Bij vergeving neem je jezelf of iemand anders iets niet kwalijk. In plaats van rond te blijven lopen met pijn, boosheid, schaamte, angst of schuldgevoelens, helpt vergeving je om iets vanuit onvoorwaardelijkheid los te laten. Zonder dat je er een oordeel of verwachting bij hebt. Met vergeving kan je het verleden loslaten en iedereen vergeven uit je omgeving, dus inclusief jezelf. Dit neemt een hoop kopzorgen en stress bij je weg, maar toch blijft vergeving lastig.
Want ja, moeten we alles vergeven? Waarom? Voor wie? Zijn er grenzen? Wat kun je wel vergeven en wat niet? En hoe kan je jezelf vergeven? Het is altijd lastig om over dit soort onderwerpen te praten. Is vergeven niet iets dat iedereen anders (be)leeft, afhankelijk van omstandigheden en overtuigingen? Is er een universeel antwoord op deze vraag? Ik kan mij voorstellen dat je je wat nu echt de betekenis is van vergeving. Om je meer helderheid te bieden, ga ik dieper in op de kracht van vergeving en hoe je dit praktisch kan doen. Vergeven doe je voor jezelf en geeft je zoveel meer innerlijke rust!
Dit wil je weten over vergeving:
- Wat is vergeven? En wat is de kracht van vergeving?
- Vergeving quotes voor meer innerlijke rust
- Vergeven en vergeten: wat is precies het verschil?
- Vasthouden aan negativiteit
- Vergeven of accepteren?
- Zelfsturend zijn in omgeving
- Jezelf vergeven: wanneer en hoe mag ik mezelf vergeven vanuit zelfrespect?
- Vergeven is het resultaat van een proces
Wat is vergeven? En wat is de kracht van vergeving?
Bij vergeving draait het om het loslaten van een last die je negatieve gedachtes en gevoelens opleveren. Je wilt natuurlijk liever niet in een negatieve spiraal komen, waarbij pijn, boosheid, schaamte, angst of schuldgevoelens je in de weg zitten. Uiteindelijk is het belangrijk om je neer te leggen bij dat wat nu is gebeurd. Het verleden kan je niet meer terugdraaien. Daar heb je geen invloed meer op. Het gaat er juist om dat je – alles wat je in het verleden is aangedaan of wat je zelf hebt gedaan – loslaat en de wijze lessen koestert die deze ervaring met zich meebrengt. Zolang je ‘jouw last’ aan het herbeleven bent, blijft de spanning aanwezig. Verontschuldiging? Erkenning? Een verlossing? Rechtvaardigheid? We komen hier later op terug.
“Draai de andere wang”, zegt de Bijbel. “En wat dan nog meer!”, denken sommige mensen. De andere wang omdraaien betekent niet dat we de ‘agressor’ moeten aanmoedigen om het opnieuw te doen. Het betekent gewoon dat we niet in de valkuil van wraak en “oog om oog, tand om tand” vallen. De andere wang draaien betekent ook de ander een spiegel aanbieden die zijn of haar fout weerspiegelt. Is dat niet wat intelligentie is?
Vergeving quotes
Om goed aan te duiden wat de betekenis is van vergeving, geven de volgende 10 quotes helder aan waar het in essentie om draait als je het hebt over vergeven:
- “Vergeven betekent niet dat je vergeet. Het betekent dat je kiest voor jouw geluk en niet blijft ‘hangen’ in pijn en verdriet.”
- “Bij vergeven gaat het niet om de ander, maar over jou: het loslaten van de last die je met je meedraagt.”
- “Vergeving is niet meer hopen dat het verleden anders had kunnen lopen.”
- “Vergeven is niet het vergeten van andermans fouten. Vergeven voorkomt dat je eronder gaat lijden.”
- “Ongeacht wat er gebeurt. Kies vriendelijkheid boven woede, liefde boven haat en vergeving boven wrok.”
- “Vergeef maar vergeet het niet, want dan zal het je weer pijn doen. Bij vergeven wijzigt het perspectief. Bij vergeten verlies je de les.”
- “Iemand vergeven is vaak niet moeilijk. Iemand opnieuw vertrouwen is een ander verhaal.”
- “Wacht niet met vergeven totdat de ander spijt betuigt.”
- “Vergeven is de grootste vorm van onvoorwaardelijke liefde.”
- “Laat achter je wat was, laat gaan wat moet, laat zijn wat is.”
Vergeven en vergeten: wat is het verschil?
Vergeving, is niet langer verteerd worden door woede, wrok, haat, dorst naar wraak. Het stelt ons in staat ons te bevrijden van de impact van wat ons is aangedaan en het laat ons minder stressvol door het leven gaan. Wrok kweken houdt ons in een realiteit die niet meer bestaat omdat het moment voorbij is, achter ons. En we weten allemaal hoe belangrijk het is om in het huidige moment te leven. Vergeven stelt je in staat je vrijheid terug te winnen en niet vast komen te zitten in de ketenen van wrok. Het is aan jou om deze kettingen te doorbreken!
Aan de andere kant betekent vergeven niet dat je vergeet en je verontschuldigingen aanbiedt. Die twee zorgen vaak voor verwarring. Sommige mensen hebben moeite met vergeven omdat het voor hen betekent: “We wissen alles uit.” Dat is niet zo. Het is ook niet omdat je vergeeft dat je gedwongen bent om de relatie weer op te nemen zoals die voorheen was. Vergeven betekent niet noodzakelijk het openen van de deur. Het betekent ‘gewoon’ zeggen dat je verder gaat.
Lees ook: autonoom leven
Vasthouden aan negativiteit
Vaak zie je dat als iemand iets te vergeven heeft, hij of zij een beetje terughoudend is. Door dit fenomeen te observeren, leer je dat hierin een essentiële en belangrijke stap is: de erkenning van de status van slachtoffer. Slachtoffer is inderdaad wel een groot woord. Maar wat voor agressie, vernedering of overtreding er ook plaatsvond, er kan pas vergeving kan plaatsvinden als er erkenning is.
Het loslaten van de status van slachtoffer, zonder dat ons lijden wordt erkend, is soms bijna een onmogelijke missie. Het is eveneens duidelijk dat op dit gebied het recht, in gevallen waarin strafrecht van toepassing is, een essentiële rol speelt. Het is echter niet alleen een kwestie van straffen in naam van de wet.
Ook in gevallen die niet onder het toepassingsgebied van wettelijk strafbare feiten vallen, is de erkenning van het lijden van essentieel belang om verder te gaan. Soms kan dit tussen mensen, die in staat zijn zichzelf in vraag te stellen, heel gemakkelijk en op een natuurlijke manier gebeuren. Maar soms is het uiteraard ingewikkelder. We moeten deze erkenning dan ook vooral in onszelf, zoeken, wat we maar al te vaak vergeten.
Lees ook over fouten maken
Vergeven of accepteren?
Als je het gevoel hebt dat vergeven een beetje vastzit, maak dan een onderscheid dat vaak helpt om door te gaan naar de volgende stap. Het is acceptatie. Accepteren wat er met je is gebeurd en er niet langer tegen vechten. Accepteer dat het is gebeurd en dat je dat niet meer kan veranderen, en ook niemand anders dat kan veranderen.
Wat is, is…. Het is aan ons om ervoor te zorgen dat we worden gedefinieerd door de manier waarop we terugvechten en niet door wat we hebben geleden. Het is aan ons om ook onze verantwoordelijkheid te nemen. Wat hadden we kunnen doen om dit te voorkomen? Hadden we onze grenzen sneller en steviger moeten vastleggen? Hadden we onszelf vaker voorop moeten stellen? Hadden we de relatie eerder moeten stoppen?
Soms is het tijd om een eind te maken aan al deze vragen, omdat er simpelweg niet altijd een antwoord is op de vraag. Stel je in plaats daarvan de ‘hoe-vraag’: Hoe ga ik hier weer uit komen?
Loop je vast in je eigen leven en is vergeven of vergeving erg lastig?
Blijft een gebeurtenis in je hoofd zitten en weet je geen raad hoe je verder moet?
Bekijk dan: persoonlijke coaching
Zelfsturend zijn in vergeving
Het is dus belangrijk om uiteindelijk zelf deuren te sluiten en verder te gaan met je leven. Het gevaar schuilt erin om geleidelijk over te gaan naar de rol van slachtoffer en het steeds oneerlijker te vinden wat je doormaakt. En hoe meer je door gelijkaardige situaties gaat, hoe meer zelfvertrouwen je verliest. Je wordt ook steeds wantrouwender tegenover anderen omdat je geen enkele verantwoordelijkheid neemt in de situaties die je meemaakte. Eigenlijk komt alles wat goed is door jezelf, en het slechte door de andere. De vicieuze cirkel is ingezet.
De waarheid is dat er in elke situatie een verantwoordelijkheid voor ieder van ons is. We zijn zelf net zo verantwoordelijk voor wat er met ons gebeurt als voor de manier waarop we erop reageren. Weet dat als je voor de meedogenloze vraag staat: “Hoe kon hij/zij me dit aandoen”, je als het ware voor een muur staat. Deze vraag impliceert dat als je je antwoord krijgt, alles beter zal zijn, en er geen lijden meer zal zijn.
Dit is een utopie omdat er een grote kans bestaat dat je nooit een geldige reden zult vinden om de wond te helen. Is het niet interessanter om oplossingen te vinden om uit dit gevoel van ongemak te komen, dan om door te gaan naar een situatie die je pijn doet?
Vervolgens is het interessant om je af te vragen hoe je kan handelen om van deze ervaring een rijkdom, een wedergeboorte, een positieve ervaring te maken. Deelname aan de wederopbouw ervan is belangrijk in het proces van veerkracht. We zijn de regisseurs van ons leven, zelfs als we (tijdelijk) gewond zijn geraakt.
Lees ook: Hoe weet je wat je nodig hebt
Jezelf vergeven: wanneer en hoe mag ik mezelf vergeven vanuit zelfrespect?
Deze fase van vergeven kan niet kan worden uitgevoerd wanneer we onze meest pijnlijke emotionele pieken blijven beleven. Geconfronteerd met deze situatie, zal je zeker eerst woede ervaren (“Alles is zijn/haar schuld”), waarna je jezelf met de vinger wijst (“Alles is mijn schuld”) voordat je in de acceptatiefase weer een zekere sereniteit kunt krijgen.
De aanvaardingsfase is een fase waarin we ons ervan bewust worden dat het er niet toe doet wie de dader of het slachtoffer van het verhaal is. Het is de realiteit waarmee je moet dealen. Het is het moment, vanuit je overweldigende emotionele toestand, dat je er eindelijk voor kunt kiezen om te vergeven.
Uiteraard kun je er ook voor kiezen om een relatie bijvoorbeeld niet voort te zetten of om de andere persoon niet meer te zien. Dit alles weerhoudt niemand ervan om ‘innerlijk’ te vergeven. Je hoort ook vaak verhalen van mensen die iemand anders iets vergeven aan diens sterfbed. Door ‘van binnen’ te vertellen dat je hem of haar vergeeft, kan je zelf tot rust komen.
Lees ook: zelfrespect
Vergeven is het resultaat van een proces
We koesteren eigenlijk zelf het lijden dat veroorzaakt wordt door iets dat we niet kunnen vergeven. We blijven de ander ‘versterken’ door wrok tegen hem of haar te blijven dragen. Maar we zijn het eigenlijk zelf, die we van binnenuit verbranden. Het is belangrijk om de emotie te ervaren die we voelen over de persoon die ons pijn doet. Het ontkennen van onze woede, onze haat, onze gevoelens is geen goed idee. Deze emoties zijn een integraal onderdeel van het proces. We moeten er echter voor oppassen dat we er niet in verstrikt raken en dat we ons niet door negatieve emoties laten opsluiten.
De ideale manier om al dit ‘lijden’ te (kunnen) plaatsen, is het vinden van een luisterend oor. Iemand die je niet zal overspoelen met advies of troost tegen elke prijs. Praten over je problemen en gevoelens, geeft je minder het gevoel dat je niet alleen staat. Het stelt je ook in staat om de kwetsende gebeurtenis een plaats te geven met rust en een gevoel van veiligheid.
Vergeven is niet gemakkelijk. Het is belangrijk dat we als het ware de pijn en de gevolgen ervan een plek kan geven. Maar vergeven/aanvaarden stelt je in staat om je vrijheid terug te krijgen en alleen jij kunt dat terug claimen!
Hulp bij burn-out en stress
Het verminderen van stress en het herstellen van een burn-out is simpelweg ontzettend lastig. De coaches van Meulenberg Training & Coaching begrijpen precies wat je doormaakt en weten hoe zwaar het kan zijn. Ze hebben dit vaak zelf meegemaakt! Met hun jarenlange ervaring en expertise staan ze klaar om jou stap voor stap te helpen aan een volledig herstel. Van het resultaat van onze 1-op-1 coaching en verzuimtraining heb jij je leven lang plezier!
Bekijk ons aanbod voor:
Burn-out coaching
Stress coaching
Online coaching
Verzuimtrainingen