Meer energie krijgen: We kennen het allemaal, dat je (even) niet zo lekker in je vel zit.. hoe lang dit duurt verschilt natuurlijk per situatie en persoon. Soms is het een paar uurtjes, sommige mensen hebben er een aantal dagen last van; maar er zijn ook mensen bij wie dit weken, maanden en zelfs jaren duurt.
Meer energie krijgen kun je voor een heel groot gedeelte zelf beinvloeden. Zeker bij stress en burn-out is dit het geval
Gratis e-book:
zo herken je
een burn-out
(Inclusief checklist)
Voorkom dat je energiereserves definitief leeg raken en je in een ernstige burn-out belandt met alle gevolgen van dien. Met dit e-book leer je de symptomen tijdig herkennen.
Vormen van fitheid
Er zijn verschillende vormen van fitheid te benoemen. Zie dit als een soort van pizzapunt. Jouw:
- ..fysieke fitheid..
- ..mentale- / psychologische fitheid..
- ..leefstijl fitheid..
- ..sociale fitheid..
..hebben invloed op hoe jij denkt, jij je voelt en je gedraagt. De vraag die hierbij reist is: “hoe krijg jij meer grip op fitheid, zodat jij je nog lekkerder in je vel komt te zitten?”. Maar ook: “Hoe verlaag je je stressniveau en hoe je positief werkt aan het van een (burn-out) situatie”
Voel jij je al fit genoeg? Of kan het nog fitter? Denk aan de pizzapunt, het één beïnvloedt het ander en ook al kun je ze los van elkaar zien, het is één geheel. Ze zijn onlosmakelijk aan elkaar verbonden!
Fysieke fitheid
Fysieke fitheid: Nog lekkerder in je vel zitten bereik je écht door (meer) te bewegen, je lichaam maakt ten eerste stofjes aan waardoor jij je ook écht beter voelt, daarnaast verbeter jij je conditie waardoor je fysiek makkelijk door je dag komt en meer energie (over) hebt.
Er zijn genoeg mensen die na hun werk uitgeblust gaan eten en vervolgens op de bank ploffen en er alleen afkomen om naar het toilet of de koelkast te lopen….Mensen; kom in beweging!
Rekening houden met energie
Let er wel op dat je beweegt in een mate die past bij jouw fysieke mogelijkheden van dit moment. Als je meer bewegen in wilt passen in je leven maak dan kleine stapjes, het maken van kleine stappen zorgt voor meerdere succesmomenten. Het halen van kleine doelen vergroot ook jouw motivatie dat te blijven doen wat je graag wilt doen.
Groei motiveert! Te grote stappen uit goede wil en enthousiasme kan zorgen voor teleurstelling, blessures, opgave of zelfs definitief afhaken! Het draagt niet bij aan jouw proces bewegen in te passen in je leven; dus hoe graag je ook wilt, rem jezelf af of laat je afremmen; het is goed bedoeld van de ander! Kleine stappen….
Te intensief sporten
Als je laag in je fysieke fitheid zit, en meer energie krijgen wilt, wacht dan met intensief sporten, hoe graag je dit ook wilt; het is pure roofbouw op je lichaam. Persoonlijk herken ik dit erg goed: Als gepassioneerd (binnen) fietser merkte ik dat je heel graag weer zou willen gaan spinnen (indoorcycling) omdat je hier voorheen jouw energie in kwijt kon en je er ook een energieboost voor terugkreeg.
Stel je beslist toch te gaan terwijl je minder goed in je fysieke fitheid zit dan zul je eerst merken dat je het fysiek zwaar krijgt, toch doen de endorfinen na een tijdje hun werk en voel je minder pijn waardoor je alsnog een euforisch gevoel krijgt. Na de les voel je je lekker, een aantal uren verder of de ochtend erop bij het wakker worden betaal jij de prijs.
Je lichaam heeft meer energie moeten leveren die je eigenlijk beter had kunnen besteden aan herstel of rustig bewegen. Gun het lichaam rust en tijd zich weer op te laden, vraag minder van je lichaam en luister er goed naar. Kleine stappen houden jou op de goede weg!
Meer energie krijgen bij burn-out
Sporten bij burn-out vraagt een zeer specifieke aanpak.
> Lees hiervoor dit artikel: Sporten bij burn-out
Mentale/ psychologische fitheid
Mentale fitheid kun je trainen (net als een spier) en eigenlijk is het gek dat veel mensen regelmatig naar de sportschool gaan om aan hun conditie te werken en dat er maar zo weinigen mensen structureel met hun mentale fitheid aan het werk zijn. Er is niemand die de werking van de mentale toestand op de algehele gezondheid ontkent of denkt dat mentale fitheid niet belangrijk is als je (weer) van het leven wilt (leren) genieten.
En toch lijkt het alsof we het onderhoud van onze mentale fitheid maar geen vaste plek kunnen geven in ons dagelijks (vaak te drukke) leven.
Werken aan mentale fitheid
Heel veel mensen werken actief aan hun gezondheid, daaronder verstaan de meeste mensen bewegen en letten op hun eetgedrag, we willen er goed uitzien én gezond zijn……
Bezig zijn met onze mentale gezondheid wordt helaas nog te veel ondergewaardeerd. Ook werken we allemaal hard, heel hard, dit hebben we meestal vanuit onze opvoeding en door onze cultuur meegekregen. En dan heb ik het nog niet eens over de hectiek die een gezin met zich mee kan brengen of de combinatie werken en het huis (houden) “ runnen”.
We leggen onszelf een bepaalde prestatiedruk op, die vaak gepaard gaat met mentale druk. En wat gebeurt er? We denken aan veel, maar vaak niet aan rust, pauze of even kort compleet iets anders doen ……..want je bent te druk, je moet door….
Voorbeeld:
Twee koks zijn heel hard aan het werk met alle voorbereidingen in de keuken ; al het groente en vlees moet worden voorgesneden. Op een gegeven moment ziet de ene kok de andere mopperen en worstelen; zijn messen worden stomp en hij snijdt daardoor langzamer en minder precies. De andere kok adviseert hem om even zijn mes te gaan slijpen maar de kok vindt dat hij daar geen tijd voor heeft, hij is te druk!
Ook het mes van de andere kok wordt botter, de kok neemt even een pauze om zijn mes te slijpen, met volle aandacht wordt zijn mes bij iedere beweging weer een stukje scherper. Na een aantal minuten onderhoud aan zijn mes gaat de kok optimistisch, vol in energie en mét een scherp mes verder met snijden. Hij is vlot klaar! Zijn collega staat nog altijd gefrustreerd, langzaam met minder precisie te snijden.
Moraal van het verhaal: Stop regelmatig even om “onderhoud” te plegen; geef jezelf even een rustmoment. Verander even (kort) je focus, doe iets actiefs om er daarna weer 100% tegenaan te kunnen.
Hoe kunnen wij je helpen?
Wij staan voor je klaar met een team van ervaren coaches. Onze coaches zijn actief in heel Nederland en zeer ervaren in het oplossen van stress en burn-out klachten.
Mentale fitheid vergroten
Er valt heel veel te schrijven over het vergroten van je mentale conditie en fitheid. Waar lichamelijke fitheid meestal gaat over spiermassa of longinhoud, gaat mentale fitheid over de conditie van onze emotionele, cognitieve en sociale vaardigheden.
Of we kunnen luisteren en samenwerken, of we onze grenzen kennen en onze gedachten en emoties kunnen verwoorden, of we weten wie we zijn en waar we goed in zijn en hoe we met onze zorgen en uitdagingen omgaan. En ook op dit vlak is er veel te leren en te trainen, opnieuw met kleine stapjes.
Een tweetal tips (er zijn er heel veel) om je mentale fitheid te verbeteren zijn:
1 | Vaker rust nemen
Vaker rust nemen en even compleet iets anders gaan doen voor slechts drie tot vijf minuten per half uur, hoe druk je ook bent, tenzij je in de goede Flow zit, dan blijf je daar! Verander je focus en doe kort iets anders. Het verbetert je prestaties.
2 | Iets nieuws leren
Leer jezelf iets nieuws; laat je hersenen echt werken, verdiep je in positieve psychologie, ga een instrument leren spelen, leer meer over jouw brein, ga moestuinieren, verdiep je in wat (actieve) rust, meditatie, yoga, tai chi of mindfulness voor jou kunnen betekenen en gun jezelf de tijd om óók energie in jezelf te steken.
De beste investering is de investering in jezelf, wanneer ga jij beginnen?
Leefstijl Fitheid
Een gezond leefpatroon helpt niet alleen allerlei ziekten zoals overgewicht, hart- en vaatziekten, diabetes en bijvoorbeeld kanker te minimaliseren of te voorkomen. Het geeft ook een groter gevoel van (mentale) fitheid en eigenwaarde. Daarnaast reduceert het stress. Een gezond leefpatroon bestaat daarom niet alleen uit gezond eten en voldoende bewegen.
Ook een goede balans tussen o.a. werk, ontspanning en nachtrust is essentieel om fit aan het werk te zijn. De uitdrukking is niet voor niets ‘mens sana in corpore sano’ (een gezonde geest in een gezond lichaam). Ondanks allerlei goede intenties en de wil om te veranderen, blijkt het vaak erg lastig om gedrag permanent gunstig te veranderen. Maar het kán!
Meer energie? Verbeter je leefstijl!
Wanneer jij werkt aan het vergroten van je kennis, je verdiept in verschillende onderwerpen m.b.t. leefstijl en jij vaardigheden leert om jouw nieuwe kennis in de praktijk om te zetten, daarbij volharding toont en assertiever wordt lukt het je wel degelijk jouw gedrag blijvend te veranderen, écht!
Wil jij je leefstijl fitheid vergroten? Let dan eens nauwkeuriger op:
- Hoeveel beweeg ik?
- Welke voeding is echt gezond en hoeveel gebruik ik hiervan?
- Hoe staat het met mijn balans: inspanning-ontspanning?
- Hoeveel stress ervaar ik en hoe ga ik hiermee om?
- Slaap ik voldoende?
- Hoe staat het met mijn verhouding binnen- en buitenactiviteiten?
Al deze aspecten hebben invloed op jouw leefstijl fitheid, jij bent de enige die dit positief kan beïnvloeden. Vind je dit belangrijk? Kijk dan eens goed waar er voor jou nog winst te behalen valt, het is een keuze, maak die keuze!
Meer energie? Werk ook aan je sociale fitheid
Naast Leefstijl Fitheid kennen we nog een andere vorm van “fitheid” die je kan helpen om weer meer echt in het leven te staan: Sociale Fitheid
Wij mensen zijn, algemeen gesteld, sociale wezens, we zijn graag onder de mensen, we leven in “groepen”, op basis van cultuur, geloof, overtuiging, levensvisie, niveau, hobby’s en nog veel meer. De meeste mensen raken echt in een isolement als ze niet of minder onder de mensen zijn.
Dit kan somberheid, stress en depressies veroorzaken. Voor sommigen is het lastig om aansluiting te maken, vinden of vast te houden. Onderzoek eens bij jezelf hoe dit bij jou is en of je jouw sociale fitheid misschien kan wel kan vergroten. Veel mensen zitten op social media, Facebook, Instagram, Snapchat, You Tube etc., erg leuk en soms ook zeer leerzaam.
Tegelijkertijd is “social” ook een valkuil, juist doordat alles makkelijk en snel binnen handbereik is doen we onszelf soms eigenlijk te kort door medemensen niet meer fysiek op te zoeken wat in essentie een basisbehoefte van de mens is. Herken jij jezelf hierin en leef je momenteel een leven totaal anders dan hoe jij je het had voorgesteld?
Doe er wat aan! Kruip weer uit je schulp, hier een aantal tips:
Sociale fitheid vergroten
- Ga dagelijks een rondje wandelen, zet je vriendelijke gezicht op en groet zoveel mogelijk mensen als maar kan!
- Onderzoek opnieuw je interesses en kijk of er bij jou in de regio gelijkgestemden zijn en geef je op voor een activiteit of zelfs meerdere
- Ga eens naar de plaatselijke markt, begeef jezelf weer onder de mensen
- Neem weer contact op met die vergeten vriend(in)
- Als je er goed voor kan zorgen én je bent een dierenvriend; overweeg een hond
- Sluit je weer aan bij een vereniging
- Geef je op voor vrijwilligerswerk en doe hiermee iets waardevols voor jezelf en de maatschappij
Meer energie? Vergroot je totale fitheid!
Hierboven heb je gelezen over de vier belangrijkste factoren om je fitheid te vergroten ( Fysieke fitheid, Mentale / Psychologische fitheid, Leefstijl fitheid, Sociale fitheid) Vaak starten mensen enthousiast, om vervolgens binnen weken, zo niet dagen weer af te haken. Natuurlijk kan het zo zijn dat daar goede redenen voor zijn. Wil je echt een leven met (veel) minder stress? Werk dan aan je totale fitheid! Heb je moeite om dit vol te houden? Laat je dan coachen door één van onze zeer ervaren coaches
Samen met jou kunnen we nog veel meer bedenken en bereiken om er uiteindelijk voor te zorgen dat jij de Totale Fitheid krijgt die jij verdient, op alle vlakken.
Twijfel niet meer en ga er weer VOL voor, zet de stap en doe het NU!! Hulp nodig? Wij zijn er voor je!
Hulp bij burn-out en stress
Het verminderen van stress en het herstellen van een burn-out is geen sinecure. Heb je ondersteuning nodig, dan kan je op onze hulp rekenen. Onze coaches zijn allemaal gespecialiseerd in jouw problematiek. Door hun jarenlange ervaring kunnen ze samen met jou werken aan jouw herstel. Van het resultaat van onze 1-op-1 coaching heb jij je leven lang plezier!
Bekijk ons aanbod voor: