Heb je veel last van spanningshoofdpijn? Of heb je darmklachten of hartkloppingen vanwege stress? Stress kan vervelende klachten geven. Wat doe je als je last hebt van stressklachten? Ga je stug door met je werk of kun je je het beste ziekmelden?
Recht op ziekmelden
Je mag je ziekmelden bij stressklachten, overspannenheid, burn-out of depressie. Psychisch verzuim is een vorm van ziekteverzuim en je bent niet verplicht de reden van je ziekteverzuim aan je werkgever te vertellen. Je hebt hetzelfde recht op ziekteverlof als bij fysieke klachten.
Je werkgever moet het altijd accepteren als je zegt dat je ziek bent. De bedrijfsarts beoordeelt of je nog een deel van je werkzaamheden kunt uitvoeren en onderzoekt of je ziek bent of arbeidsongeschikt bent. Psychische klachten zijn soms moeilijker te beoordelen, omdat ze minder zichtbaar zijn. Maar dat betekent niet dat de klachten minder ernstig zijn.
Herken stressklachten
Stress kan veel verschillende soorten klachten geven. Sommigen merken allereerst spanningshoofdpijn of een stijve nek en spierpijn. Anderen krijgen last van darmklachten of hartkloppingen. Daarnaast kun je een gejaagd gevoel hebben, je krijgt een hoge bloeddruk of je gaat veel zweten.
Naast deze lichamelijke klachten kun je ook psychische klachten door stress krijgen. Je krijgt bijvoorbeeld slaapproblemen, je bent continu moe of je voelt je erg somber. Je kunt moeite krijgen om je te concentreren of je wordt vergeetachtig. En sommigen gaan teveel of juist te weinig eten door stress.
Waarom ziekmelden bij stress?
Maar zijn dergelijke stressklachten een geldige reden om je ziek te melden van je werk? We nemen stressklachten niet altijd even serieus en misschien voel je je een aansteller om je ziek te melden vanwege stressklachten. Toch is het belangrijk om stressklachten serieus te nemen, omdat deze klachten tot ernstigere mentale en fysieke problemen kunnen leiden.
Bovendien kunnen sommige stressklachten je werkprestaties negatief beïnvloeden. Je kunt je dus afvragen of het echt zin heeft om jezelf naar je werk te slepen als je je niet kunt concentreren en geen goede prestaties kunt leveren. Wanneer je je niet lekker voelt of niet goed kunt omgaan met stress, kun je contact opnemen met je huisarts en verlof aanvragen om te herstellen.
Wat gebeurt er als je je ziekmeldt vanwege stress?
In principe gebeurt er niets als je je ziekmeldt vanwege stress. Je hebt namelijk gewoon recht op ziekmelden en je bent niet verplicht de reden van je ziekmelden aan te geven. Je meldt je daarom allereerst ziek bij je werkgever als je niet kunt werken vanwege stress.
Je werkgever mag je wel vragen hoe lang je afwezig denkt te zijn. Je bekijkt daarom vervolgens samen met je werkgever hoe erg je stressklachten zijn en of je een langere tijd niet kunt werken. Als je last hebt van ernstige stressklachten, overspannen bent of zelfs tegen een burn-out aan zit, kan het zijn dat je een paar weken of zelfs een paar maanden niet kunt werken.
Wanneer je een langere tijd niet kunt werken, zal je werkgever dat doorgeven aan de bedrijfsarts. De bedrijfsarts zal dan ongeveer twee weken na je ziekmelding contact met je opnemen. De bedrijfsarts onderzoekt je stressklachten en stelt vast of je ziek bent vanwege stress of dat er iets anders aan de hand is.
De bedrijfsarts en je werkgever zullen je begeleiden om stap voor stap weer aan het werk te gaan als je een langere periode niet hebt kunnen werken. Tijdens het re-integratieproces is het belangrijk dat je de adviezen van de bedrijfsarts opvolgt en dat je meewerkt om zo snel mogelijk weer aan het werk te kunnen.
Niet ziek durven melden
Het kan zijn dat je verstandelijk wel weet dat je recht hebt op ziekmelden, maar je vindt het eng om je ziek te melden. Je bent bijvoorbeeld bang om je collega’s teleur te stellen, je hebt een veeleisende werkgever of je denkt dat je onmisbaar bent. Bedenk in zo’n geval dat iedereen weleens ziek is. Je kunt burn-out raken als je altijd maar door blijft werken en geen tijd neemt om ziek te zijn met als gevolg dat je nog veel langer niet inzetbaar bent voor je werkgever en je collega’s.
Anderen zijn bang om hun baan kwijt te raken als ze zich ziekmelden. Kun je ontslagen worden als je je ziekmeldt vanwege stress? Nee, tijdens de eerste twee jaar van ziekte geldt meestal een opzegverbod en mag je niet ontslagen worden.
Gratis e-book:
zo herken je
een burn-out
(Inclusief checklist)
Voorkom dat je energiereserves definitief leeg raken en je in een ernstige burn-out belandt met alle gevolgen van dien. Met dit e-book leer je de symptomen tijdig herkennen.
In gesprek met je werkgever
Hoe vertel je je werkgever dat je ziek bent? Wanneer je je ziekmeldt van je werk hoef je geen uitgebreid verslag te geven. Je kunt het beste beknopt zijn, je leidinggevende bedanken voor zijn begrip en vertellen dat je hoopt zo snel mogelijk weer aan het werk te kunnen.
Vooral wanneer je je ziekmeldt vanwege stress is het belangrijk dat je eenvoudig aangeeft dat je tijd nodig hebt voor je mentale gezondheid of dat je veel stressklachten hebt en rust nodig hebt. Probeer er niet een mooier verhaal van te maken of al te dramatisch te doen, want dat kan juist het tegenovergestelde effect hebben.
Het is wel belangrijk dat je het verzuimprotocol [1] van je werkgever opvolgt wanneer je je ziekmeldt. In het verzuimprotocol staat bijvoorbeeld hoe je je ziekmeldt, bij wie je je ziekmeldt en hoe laat je uiterlijk aangeeft dat je je ziek bent.
Heb je de laatste tijd veel stress op het werk? Chronische stress is nooit goed. Probeer daarom voortaan stress vroegtijdig aan te kaarten bij je werkgever. Wees niet terughoudend om hulp te vragen. Je faalt niet als je aangeeft dat je last hebt van een hoge werkdruk. Helemaal als je zelf enkele oplossingen aandraagt om de werkdruk te verlagen.
Gevolgen van niet ziekmelden bij stress
Wat nu als je je niet ziekmeldt? Een beetje stress is toch niet erg? Misschien denk je dat je gewoon moet doorzetten en wil je geen aansteller zijn. Wanneer het om een korte stressvolle periode gaat, kun je inderdaad even doorbijten. Maar als het om een langdurige stressvolle periode gaat, kan het vervelende gevolgen hebben als je de stressklachten negeert.
Steeds meer stressklachten
Wanneer je continu onder stress staat en geen rust neemt, blijft de stress zich opbouwen. Beginnende klachten die niet zo erg leken, zullen steeds erger worden. Je herkent langdurige stress aan lichamelijke klachten, zoals hartkloppingen, een hoge bloeddruk en veel zweten. Of je merkt psychische klachten, zoals slaapproblemen, moeheid en somberheid. Hoe langer je deze klachten blijft negeren, hoe erger de klachten kunnen worden.
Overspannen en burn-out
Wanneer je de stressklachten niet serieus neemt, kun je uiteindelijk overspannen raken of zelfs een burn-out krijgen. Het is mooi als jij een doorzetter bent en goed werk wilt leveren. Maar bedenk dat je door altijd maar door te gaan, niet goed voor je jezelf zorgt. Je kunt beter op tijd herstellen van je stressklachten dan maandenlang moeten herstellen van een burn-out.
Kunnen wij je helpen?
Wij staan voor je klaar met een team van ervaren coaches. Onze coaches zijn actief in heel Nederland en zeer ervaren in het oplossen van stress en burn-out klachten.
Tips om te herstellen van stress
Wanneer je je ziekmeldt vanwege stress, wil je natuurlijk zo snel mogelijk herstellen. Hoe herstel je het beste van stress? Hoe laad je jouw batterij weer op? De volgende tips kunnen je helpen om je lichaam te laten herstellen en je balans terug te vinden.
Voldoende nachtrust
Je lichaam ontspant het meest en kan het beste herstellen in de tijd dat je slaapt. Bovendien helpt een goede nachtrust om het stresshormoon cortisol in je lichaam te verminderen. Zorg daarom voor een goede nachtrust en probeer elke dag tussen de zeven en negen uur te slapen.
Rust en ontspanning
Om te herstellen van stress is rust en ontspanning essentieel. Naast een goede nachtrust kun je rustmomentjes in je dag inplannen. Neem tijdens je lunchpauze bijvoorbeeld ook echt pauze om even afstand te nemen van je werk. En maak tijd voor activiteiten die voor jou ontspannend zijn, zoals een boek lezen, een warm bad nemen of een leuke hobby.
Beweging en sporten
Misschien denk je niet gelijk aan sporten en bewegen als je moe en gestrest bent. Maar uit onderzoek blijkt dat beweging heel goed is om het stresshormoon cortisol in je lichaam te verminderen. Kies daarom een sport die je leuk vindt, ga lekker tuinieren of maak een wandeling in de natuur.
Conclusie: Mag ik me ziekmelden bij stress?
Iedereen heeft recht op ziekmelden. Stress kan vervelende klachten geven die je werk negatief kunnen beïnvloeden. Bovendien kunnen de klachten steeds erger worden en kun je uiteindelijk overspannen of burn-out raken als je niet goed voor jezelf zorgt. Neem daarom je stressklachten altijd serieus.
Gerichte hulp bij burn-out en stress
Of je nu middenin een burn-out zit, overspannen bent, last hebt van hevige stress, of als werkgever langdurig verzuim wilt verminderen als gevolg van stress, we snappen dat dit een behoorlijke struggle is. Het proces kan behoorlijk lastig, tijdrovend en frustrerend zijn.
Maar je hoeft het niet alleen te doen!
Wij van Meulenberg Training & Coaching begrijpen jouw situatie. We hebben het zelf ook meegemaakt op zowel persoonlijk als zakelijk vlak. Je vindt daarom begrip, warmte, medegevoel, maar ook een praktische, gedegen aanpak naar een toekomst met energie, plezier en voldoening.
Zoals onze klanten zeggen: Van het resultaat van onze aanpak heb je je leven lang plezier!
Bekijk ons aanbod voor:
Burn-out coaching
Stress coaching
Online coaching
Verzuimtrainingen
Veelgestelde vragen
Referenties
- Arboned.nl – Verzuimprotocol – Gevonden op 25/11/2024
Link naar de pagina op arboned.nl