Met regelmatig relaxen kan je stress verminderen, want je hebt er niets aan om je gestrest te voelen vanwege een gebrek aan ontspanning. Toch kan je nu last hebben van een slecht humeur, voel je je gespannen of ben je aan het piekeren. 

De onrust in je hoofd belemmert je om relaxed te zijn. En dat terwijl het belangrijker dan ooit is om goed te relaxen. Er is zoveel afleiding tegenwoordig om je heen. Hoe meer focus je hebt op de buitenwereld, des te minder bewuste aandacht je hebt voor je binnenwereld. Het gevolg? Je vergeet jezelf op de eerste plek te zetten of je gunt het jezelf niet om te ontstressen.

Misschien heb je van jongs af aan al de neiging om alsmaar bezig te zijn. Om de leegte op te vullen. Dus wat doe je dan al snel? Je bent continu bereikbaar en je smartphone en e-mail werkt 24/7. Het gevolg is dat je altijd ‘aan’ staat, wat leidt tot: 

  • stressklachten
  • minder energie 
  • minder productief
  • concentratieverlies
  • minder creativiteit
  • slapeloze nachten
  • onnodig gemaakte fouten

Dus het is tijd om verandering aan te brengen. Ontstressen is makkelijker dan je denkt. Aangezien relaxen zo onmisbaar is in je leven om meer balans en voldoening te ervaren, wil ik je in dit artikel inspireren met 15 tips om te laten hoe leuk en eenvoudig het is om weer helemaal zen te worden. 

Gratis e-book:
zo herken je
een burn-out
(Inclusief checklist)

Voorkom dat je energiereserves definitief leeg raken en je in een ernstige burn-out belandt met alle gevolgen van dien. Met dit e-book leer je de symptomen tijdig herkennen.

e-book-symptomen-burnout

Alles wat je wilt weten over relaxen 

Relaxen om te ontstressen

Als je gespannen en gehaast hebt geleefd afgelopen dagen, weken of maanden is het essentieel om de meerwaarde van goede en regelmatige rust en herstel in te zien. Rusten is kracht en energie opdoen, je batterij opladen en herstellen. Dankzij relaxen word je creatiever, leer je sneller, bouw je reserves op, krijg je overzicht en perspectief, en kun je efficiënter en daadkrachtiger handelen. 

Het is een uitdaging om voldoende kwalitatieve rust te pakken. Daardoor ligt de kans op de loer dat je regelmatig stress ervaart of zelfs opgebrand raakt. Eén van de grootste dieperliggende oorzaken hiervoor is dat je jezelf niet de ontspanning gunt. Dat je niet durft om zowel fysiek als mentaal te herstellen van een flinke inspanning. 

Je maakt het verschil voor jezelf als je volledige controle hebt over je energie. In plaats van alsmaar door te gaan tot het uiterste, kun je beter vaker rustpauzes inlassen om vaker topprestaties te kunnen leveren. Het is de kunst om voor jezelf die balans te vinden, zodat je gaat leren om tijdig en zorgvuldig naar je lichaam te luisteren. Voel maar wat je lichaam aangeeft, want je lichaam is altijd in het hier en nu. 

Ontstressen doe je stap voor stap 

Relaxed zijn ondanks alles, dat is dé ultieme innerlijke rust waar je waarschijnlijk naar verlangt. Dit houdt in dat je continu aanvoelt wanneer het tijd is om te relaxen voor een fijne gemoedstoestand. Besef goed dat jouw energie één van de grootste voorspellers is van meer geluk, voldoening en positiviteit. De gemoedstoestand waarin je je bevindt, beïnvloedt namelijk je prestaties. 

Bewaak goed je eigen grenzen, zodat je telkens in die ontspannen staat van zijn kan blijven. Ga je toch over je grenzen en voel je je gehaast, prikkelbaar, opgejaagd of angstig? Weet dan dat je lief mag zijn voor jezelf. En het is goed om te weten dat je stress stap voor stap opbouwt. Logischerwijs werkt ontstressen ook stap voor stap, zodat je het langzaamaan je stressniveau afbouwt. 

Iets wat je kan helpen om bewust te kiezen voor een fijne gemoedstoestand, is dat je jezelf regelmatig de volgende vraag stelt: wat is het liefste wat ik nu voor mezelf kan doen?

Zo kom je in de relax modus 

Regelmatig ontvang ik de vraag: “Ruud, wat doe je precies om in de relax modus te komen?” Het is namelijk heerlijk om even helemaal niks te hoeven. Alles mag, niets moet. Door te ontprikkelen van afleidingen om je heen, laat je alle drukte en hectiek gemakkelijker los in plaats van dat je in de dagelijkse sleur blijft zitten. 

Maar hoe doe je dit? Het is zinvol om jezelf af te vragen: wat heb ik nodig om mij relaxed te voelen?

Niet zoveel toch? En juist dat – dus niet zoveel doen – is de bedoeling om in de relax modus te komen. Eenvoudig leven geeft je zoveel meer innerlijke rust en een dankbaar gevoel in plaats van dat je je drukt maakt over alles wat er nog moet gebeuren en wat er dus op je to-do lijst staat. 

Hoe relaxen tijdens stress?

Hoe kan je goed relaxen? 15 tips voor minder stress 

Om in een relax modus te komen en minder prikkels op je af te laten komen, deel ik hieronder 15 manieren om goed te relaxen.

1. Zet je telefoon helemaal uit of op de vliegtuigstand

Laten we beginnen met misschien wel één van de belangrijkste tips om te ontstressen. Jouw smartphone heb je natuurlijk altijd binnen handbereik. Dit biedt een hoop voordelen, maar hierdoor ligt de verleiding ook op de loer om de verbinding met jezelf kwijt te raken.

Dus leg je telefoon weg in een andere ruimte, berg het op in je tas of zet in ieder geval een tijdslimiet op de meest verslavende apps, zoals Facebook, WhatsApp en Instagram. 

2. Wandel in stilte in de natuur

De frisse buitenlucht en de mooie natuur geeft je innerlijk rust waar je naar verlangt. Hier kan je écht even alles loslaten. Je hoeft niks. Laat je telefoon ook thuis en maak de verbinding met jezelf door te voelen hoe het écht met je gaat. Leeg je hoofd. Vraag jezelf af en voel ook wat je nodigt hebt om minder stress te ervaren. Waar kan je mee stoppen en wat kan je minder doen, zodat je wat meer ruimte krijgt in je agenda? Want wat mag je loslaten, zodat er een last van je schouders af valt?

3. Lees rustgevend een boek of tijdschrift

Trek jezelf even terug op de bank met een kleedje erbij. Ga lekker even zitten met een kopje koffie of thee. En gun jezelf de tijd om even lekker met je volledige aandacht een leuke thriller of roman te lezen. Of verdiep je in een inspirerend zelfhulpboek om je zelfkennis te vergroten. 

4. Mediteer voor meer rust in je hoofd

Schiet een rustig momentje voor jezelf op een dag er al snel bij in? Probeer dan eens rustig vijf minuten te mediteren. Adem diep in en uit. Luister aandachtig naar je ademhaling en blijf je hierop focussen. Terwijl je dit met de beste bedoelingen doet, zal je vooral als beginner merken dat er allerlei gedachtes bij je opkomen. Observeer je gedachtes alsof het wolken. Ze komen en ze gaan. Laat deze gedachtes dus lekker los. Je hoeft er niets mee te doen. En ga steeds weer terug met je aandacht naar je ademhaling. 

5. Luister naar relax muziek

Rustgevende muziek met zee- of pianogeluiden zorgen voor kalmte. Het laat je genieten in het moment. Door de muziek vergeet je sneller je dagelijkse kopzorgen en vermindert je stressgevoelens, omdat je bewust aandacht geeft aan iets wat je plezier oplevert.

6. Sluit mindful je ogen

Ga eens zo comfortabel mogelijk zitten. Zet je voeten plat op de grond en sluit rustig je ogen. Adem eens drie keer diep in en uit. Houdt vervolgens je ogen dicht en ga stap voor stap je zintuigen af. Wat hoor je? Wat ruik je? Wat proef je in je mond? 

Denk daarna met gesloten ogen aan een situatie waarin je blij was. Waar was je? Wat zei je? Wat hoorde je? Leef je zo goed mogelijk in die situatie in. Wat voelde je? Wat ervoer je? Wat deed je? En wat dacht je? 

Zie tot slot enkele minuten eens je droomleven voor je alsof je je belangrijkste doelen van dit jaar al bereikt hebt. Stel je dan eens voor hoe het voelt om te krijgen wat je verdient. 

7. Boek een ontspanningsmassage

Hoe lekker is het om jezelf structureel te verwennen met liefdevol en ontspannen cadeau? Met een ontspanningsmassage zorg je niet alleen goed voor je lichaam. Het verlaagt ook de druk in je hoofd. Zo kom je beter los van alle dagelijkse beslommeringen, chronische stressklachten, to-do-lijstjes, 

8. Ga een dagje of weekendje weg

Ja, echt waar. Een verandering van je omgeving doet wonderen. Je hoeft je even niet langer druk te maken over het huishouden. Iets wat voor velen een grote extra ballast is in het dagelijks leven. Helemaal aangezien je het combineert met alle andere ballen die je in de lucht houdt. 

9. Ga aan het water zitten

De rust van het water en de natuur heeft een mega impact op je gemoedstand. Binnen mum van tijd ervaar je verschil in hoe je je voelt, want je neemt letterlijk even afstand van je stress. Ideaal voor als je je écht even wilt terugtrekken in de stilte om te genieten in het hier en nu.

10. Zonder jezelf tijdelijk af in een rustige ruimte in huis

Vind je het lastig om jezelf op de eerste plek te zetten? En dat terwijl je wel aanvoelt dat je je grenzen mag stellen om meer tijd voor jezelf te hebben? Om grip te krijgen op je gedachtes en gevoelens, helpt het om een aparte ruimte in je huis in te richten waar je je even kan terugtrekken. Door je omgeving te optimaliseren, kan je onbehulpzaam gedrag stoppen en jezelf afzonderen. Zo stel je je minder bloot aan externe prikkels die je stressniveau verhogen. 

11. Ga lekker warm douchen of in bad liggen

Een heerlijke douche of een warm bad is het ultieme moment om alle stress en zorgen van je af te spoelen. Zeker ’s avonds is dit hét moment om bewust alles van je af te spoelen en je hoofd leeg te maken. Al je zorgen verdwijnen dan en na het douchen voel je je weer als herboren. Voor meer gezelligheid en een heerlijke geur in je badkamer zijn lekkere geurkaarsen of wierook aan te raden. 

Wil je dat wij je helpen?

Wij staan voor je klaar met een team van ervaren coaches. Onze coaches zijn actief in heel Nederland. In de afgelopen jaren hebben we duizenden mensen geholpen.

12. Staar regelmatig uit het raam

Dagdromen is ideaal als je uit het raam staart, zodat je je gedachten even op rijtje kan zetten met je verbeeldingskracht. Dit kalmeert je brein en vermindert dus je stress. Hoewel dit wellicht in eerste instantie aanvoelt als ‘verloren tijd’ en word je alleen onrustig van het idee dat het juist goed voor je is.

Want ja, de to-do lijst blijft even groot toch? Dat klopt, en toch vergroot het je focus en creatieve vermogen. Dit helpt je om meer gedaan te krijgen, wat leidt tot meer voldoening. Je hoeft je immers niet meer druk te maken over alle taken die je niet af hebt gekregen. 

13. Ruim je huis op voor een opgeruimd hoofd

Ken je dat gevoel van een lekker opgeruimd en schoon huis? Een opgeruimd huis, zorgt voor rust in je hoofd. Het bevordert je creativiteit en levenslust. Ook maakt het je blij, omdat je door het ontspullen en schoonmaken van je huis ruimte en overzicht creëert. Zonder dat je last hebt en je ergert aan rondslingerende spullen. 

14. Begin of eindig je dag met journaling

Met urenlang doelloos scrollen op social media verspil je niet alleen je tijd. Je onderdrukt ook je gevoelens. Een gezonde manier om bewuster te worden van je gedachtes en gevoelens, is door – alles wat in je hoofd rondspookt – uit te schrijven in een dagboek. Journaling verlicht stress, maakt je mindful, geeft je geheugen en zorgt ervoor dat je je hoofd leegmaakt. Het voordeel? Dankzij minder kopzorgen slaap je ook nog eens beter! 

15. Ga in gesprek met iemand bij wie je je vertrouwd voelt

Durf ook vaker om hulp te vragen. Wellicht is de verleiding groot om alles zelf uit te zoeken en op te lossen. Maar slim is het niet. Je staat er samen sterker voor dan alleen. Simpelweg uitspreken naar een ander hoe je je voelt, kan al een opluchting zijn. Zo hoef je niet langer een masker te dragen en kan je authentiek aangeven hoe je je voelt. Dit werkt juist verbindend. Tegelijkertijd kan je om tips vragen die je een stapje verder kunnen helpen om meer te relaxen. 

Gerelateerde artikelen

Hulp bij burn-out en stress

Het verminderen van stress en het herstellen van een burn-out is geen sinecure. Heb je ondersteuning nodig, dan kan je op onze hulp rekenen. Onze coaches zijn allemaal gespecialiseerd in jouw problematiek. Door hun jarenlange ervaring kunnen ze samen met jou werken aan jouw herstel. Van het resultaat van onze 1-op-1 coaching heb jij je leven lang plezier!

Bekijk ons aanbod voor:

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *