Stemproblemen door stress: Hoe kan dat? Wat kun je eraan doen?
arrow_drop_up arrow_drop_down

Stemproblemen door stress

Stemproblemen door stressMensen die veel stress hebben, ervaren op den duur steeds meer psychische en lichamelijke klachten. Stress ontstaat meestal niet van de een op andere dag. Vaak sluipt het erin en daardoor vallen klachten niet altijd meteen heel duidelijk op. Uiteraard is er een verschil tussen kortstondige stress en langdurige stress. Een beetje stress is niet erg. Het is juist gezond voor ons lichaam. Het beschermt bijvoorbeeld bij dreigend gevaar. Als je stress ervaart ben je namelijk een stuk alerter. Dus in een uitstekende positie om bijvoorbeeld te vluchten. Langdurige stress is echter ongezond, en zoals gezegd de boosdoener voor diverse klachten.

Stemproblemen klachten stem stress

Eén van die stressklachten kunnen stemproblemen zijn. Lucht uit onze longen wordt langs onze stembanden gestuurd. Dit regelt de middenrifspier en daardoor ontstaat stemgeluid. Spieren duwen die stembanden open en dicht, dat gebeurt steeds in een golvende beweging. Het geluid ontstaat door de lucht die in trilling wordt gebracht. Als spieren niet harmonisch samenwerken kan er een stemstoornis ontstaan. De reeds eerder genoemde middenrifspier wordt dus soms onvoldoende gebruikt, daardoor moeten de spieren in het strottenhoofd harder werken. Er ontstaat een disbalans en hierdoor klinkt de stem wat geknepen. Het is best mogelijk dit een tijdje vol te houden, maar uiteindelijk zul je een heel vermoeide stem krijgen. Zelfs je stembanden kunnen beschadigen, iets waar je natuurlijk niet op zit te wachten.

Omdat bij stress bijna altijd alle spieren onder spanning staan kan dat dus een probleem gaan geven bij je stemgeluid. De middenrifspier en strottehoofdspier zullen door hun gespannenheid niet meer optimaal functioneren, en uiteindelijk zal een geknepen stem voor heesheid gaan zorgen. Dat houdt in dat de stem niet meer helder is, ruw is en de toonhoogte behoorlijk veranderd. Het is dus zaak de verhoogde spanning, in de spieren die het geheel aansturen, te reduceren. Medicatie heeft bij heesheid door stress niet echt nut. Het is goed om te proberen meer te ontspannen. Voldoende nachtrust en op gezette tijden naar bed gaan kan de stress al een stuk verminderen.

Stemproblemen door stress herkennen

Je kunt stemproblemen door stress herkennen aan de volgende klachten:

  • Heesheid
  • Mompelen (binnensmonds)
  • Slecht verstaanbaar zijn
  • Vermoeide, weinig krachtige stem
  • Adem moeten halen tijdens zinnen die normaal gesproken prima ineens uitgesproken kunnen worden
  • Geknepen stem
  • Verschil in toonhoogte tov normaal

Stemproblemen voorkomen en oplossen Onverstaanbaar stress

Mensen die stress hebben staan vaak in situaties buitenshuis nog meer onder spanning. Daar wordt veel van ze verwacht. Op het werk of op sociaal vlak. Meestal hebben ze een opgejaagd gevoel. Vooral in gesprekken is dit merkbaar. Door de druk gaan ze sneller onduidelijk praten of zelfs binnensmonds mompelen. De reactie van de gesprekspartner, die immers niet alles even goed verstaat, zorgt voor nog meer stress. Hierdoor ontstaat vaak bij stemproblemen door stress een vicieuze cirkel.

Vaak wordt er dan gezocht naar de hulp van een logopedist. Deze heeft veel kennis van stoornissen in de communicatie. Echter is de oorzaak dieper te vinden: de oorzaak is immers stress, en niet zozeer een stemprobleem.

We zien in de praktijk veel gevallen van stemproblemen die ‘vanzelf’ oplossen door stress te verminderen. Het focussen op de oorzaak, in plaats van het verminderen van klachten is daarom het advies.

 

Ons aanbod: Stemproblemen oplossen, stress verminderen

Wil je aan de slag met de diepere oorzaak van stemproblemen? Weer duidelijk en goed verstaandbaar kunnen spreken zonder dat je daar stress van krijgt?

Ons motto is:

“Vooruitgang gebeurt niet door te zitten en te luisteren maar door te ervaren en te doen”

Onze aanpak is gebasseerd op doen. Niet zitten en luisteren. We houden ervan je te helpen alles wat je leert in de praktijk te laten toepassen. Niet alleen voor nu, maar ook in de jaren die voor je liggen

Bekijk ons aanbod voor:

 

stemproblemen

Geraleerd aan: ‘stemproblemen’

Rust in je hoofd krijgen, hoe doe je dat?

Ontspanningsoefeningen

Ontspanning en meer ontspannen raken

Dopamine en stress

Over de schrijver
Ik ben Ruud Meulenberg. Eigenaar en oprichter van Meulenberg Training & Coaching. Ik begeleid mensen met stress- en burnoutklachten door ze 'letterlijk' in beweging te laten komen (wandelen/ hardlopen) Samen met een krachtig team van professionele coaches, help ik mensen door heel Nederland heen om van stress en burn-out af te komen. Ik probeer het goede voorbeeld te geven: Ik werk maximaal 24 uur per week, ik sport, geniet van mijn gezin en ik heb betekenisvol werk ;).
Geda

Door

Geda

op 22 June 2018

Heb ik gehad. Héél handig is als je bij een callcenter werkt.

Reactie plaatsen

Gratis ebook:  zo herken je een burnout

(Inclusief checklist)

Met dit ebook leer je de symptomen van een burnout tijdig te herkennen. Al meer dan 10.000 gelijkgestemden hebben dit ebook gedownload.
Cookies