Ontspannen werknemers: Je hebt graag dat je medewerkers energiek en toegewijd zijn op de werkvloer. Maar ongetwijfeld zullen ze in hun werk met stress te maken hebben. Er moeten deadlines gehaald worden, ze ervaren werkdruk en er moeten vele uren worden gedraaid. Als stress en spanning zich blijven opstapelen, kunnen deze lichamelijke klachten gaan veroorzaken. Wat kun je als leidinggevende doen om die stress tegen te gaan? Zou je inspanning kunnen combineren met ontspanning?

Voordelen van ontspanning bij medewerkers

Ontspannen op het werk klinkt misschien tegenstrijdig. Maar het schijnt dat een beetje ontspannen tijdens het werk een uitstekende manier is om stress te verminderen. Als een medewerker zich even kan ontspannen, voelt hij zich daarna rustiger, kan hij beter slapen, zit hij beter in zijn vel, zal hij sneller herstellen na een ziekte en voelt hij zijn lichaam beter aan. Wat kun je doen? De oplossing hoeft niet gevonden te worden in hele moeilijke dingen. Bijvoorbeeld een spelletje spelen onder werktijd vermindert niet alleen stress, maar het verhoogt ook nog eens de productiviteit en concentratie. Daarnaast zorgt de afwisseling ook voor creatievere medewerkers en worden er meer oplossingen gevonden.

Toen we bij een bedrijf een simpel overgooispel gingen doen in de pauze, waren de reacties overweldigend. Letterlijk iedere medewerker had een uiterst productieve middag.

Door even te ontspannen kunnen ze dingen vanuit een ander perspectief zien. Als medewerkers meer ontspannen zijn, heeft dat ook voordelen voor jou als leidinggevende. Minder gespannen medewerkers verzuimen minder van hun werk, hebben meer energie en presteren daardoor beter. Ze hebben meer plezier in hun werk. Een ander groot voordelen van ontspanning op het werk is dat het de werksfeer verbetert. Teamleden leren elkaar beter kennen, zullen een hechter team gaan vormen en dat zal tot betere resultaten leiden.

Zie ook: Ontspannen werken: waarom ontspanning op het werk cruciaal is voor werknemers

ontspanning van werknemers

Werknemers laten ontspannen

De beste manier om te ontspannen is voor iedereen anders. Maar iets eenvoudigs als een paar strekoefeningen, ademhalingsoefeningen of een wandelingetje waarbij je frisse lucht kunt inademen, kan al genoeg zijn om stress te verminderen en je beter te concentreren. Je zou als leidinggevende je medewerkers kunnen aanmoedigen (eisen) om regelmatig even achter het bureau weg te komen en korte pauzes te nemen. Vooral als ze erg druk zijn, zijn zulke kleine pauzes belangrijk voor de concentratie. (beweging heeft een fantastische invloed op het concentratievermogen van medewerkers!)

Veel bedrijven zijn zich tegenwoordig bewust van de noodzaak van een ruimte waar medewerkers even stoom kunnen afblazen. Zoals eerder in dit artikel beschreven, ontspannen sommigen zich door een spel te spelen. Het kantoor moet uiteraard geen speelplaats worden, maar je zou in een ontspanningsruimte kunnen voorzien op het werk. Je zou ook de vergaderruimte beschikbaar kunnen stellen als een ruimte waar medewerkers zich even terug kunnen trekken van hun vaste werkplek. Andere leidinggevende bieden medewerkers een stoelmassage aan tegen opgebouwde spanning in hun lichaam.

Een andere optie is medewerkers zelf een keuze te laten maken in ontspanning. Dit kan medewerkers helpen zich te ontspannen en wat werkgerelateerde klachten verminderen. Er zijn zelfs leidinggevenden die hun medewerkers de gelegenheid geven voor een powernapje of een kleine siësta.

Medewerkers laten ontspannen en stresspreventie

Alle initiatieven die door bedrijven worden genomen, zodat medewerkers zich meer kunnen ontspannen, dragen bij aan het terugdringen van stress op de werkvloer. Het allerbeste is natuurlijk om stress op het werk te voorkomen, zodat spanning zich niet opbouwt en burn-outs worden voorkomen

Samengevat: Werknemers laten ontspannen

  • Zorg voor een vastgestelde ‘break’ waarbij medewerkers even loskomen van het werk
  • Zorg voor voldoende beweging om o.a. het concentratievermogen te verbeteren
  • Wees niet bang om een relaxdag te houden. De boog kan niet altijd gespannen staan
  • Maak het belang van vitaliteit (en daarmee ontspanning) bespreekbaar
Burnoutbegeleiding werkgevers en werknemers

Wie zijn wij?

Meulenberg Training en Coaching ondersteunt, met een team van ervaren trainers, organisaties bij de preventie van stress en het (her)vinden van werkgeluk op de werkvloer. Onze trainingen zijn gericht op leidinggevenden binnen bedrijven. Een burn-out kost de organisatie al snel € 70.000.

Naast het financiële leed is het menselijk leed groot. Niet alleen voor de werknemer maar ook voor naaste collega’s die de klappen op moeten vangen. Voor je het weet zit je in een negatieve vicieuze cirkel.

Wil je een effectieve aanpak voor langdurig verzuim en het vergroten van werkplezier? (in plaats van continue brandjes te blussen). Wil je  je dat we met je meedenken? In een meedenksessie denken we een uur met je mee. Onze ervaring is dat we de kern op tafel krijgen. De meedenksessie is geheel kosteloos, wij begrijpen ook dat je wilt weten met wie je te maken hebt.

Gerelateerde informatie

In onze kennisbank vind je honderden artikelen die je verder helpen. Heb je deze artikelen al gelezen:

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *