Dominant gedrag van een collega of een dominante leidinggevende kan je plezier in het werk aardig beïnvloeden. Autoritair gedrag en daarbij het leven op de werkvloer speelt een belangrijk onderdeel in een mens zijn bestaan in onze maatschappij. Niet alleen ben je op je werk om geld te verdienen, maar er heerst ook een bepaalde cultuur en veel mensen hebben collega’s wie ook hun beste vrienden zijn.

Dat is dan eigenlijk ook helemaal niet heel raar. Een groot gedeelte van de tijd in je leven spendeer je immers met collega’s. Velen werken immers 40 uur per week. Sommige mensen werken zelfs nog meer uren per week. Gemiddeld spendeer je dus meer dan 1/3e van je tijd op de werkvloer. Op de ene werkvloer gaat het er heel leuk aan toe, terwijl het op de andere werkvloer qua sfeer juist kommer en kwel is.

Dit kan je werk danig verstoren. Misschien heb je in de regel wel fantastisch werk, maar wordt door deze nare sfeer op het werk het plezier grondig verpest. Je kunt bijvoorbeeld last hebben van dominante collega’s of een autoritaire leidinggevende. Heb je daar mee te maken? Lees dan snel dit artikel door, zodat jij precies weet wat jij moet doen in dergelijke nare situaties!

Een dominante leidinggevende of collega leidt regelmatig tot een burn out

Een burn out herken je aan de symptomen!

Lees hier: alle symptomen van een burn out

Hoe herken je dominant gedrag?

Natuurlijk is het van groot belang om dominant gedrag bij een dominante collega te herkennen. Alvorens je actie kunt ondernemen moet je natuurlijk wel weten hoe dominant gedrag er nu precies uitziet. Hieronder een paar kenmerken van dominant gedrag.

– Geen meningen van anderen toelaten

Een bekende vorm van dominant gedrag is dat die persoon niets geeft om de mening van anderen. Een dominant persoon denkt altijd dat hij of zij het gelijk aan zijn zijde heeft en laat geen anderen toe in het gesprek. Dominante mensen hebben een tunnelvisie opgebouwd en kijken niet met een realistische blik naar de wereld. Elk weldenkend mens weet immers dat andere meningen juist tot nieuwe inzichten kunnen leiden.

Dominante mensen hebben daar echter geen behoefte aan, omdat ze een zekere vorm van empathie missen. Als je collega of leidinggevende nooit openstaat voor andere meningen is dit kortom een duidelijk teken van dominant gedrag.

Een dominante leidinggevende is nog geen narcistische leidinggevende!

– Geen rekening met gevoelens houden

Dominante mensen houden in de regel ook weinig rekening met gevoelens van andere mensen. Zoals al even verkondigd, zijn ze namelijk niet empathisch ingesteld. Het kan bijvoorbeeld zijn dat je erg ziek bent. Omwille van die reden wil je natuurlijk thuis blijven.

Een dominant persoon zal daar weinig mee hebben. Die heeft geen interesse in je persoonlijke miserie, maar wil je zo snel mogelijk aan het werk zien. Dit zal dan ook duidelijk in de communicatie naar voren komen. Hij of zij zal snel vragen of je alweer aan het werk zou kunnen.

– Wil doordrukken

Dominante personen hebben altijd de neiging om hun wil door te drukken. Ook al weten ze dat ze ongelijk hebben, of dat het misschien niet klopt. Ze halen er een bepaalde genoegdoening uit om hun wil door te drukken. Dit geeft ze een vorm van macht waardoor ze zich weer fijn voelen. Ze weten namelijk dat er naar ze geluisterd wordt en dat stemt ze tevreden.

Ook hebben dominante mensen vaak geen zelfspot. Ze nemen zichzelf heel serieus en missen het vermogen om hun eigen situatie te relativeren. Dit resulteert er daarom in dat ze vaak ook humorloos zijn en niet bepaald het zonnetje in huis.

Lees ook: Je eigen wensen en verlangens

Autoritaire leidinggevende

De machocultuur en haantjesgedrag

Heb je een collega of leidinggevende die de bovengenoemde kenmerken in zich heeft? In die gevallen kun je wel snel stellen dat er sprake is van dominant gedrag op de werkvloer. Vaak ontstaat er dan ook een zogenoemde machocultuur. Ook wel haantjesgedrag genoemd. Dit is een verschijnsel dat je ook regelmatig bij dieren ziet.

Door een machocultuur kunnen de arbeidsprocessen sneller stagneren. Iets wat je natuurlijk niet wilt. Wanneer er één dominant persoon is, kan de gehele cultuur in een bedrijf al veranderen. Vaak neemt die persoon anderen mee. De zogenoemde meelopers. Die kiezen de kant van de dominante persoon omdat hij of zij de krachtigste van de groep is.

Daarnaast heb je dan vaak nog een paar dissidenten en dit zorgt voor verdeeldheid. En juist verdeeldheid is niet goed voor de werkvloer. Het is juist belangrijk dat er meer harmonie ontstaat. Harmonie kan er namelijk voor zorgen dat de arbeidsprocessen aanzienlijk worden verbeterd. Mocht er dus veel haantjesgedrag voorkomen, dan is het van belang dat hier aandacht aan wordt besteed.

Loop je vast als gevolg van haantjesgedrag of een machocultuur?

Krijg je stress en bewaak je je eigen grenzen met moeite?

Bekijk dan: persoonlijke coaching bij stress

Gevolgen van dominantie

Zoals al even was verteld heeft haantjesgedrag namelijk een paar nare gevolgen. Allereerst zorgt het voor ontevredenheid bij de werknemers. Iedereen voelt zich ontevreden en dat is knap lastig als je met elkaar moet samenwerken. Bovendien bestaat er ook een kans dat er spiegelgedrag gaat optreden. Dit houdt in: als er een paar mensen chagrijnig zijn op de werkvloer, kunnen ze andere mensen infecteren met deze negatieve emotie.

Met als gevolg dat meerdere mensen zich niet goed voelen. Naast het mentale proces waar je rekening mee dient te houden, is het bovendien ook nog zo dat er praktisch gezien ook weinig voordelen aan zijn. Wanneer je niet goed kunt samenwerken, zal de machine namelijk gaan haperen. En een haperende machine is niet goed voor het arbeidsproces in het algemeen.

Het kan er bijvoorbeeld voor zorgen dat er minder winst wordt gemaakt. En als er minder winst wordt gemaakt, zal er nog meer ontevredenheid zijn. Misschien verliezen sommige mensen wel hun baan en dan ben je nog veel verder van huis. Een beetje dominantie is natuurlijk wel goed, want in een bedrijf moet een zekere hiërarchie zitten. Zonder een duidelijk hiërarchie is de kans namelijk groot dat er anarchie ontstaat en ook dat werkt niet goed. Het nadeel is juist vaak dat er te veel hiërarchie is en juist dat is slecht voor de arbeidsprocessen.

Lees ook: stress verminderen

Teveel autoriteit onder collega’s

Autoriteit tussen collega’s onderling wordt vaak niet geaccepteerd door een andere collega. Is het echter zo dat er autoriteit is bij een leidinggevende, dan hoeft dit niet per se slecht te zijn. Het voordeel van dominante autoriteit is namelijk dat je er wel bergen mee kunt verzetten. Het is dan wel belangrijk dat men gemotiveerd is en men er ook met zijn allen achterstaat.

Dominantie begint ongezonde vormen aan te nemen wanneer er een dictatoriaal regime gaat heersen. Dat wil zeggen dat niemand meer openstaat voor andermans meningen. Een discussie of een debat is immers helemaal niet erg. Dat kun juist het bedrijfsproces bevorderen en zo kan men nieuwe inzichten opdoen. Wanneer hier echter niemand meer voor openstaat: juist dan ontstaat er in de meeste gevallen een tunnelvisie. En dat is schadelijk.

Lees ook: omgaan met werkstress

Burn out leidinggevende macho
Business team raising their hands up to celebrate

Wat te doen bij dominante leidinggevende of collega

Ben je ergens werkzaam en heb je problemen met een dominante collega of leidinggevende? Het is dan altijd belangrijk om je hoofd koel te houden. Hieronder een aantal tips wat je moet doen bij een leidinggevende collega die zeer autoritair is.

– Laat je niet intimideren

Het is van groot belang dat je je nooit laat intimideren door een dominant figuur. Het beste is om het gedrag voor het grootste gedeelte te negeren. Je laat het je ene oor in gaan en vervolgens weer het andere oor uit. Dit zorgt ervoor dat de kans groot is dat hij of zij daar ook van schrikt.

Op dominante mensen vinden vaak twee soorten reacties plaats. Of men is geïntimideerd en volgt de bevelen gelijk op, of men gaat er hard tegenin met ernstige gevolgen van dien. Een onverschillige houding aannemen tegenover onredelijke dominante mensen is het beste wat je kunt doen. Dat zijn ze namelijk niet gewend en daar schrikken ze dan ook van.

Lees ook: Pesten op het werk

– Zelfvertrouwen

Met meer zelfvertrouwen in het leven sta je er überhaupt beter voor. Niet alleen tegenover je leidinggevende, maar ook in het algemeen. Door zelfvertrouwen op te bouwen ga je immers uit van je eigen kracht en laat je je niet intimideren door andere mensen. Dit is een zeer voordelige karaktereigenschap waar je veel baat bij kunt hebben. Heb je weinig zelfvertrouwen?

Probeer hier dan zo snel mogelijk aan te werken. Het belemmert immers niet alleen je leven op de werkvloer, maar ook nog eens in het algemeen. Lukt het jezelf niet om meer zelfvertrouwen op te bouwen? In die gevallen is het belangrijk om professionele hulp te zoeken. Een professional kan je ermee helpen en weet precies wat je moet doen om sterker in je schoenen te staan.

– Grenzen aangeven

Het aangeven van je grenzen is ook van groot belang bij dominante figuren. Ben je van mening dat hij of zij te ver gaat? Geef dit dan aan en zeg dat je dit gedrag totaal niet op prijst stelt. Meestal werkt dit wel. Zeker wanneer je dit op een overtuigende toon gaat verkondigen. Door niet met je ’te laten sollen’, om het spreekwoordelijk te zeggen, laat je zien dat je een autonoom persoon bent die zijn eigen grenzen kan aangeven.

– Humor

Ook kun je humor in de strijd gooien bij dominant gedrag. Door alles een beetje te relativeren maak je het voor jezelf immers veel gemakkelijker. Ook een dominant figuur zal hier dan van schrikken. Het geeft immers aan dat je alles niet zo serieus neemt.

Gerelateerde artikelen

Hulp bij burn-out en stress

Het verminderen van stress en het herstellen van een burn-out is geen sinecure. Heb je ondersteuning nodig, dan kan je op onze hulp rekenen. Onze coaches zijn allemaal gespecialiseerd in jouw problematiek. Door hun jarenlange ervaring kunnen ze samen met jou werken aan jouw herstel. Van het resultaat van onze 1-op-1 coaching heb jij je leven lang plezier!

Bekijk ons aanbod voor:

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *