Discipline om uit een burn-out te komen: Discipline is een heel belangrijke karaktereigenschap die je kan helpen succesvoller en gelukkiger te worden. Mensen met weinig discipline kunnen lastig vooruitkomen in het leven. Een teveel aan discipline zorgt juist voor uitputting en burn-out.

Wat is discipline ?

Als je de vertaling bekijkt betekent discipline letterlijk: “een karaktereigenschap, waarbij iemand doet wat er van hem verwacht.”  Eigenlijk kun je stellen het vermogen om jezelf aan te sporen om iets te doen terwijl je misschien liever iets anders zou willen doen.

Discipline helpt je het leven de richting te geven die jij wil. Het helpt je de dingen te doen die nodig zijn voor succes, ook al heb je er nu geen zin in. Hoe meer discipline je hebt, des te makkelijker je jouw leven kunt veranderen.

Veranderen na een burn-out

Ieder mens is uniek en alhoewel iedereen een vorm van (zelf)discipline heeft is deze niet bij iedereen hetzelfde ontwikkeld.

Ik heb ook wel eens klanten die vol overgave beginnen aan een traject begonnen. De eerste weken deden ze netjes hun huiswerkopgave, ademhalingsoefeningen etc. Maar na verloop van tijd lukte het op een of andere manier niet om dit te blijven doen. Ik stel ze dan de vraag: Hoe graag wil jij veranderen ? Waarom lukt het niet? Als je aan iets begint waarom maak je het dan niet af?

Je hebt veel “discipline” nodig om in een burn-out te geraken, je hebt immers structureel je grenzen overschreden.

Discipline om uit een burnout te komen

Discipline om uit een burn-out te komen

Discipline heb je nodig om uit een burn-out te komen. Je hebt dit ongetwijfeld in overvloed, anders was je nooit burn-out geraakt.

Echter het herstellen van burn-out is een hele opgave. Veelal loopt de angst om weer burn-out te raken met je weg.

De angst om:

Na een burn-out moet er iets gebeuren. Het oude gedrag leverde een burn-out op. Vaak betekent herstellen van burn-out het terugkeren naar het oude niveau (van voor de burn-out). Dit mag natuurlijk nooit, tenzij iemand graag burn-out nummer 2 wil ontvangen.

Om een burn-out definitief achter te laten (we hebben het over de periode dat herstel is ingezet) is er een hoop discipline nodig. Het voelt tegenstrijdig, maar het is belangrijk om discipline zo in te zetten dat je rustig bezig bent met verandering. Dus niet met het als een raket naar je doel te vliegen. De discipline in deze betekent dus dat je dagelijks bekijkt wat je kunt en jezelf op een gezonde manier bezighoudt. Dag in, dag uit.

Burnout niet kunnen accepteren

Discipline kun/ moet je trainen

Stel jezelf steeds reële en haalbare doelen. Sta je voor een minder leuke opdracht die je eigenlijk het liefst voor je uit zou schuiven? Lukt het niet om jezelf hiertoe aan te zetten? Sluit dan je ogen, adem dieper en rustiger in en uit en visualiseer hoe je ondanks deze weerstand tóch aan deze taak begint.

Je kunt dan de hele dag door kleine overwinningen boeken. Vier deze momenten van discipline en geef jezelf dan een schouderklopje. Je gaat  merken dat het steeds makkelijker wordt om jezelf iets te laten doen waar je geen zin in hebt. Uiteindelijk ga je het steeds leuker vinden. Want een leven met meer discipline is leuker, bevredigender en meer ontspannen dan uitstel- en afstelgedrag.

Zaken uitstellen, voor je uitschuiven en niet afmaken zorgt uiteindelijk voor meer stress. Een gezonde dosis discipline zorgt voor een leven dat in balans is en je rust geeft

Gerelateerde artikelen

Hulp bij burn out en stress

Het verminderen van stress en het herstellen van een burn-out is geen sinecure. Heb je ondersteuning nodig, dan kan je op onze hulp rekenen. Onze coaches zijn allemaal gespecialiseerd in jouw problematiek. Door hun jarenlange ervaring kunnen ze samen met jou werken aan jouw herstel. Van het resultaat van onze 1-op-1 coaching heb jij je leven lang plezier!

Bekijk ons aanbod voor:

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *