Een groot deel van het volwassen leven wordt ingevuld door werk. Gemiddeld werken mensen 31 uur per week. De huidige pensioengerechtigde leeftijd ligt net iets boven de 67 jaar. Dit betekent dat mensen ruim veertig jaar van hun leven aan het werk zijn. Met het oog op deze feiten is het ontzettend belangrijk om je fit te voelen op de werkvloer. Fitheid is niet alleen belangrijk om fysieke en mentale klachten zoals burn-out en stress tegen te gaan, maar ook om het algeheel werkplezier te verhogen. In dit artikel leer je wat je als werknemer én werkgever kunt doen om fit en stressvrij te werken.

Wat bedoelen we met fit aan het werk zijn?

Iemand die fit aan het werk is, voelt zich enthousiast en benut zijn of haar talenten optimaal. Je hebt geen last van werkstress. Je trotseert de obstakels die je in je werk tegenkomt met gemak zonder in de stress te schieten of het gevoel te hebben dat het werk te veel van je vraagt.

Wil je dat wij je helpen?

Wij staan voor je klaar met een team van ervaren coaches. Onze coaches zijn actief in heel Nederland. In de afgelopen jaren hebben we duizenden mensen geholpen.

Het belang van fysieke en mentale fitheid op het werk

Wie zich fysiek en mentaal niet fit voelt op het werk heeft vaker last van klachten als piekeren, slecht slapen en hoge cortisol levels. Door belang te hechten aan je vitaal te voelen op je werk, ontketen je een hele rij positieve gevolgen. Dit gebeurt er als je je goed voelt op het werk:

  • Je hersenen kunnen beter focussen
  • Het contact met collega’s verloopt soepel
  • Je bent innovatief en neemt sneller initiatieven
  • Je bent flexibel
  • Je krijgt je werk op tijd af

Fysieke fitheid op het werk

Je vitaal voelen op het werk bestaat uit twee delen: fysieke en mentale fitheid. Hieronder vertellen we je eerst wat meer over hoe je je fysiek beter in je vel gaat voelen.

Ergonomie en juiste lichaamshouding

Het is algemeen bekend dat zitten niet goed is voor de (mentale) gezondheid [1]. Op het werk ontkomt je er vaak niet aan. Zeker niet als je een kantoorbaan hebt. Ergonomische werkplekken zijn dan ook onmisbaar om je lichaam tijdens het werken fit te houden. Het is hierbij belangrijk om de stoel waarop je werkt goed af te stellen op de hoogte van het bureau. Ook zaken als voldoende kijkafstand tot het beeldscherm, de plaatsing van het toetsenbord, beenruimte onder het bureau en diverse hulpmiddelen zoals steunen dragen bij aan een juiste lichaamshouding tijdens het werken.

Regelmatige beweging en activiteit tijdens het werk

Zoals hierboven al even aan bod kwam, is zitten niet bevorderlijk voor je gezondheid. Op het werk zit je al snel zo’n 8 uur achter elkaar aan je bureau te werken. Dit vergroot de kans op overgewicht en zelfs diabetes. Om de negatieve gevolgen van het vele zitten in te perken, is het belangrijk om regelmatig te bewegen. Loop eens extra naar de printer of de koffieautomaat en ga tijdens de pauze wandelen.

Fysieke fitheid op het werk door regelmatig bewegen en pauzes tijdens het werk

Daarnaast is het als werkgever raadzaam om je werknemers aan te sporen meer te bewegen tijdens het werk. Attendeer ze erop dat ze beter even de trap kunnen pakken dan de lift. Ook het aanbieden van bedrijfsfitness is een goede manier om beweging te stimuleren.

Gezonde voeding en hydratatie

Naast bewegen is het belangrijk om gezond te eten en te drinken om je lichamelijk fit te voelen. Zorg dat je gevarieerd eet en probeer zo min mogelijk te snacken. Als werkgever creëer je gezonde werknemers door de keuze voor gezonde voeding aan te moedigen.

Mentale fitheid op het werk

Je mentaal fit voelen op je werk kan op verschillende manieren. Hieronder lichten we de belangrijkste voor je uit.

Stressmanagementtechnieken

Bijna 20 procent van alle werknemers heeft last van burn-outklachten. Het toepassen van stressmanagementtechnieken is een effectieve manier om stress en burn-out tegen te gaan. Deze technieken bestaan onder meer uit:

  • Voldoende pauze nemen
  • Blijven bewegen
  • Een duidelijke planning maken
  • Wees flexibel, maar ga niet multitasken
  • Een ergonomische werkomgeving creëren

Balans tussen werk en privéleven

Naast je werk heb je nog een privéleven waarin van alles gebeurt. Het kan soms lastig zijn om de balans te vinden tussen je werk goed doen en het privé op orde te hebben. Gelukkig hoeft deze balans niet perfect te zijn en kun je je met enkele kleine aanpassingen al mentaal fit te voelen. Hier zijn enkele manieren om de balans tussen werk en privéleven gezond te houden:

  • Stel prioriteiten
  • Leef in het moment
  • Plan voldoende vrije tijd in (en check dan niet stiekem je werk-mail!)
  • Zorg iedere dag voor ontspanning
  • Stel grenzen en durf ‘nee’ te zeggen

Slaap en herstel

Burn-out en slecht slapen gaan helaas vaak samen. En dat terwijl voldoende slapen juist onmisbaar is als je mentaal fit wilt blijven. Slaap zorgt er namelijk voor dat stresshormonen worden afgebroken en dat je brein zich herstelt en ‘opschoont’. Een powernap van twintig minuten is al genoeg om je lichaam vrij te maken van schadelijke stresshormonen zoals cortisol. Wil je je nachtrust verbeteren? Plan dan ademhalings- en ontspanningsoefeningen in vlak voordat je gaat slapen.

Stress de baas door vitaal aan het werk te blijven

Stress verminderen hoef je gelukkig niet alleen te doen. Op de werkvloer kun je samen met je collega’s je actief bezighouden met stress verminderen.

Gratis e-book:
zo herken je
een burn-out
(Inclusief checklist)

Voorkom dat je energiereserves definitief leeg raken en je in een ernstige burn-out belandt met alle gevolgen van dien. Met dit e-book leer je de symptomen tijdig herkennen.

e-book-symptomen-burnout

Burn-out voorkomen door te werken aan gezond team

Je fysiek en mentaal fit voelen verkleint de kans op een burn-out aanzienlijk. Een open cultuur op de werkvloer is daarbij van groots belang. Maak problemen bespreekbaar en wees respectvol als iemand grenzen aangeeft. Geef een collega een compliment als deze het verdient heeft. Complimenten krijgen én geven is positief en geeft bovendien veel plezier in het werk. Regelmatig bewegen is daarnaast erg gezellig om samen met andere collega’s te doen. Loop in de pauze een rondje of ga samen sporten in de bedrijfsfitness als de werkuren erop zitten.

Het bevorderen van fitheid op het werk als werkgever

Als leidinggevende kun je je werknemers ondersteunen om fysiek en mentaal fit te presteren. Hieronder behandelen we de belangrijkste manieren om dit voor elkaar te krijgen.

Stimuleren van pauzes en ontspanning

Zoals eerder in dit artikel al even aan bod kwam, is het nemen van voldoende pauzes erg belangrijk om je hersenen te ontspannen en je endorfine levels te verhogen. Als werkgever kun je pauzes onder je werknemers stimuleren door ze weg te leiden van hun bureau en regelmatig bewegen toe te staan. Tijdens deze pauzes kunnen werknemers werkstress verminderen door zich even terug te trekken of te gaan bewegen. Dit verbetert niet alleen het welzijn van je team, maar het vergroot op termijn ook de productiviteit.

Positieve sociale interacties en teamwork

Een open cultuur creëer je als werkgever door iedere werknemer in zijn of haar waarde te laten. Laat zien dat je grenzen respecteert zodat medewerkers dit onderling ook zullen gaan doen. Zijn er conflicten gaande? Stimuleer het voeren van gesprekken. Geef een complimentje als werknemers hun talenten inzetten.

Praktische tips voor fit aan het werk

Met enkele praktische tips kun je je fysieke en mentale welzijn verbeteren en werkstress verminderen.

Eenvoudige oefeningen en stretchroutines

Lang zitten op kantoor kan je lichaam behoorlijk stroef maken. Deze makkelijke (stretch)oefeningen vergroten je focus en concentratie, zorgen voor ontspanning en gaan stress en negatieve emoties tegen.

  • Ga staan en weer zitten zonder je handen te gebruiken;
  • Buig en strek je benen en tenen. Herhaal dit enkele malen;
  • Ga op het puntje van je stoel zitten, recht je rug en kijk omhoog. Zo ontspan je je rug;
  • Schud je handen los in de lucht;
  • Strek je benen door even te gaan bewegen;

Gezonde snackopties en maaltijdplanning

Gezond eten is key als je je fitheid op de werkvloer wil verhogen. Breng bijvoorbeeld gezonde snacks (groente en fruit) en een fles water mee naar je werk voor wanneer je energielevel daalt. Als werkgever creëer je gezonde werknemers door gezonde lunches te serveren in de pauze. Ook het plaatsen van een schaal met fruit is een goede zet voor de ‘zwakke’ momenten op de werkvloer.

Effectieve time-managementstrategieën

Hoe je je kostbare tijd indeelt, is van grote invloed op hoe fit je je voelt op je werk. Met deze time-managementstrategieën ga je fit aan het werk tegen stress.

  • Maak lijstjes
  • Stel doelen
  • Leer ‘nee’ te zeggen
  • Bekijk en beantwoord je e-mail op vaste tijden
  • Bewaak je grenzen

Conclusie: Fit aan het werk, de sleutel tot productiviteit en stressvrij werken?

Wie zich fysiek en mentaal niet fit voelt kan last krijgen van stress. Klachten die vanuit stress ontstaan, kunnen op den duur resulteren in een burn-out. Gelukkig zijn er verschillende manieren om je fitheid op de werkvloer te vergroten. Zorg voor genoeg beweging, eet gezond en slaap goed. Draag bij aan een positief werkklimaat, wees trouw aan jezelf, bewaak de balans tussen je werk- en privéleven en handel flexibel wanneer dat nodig en passend is.

Werkgevers spelen een grote rol in het fysiek en mentaal fit houden van werknemers. Bied bedrijfsfitness aan en zorg voor gezond voedsel. Daarnaast creëer je een positief werkklimaat door zaken bespreekbaar te maken, je werknemers complimentjes te geven, hun talenten te benoemen en ze te betrekken in het nemen van belangrijke beslissingen. Met deze tips en de effectieve handvatten die je in dit artikel kunt lezen, heb je de sleutel in handen tot productief en stressvrij werken waarbij burn-out geen kans maakt en je uiteindelijk plezier krijgt in je werk.

Veelgestelde vragen

Het is je eigen verantwoordelijkheid om je fysiek en mentaal fit te voelen op de werkvloer. Werkgevers kunnen daarnaast stimuleren om je fitheid te vergroten. Ook kun je je collega’s helpen om zich lekkerder in hun vel te voelen door ze te wijzen op een gezonde leefstijl waarin ruimte is voor voldoende bewegen en een mindset die positief is.

Als je je fysiek en mentaal fit voelt, ben je beter bestand tegen stress. Stressbestendigheid verbetert je humeur, geeft je energie en vergroot je focus en creativiteit. Met een fit lichaam en brein zul je beter presteren en ga je uitdagingen makkelijker aan.

Werken aan je fysieke en mentale fitheid hoef je niet alleen te doen. Samen met je collega kun je in de pauze gaan bewegen. Als de werkdag erop zit kunnen jullie gezellig samen gaan sporten in de bedrijfsfitness. Daarnaast kun je gezonde snacks meenemen. Laat werknemers voldoende pauze nemen, bied gezonde lunches aan en een ergonomische werkgelegenheid. Ook het implementeren van actieve stretchroutines en time-managementtechnieken zijn zeer effectieve manieren om iedereen op kantoor fysiek en mentaal fit te maken en het gevoel van bevlogenheid en geluk op het werk te vergroten.

Werken is iets wat je vaak jarenlang doet. Helaas is niet iedere werkgelegenheid goed voor je (mentale) gezondheid. Veel werknemers hebben niet de (praktische) kennis om fit aan het werk te zijn. Uitval en ziekteverzuim door stress- en burn-out klachten komen vaak voor. Om uitval door ziekte te beperken is het belangrijk om het werkplezier te vergroten. Dit doe je door in beweging te komen en je hersenen te ontspannen. In dit artikel heb je verschillende tips en technieken voorbij zien komen. Daarnaast voorkomt fitheid op de werkvloer niet alleen stress en burn-out, maar vergroot het eveneens de productiviteit en het werkplezier.

Referenties

  1. UMCUtrecht.nl – zitten is het nieuwe roken – gevonden op 26/05/2023
    Link naar pagina op UMCUtrecht.nl

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *