Door smart leerdoelen te stellen haal je het beste uit jezelf naar boven en leer je stress vrij jouw doelstellingen te behalen. In deze tekst lees je wat het belang van goede leerdoelen is, hoe je deze zelf kunt formuleren en hoe je de smart methode zelf kunt toepassen.

Leren hoort bij het leven

Nieuwe dingen leren is niet alleen belangrijk op school en tijdens je studie, maar tijdens je hele leven. Het leven is voortdurend in beweging en jezelf blijven ontwikkelen is dan ook belangrijk. Leren is een menselijke behoefte, en hoort dan ook zeker bij het leven. In de maatschappij vinden voortdurend veranderingen plaats. Het is dan ook belangrijk om nieuwe vaardigheden te leren en bestaande vaardigheden te versterken.

Het belang van doelen stellen

Om je je leven lang door te blijven ontwikkelen is het belangrijk om diverse leerdoelen te stellen. Deze leerdoelen kunnen je meer duidelijkheid geven over wat het is wat jij wilt bereiken in je leven en welke stappen je moet ondernemen om deze leerdoelen te bereiken. Het stellen van leerdoelen schept een beeld van de toekomst, en biedt motivatie om ervoor te zorgen dat je de juiste beslissingen neemt om dit ideaal te bereiken.

De valkuilen van verkeerde doelen stellen

Het stellen van de juiste doelen kan een uitdaging zijn en vaak zijn we geneigd om lastige of onrealistische doelen te stellen. Dit kan diverse valkuilen tot gevolg hebben. Wellicht de grootste valkuil van het stellen van leerdoelen is dat mensen vaak geneigd zijn zeer radicale en onspecifieke leerdoelen te stellen. Zoals ‘ik wil rijk worden en na mijn 40e niet meer hoeven werken’. Dit is een doel dat veel te breed geformuleerd. Ook is het niet duidelijk of dit doel uitgevoerd kan worden als het niet volledig uitgewerkt is met stappen.

Wil je dat wij je helpen?

Wij staan voor je klaar met een team van ervaren coaches. Onze coaches zijn actief in heel Nederland. In de afgelopen jaren hebben we duizenden mensen geholpen.

Een andere valkuil van verkeerde doelen stellen is dat onrealistische of radicale doelen zorgen voor stress. Zo kan het zijn dat het bereiken van een doel (onbewust) voor een enorme druk zorgt, bijvoorbeeld wanneer het erg lastig is om het doel te bereiken en er externe omstandigheden plaatsvinden waardoor het bereiken van je doel erg lastig wordt gemaakt.

Ten slotte zijn mensen vaak geneigd om een vernauwde focus te hebben bij het stellen van leerdoelen, waardoor je je te scherp focust op je doel en hierdoor andere belangrijke dingen over het hoofd ziet. Hierdoor blijven andere onderdelen liggen en kunnen belangrijke kansen verloren gaan.

Wat betekend smart?

Wanneer je een leerdoel wilt stellen voor jezelf of je onderneming is het aan te raden om jouw doelstelling ‘smart’ te formuleren. Smart staat voor een doel dat Specifiek, Meetbaar, Acceptabel, Realistisch en Tijdgebonden is [1].

Door je doelstellingen smart te formuleren ga je doelgericht en nauwkeurig te werk en creëer je een realistisch beeld van jouw doel en hoe je deze wilt gaan bereiken. Smart doelstellingen zijn toe te passen in vrijwel elk type doel, zowel op zakelijk als op persoonlijk gebied, en helpen je jouw focus breed te houden en tegelijkertijd de juiste richting op te helpen.

Specifiek

De eerste stap in het maken van een smart leerdoel is het specifiek maken van jouw doel. Dit kun je doen door jezelf af te vragen wat het exact is dat je wilt bereiken en hoe je dit gaat uitvoeren. Vraag jezelf ook af wie je hierbij nodig hebt en waarom je dit doel precies wilt bereiken.

Meetbaar

Zorg ervoor dat jouw doelstelling meetbaar is door jouw gewenste einddoel in acht te nemen. Dit kun je doen door verschillende voorwaarden te stellen aan jouw doel waaraan je kunt meten of je de doelstelling hebt behaald. Denk bijvoorbeeld aan het percentage groei van de winst van jouw onderneming, of het gewenste cijfer dat je wilt behalen voor een test. Aan de hand van de door jouw gestelde cijfers en percentages kun je vervolgens meten of je jouw doelstelling hebt behaald.

Hoe stel je smart leerdoelen

Acceptabel

Een belangrijk aspect in het stellen van een smart doel is of het doel daadwerkelijk acceptabel is. Dit kun je doen door na te gaan of je daadwerkelijk achter je doel staat en wat andere mensen (zoals je werkgever of collega’s) van jouw leerdoelen vinden. Ga daarnaast na of het doel logisch is en of het nuttig is (voor jouw persoonlijke ontwikkeling of loopbaan).

Realistisch

Uiteraard dient een doel realistisch te zijn. Een doel dient namelijk haalbaar te zijn om voor voldoende motivatie te zorgen. Wanneer je doel niet realistisch genoeg is raak je zelf niet voldoende gemotiveerd en lukt het vaak ook niet om andere mensen enthousiast te krijgen over jouw gestelde leerdoelen. Ga daarom bij het formuleren van je doel na of je voldoende kennis en middelen in huis hebt om je doel te halen.

Tijdgebonden

Ten slotte dient je leerdoel tijdgebonden te zijn om te meten of je jouw doel hebt bereikt. Ook is het belangrijk om diverse deadlines aan stappen te koppelen. Hierdoor weet je exact waar je aan toe bent en zorg je ervoor dat je voldoende gemotiveerd blijft om jouw einddoel te behalen. Over het algemeen zijn smart doelstellingen vaak gericht op korte termijn, waardoor je snel kunt zorgen voor resultaten en voldoende richting en motivatie hebt om jouw doel te bereiken.

Hoe kan ik smart leerdoelen formuleren?

Een smart leerdoel kun je eenvoudig formuleren door jouw plan specifiek, meetbaar, acceptabel, realistisch en tijdsgebonden te maken. Begin met het einddoel in gedachten en koppel een start- en einddatum aan je leerdoel.

De valkuilen van verkeerde smart leerdoelen stellen

Wees niet bang om jouw leerdoel tussentijds aan te passen. Het is beter om jouw doelstelling geregeld aan te passen dan om een onrealistisch en onhaalbaar doel na te blijven streven. Blijf daarom realistisch en stuur bij wanneer dit van belang is.

Wanneer kan ik de smart methode toepassen?

De smart methode is toe te passen in tal van situaties, zowel op persoonlijk leven als in je werk.

Smart leerdoelen op privégebied kunnen bijvoorbeeld te maken hebben met jouw gezondheid. Zo kun je bijvoorbeeld via de smart methode een gezonder dieet gaan volgen, of bepaalde sportdoelen bereiken. Ook kun je de smart methode gebruiken om een nieuwe taal te leren en te werken aan jouw sociale vaardigheden. Daarnaast is de smart methode een uitstekende manier om grip te krijgen op jouw spaarplannen en financiële situatie.

De smart methode biedt diverse mogelijkheden voor je carrière. Zo kun je middels de smart methode werken aan een betere sfeer in je team, samen werken aan betere prestaties op de werkvloer en hierdoor zorgen voor meer winst en werkplezier. Op individueel niveau kun je middels de smartmethode werken aan nieuwe vaardigheden, waardoor je jezelf kunt voorbereiden op het bereiken van jouw gewenste loopbaan.

Tips voor stressvrij doelen stellen

Het stellen van leerdoelen is niet gemakkelijk. Zelfs de hoogste CEO’s en managers maken geregeld fouten op het gebied van smart leerdoelen. Dit kan tot flink wat stress zorgen. Een goede voorbereiding is echter het halve werk. Zorg er daarom voor dat je onderstaande tips in acht neemt bij het stellen van doelen.

Tip 1: Vraag niet te veel van jezelf
Kleine stapjes en veranderingen kunnen op lange termijn meer te weeg brengen dan een radicale nieuwe stap. Ga daarom niet overhaast te werk en vraag niet te veel van jezelf. Wanneer je te fanatiek van start gaat verlies je op lange termijn jouw motivatie en wordt het alsmaar lastiger om aan je eigen gestelde eisen te voldoen. Houd het daarom makkelijk en leuk voor jezelf.

Tip 2: Visualiseer jouw doelen zo helder mogelijk
Sluit je ogen en visualiseer hoe jouw einddoel eruitziet. Door jouw doel helder voor ogen te hebben creëer je meer motivatie om jouw doel te bereiken. Stel je bijvoorbeeld voor hoe jouw leven eruit zal zien wanneer je jouw leerdoelen bereikt hebt. Door een duidelijk beeld te hebben van jouw gewenste doel wordt het streven naar jouw doel een stuk leuker.

Tip 3: Vraag om hulp
De mens is een sociaal wezen en presteert altijd beter met de support van een ander. Ook wanneer het gaat om het behalen van persoonlijke doelen kun je om hulp vragen. Vertel bijvoorbeeld een goede vriend, vriendin of collega over jouw doelen en houd deze persoon geregeld op de hoogte. Wanneer een ander van jouw doelen af weet zorg je ervoor dat deze persoon jou geregeld om een update kan vragen en jou kan blijven motiveren. Hierdoor wordt het werken aan jouw doelstelling leuker en uitdagender.

Veelgestelde vragen

Kort geformuleerde leerdoelen kunnen bijvoorbeeld zijn:

Voor betere communicatieve vaardigheden: ‘Ik wil tijdens vergaderingen vaker het woord nemen en meer van mijzelf laten horen.’

Voor een betere gezondheid: ‘Ik wil minder stress hebben tijdens het werk door voor ik begin een heldere tijdsplanning te maken.’

Voor meer productiviteit van je onderneming: ‘Aan het einde van deze maand heb ik 3 nieuwe blog artikelen geschreven en twee interviews (met x en x ) gehouden.’

Voor het formuleren van jouw persoonlijke doelen ben je zelf verantwoordelijk. Wanneer je doelstellingen maakt voor jouw team of onderneming dienen collega’s achter jouw plannen te staan. Neem daarom iedereen mee in jouw ideeën en vraag aan zo veel mogelijk mensen of jouw plannen daadwerkelijk acceptabel zijn.

Er zijn verschillende manieren om doelstellingen te formuleren en te stellen. Ook zijn er verschillende manieren om jouw doelstellingen (digitaal) in kaart te brengen. Een bekend alternatief op de smart methode is de GOZ methode.

De GOZ methode staat voor: Globaal, Observeer en Zinvol. Deze aanpak is met name aan te raden wanneer een kwestie complex is en niet geheel te herleiden is tot enkele specifieke aspecten.

Naast de GOZ methode kun je ook kiezen om jouw doelen te formuleren middels RUMBA doelen (Relevant, Understandable, Measurable, Behavioral, Attainable), MAGIE doelen (Meetbaar, Acceptabel, Gecommuniceerd, Inspirerend, Engagerend), en via de FUZZY doelstelling methode (Feestelijk, Uitdagend, Zuiver, Zinnelijk, Yes!)

Het stellen en behalen van doelen is niet makkelijk. Vaak verwachten we te veel van onszelf en stellen we hierdoor te hoge doelen. Probeer het jezelf makkelijk en leuk te maken. Stel enkel doelen die uitvoerbaar zijn en waarvan je daadwerkelijk profijt hebt. Enkel door het leuk en uitdagend te houden lukt het je om jouw doel te behalen.

Bronnen

  1. Wikipedia.org – SMART-principe – gevonden op 18-07-2022
    Link naar pagina op wikipedia.org
  2. Academia.edu – gevonden op 18-07-2022
    Link naar pdf op academia.org
  3. Carieretijger.nl – Smart doelen stellen – gevonden op 18-07-2022
    Link naar pagina op carieretijger.nl

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *