Gratis ebook + Checklist (Zo herken je een burn-out)

Page content

Stress door het verlies van een baan

article content

Stress door het verlies van een baan

Stress door het verlies van een baan is niet zo vreemd. Je werkt namelijk niet alleen voor het geld, je baan bepaalt ook je positie op de maatschappelijke ladder, is een dagbesteding waar je heel veel tijd in stopt en geeft je voldoening.

Op het moment dat je hoort dat er een reorganisatie aankomt, of dat je hoort dat je niet meer gewenst bent op de plek waar je nu zit, beginnen de hierboven beschreven zekerheden om je heen weg te vallen. De stressĀ door het verlies van een baan is begonnen

De voldoening van een baan

Hard werken geeft voldoening. Aan het eind van een dag, jaar, project terugkijken naar alles wat je hebt gedaan, maakt je trots. Je hebt het gevoel dat je het goed hebt gedaan. Zeker als uit een compliment van een leidinggevende, een goede bonus, of een klinkende rapportage blijkt dat je grote stappen hebt gezet.

De grondslag van voldoening ligt bij waardering. Iedereen snakt naar waardering (James) Of een iedere verlangt naar grootheid (Freud). Deze aangeboren behoefte maakt dat we graag vooruit willen, niet willen blijven steken op de plek waar we nu zijn. We willen meer gewaardeerd, en groter gevonden worden.

Mensen die enkel werken voor hun geld, vinden deze grootheid/ waardering vaak in een sportclub of verenigingswezen.

Het verliezen van een baan zet een streep door de verwezelijking van dit verlangen en je voelt je zodoende vaak onzeker en onbelangrijk. De klassieke stressreactie is dan een gevolg: Vechten om zo snel mogelijk een nieuwe baan te vinden (zelfs met minder loon en mindere voorwaarden) of vluchten: passief afwachten welk outplacementtraject een werkgever aanbiedt en welke banen er je worden aangeboden.

De plaats op de maatschappelijke ladderMinderwaardig gevoel ontslag

Ook bepaalt het werk wat je doet (de naam op je visitekaartje) je positie op de maatschappelijke ladder. Het omschreven verlangen naar grootheid is hier onderliggend aan. Dit hoeft niet voor iedereen beklonken te worden met een glanzende lease-auto, maar kan ook bepaald worden door jouw tomeloze inzet voor natuur of welzijn van kinderen in een ontwikkelingsland.

Door je baan profileer je je in de samenleving als nuchter, geslaagd, zorgzaam, etc

Een dagbesteding van jewelste!

We klagen er wel eens over: de lange werkdagen, vroeg er uit, laat weer thuis etc. Maar een vast dagritme zorgt voor veel vastigheid en vertrouwen. Het plotseling wegvallen van dit vertrouwen zorgt voor klachten die gelijken op een jet-lag: het ritme is verstoord net zoals bij een jet-lag het slaapritme is verstoord.

Bovendien zorgt deze ‘dagbesteding’ voor een hoop sociale contacten. Door een ontslag neem je afscheid van je collega’s en dus ook de sociale contacten.

Minder inkomen

Natuurlijk is minder inkomen ook vaak een reden voor stress. Waarschijnlijk zul je wel her en der wat kunnen besparen bij het verliezen van een baan, maar je moet er voor oppassen dat je niet in een negatieve spiraal terechtkomt, waarbij je jezelf al als vast bezoeker van de voedselbank ziet.

Stress door het verlies van een baan

Een ontslag maakt dus een hoop in je los. Gevoelens als:

  • Ik ben niet goed genoeg
  • ‘Anderen zijn beter dan ik’
  • ‘Ik kom nooit meer aan de bak’
  • Ik voel me onzeker
  • Gehaastheid: ‘Ik moet zo snel mogelijk weer aan baan hebben’
  • Passiviteit: ‘Ik wacht af wat er op mijn pad komt’

Nieuwe kansenĀ ontslagen stress

Na een ontslag onstaan er nieuwe kansen. Er gaat een deur dicht, maar ondertussen gaan er zeven weer open.

Er gaat een deur dicht, maar ondertussen gaan er zeven weer open.

Je doet er goed aan de regie in eigen handen te nemen of te houden. Een ontslag kan een goede reden zijn om te gaan doen wat je echt leuk vindt en waar je energie van krijgt. Het is toch vele malen leuker om graag naar je werk toe te gaan dan met een lang gezicht je bed uit te vallen?

Het ontdekken van nieuwe kansen gaat niet vanzelf. Het vraagt veerkracht van je (zowel lichamelijk als mentaal) Je zult vallen en opstaan. Je hoeft ook je eindbestemming niet te kennen om op pad te gaan. Vaak leer je tijdens het proces nieuwe dingen kennen waardoor je keuze uiteindelijk gevormd wordt. Start dus met het uitzoeken van waar je hart ligt, durf stappen te zetten maar eis niet teveel van jezelf.

Heb je hier hulp bij nodig?

Contact

Comment Section

0 reacties op “Stress door het verlies van een baan

Plaats een reactie


*


Ruud Meulenberg
Ik ben Ruud Meulenberg. Ik begeleid mensen met stress- en burnoutklachten door ze 'letterlijk' in beweging te laten komen (wandelen/ hardlopen)Ook help ik bedrijven bij het duurzaam inzetten van mensen om zo ziekteverzuim te voorkomen. Prachtig werk vind ik: het kent alleen maar winnaars!Ik sta altijd open voor een belletje of een mailtje. Voel je vrij hier gebruik van te maken