Re-integratie na burn-out is in veel gevallen lastig. Het proces van vermoeidheid, naar uitval, naar thuiszitten, om vervolgens een start te maken met re-integratie na burn-out, hebben we hieronder beschreven.

Enorme vermoeidheid

Al weken ben je aan het tobben met je gezondheid. Ongelooflijk moe, prikkelbaar, concentratieproblemen (het werk komt maar niet uit je vingers), vaak verkouden, hoofdpijn en slecht slapen. Met wilskracht kom je ver, je spoort jezelf nog eens aan en de dag gaat toch weer voorbij, op naar de volgende, morgen gaat het vast beter. Je kan niet zomaar je werk laten vallen, je collega’s in de drukte achterlaten met jouw werk (ook al een beetje achterstand). Je zaken moeten op orde..

Re-integratie na burn-out

Uitval

Dit is een aanloop naar uitval, helemaal opraken omdat je doorgaat, omdat je boos bent op jezelf dat je het niet aankan, omdat je je schuldig voelt naar je collega’s. Juist een enorme collegialiteit kan er voor zorgen dat je jezelf voorbijloopt. Wat doe jij als je jezelf tegenkomt?

Door schaamte en schuldgevoelens blijf je aan het werk, en denk je er te zijn voor je collega’s. Die zien en merken dat je anders bent en anders doet. Maar die begrijpen niet wat er in je omgaat. En dat is vaak een heleboel, je piekert je suf, en ook dat kost energie helaas… Totdat het op is en je echt niet meer kunt…. Burn-out.

Die laatste periode op het werk blijft vaak nog doordenderen in je hoofd. Had ik maar… hoe zouden ze het vinden… wie doet mijn werk…. volgens mij heb ik er een puinhoop van gemaakt… wat denken ze wel niet….

Dit maakt het niet makkelijk om contact op te zoeken. Je bent erg uitgeput. Je kan het niet aan om de extra spanning aan te gaan om geconfronteerd te worden met je collega’s. Maar hoe langer je wacht…. hoe moeilijker het gaat worden.

Niet te vergeten is er ook een andere kant. Onderzoek wijst namelijk uit dat werknemers die regelmatig contact houden met het werk sneller weer aan de slag gaan. Voor jou goed om te weten (hoe fijn is het niet om je bijdrage weer te kunnen leveren, deel uit te maken van een team, lekker bezig te zijn) en ook goed voor je leidinggevende om vooral contact te stimuleren en je te bemoedigen langs te komen.

De eerste stappen bij re-integratie

(binnen 3 dagen)

In de eerste fase van je burn-out is het belangrijk dat je tot rust komt, je hoofd en je lijf moeten herstellen. Bepaal wel zo snel als mogelijk samen met je leidinggevende hoe je contact kunt houden met het werk. Je collega’s willen weten wat er is, hoe het met je is. Informeer hen dus. Maak concrete afspraken over contactmomenten, en over de manier waarop je wel of niet benaderd wil worden (mogen collega’s jou contacten, of heb je dat liever niet).

  • Je kan een 1- of 2-wekelijks bericht maken waarmee je leidinggevende in een werkoverleg je collega’s op de hoogte brengt.
  • Of je kan zelf aanschuiven bij een werkoverleg en één keer je verhaal doen.
  • Ben je creatief? Stuur een ansichtkaart met een pakkend beeld of leuke tekst (dat deden we ook als we even uit beeld waren tijdens vakantie toch?), en laat zo persoonlijk weten hoe het met je gaat en dat je aan je collega’s denkt bijvoorbeeld.
  • Denk aan de mogelijkheid dat je een tijdje beperkt online kunt gaan, een paar uren of dagen wel/geen online contact werkt erg rustgevend. Communiceer dit ook naar het werk, welke dagen of uren ben je eventueel bereikbaar?

Vind je het leuk om bezoek te krijgen? Laat dan weten dat je er voor open staat. Uit onderzoek blijkt dat mensen met een burn-out die bezoek krijgen van collega’s, dat over het algemeen heel fijn vinden en vaak sneller weer aan het werk gaan.

Let wel op je energie… Je accu is leeg en je kunt niet veel drukte om je heen aan. Beperk het aantal mensen en de duur van het bezoek.

Wees duidelijk!

Aangeven wat er met je aan de hand is, is in de eerste fase heel erg lastig. Je beseft vaak zelf nog niet wat er met je gebeurt, hoe het is gekomen en hoe nu verder. Dus hoe zeg je dan hoe het met je gaat?

Ik ben opgebrand“, “het lukt even niet door te veel spanning” volstaat al meer dan genoeg. Je hoeft je niet te verantwoorden, de boodschap is helder genoeg.

Het koffiemoment…

(binnen 3 tot 6 weken)

Dit klinkt heel gezellig, maar voor menigeen is het een spannend moment om weer naar het werk te gaan en collega’s te gaan zien en spreken. Gedachten over hoe het zal zijn, of je het wel aankan, wat ze van je denken, wat je moet zeggen, wat ze zullen vragen. Ook al heb je contact gehouden met je collega’s, het is en blijft spannend het te doen. Je bent net een beetje uit je ergste vermoeidheid aan het komen, maar je bent nog niet in balans, nog niet sterk, nog niet jezelf.

Onderstaand zie je een paar vragen die je zeker kunt verwachten, en wellicht herken je ook mogelijke gedachten of gevoelens.

Wanneer kom je weer terug?

Je voelt je niet erkend, je kan zelfs meer klachten krijgen.

De druk voel je direct: je voelt je schuldig.

Je bent hier nog helemaal niet mee bezig….. en je weet het zelf ook niet.

Hoe gaat het met je?

Begrip tonen en luisteren is het minimale wat je nodig hebt om je goed te voelen. Sommige collega’s zullen het lastig vinden om een goede houding aan te nemen. Niet iedereen zal het vragen, niet iedereen zal vragen naar je verhaal en wat je meemaakt. Realiseer je dat, het betekent niet dat ze geen belangstelling voor je hebben.

Wat je het beste kunt doen is in ieder geval herkennen en erkennen wat je voelt. Dit houdt je bezig, en daar kun je in je herstel veel van leren. Houd in ieder geval in gedachte dat je collega’s ook naar beste eer en geweten willen informeren naar jou. Dat je nog niet overal een antwoord op hebt zullen ze best begrijpen.

Tips voor een leidinggevende

Ben je leidinggevende? Tips om goed contact met je medewerker te onderhouden.

  • Houd contact, laat je weken niets van je horen, dan kan het zijn dat je medewerker het idee heeft dat hij/zij niet gemist wordt (of hij/zij vraagt zich af of je wel weet dat hij/zij ziek thuis is).
  • Benader je medewerker met burn-out serieus.
  • Evalueer wat jij hebt gedaan en of je daarin iets anders had kunnen doen
  • Heb je de werkdruk in de gaten gehouden
  • Heb je signalen gezien en besproken
  • Sta je open voor wat je werknemer mogelijk heeft aangegeven?
  • Vraag je medewerker wat je kunt doen om hem/haar te ondersteunen bij het herstel.
  • Begeleid ook het team, zijn er spanningen geweest of ontstaan die nu. Hoe is het met de werkdruk? Informeer ook je medewerker dat je met het team onderzoekt hoe werkdruk of problemen in de toekomst anders benaderd kunnen worden.
  • Bespreek in het team, met directe collega’s wat zij ervaren. Zeg gerust dat de werknemer met burn-out wordt gemist voor zijn inbreng (niet omdat de werkdruk mogelijk hoger is).
  • Evalueer regelmatig hoe het contact met jou, het bedrijf, het team verloopt en wat je daar als leidinggevende nog aan kan bijdragen.
Re-integratie na overspannen

Collega met burn-out

Ben je collega? Let dan op het volgende.

  • Zorg voor een rustige omgeving, niet te veel geluid, niet te veel mensen.
  • Luister naar het verhaal, de ervaringen en gevoelens van je collega zijn heel persoonlijk. Toon begrip.
  • Vraag na een half uurtje hoe het gaat, dit geeft je collega de gelegenheid om zich ook af te vragen en te voelen hoe het gaat.
  • Vraag ook naar wat goed gaat op dit moment. Iemand met burn-out kan heel veel niet meer, maar er zijn altijd dingen die wel kunnen. Dat nog eens kunnen vertellen is erg fijn!
  • Stimuleer je collega contact te houden en stuur zelf ook eens een berichtje.

Hulp bij burn-out en stress

Het verminderen van stress en het herstellen van een burn-out is geen sinecure. Heb je ondersteuning nodig, dan kan je op onze hulp rekenen. Onze coaches zijn allemaal gespecialiseerd in jouw problematiek. Door hun jarenlange ervaring kunnen ze samen met jou werken aan jouw herstel. Van het resultaat van onze 1-op-1 coaching heb jij je leven lang plezier!

Bekijk ons aanbod voor:

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *