Stemproblemen door stress: Mensen die veel stress hebben, ervaren op den duur steeds meer psychische en lichamelijke klachten. Stress ontstaat meestal niet van de een op andere dag. Vaak sluipt het erin en daardoor vallen klachten niet altijd meteen heel duidelijk op. Uiteraard is er een verschil tussen kortstondige stress en langdurige stress.

Een beetje stress is niet erg. Het is juist gezond voor ons lichaam. Het beschermt bijvoorbeeld bij dreigend gevaar. Als je stress ervaart ben je namelijk een stuk alerter. Dus in een uitstekende positie om bijvoorbeeld te vluchten. Langdurige stress is echter ongezond, en zoals gezegd de boosdoener voor diverse klachten.

> Lees ook: gevolgen van stress

klachten stem stress

Stemproblemen

Eén van die stressklachten kunnen stemproblemen zijn. Lucht uit onze longen wordt langs onze stembanden gestuurd. Dit regelt de middenrifspier en daardoor ontstaat stemgeluid. Spieren duwen die stembanden open en dicht, dat gebeurt steeds in een golvende beweging. Het geluid ontstaat door de lucht die in trilling wordt gebracht. Als spieren niet harmonisch samenwerken kan er een stemstoornis ontstaan.

De reeds eerder genoemde middenrifspier wordt dus soms onvoldoende gebruikt, daardoor moeten de spieren in het strottenhoofd harder werken. Er ontstaat een disbalans en hierdoor klinkt de stem wat geknepen. Het is best mogelijk dit een tijdje vol te houden, maar uiteindelijk zul je een heel vermoeide stem krijgen. Zelfs je stembanden kunnen beschadigen, iets waar je natuurlijk niet op zit te wachten.

Omdat bij stress bijna altijd alle spieren onder spanning staan kan dat dus een probleem gaan geven bij je stemgeluid. De middenrifspier en strottehoofdspier zullen door hun gespannenheid niet meer optimaal functioneren, en uiteindelijk zal een geknepen stem voor heesheid gaan zorgen.

Dat houdt in dat de stem niet meer helder is, ruw is en de toonhoogte behoorlijk veranderd. Het is dus zaak de verhoogde spanning, in de spieren die het geheel aansturen, te reduceren. Medicatie heeft bij heesheid door stress niet echt nut. Het is goed om te proberen meer te ontspannen. Voldoende nachtrust en op gezette tijden naar bed gaan kan de stress al een stuk verminderen.

Stemproblemen is een symptoom van een burn-out.

Wil je meer weten over burn-out?

Download dan ons E-book over burn-out

Stemproblemen door stress herkennen

Je kunt stemproblemen door stress herkennen aan de volgende klachten:

  • Heesheid of droge mond
  • Mompelen (binnensmonds)
  • Slecht verstaanbaar zijn
  • Vermoeide, weinig krachtige stem
  • Adem moeten halen tijdens zinnen die normaal gesproken prima ineens uitgesproken kunnen worden
  • Geknepen stem
  • Verschil in toonhoogte tov normaal
Onverstaanbaar stress

Stemproblemen voorkomen en oplossen

Mensen die stress hebben staan vaak in situaties buitenshuis nog meer onder spanning. Daar wordt veel van ze verwacht. Op het werk of op sociaal vlak. Meestal hebben ze een opgejaagd gevoel. Vooral in gesprekken is dit merkbaar. Door de druk gaan ze sneller onduidelijk praten of zelfs binnensmonds mompelen. De reactie van de gesprekspartner, die immers niet alles even goed verstaat, zorgt voor nog meer stress. Hierdoor ontstaat vaak bij stemproblemen door stress een vicieuze cirkel.

Vaak wordt er dan gezocht naar de hulp van een logopedist. Deze heeft veel kennis van stoornissen in de communicatie. Echter is de oorzaak dieper te vinden: de oorzaak is immers stress, en niet zozeer een stemprobleem.

We zien in de praktijk veel gevallen van stemproblemen die ‘vanzelf’ oplossen door stress te verminderen. Het focussen op de oorzaak, in plaats van het verminderen van klachten is daarom het advies.

Gerelateerde artikelen

Hulp bij burn-out en stress

Het verminderen van stress en het herstellen van een burn-out is geen sinecure. Heb je ondersteuning nodig, dan kan je op onze hulp rekenen. Onze coaches zijn allemaal gespecialiseerd in jouw problematiek. Door hun jarenlange ervaring kunnen ze samen met jou werken aan jouw herstel. Van het resultaat van onze 1-op-1 coaching heb jij je leven lang plezier!

Bekijk ons aanbod voor:

Vergelijkbare berichten

Eén reactie

  1. Heb ik gehad. Héél handig is als je bij een callcenter werkt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *