Wat kost een burn-out? Er zijn vele onderzoeken en publicaties over wat een burn-out nu eigenlijk kost voor een werkgever. Niet alleen financieel is dit voor werkgevers een enorm probleem. Maar dit gaat verder dan alleen een kostenpost.

Wat kost een burn-out? De cijfers –

Er zijn vele onderzoeken, publicaties en berekeningen gedaan naar de kosten die een burn-out van een werknemer een bedrijf zouden kosten. Enkele cijfers op een rij:

  • Uit publicaties (van RTL) blijkt dat het ziekteverzuim de werkgevers per jaar 11 miljard euro kost aan doorbetalingskosten;
  • Volgens TNO blijkt dat 22 % van het ziekteverzuim gerelateerd is aan psychische klachten zoals overspannenheid en burn-out;
  • Ruim 14% van de werknemers meldt jaarlijks burn-out klachten.
wat kost een burnout

Als je dan gaat kijken wat de kosten per werknemer zijn die uitvallen met een burn-out zie je ook enorme bedragen. Bedrijven moeten werknemers bij ziekte doorbetalen en het werk zal toch gedaan moeten worden. Volgens onderzoek van Zilveren kruis zou de kosten per werknemer met een burn-out gemiddeld zo’n € 60.000 bedragen.

Volgens andere onderzoeken liggen deze cijfers waarschijnlijk nog hoger, gemiddeld misschien wel boven de € 70.000. De werkgever is volgens de wetgeving verplicht om het salaris door te bepalen, los van eventuele dure verzuimverzekeringen die afgesloten worden en indirecte kosten zoals inhuur van tijdelijke vervanging etc.

Consequenties burn-out voor personeel

Ook voor het overige personeel heeft het wegvallen van een zieke collega consequenties. Er valt waarschijnlijk een hoop ervaring en expertise weg die niet zomaar op te vangen is. De druk op het overige personeel wordt dan groter. Met minder mensen meer werk doen.

Als er al (tijdelijke) vervanging komt, zal deze eerst ingewerkt moeten worden. Werk dat is blijven liggen moet overgenomen worden. De kans op overbelasting van personeel wordt dan ook weer groter, met alle mogelijke gevolgen van dien.

Wat kost het een werknemer

Misschien nog wel het allerbelangrijkste: Wat kost het je werknemer?  De vraag is überhaupt of je werknemer nog wel volledig herstelt. Als jouw werknemer de juiste hulp en begeleiding krijgt zal dit wel lukken. Vaak duurt een hersteltraject lang.

Wellicht kan of wil hij na deze herstelperiode niet meer in zijn oude functie terugkeren. Maar als zijn herstel niet goed of niet volledig verloopt zal dit ongetwijfeld voor de werknemer een behoorlijke impact hebben op zowel zijn werk en privé situatie.

Inzetten op preventie

Redenen genoeg voor bedrijven om goed na te denken over het voorkomen van burn-out en stress klachten van werknemers. Immers voorkomen is beter dan genezen.

Preventie zou prioriteit moeten krijgen binnen HR beleid van organisaties.

Helaas blijkt dat nu in veel organisaties vaak nog steeds te weinig gebeurt rondom dit thema. Ziektekostenverzekeringen vergoeden ook niet altijd coachingtrajecten. En niet alle werkgevers stellen budgetten beschikbaar aan werknemers.

Wellicht is de vraag ‘wat kost een burn-out?’ beter te vervangen door: ‘hoe voorkomen we een burn-out bij medewerkers?’

Als werknemers uitvallen is het te laat.

Bekijk hiervoor onze verassende preventietrainingen 

Hulp bij burn-out en stress

Het verminderen van stress en het herstellen van een burn-out is geen sinecure. Heb je ondersteuning nodig, dan kan je op onze hulp rekenen. Onze coaches zijn allemaal gespecialiseerd in jouw problematiek. Door hun jarenlange ervaring kunnen ze samen met jou werken aan jouw herstel. Van het resultaat van onze 1-op-1 coaching heb jij je leven lang plezier!

Bekijk ons aanbod voor:

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *