Wanneer een medewerker aangeeft een burn-out te hebben, roept dat vaak veel empathie op. Maar wat als je twijfels hebt over de oprechtheid van de klachten? Een medewerker die een burn-out veinst, brengt een lastige situatie met zich mee voor jou als HR-professional of werkgever. Het is belangrijk om zorgvuldig te handelen en oog te houden voor zowel de medewerker als de organisatie.

Hoe herken je een gefingeerde burn-out?

Een burn-out kent geen vaste symptomen die eenvoudig te meten zijn, wat het moeilijk maakt om een verschil te zien tussen iemand die oprecht worstelt en iemand die misschien net doet alsof. Toch zijn er signalen die je kunnen helpen om meer duidelijkheid te krijgen:

Inconsistent gedrag:

Buiten het werk kan de medewerker actief en energiek overkomen, terwijl hij of zij op het werk volledig uitgeput lijkt. Dit verschil kan opvallen. Ook het verschil tussen dagen is opvallend groot, zeker qua humeur en betrokkenheid.

Hoe herken je een gefingeerde burn-out

Weinig of geen medische onderbouwing:

Een burn-out kan officieel vastgesteld worden door een geschikte en ervaren coach, een arts of bedrijfspsycholoog. Als de medewerker deze stap niet zet, kan dat aanleiding geven tot vragen.

Herhaaldelijke afwezigheid zonder duidelijke oorzaak:

Wanneer een medewerker vaak afwezig is en er geen duidelijke medische verklaring is, kan dat een teken zijn dat er iets anders aan de hand is.

Praktische toolkit tegen verzuim

Deze toolkit bevat 7 praktische tools om stress vroegtijdig
te herkennen en burn-out te voorkomen bij medewerkers.

Download gratis!

Praktische toolkit

De gevolgen van een gefingeerde burn-out

Het niet serieus aanpakken van een situatie waarin een burn-out wordt geveinsd, kan grote gevolgen hebben voor de organisatie:

Verstorend effect op het team:

Collega’s die zien dat een medewerker langdurig afwezig is zonder geldige reden, kunnen het gevoel krijgen dat er misbruik wordt gemaakt van de situatie. Dit kan leiden tot spanningen en een negatieve werkcultuur.

Verlies van vertrouwen:

Als medewerkers het idee krijgen dat de leidinggevenden de situatie niet onder controle hebben of dat regels niet consequent worden nageleefd, kan dit het vertrouwen in jou als HR-professional of werkgever schaden.

Kosten door verzuim en vervanging:

Onterecht ziekteverzuim kost de organisatie tijd en geld, vooral wanneer vervanging moet worden geregeld of projecten stil komen te liggen.

Speciale actie: Maak kans op een gratis workshop voor werkgevers!

Kans makenop een gratis workshops ‘grip op stress’ weg? Ben je werkgever en wil je stress tijdig herkennen, bespreekbaar maken en ook concrete stappen zetten om stress te verminderen?

Hoe kun je als werkgever of HR-professional in actie komen?

Creëer een open dialoog:

Ga het gesprek aan met de medewerker en benader het onderwerp op een respectvolle manier. Stel open vragen om een beter beeld te krijgen van de situatie. Zo kom je meer te weten over mogelijke stressfactoren, zowel binnen als buiten het werk.

Stimuleer een medische diagnose:

Vraag de medewerker om een officiële diagnose te laten stellen of zich te laten coachen door een burn-out coach. Dit biedt duidelijkheid en helpt om objectieve informatie te verkrijgen.

Stel een re-integratieplan op:

Bij een geverifieerde burn-out is het essentieel om samen met de medewerker een duidelijk plan te maken voor re-integratie. Dit plan moet realistische stappen bevatten met regelmatige evaluaties om de voortgang te monitoren.

Zet coaching of begeleiding in:

Indien je twijfels hebt over de oprechtheid van de burn-out, kan het helpen om externe begeleiding in te schakelen. Een coach, zoals bij Meulenberg Training & Coaching, kan door middel van gerichte gesprekken inzicht krijgen in de situatie en de medewerker helpen om eventuele stressoren te identificeren en aan te pakken.

Onderzoek de bredere context:

Soms ligt het probleem dieper dan de individuele medewerker. Het kan zijn dat er binnen de organisatie sprake is van structurele stressfactoren, zoals een hoge werkdruk of een ongezonde werkcultuur. Dit kan je onderzoeken door middel van een bedrijfsscan of door het uitvoeren van stressmetingen onder medewerkers.

Vragen over dit onderwerp?

Wil je graag meer informatie of sparren over dit onderwerp? We nodigen je uit voor een fris en praktisch gesprek. Onze ervaring is dat de combinatie van een frisse blik én onze jarenlange ervaring, nuttige inzichten geven.

inspiratie sessie ruudmeulenberg

Een proactieve benadering

Een medewerker die een burn-out veinst, kan het moreel binnen de organisatie ondermijnen en het vertrouwen tussen werkgever en medewerkers schaden. Door proactief en zorgvuldig te handelen, voorkom je dat de situatie escaleert. Bij Meulenberg Training & Coaching helpen we HR-professionals en werkgevers om deze complexe vraagstukken effectief aan te pakken. Onze focus ligt op herstel, balans en het ondersteunen van zowel medewerker als organisatie.

Heb je te maken met twijfel over de oprechtheid van een burn-out of wil je meer weten over hoe je dit soort situaties kunt managen? Neem dan contact op met Meulenberg Training & Coaching voor een vrijblijvend adviesgesprek.

Gerichte hulp bij burn-out, stress en verzuim

Of je nu middenin een burn-out zit, overspannen bent, last hebt van hevige stress, of als werkgever langdurig verzuim wilt verminderen als gevolg van stress, we snappen dat dit een behoorlijke struggle is. Het proces kan behoorlijk lastig, tijdrovend en frustrerend zijn.

Maar je hoeft het niet alleen te doen!

Wij van Meulenberg Training & Coaching begrijpen jouw situatie. We hebben het zelf ook meegemaakt op zowel persoonlijk als zakelijk vlak. Je vindt daarom begrip, warmte, medegevoel, maar ook een praktische, gedegen aanpak naar een toekomst met energie, plezier en voldoening.

Zoals onze klanten zeggen: Van het resultaat van onze aanpak heb je je leven lang plezier!

burn-out coach
Wij staan voor je klaar!

Veelgestelde vragen

Het herkennen van een gefingeerde burn-out is moeilijk, omdat de symptomen van een burn-out variëren en subjectief zijn. Toch kunnen bepaalde signalen helpen. Let op inconsistent gedrag, zoals een medewerker die buiten het werk energiek overkomt, maar op het werk voortdurend uitgeput lijkt. Weinig of geen medische onderbouwing van de klachten en herhaaldelijke afwezigheid zonder duidelijke oorzaak kunnen ook alarmbellen doen rinkelen.

Een gefingeerde burn-out kan grote gevolgen hebben, zoals verstoring binnen het team, omdat collega’s het gevoel kunnen krijgen dat er misbruik wordt gemaakt van de situatie. Dit kan leiden tot een negatieve werkcultuur. Daarnaast kan het verlies van vertrouwen in leidinggevenden ontstaan wanneer medewerkers zien dat er geen adequaat beleid is voor ziekteverzuim. Bovendien brengt onterecht verzuim kosten met zich mee door vervanging en het stilvallen van projecten.

Het is belangrijk om een open dialoog aan te gaan en respectvolle vragen te stellen om een beter inzicht in de situatie te krijgen. Vraag daarnaast de medewerker om een medische diagnose te laten stellen of hulp te zoeken bij een professionele coach. Dit geeft duidelijkheid en zorgt ervoor dat er objectieve informatie beschikbaar komt. Een goed opgesteld re-integratieplan helpt bovendien om de voortgang te monitoren.

Voorkomen begint met het creëren van een gezonde werkomgeving waarin medewerkers zich gehoord en gesteund voelen. Zorg voor een open cultuur waarin het normaal is om hulp te vragen bij stress of overbelasting. Daarnaast kan het nuttig zijn om regelmatig werkdrukmetingen te doen en coaching aan te bieden aan medewerkers die stress ervaren. Zo kun je proactief ingrijpen voordat de situatie escaleert.

Referenties

  1. Wikipedia.org – Bedrijfsanalyse – gevonden op 23/10/2024
    Link naar de pagina op wikipedia.org
Ruud-Meulenberg

Ruud Meulenberg

Over de auteur:

Ik ben Ruud Meulenberg. Eigenaar en oprichter van Meulenberg Training & Coaching. Ik begeleid mensen met stress en burn-outklachten door ze ‘letterlijk’ in beweging te laten komen (wandelen/ hardlopen). Samen met een krachtig team van professionele coaches, help ik mensen door heel Nederland heen om van stress en burn-out af te komen. Ik probeer het goede voorbeeld te geven: Ik werk maximaal 24 uur per week, ik sport, geniet van mijn gezin en ik heb betekenisvol werk!

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *