Ben je verslaafd aan adrenaline: Wil jij continu actie of avontuur beleven? Houd je wel van een beetje adrenaline? Een beetje adrenaline is goed voor je, maar wanneer je te veel adrenaline aanmaakt kan het ongezond voor je zijn. In deze blog lees je waarom dit ongezond voor je kan zijn en geven we je tips mee.

Wat is adrenaline?

Adrenaline, staat ook wel bekend als epinefrine en het is een cruciaal hormoon voor ons lichaam. Hoewel het helpt bij het verbeteren van onze fysieke prestaties, kan te veel adrenaline schadelijk zijn. Mensen kunnen verslaafd raken aan adrenaline. Adrenaline staat bekend als stresshormoon. En daar is een goede reden voor: je lichaam geeft de hormonen in acute stresssituaties af om vitale reactieketens op gang te brengen. 

Door adrenaline voel je je niet moe

Het stresshormoon adrenaline wordt in het lichaam geactiveerd. Het zorgt ervoor dat je binnen een paar seconden kunt reageren op een (mogelijk) gevaar. Je kent het gevoel misschien wel dat je na een moment van shock, bijvoorbeeld door een ongeluk, volledig ‘aanwezig’ bent. Adrenaline heeft een activerend effect dat optreedt als je bijvoorbeeld een parachutesprong maakt. Maar het hormoon kan ook angst en bezorgdheid veroorzaken.

Hoe herken je een adrenalineverslaving?

Mensen die een adrenalineverslaving hebben, zijn continu op zoek naar een leven vol avontuur. Ze worden ook wel ‘adrenalinejunkies’ genoemd. Het gevoel van euforie dat ze ervaren, zorgt ervoor dat ze een groot verlangen hebben om steeds tot het uiterste te gaan. Deze adrenaline zorgt ervoor dat ze verschillende risicovolle dingen doen. Vooral activiteiten. 

In welke situatie herken je het?

Mensen met veel adrenaline zijn gedwongen om risicovolle activiteiten te ondernemen, zoals rotsklimmen, autoracen, parachutespringen, bungeejumpen etc. Sensatiezoekend gedrag heeft echter niet altijd met sport te maken of met mensen die hongerig zijn voor spanning en gevaar.

Gratis e-book:
zo herken je
een burn-out
(Inclusief checklist)

Voorkom dat je energiereserves definitief leeg raken en je in een ernstige burn-out belandt met alle gevolgen van dien. Met dit e-book leer je de symptomen tijdig herkennen.

e-book-symptomen-burnout

Wat doet adrenaline met je lijf?

Adrenaline zorgt er dus voor dat ons lichaam klaar is om actie in actie te gaan. Door adrenaline gaat ten eerste het hart veel sneller kloppen. Ten tweede wordt het bloed sneller rondgepompt in het lichaam. Ten slotte gaan de hersenen hierdoor effectiever werken en wordt het denkvermogen verbeterd,zodat mensen beter kunnen concentreren. Een ander voordeel van een beter functionerend brein is dat het ons meer alert maakt. Veel mensen ervaren dit als zeer prettig, maar het kan zeer nadelig werken voor het lichaam. Je kunt gezondheidsgerelateerde problemen krijgen als:

Gevolgen van adrenalineverslaving

Het duidelijke gevolg van een adrenalineverslaving is extreem gevaar voor het lichaam, vooral wanneer het gedrag met de dag erger wordt. Mensen met veel adrenaline krijgen te maken met verhoogde stress en andere gezondheidsproblemen. Zoals alle verslavingen is adrenalineverslaving moeilijk te stoppen. Dit gebeurt wanneer verslaafden steeds meer nodig hebben om het hunkeren te stoppen en het volgende fijne gevoel te bereiken. 

Adrenaline voert een belangrijke taak uit om je lichaam aan te passen aan een gevaarlijke situatie en te laten handelen. Een gezond lichaam kan de boodschapperstoffen ook snel weer afbreken, zodat na acute stress de nodige ontspanning plaatsvindt. Sommige factoren kunnen aan leiden:

  • Chronische stress en een burn-out;
  • Overmatig drank- en drugsgebruik;
  • Sommige medicijnen.

Ook op het werkvloer zijn er adrenalinejunkies aanwezig

Mensen die continu op zoek zijn naar adrenaline, kunnen ook leidinggevenden zijn die bijvoorbeeld constant te maken hebben met veel werkdruk. Spanningzoekend gedrag kan ook mensen omvatten die de neiging hebben voortdurend in crisis of conflict te verkeren. De zoektocht naar adrenaline is overal aanwezig.

Relatie met stress en burn-out

Adrenaline is essentieel bij het ‘overleven’. Adrenaline zorgt ervoor dat ons lichaam primair kan overleven. Mensen belanden door adrenaline in verschillende modus als de: vecht-, vlucht- of bevriesmodus. Adrenaline vernauwt de vaten, schakelt organen terug en zorgt ervoor dat energie naar de spieren, organen en hersenen gaat die nodig is bij het ‘overleven’. Deze hormonen worden relatief snel afgebroken door het lichaam. Als de dreiging is verdwenen komt het lichaam weer tot rust.

Wil je dat wij je helpen?

Wij staan voor je klaar met een team van ervaren coaches. Onze coaches zijn actief in heel Nederland. In de afgelopen jaren hebben we duizenden mensen geholpen.

Wanneer je te lang adrenaline aanmaakt krijg je te maken met bijnieruitputting. Dit is vaak een directe oorzaak van een burn-out. Het gevaar van altijd aanstaan op adrenaline is dat je niet meer merkt dat je moe wordt. Je schakelt niet meer terug. Dat houdt niemand vol.

Praktische tips

Merk je dat je altijd aan staan en dat je op zoek bent naar de kick? Gefeliciteerd, dat is de eerste stap naar erkenning. Het is in ieder geval goed om te begrijpen dat je iemand bent die de adrenalinekick opzoekt. Alleen dan kun je het verhelpen. Een paar tips:

  • Probeer cafeïne/sportdrankjes te vermijden
  • Vermijd suikers, deze versterken de kick
  • Zorg dat je voldoende slaapt
  • Doe ademhalingsoefeningen of doe aan meditatie om tot rust te komen
  • Durf je te vervelen. Dat klinkt als vloeken in de kerk, maar verveling helpt je systeem om tot rust te komen.

Hulp bij burn-out en stress

Het verminderen van stress en het herstellen van een burn-out is geen sinecure. Heb je ondersteuning nodig, dan kan je op onze hulp rekenen. Onze coaches zijn allemaal gespecialiseerd in jouw problematiek. Door hun jarenlange ervaring kunnen ze samen met jou werken aan jouw herstel. Van het resultaat van onze 1-op-1 coaching heb jij je leven lang plezier!

Bekijk ons aanbod voor:

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *