Hoge verwachtingen aan jezelf stellen, de lat hoog leggen voor jezelf, perfectionistisch zijn op zakelijk én/of sociaal vlak: het zijn energieverslindende kenmerken die een uitstekende voedingsbodem zijn voor stress. De bron van stress komt vaak uit één hoek. Misschien is de druk om zakelijk te presteren te hoog opgelopen of heb je te hoge verwachtingen van je relatie of je kinderen.

Misschien ligt de bron wel bij jezelf en is de wil om gewoon de beste te zijn de bottleneck. Uit welke hoek jouw stress ook komt; feit is dat het invloed heeft op alle aspecten in jouw leven.

Waar komen te hoge verwachtingen vandaan?

Veeleisende mensen identificeren zich vaak met hun bezit en hun prestaties. Zij houden zich vaak continu bezig om alles zo perfect mogelijk te doen en zich daardoor te onderscheiden. Door voorbij te gaan aan wie ze werkelijk zijn en te streven naar ‘iemand te zijn’, staan ze constant op scherp.

Mensen die de lat hoog leggen voor zichzelf zijn ook gevoelig voor de mening van anderen en het beeld dat zij willen uitstralen. Zij voelen zich vaak pas geslaagd als hun carrière op rolletjes loopt, ze een gezonde relatie hebben, een hecht gezinsleven en leuke sociale contacten.

Zij compenseren hiaten in hun leven door nog beter te presteren.

het gevoel hebben te mislukken

Ben jij veeleisend en/of prestatiegericht?

Prestatiedrang is een gezonde eigenschap die ons stimuleert in beweging te blijven en ons kracht geeft om door te zetten. Soms kunnen we daarin doorslaan en wordt het presteren een doel op zich. Door continu streven naar een beter resultaat, of dit nou binnen je relatie, op je werk of bijvoorbeeld het sportieve vlak is, hou je een (te) hoog stressniveau in stand die bijzonder ongezond is. Door te hoge eisen te stellen aan jezelf of je omgeving raak je zowel geestelijk als lichamelijk uitgeput, met alle gevolgen van dien.

Wil je de lichamelijke en mentale gevolgen kennen van uitputting? Download hier: de symptomen van burnout

Herken jij je in deze situatie? Dan heb je je eerste winst al behaald. Door te (h)erkennen dat jouw stress ten grondslag ligt aan je te hoge verwachtingen, kan je er daadwerkelijk mee aan de slag.

Je verwachtingen uitspreken in plaats van een ander in het ongewisse laten over wat jij denkt of voelt, is een geweldig begin.

De oorsprong van veeleisendheid

Misschien vraag je je af waarom jouw verwachtingen altijd zo hooggespannen zijn, terwijl anderen gewoon te hoge verwachtingen loslaten.
Er zijn verschillende zaken die invloed hebben op de wil om te presteren, zoals:

  • Bepaalde normen en waarden die je hebt meegekregen
  • Je wilt graag voldoen aan de verwachtingen die je omgeving aan je stelt
  • Karaktereigenschappen: je bent perfectionist of wilt overal controle over hebben
  • Ook: je maakt het een ander graag naar zijn zin of je wilt jezelf bewijzen
  • Je wilt koste wat het kost je omstandigheden verbeteren.

Streven naar een voor jou ideale situatie is heel gezond. Continu streven naar een doel waarbij je je grenzen telkens weer op moet rekken en je haast boven jezelf moet uitstijgen is ongezond.

De schade bij te hoge verwachtingen

Er ligt altijd een oorzaak ten grondslag aan jouw veeleisendheid. Door het continu overvragen van jezelf zijn stressklachten op den duur onvermijdelijk. Blijft deze stress langdurig in stand, dan liggen chronische stress, overspannenheid en uiteindelijk een burn-out op de loer.
De manier waarop de stress zich manifesteert is voor iedereen anders. Maar er zijn wel regelmatig voorkomende vormen van stress waarin je jezelf misschien herkent.

Eigen verwachtingen torenhoog

Faalangst: scoren of stranden

We hebben allemaal een behoefte aan waardering. Door bewonderd te worden om datgene wat je kunt, heb je het gevoel dat je erbij hoort.
Ben je onzeker, dan weegt waardering extra zwaar. Zonder erkenning zal je snel gaan twijfelen aan jezelf en je vaardigheden. Zodra je bang gaat worden dat je niet goed genoeg bent, verandert de twijfel in angst.

Angst verlamt je kracht om te presteren. Door de stress en de druk die je jezelf oplegt neemt je zelfvertrouwen nog meer af. Voordat je het weet is jouw beloning, die kostbare waardering en erkenning, verder uit het zicht dan ooit, maar zit de faalangst je op de hielen.

Perfectionisme: als alleen het beste goed genoeg is

Heb je extreme behoefte om alles perfect te doen en ben je ervan overtuigd dat jij de enige bent die de taak succesvol kan uitvoeren, dan hebben we het over perfectionisme. Bij perfectionisten is het streven naar het ideaal een obsessie. In onze huidige maatschappij ligt de nadruk op succes ontzettend hoog. Het prestatiegericht werken maakt echter veel slachtoffers.

Ook onder de millennials laait het ziekteverzuim steeds hoger op. Perfectionisme uit zich in gedrag en daden waarop niets aan te merken valt. De lat ligt op zijn hoogst en móet gehaald worden. Druk en frustratie eisen uiteindelijk zijn tol.

Competitiviteit: de winnaar verliest

Een ander gevolg van onze veeleisende maatschappij is de drang om beter en succesvoller te zijn dan een ander. Wanneer je altijd wilt winnen, op welk vlak dan ook, dan spreken we over competitiviteit. Betere sportprestaties, mooiere relaties, de spannendste baan; je deelt het graag met je omgeving en op social media.
Bij competitiviteit spelen zelfbeeld en zelfvertrouwen een te grote rol.

Niet jij, maar de omgeving bepaalt de mate van succes in jouw leven. Bewijsdrang met het doel je eigenwaarde te verhogen is ook erg ongezond. Je lichaam ervaart bepaalde situaties als dreigend en maakt stresshormonen aan. Dwangmatig de beste willen zijn leidt uiteindelijk tot een burn-out.

Hier verdiep je je verder in competitiviteit

Onzekerheid: een deuk in je zelfvertrouwen

Een niet te onderschatten oorzaak van stress is onzekerheid. Als je denkt dat je minder kan dan een ander, je moeite hebt met sociale contacten of geen ‘nee’ kunt zeggen bijvoorbeeld. Zodra jouw prestaties je een negatief zelfbeeld geven, dan is er iets grondig mis met je zelfvertrouwen.

Mensen met weinig vertrouwen in zichzelf vergelijken zich continu met anderen. Ook als dat niet van hen verlangd wordt. Om ‘mee te kunnen doen’ gaan ze hun grenzen verleggen en stoppen ze alle energie in hun streven naar gelijkwaardigheid.

Twijfelen aan je eigen kunnen heeft op den duur ernstige gevolgen. Zowel mentaal als fysiek raak je uitgeput. Je bent niet meer in staat om je eigen talenten te zien en je toekomstbeeld vertroebelt.

Wat betekent dit voor mij?

Het hebben van te hoge verwachtingen van onszelf heeft dus vaak te maken met ons zelfbeeld en het beeld dat wij hebben van onze omgeving. Alhoewel de huidige, veeleisende maatschappij invloed heeft in onze visie op hoge verwachtingen, leggen wij ons vaak ook zelf te hoge eisen op. De gevolgen zijn ingrijpend voor onszelf en onze omgeving.

Er ontstaan klachten die ons lichamelijk, psychisch, emotioneel en/of sociaal kunnen ontwrichten. In ons artikel stress herkennen staat een overzicht van klachten die wijzen naar stress. Heb je 3 of meer klachten, dan heb je te veel stress en wordt het hoog tijd de lat wat lager voor jezelf te leggen.

Hulp bij burn-out en stress

Het verminderen van stress en het herstellen van een burn-out is geen sinecure. Heb je ondersteuning nodig, dan kan je op onze hulp rekenen. Onze coaches zijn allemaal gespecialiseerd in jouw problematiek. Door hun jarenlange ervaring kunnen ze samen met jou werken aan jouw herstel. Van het resultaat van onze 1-op-1 coaching heb jij je leven lang plezier!

Team MTC - Meulenberg Training en coaching
Wij staan voor je klaar!

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *