Het komt jaarlijks regelmatig voor dat werknemers een promotie beloofd krijgen, die uiteindelijk niet doorgaat. Logischerwijze is dit zeer frustrerend. Het kan bijvoorbeeld goed zijn dat je niet naar een andere baan bent gaan zoeken omdat deze promotie eraan zat te komen.
Wanneer deze promotie dan niet doorgaat, dan levert dat zeer veel frustratie en onmin op. Er kunnen natuurlijk verschillende oorzaken aan ten grondslag liggen. Wat zijn de oorzaken van het niet krijgen van een promotie en wat zijn de eventuele oplossingen? Lees hieronder verder, zodat je precies weet wat je te doen staat!
Oorzaken dat een promotie niet doorgaat
Zoals in de inleiding al even is beschreven, kunnen er verschillende oorzaken ten grondslag liggen aan het feit dat je promotie niet doorgaat. Lees hieronder enkele veelvoorkomende oorzaken.
Ze hebben je voor de gek gehouden
Het kan zijn dat je voor de gek bent gehouden. Dit kan enerzijds goedschiks, maar ook kwaadschiks gebeuren. Het kan zijn dat er onredelijke verwachtingen zijn geweest over groei of ontwikkelingen waarin je mee zou kunnen groeien. De goedbedoelde, geplande promotie hangt dan af van ontwikkelingen die te positief zijn geweest.
Het kan ook zijn dat je aan het plafond van je functie zit, of bepaalde eigenschappen hebt die bruikbaar zijn voor een bedrijf. Misschien hadden ze je bijvoorbeeld nodig voor een specifieke klus. Om je te behouden hebben ze dan promotie beloofd, maar die komen ze dan vervolgens niet na.
Of je nou goedschiks of kwaadschiks voor de gek bent gehouden, je bent er wel de dupe van. Om dit alsmaar te accepteren geeft je de leiding, de regie over je loopbaan uit handen, wat extra stress en zelfs burn-out kan opleveren
Miscommunicatie
Natuurlijk kan miscommunicatie ook een belangrijke oorzaak zijn. Er is altijd een mogelijkheid dat je je werkgever verkeerd hebt begrepen. Een miscommunicatie is natuurlijk erg jammer, want daardoor kun je verkeerde verwachtingen krijgen. Daarom is het soms ook belangrijk om altijd goed te luisteren. Je moet bijvoorbeeld altijd doorvragen. Of je het wel juist verstaan hebt en of er eventuele haken en ogen aanzitten.
Pas ook op voor eventuele aannames. Wellicht ben je bijvoorbeeld de laatste in een oud team dat nog geen promotie heeft gekregen. Waak voor de aanname dat je dan wel de volgende zult zijn die promotie krijgt. Vraag en bespreek de wensen en verwachtingen van zowel jezelf als de werkgever.
Gratis e-book:
zo herken je
een burn-out
(Inclusief checklist)
Voorkom dat je energiereserves definitief leeg raken en je in een ernstige burn-out belandt met alle gevolgen van dien. Met dit e-book leer je de symptomen tijdig herkennen.
Niet assertief genoeg
Het kan ook zijn dat je niet assertief genoeg bent om te vragen naar een geplande promotie. De situatie kan zodoende ontstaan dat je simpelweg vergeten wordt. Assertiviteit wil zeggen dat je opkomt voor jezelf. Je mag dus best wel tussentijds vragen naar de promotie en naar eventuele ontwikkelpunten van jezelf. Neem de regie over je eigen loopbaan!
Een fout van de werkgever
Natuurlijk is er ook nog de mogelijkheid dat je werkgever een fout heeft gemaakt. Hij of zij dacht dat je promotie zou krijgen, maar heeft gehandeld op basis van foutieve informatie. Mocht dat voorkomen, dan is dat natuurlijk erg jammer.
Het is dan echter niet helemaal de schuld van de werkgever, maar meer van een interne fout. In die situaties is het dan ook verstandig om te kijken waar deze fout is ontstaan. Bovendien kun je vragen of er een mogelijkheid tot een tegemoetkoming is.
Oplossingen
Hierboven hebben we enkele oorzaken beschreven, maar wat zijn nu de oplossingen zodat deze oorzaken überhaupt niet meer voorkomen? Het is immers verstandiger om het probleem bij de wortel aan te pakken, in plaats van enkel de oorzaken te bestrijden. Lees hieronder enkele oplossingen.
Kom voor jezelf op
Het klinkt misschien eenvoudig, maar toch is het zo. Het is belangrijk om voor jezelf op te komen in dergelijke situaties. Dit heeft ook met je zelfbeeld te maken natuurlijk. Heb je bijvoorbeeld een laag zelfbeeld, dan zal je over het algemeen negatief nieuws sneller accepteren.
Heeft je werkgever iets beloofd, dan moet je altijd voor jezelf opkomen en hem of haar op deze afspraken wijzen. Je hoeft niet gelijk bang te zijn om te worden ontslagen, puur omdat je voor jezelf opkomt. Sterker nog: veel werkgevers waarderen het juist als je voor jezelf opkomt. Hiermee laat je blijken dat je assertief bent.
Zie ook: Grenzen aanvoelen en aangeven – Hoe doe je dat?
Autonomie over je eigen loopbaan
Je kunt ook de regie over je eigen loopbaan nemen. Misschien wil je heel graag doorgroeien en heb je hier menig gesprek over gehad met een leidinggevende. Het kan dan echter zijn dat je aan het lijntje wordt gehouden.
In dergelijke situaties moet je natuurlijk voor jezelf opkomen. Dit betekent inderdaad dat wanneer je wilt doorgroeien en daar intern geen ruimte voor is, ondanks veel gemaakte beloften, je op zoek gaat naar een plek waar je je ontwikkeldrang wel kwijt kunt.
Let op: het langdurig aan een lijntje gehouden worden en onder je niveau blijven werken kan leiden tot een bore out!
Lees ook: Onder je niveau werken: stress doordat je werk te eenvoudig is
Kijk waar je talent liggen
Het is goed een promotie in het juiste daglicht te zetten. Het kan zijn dat je streeft naar een bepaalde promotie die eigenlijk helemaal niet bij je past. De promotie is dan een doel op zich geworden. Vaak is hier ook je ego en je zelfbeeld bij betrokken.
Beter is het om te kijken waar je talenten liggen. Wat is nou datgene wat jou persoonlijk onderscheidt? Is dat leidinggeven? Een gedetailleerde functie met heldere kaders? Een onderzoekende, explorerende rol?
Wat dit ook is, zorg ervoor te ontwikkelen in de richting waarin jij past, promotie of niet. Evalueer dit van tijd tot tijd en blijf in ontwikkeling.
Wil je dat wij je helpen?
Wij staan voor je klaar met een team van ervaren coaches. Onze coaches zijn actief in heel Nederland. In de afgelopen jaren hebben we duizenden mensen geholpen.
Stess en burn-out doordat een promotie uitblijft
Wanneer je een promotie is beloofd en die vervolgens uitblijft, doet dat natuurlijk iets met je. Het voelt gewoon rot en je voelt je gekleineerd. Niemand vindt het immers leuk om gekleineerd te worden. Maar sommige mensen durven gewoon niks terug te zeggen, omdat ze onzeker zijn en bang zijn voor eventuele gevolgen die ermee gepaard gaan.
Wil je een burn-out voorkomen, dan is het van belang dat je een autonoom leven leidt. Jij bepaalt op basis van wat je kunt en wilt, waarheen je gaat. Bedenk dat plezier in je werk onbetaalbaar is. Het gaat dus niet enkel om het loon of de status van een functie!
Pak dus het roer van je carrière (en leven) stevig in handen en stuur naar waarheen jij wilt!
In die situaties kan het bijvoorbeeld verstandig om coaching te nemen. Een coach bekijkt alles met een andere blik, met als gevolg dat je een situatie vanuit een ander perspectief kunt bekijken. Er is dan niet enkel meer sprake van een tunnelvisie, maar je ziet het grotere plaatje.
Hulp bij burn out en stress
Het verminderen van stress en het herstellen van een burn-out is geen sinecure. Heb je ondersteuning nodig, dan kan je op onze hulp rekenen. Onze coaches zijn allemaal gespecialiseerd in jouw problematiek. Door hun jarenlange ervaring kunnen ze samen met jou werken aan jouw herstel. Van het resultaat van onze 1-op-1 coaching heb jij je leven lang plezier!
Bekijk ons aanbod voor:
Gerelateerde informatie
In onze kennisbank vind je honderden artikelen die je verder helpen. Heb je deze artikelen al gelezen: