Weglopen van een spannende situaties: We kennen allemaal wel het gevoel van angst of paniek in een situatie. Je voelt je niet prettig, zelfs angstig, je begint te zweten, je hart gaat sneller kloppen. Het liefst ren je weg. Wil jij ook vaak weglopen van spannende situaties? En wil je hier iets aan doen? In deze blog leggen we uit waar deze gevoelens vandaan komen, en wat je eraan kunt doen.
Wanneer loop je weg van spannende situaties?
In verschillende situaties kun je weglopen van de problemen. Denk bijvoorbeeld aan situaties waarin er:
- Conflicten of spanningen zijn.
- Gevaren of risico’s zijn.
- Zorgen zijn.
Een goed voorbeeld is voordat je een presentatie aan een groep mensen moet geven. Veel mensen vinden dit spannend. Het voelt alsof er een gevaar is en je lichaam gaat tegenwerken: je raakt bezweet, je stem begint te trillen. Het liefst loop je weg van de situatie.
Lees ook: Hoe herken je stresssignalen van je lichaam?
Waarom loop je weg van spannende situaties?
Er zijn verschillende oorzaken voor het weglopen van spannende situaties:
- Angst hebben voor kritiek.
- Voorkomen van conflicten.
- Je hebt een vorm van uitstelgedrag.
- In het verleden heb je eens een dergelijke situatie meegemaakt met een nare uitkomst. Je wilt zo’n uitkomst dit keer vermijden.
- Weinig zelfvertrouwen.
Meer leren over uitstelgedrag? Hoe krijg ik meer gedaan – 7 praktische tips
Wat zijn de gevolgen van het weglopen?
Het weglopen van problemen of spannende situaties heeft gevolgen. Want door het weglopen lost het probleem zich niet op, en de situatie verandert niet. Vroeg of laat zal jij – of iemand anders – er iets mee moeten doen. Bovendien zal je angst ook niet ineens verdwijnen door het uitstellen.
Door constant weg te lopen kun je jezelf in diepere problemen brengen. Moet iemand anders het oplossen? Dan kan diegene het gevoel krijgen dat hij of zij er alleen voor staat. Laten we weer het voorbeeld van de presentatie gebruiken. Stel, je loopt weg van de presentatie. Je collega moet vervolgens, onvoorbereid, de presentatie overnemen. Voor de collega is dit ook een nare, onwenselijke situatie.
Leer duidelijk communiceren: Hoe voorkom ik onbegrip op het werk: de uitdaging van communiceren
Hoe vermijd ik het weglopen van spannende situaties?
In dergelijke situaties is het belangrijk om de situatie niet uit de weg te gaan. Juist door de situatie, en misschien wel uitdaging, aan te gaan, zal je merken dat de werkelijkheid veel minder spannend is dan het in je hoofd leek.
In het eerder genoemde voorbeeld is er geen groot gevaar, slechts een aantal mensen voor wie je een korte toespraak moet houden.
Door je angsten onder ogen te komen, zullen ook de volgende situaties minder spannend zijn. Je hebt al gezien dat je het de eerste keer kon – de tweede keer zal het vast nog beter gaan.
Ook interessant: Hoe overwin ik mijn paniekaanvallen?
Angsten verminderen: hoe doe je dat?
Het enige wat je nodig hebt om deze angsten te verminderen is de wil. Niet de kunde, want je kunt het al. De eerste stap is bewustwording dat je inderdaad situaties aan het vermijden bent. Je bent hiervoor al op de goede weg, aangezien je deze blog aan het lezen bent. Vervolgens is het goed om na te denken over wanneer je situaties vermijdt. Is dit alleen bij presentaties? Of heb je meerdere angsten?
Na het beantwoorden van deze vragen kun je met de volgende tips aan de slag.
- Ga aan de slag met ademhalingsoefeningen op het moment dat je de angst – en de drang om weg te lopen – op voelt komen. Door te letten op je ademhaling ga je even helemaal terug naar jezelf en kom je tot rust. Na een aantal minuten zal je merken dat de situatie minder gevaarlijk is dan het eerder leek. Er zijn verschillende apps met goede ademhalingsoefeningen.
- Ben je er inderdaad achter gekomen dat je alleen in een bepaalde situatie last hebt van angst? Ben je bijvoorbeeld bang om de lift in te stappen? Uit de praktijk blijkt meestal dat deze situaties niet gevaarlijk zijn of slecht aflopen. De angst is dus niet gegrond, al voelt dit wel zo. Maak een notitie aan in je telefoon, en elke keer dat je je angst onder ogen moet komen, typ je daar kort hoe het is gegaan. Moest je de lift pakken? Schrijf bijvoorbeeld een notitie: ‘7/6, lift op kantoor gepakt, meerdere mensen in de lift, gezellig gesproken met collega X’. Door de positieve kanten te benadrukken, zal je de volgende keer in de lift op de positieve punten gaan letten. Onbewust zal je namelijk na gaan denken over welk positieve punt je dit keer gaat opschrijven.
- Het kan fijn zijn om hulp te krijgen van iemand die je vertrouwt. Bespreek voordat je de spannende situatie in gaat waar je precies bang voor bent, en waar deze persoon je mee kan helpen. In het voorbeeld van de lift kun je vragen om samen de lift te pakken, en het gesprek gaande te houden tijdens de rit. Samen is vaak toch minder eng dan alleen.
- Beeld je in dat je een vriend hebt met dezelfde angst als jij. Zoek vervolgens alles op over deze angst. Hoe zit het psychologisch in elkaar? Zijn er werkelijke gevaren? Of lijkt het enger dan het is? Schrijf vervolgens een brief aan deze denkbeeldige vriend. Hierin leg je uit dat zijn angst ongegrond is, de situatie kan namelijk bijna niet verkeerd aflopen! Schrijf er ook wat tips in over hoe om te gaan met de angst en het weglopen van de spannende situaties. Probeer deze brief eens in de zoveel tijd te lezen.
Hulp bij burn-out en stress
Het verminderen van stress en het herstellen van een burn-out is geen sinecure. Heb je ondersteuning nodig, dan kan je op onze hulp rekenen. Onze coaches zijn allemaal gespecialiseerd in jouw problematiek. Door hun jarenlange ervaring kunnen ze samen met jou werken aan jouw herstel. Van het resultaat van onze 1-op-1 coaching heb jij je leven lang plezier!
Bekijk ons aanbod voor: