beide partijen.

Zie ook: Autonoom zijn, autonomie en zelf de regie nemen: wat betekent dit?

Regelmogelijkheden op het werk

Een manier om de druk door hoge taakeisen te verlagen, is om eens met jouw werkgever om de tafel te gaan zitten voor regelmogelijkheden. Onder regelmogelijkheden worden veel zaken verstaan. Zo kan een regelmogelijkheid zijn: hulp bij het tillen van zware objecten, een ergonomische stoel of bijvoorbeeld vaker pauze. Dit zijn mogelijkheden dat het uitvoeren van jouw werktaken beter maakt.

Wanneer je veel druk ervaart door hoge taakeisen, kunnen regelmogelijkheden goede opties zijn. Onder regelmogelijkheden valt ook het bepalen van het tempo waarmee de taken worden uitgevoerd. Door in gesprek te gaan met jouw werkgever of leidinggevende, kun je jouw knelpunten bespreken.

Het is zowel voor jou als voor het bedrijf van groot belang dat de taakeisen goed worden uitgevoerd. Als er een aantal regelmogelijkheden zijn die dit kunnen bevorderen is dit winst voor beide partijen.

Regelmogelijkheden op het werk

Praat met jouw werkgever of leidinggevende

Bespreek met jouw werkgever of leidinggevende de mogelijkheid om meer vrijheid te hebben in het bepalen van het werktempo en de volgorde van het uitvoeren van de taken. Wanneer jij kunt aantonen dat dit bevorderlijk is voor jouw werkprestaties, kan dit tot positieve oplossingen leiden.

Wanneer jij aankaart dat de taakeisen als hoog worden ervaren en dat door simpele aanpassingen, zoals meer tijd, betere planning en meer eigen inspraak, dit verlaagd kan worden, is dit erg aantrekkelijk. Iedere werkgever en leidinggevende weet dat het lang ervaren van druk en stress, kan leiden tot meer uitval en burn-out. Dit willen zij natuurlijk net zo graag voorkomen als jij.

Heb jij het door al jouw taakeisen ongelofelijk druk iedere dag? Heb jij het gevoel dat je nauwelijks rust kunt pakken? De optie om meer pauze of andere pauzevormen te nemen, kun je overleggen met jouw werkgever.

Als jij merkt dat je aan één pauze per dag niet genoeg hebt en dat dit jouw werkprestaties negatief beïnvloed, zijn aanpassingen zeker nodig. Een extra pauze in de ochtend op juist een aangepaste middagpauze waardoor je extra tijd tussen de bedrijven door hebt, kan een oplossing zijn om de druk van de ketel te halen.

Meer vrijheid is een regelmogelijkheid

Meer vrijheid is ook een vorm van regelmogelijkheden. Als dit de werkprestaties kan verbeteren en jou meer rust kan brengen, is dit een slimme vorm van regelmogelijkheid om te bespreken. Benoem de waarde van jouw autonomie op de werkvloer en hoe dit voor betere prestaties kan zorgen. Wellicht kunnen de teugels ietwat worden gevierd, waardoor jij meer autonomie krijgt op de werkvloer.

Vraag daarom een gesprek aan en bekijk samen met jouw leidinggevende welke regelmogelijkheden getroffen kunnen worden om beter te kunnen werken. Zo kunnen de taakeisen een stuk minder zwaar lijken.

Hulp..

Heb jij ook het gevoel dat jouw taakeisen te zwaar zijn? Dit kan komen doordat je deze niet goed kunt uitvoeren, te weinig tijd hebt of te veel taken moet vervullen. Je bent zeker niet de enige. Samen met 38% van alle Nederlandse werknemers heb jij het idee dat jouw taakeisen te hoog zijn. Zorg dat je op tijd aan de bel trekt.

Er kunnen namelijk aanpassingen worden getroffen, waardoor je beter kunt werken. Zo kunnen de taakeisen lager lijken en kun jij deze beter uitvoeren. Voorkom onnodige stress op het werk, door aanspraak te maken op regelmogelijkheden die de druk kunnen verlagen.

Hulp bij burn out en stress

Het verminderen van stress en het herstellen van een burn-out is geen sinecure. Heb je ondersteuning nodig, dan kan je op onze hulp rekenen. Onze coaches zijn allemaal gespecialiseerd in jouw problematiek. Door hun jarenlange ervaring kunnen ze samen met jou werken aan jouw herstel. Van het resultaat van onze 1-op-1 coaching heb jij je leven lang plezier!

Bekijk ons aanbod voor:

Gerelateerde informatie

In onze kennisbank vind je honderden artikelen die je verder helpen. Heb je deze artikelen al gelezen:

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *