EMDR is een therapiesoort die vaak wordt ingezet bij het verwerken van traumatische ervaringen. Denk hierbij aan heftige ervaringen op het gebied van seksueel geweld, geweld en overige trauma’s. Dit hoeft niet perse gerelateerd te zijn aan ervaringen uit je jeugd, dit kunnen ook schokkende ervaringen zijn die je op een latere leeftijd hebt ervaren. Van een schokkend verkeersongeval tot het ontsnappen uit een oorlogsgebied.

EMDR is een afkorting en staat voor Eye Movement Desensitization and Reprocessing en is ruim 25 jaar geleden voor het eerst gebruikt. De therapiesoort is mede ontwikkeld door de Amerikaanse psychologe Francine Shapiro. Zij wordt gezien als de grondlegger van deze baanbrekende en zeer effectieve therapiesoort. In de jaren nadat Shapiro deze therapiesoort naar voren heeft gebracht is deze nog verder ontwikkeld en wordt het nu ruim 15 jaar ingezet als een methode bij het aanpakken, ontdekken en verwerken van traumatische ervaringen.

De basis van EMDR

Van alle therapiesoorten die de dag van vandaag worden aangeboden is EMDR therapie één van de relatief nieuwere therapiesoorten maar toch heeft deze al meerdere malen bewezen zeer effectief te zijn. In het kort kunnen we EMDR omschrijven als een therapiesoort waarbij de therapeut je vraagt om aan jouw trauma terug te denken. Wanneer je het trauma goed voor ogen hebt wordt er een afleidende stimulus toegepast. Denk hierbij aan geluidjes die je in series via een koptelefoon te horen krijgt of het volgen van een wijzer van de klok. Optisch gezien lijkt het op een hypnose, maar het is geen hypnose want je bent ten alle tijden bij en volledig afwezig. Wanneer je alle sets van geluiden hebt doorlopen worden er opnieuw vragen gesteld over je trauma. Dit proces herhaalt zich een aantal keer.

Maar is EMDR therapie voor iedereen en zal iedereen hier succes mee boeken? We duiken wat dieper in deze therapiesoort zodat jij ook een duidelijker beeld zult krijgen of het eventueel van toepassing kan zijn op jou.

Wat doet EMDR precies?

EMDR is een therapiesoort dat moet helpen bij het erkennen en verwerken van je trauma of traumatische ervaringen. Wanneer je een traumatische of schokkende ervaring meemaakt is het voor de meeste mensen heel moeilijk om dit op eigen houtje op te lossen. Veel mensen stoppen hun gevoelens weg en gaan dan verder met hun eigen leven waardoor ze eigenlijk in een soort van ontkenning leven.

Het trauma wordt volledig geblokt en op den duur denk je hier ook niet meer aan. Althans, in die overtuiging leef je. Onbewust speelt het trauma een hele grote rol in je leven zonder dat je het zelf door hebt of door wilt hebben. Denk aan spontane woede-uitbarstingen of overige emotionele uitbarstingen. Bepaalde angsten die ineens om de hoek komen kijken of bepaalde plekken of situaties die je een heel naar gevoel kunnen geven zonder dat jij direct de vinger er op kunt leggen waardoor dit nu eigenlijk is.

EMDR helpt met verwerken van weggestopte gevoelens

Het onbewuste heeft een heel groot effect op ons bewuste en met EMDR werk je daaraan. Vaak kunnen zich psychische klachten ontwikkelen op basis van de door jou opgelopen trauma’s. Bij deze klachten zien we vaak dat mensen last hebben van herbelevingen van hun trauma of zelfs een PTSS-stoornis oplopen. (Een post traumatische stress stoornis). Om dit tegen te gaan en aan te pakken wordt EMDR toegepast. EMDR laat je, onder professionele begeleiding, je trauma’s opnieuw beleven zodat je deze kunt aanpakken en verwerken.

Het is een heel intensieve therapiesoort wat zeker het één en ander in je los kan maken maar daartegenover staat weer dat het ook zeer effectief is. Het klinkt kort door de bocht, maar het is even door de zure appel heen bijten. EMDR is een therapiesoort waarbij het eerst ‘erger wordt’ voordat het ‘beter wordt’. Als je het EMDR proces succesvol doorloopt, zul je wel op een gezonde manier afscheid kunnen nemen van je traumatische ervaring en je eindelijk richten op een blijvend herstel.

Waar komt EMDR vandaan?

EMDR, Eye Movement Desensitization and Reprocessing, is door de Amerikaanse psychologe Francine Shapiro ontwikkeld in 1989. Ondanks dat ze psychologe is, is het per toeval dat ze op het idee van EMDR stuitte. Tijdens een wandeling in de natuur constateerde ze bij zichzelf dat het snel bewegen van haar ogen een positief effect had op haar geestelijke gesteldheid. Ze had veel aan haar hoofd en merkte op dat ze daar volledig aan kon ontsnappen door de afleiding die werd gecreëerd door de beweging van haar ogen. Er was minder ruimte voor nare gedachten en dit wilde ze verder onderzoeken en ontwikkelen omdat ze dacht dat hier wel eens meer achter kon zitten. En ze had gelijk. Zo is het EMDR geboren en met die reden wordt zij gezien als de grondlegger van deze therapiesoort. In het decennia na haar ontdekking is haar theorie verder ontwikkeld en wordt het tegenwoordig wereldwijd steeds vaker ingezet bij trauma verwerking.

Wat zijn de voordelen van EMDR?

EMDR therapie heeft veel voordelen. Het grootste voordeel is het blijvend verwerken van je trauma en het eindelijk een plekje kunnen geven. Omdat de EMDR therapie vrij intensief is, is het belangrijk dat er een vertrouwensband is tussen jou en je behandelaar. Voordat je aan de therapiesoort begint is het daarom belangrijk dat je tijdens je intake eerst goed aanvoelt of er een klik is. Je moet je namelijk tijdens de therapie volledig kunnen overgeven aan je behandelaar en je moet jezelf niet in het proces blokkeren, anders zal de therapie veel minder effectief zijn.

Hoe kunnen wij je helpen?

Wij staan voor je klaar met een team van ervaren coaches. Onze coaches zijn actief in heel Nederland en zeer ervaren in het oplossen van stress en burn-out klachten.

Wanneer er een vertrouwensband is en je jouw EMDR therapie succesvol afrond zul je merken dat dit een gigantische invloed heeft op jouw mentale gezondheid. Je zult je trauma niet alleen een plek kunnen geven maar je ook weer kunnen focussen op je toekomst. Je zult direct een groot verschil merken in je dagelijkse bezigheden. Veel problemen die je elke dag ervaart en onbewuste manier aanwezig waren zullen verdwijnen.

Waarvoor kan EMDR worden ingezet?

EMDR wordt voornamelijk ingezet bij traumaverwerking. Ook mensen die lijden aan een post traumatisch stress syndroom zullen hier baat bij hebben. EMDR zal niet direct helpen bij depressieve klachten, tenzij de depressieve klachten voortkomen uit een traumatische ervaring. Er zijn psychische klachten die behandeld kunnen worden met ‘praat en doe sessies’, zoals bijvoorbeeld cognitieve gedragstherapie of schematherapie maar zodra er onverwerkte trauma’s aan te pas komen is het zeker te adviseren deze therapiesoorten aan te vullen en/of te combineren met EMDR sessies.

Werkt EMDR voor iedereen?

EMDR is een zeer effectieve behandelmethode maar het moet wel aansluiten bij de klachten die je hebt. Daarnaast moet je vertrouwen hebben in je behandelaar en open de behandeling ingaan. Als jij jezelf blokkeert omdat je bijvoorbeeld niet aan het trauma wilt komen of niet voldoende vertrouwen hebt in je behandelaar zal EMDR minder tot niet effectief zijn. Dit is enorm zonde want het is een bewezen methode om traumaverwerking aan te gaan.

werkt EMDR voor iedereen

In principe kan het voor iedereen werken, mits je ervoor openstaat. Het is heel belangrijk om goed te communiceren over je gevoelens omtrent de therapiesoort. Heb je vragen of begrijp je iets niet goed, geef dit dan zeker aan bij je behandelaar.

Zijn er ook nadelen aan EMDR?

EMDR is zeer effectief en kent meer voordelen dan nadelen. Wat wel als tijdelijke nadelen gezien kunnen worden, zijn de gevoelens die ontstaan na elke individuele sessies. Omdat het een zeer intense therapiesoort is en je in een vrij korte tijd vrij snel de diepte ingaat, kan dit ervoor zorgen dat er bepaalde gevoelens naar boven komen die je eigenlijk altijd naar beneden probeert te drukken. Je kunt je even uit balans voelen, emotioneel of zelfs vermoeid. Probeer je eraan vast te houden dat dit tijdelijke klachten zijn en dat een nachtje slapen al veel van deze tijdelijke klachten zal wegnemen. Het is veel om te verwerken en het heeft tijd nodig en geef je het proces die tijd dan zal je meer baat hebben van de therapie en minder nadelen ervaren.

Hulp bij burn-out en stress

Het verminderen van stress en het herstellen van een burn-out is geen sinecure. Heb je ondersteuning nodig, dan kan je op onze hulp rekenen. Onze coaches zijn allemaal gespecialiseerd in jouw problematiek. Door hun jarenlange ervaring kunnen ze samen met jou werken aan jouw herstel. Van het resultaat van onze 1-op-1 coaching heb jij je leven lang plezier!

Bekijk ons aanbod voor:

Veelgestelde vragen

De afkorting EMDR staat voor: Eye Movement Desensitization and Reprocessing. EMDR is een therapie die nuttig kan zijn voor mensen die langdurig last hebben van een schokkende ervaring uit het verleden.

EMDR therapie kent weinig risico’s en het is een veilige therapie soort om te ondergaan. De sessies kunnen intens zijn, dit kan wat gevoelens naar boven roepen maar ook deze zul je aanpakken en verwerken. Zoals eerder genoemd kent deze vorm van therapie meer voordelen dan nadelen.

Nee, helaas heeft EMDR niet bij iedereen hetzelfde effect. Het is misschien een teleurstelling maar het zou kunnen dat deze therapie voor jou niet goed werkt en is het zelfs nodig andere oplossing te zoeken. De redenen hiervoor zijn divers maar zijn soms wel op te lossen.

Er valt geen tijdstempel te plakken om de werking van therapie omdat dit voor iedereen anders is. Elk trauma is anders, elke persoon is anders. Het is een beetje appels met peren vergelijken en dat gaat, net zoals bij veel andere therapiesoorten en methoden niet. Gemiddeld duurt een sessie 45 minuten en de meeste mensen maken gebruik van maximaal 10 sessies. Sommige mensen merken na de eerste sessie al veel verschil en bij anderen duurt het iets langer voordat ze er in komen. Niks is goed of fout. Bewandel jij de EMDR sessies en merk je dat je pas na sessie 5 wat merkt van de werking van EMDR is dit helemaal in orde. Merk je het al na 2 sessies is dit ook helemaal goed. Blijf er open in staan en wees lief voor jezelf. Er valt gewoonweg geen stempel te plakken over hoe snel je de vruchten zult plukken van deze intense therapie.

Bronnen

  1. ggnet.nl – EMDR – gevonden op 29-03-2022
    https://ggnet.nl/behandelingen/emdr
  2. Psyned.nl – EMDR – gevonden op 29-03-2022
    https://www.psyned.nl/emdr/
  3. emdr.nl – Wat is EMDR? – gevonden op 29-03-2022
    https://www.emdr.nl/wat-is-emdr/
  4. ggzgroep.nl – Wat is EMDR? – gevonden op 29-03-2022
    https://www.ggzgroep.nl/behandeling/emdr

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *