Terugval burn-out: Iedereen heeft tijdens of na het herstel van een burn-out op een bepaald moment met terugval te maken. Het lijkt stukken beter met je te gaan en je hebt weer een klein beetje energie. Je denkt dat je weer wat kunt doen, maar vervolgens voel je je alsof je weer helemaal terug bij af bent.

Gelukkig is dat meestal niet het geval. Maar als je te vroeg weer terugvalt in oud gedrag, kan het wel een groot effect hebben op je herstel. Vraag jij je ook af waarom bijna iedereen een terugval heeft? Hoe kun je goed omgaan met een terugval? En kun je een terugval voorkomen?

Waarom een terugval bij burn-out?

Een terugval na een burn-out kan voelen als een enorme teleurstelling. Je dacht dat je op de weg naar herstel was, maar ineens val je weer terug in vermoeidheid, stressklachten of zelfs paniek. Dit gebeurt niet zomaar. Een burn-out is geen tijdelijk energietekort dat je simpelweg kunt ‘opladen’ door even te rusten. Het is een diepere uitputting, vaak geworteld in jarenlang over je grenzen gaan, jezelf wegcijferen en structureel te veel van jezelf vragen.

Veel mensen met een burn-out zijn harde werkers, perfectionisten of mensen die een sterk verantwoordelijkheidsgevoel hebben. Het zijn eigenschappen die je ver brengen, maar ook een valkuil kunnen zijn. Zodra je na een periode van rust weer wat energie begint te voelen, komt je gedrevenheid direct weer naar boven. Je voelt je opgelucht dat je eindelijk weer ‘kunt’ en misschien zelfs de drang om verloren tijd in te halen. Maar hier schuilt het gevaar: je oude patronen keren terug voordat je écht bent hersteld.

Terugval bij burn-out

Je lichaam trekt aan de noodrem

Een burn-out is het gevolg van langdurige overbelasting, waarbij je lichaam uiteindelijk de stekker eruit trekt. Het is een beschermingsmechanisme: je kán niet meer, omdat je zenuwstelsel overbelast is geraakt. Wanneer je vervolgens na een periode van herstel weer te snel te veel doet, dwing je je lichaam opnieuw om diep in zijn reserves te tasten. Maar deze reserves zijn nog nauwelijks aangevuld.

Het gevolg? Je lichaam trekt opnieuw aan de noodrem. Je kunt last krijgen van vermoeidheid, slapeloosheid, prikkelbaarheid, spierspanning, hoofdpijn of zelfs paniekaanvallen. Dit is geen toeval – het is een signaal dat je opnieuw over je grenzen bent gegaan. Je lichaam beschermt zichzelf door je te laten voelen dat je nog niet klaar bent om weer volledig te functioneren zoals voorheen.

Terugval burn-out: de diepere redenen

Een terugval na een burn-out komt vaak niet zomaar. Dieperliggende oorzaken, zoals een laag zelfbeeld, twijfels over bestaansrecht en onverwerkte patronen uit het verleden, spelen hierbij een grote rol. Wie eenmaal opgebrand is geraakt, heeft meestal niet alleen te maken met overbelasting door externe factoren, maar ook met een diepgewortelde innerlijke strijd.

Een laag zelfbeeld kan ervoor zorgen dat iemand structureel over zijn grenzen heen gaat, vanuit de overtuiging dat hij of zij pas waardevol is als er continu wordt gepresteerd. Dit kan samenhangen met een gevoel van bestaansrecht: het idee dat je er pas mag zijn als je ‘nuttig’ bent of voldoet aan de verwachtingen van anderen. Dit soort overtuigingen zijn vaak onbewust gevormd in de jeugd of door maatschappelijke druk, en ze laten zich niet zomaar afleren.

Daarnaast kan een terugval te maken hebben met diepgewortelde angst voor afwijzing of een gevoel van schuld wanneer iemand wél kiest voor rust en zelfzorg. Wie zich niet veilig voelt om zichzelf te zijn, blijft geneigd zich aan te passen of harder te werken dan goed is. Hierdoor blijft de kern van de burn-out onaangeraakt, waardoor herstel oppervlakkig blijft en een terugval op de loer ligt.

Echt duurzaam herstellen vraagt dan ook om meer dan alleen rust nemen. Het vraagt om een proces van zelfonderzoek: wie ben je los van wat je doet? Wat geeft jouw bestaan waarde, zonder dat het afhangt van prestaties of bevestiging van anderen? Door deze vragen onder ogen te zien, wordt een terugval niet alleen een signaal van uitputting, maar een kans om dieper te helen.

Kies voor de hulp die bij jou past

Tekenen van een terugval bij burn-out

Een terugval bij burn-out komt vaak geleidelijk en kan zich op verschillende manieren uiten. Het herkennen van de signalen is essentieel om erger te voorkomen en op tijd bij te sturen. Hieronder staan de belangrijkste tekenen van een terugval:

1. Toenemende vermoeidheid

Waar je je eerst energieker voelde, merk je ineens dat je weer snel moe bent. Zelfs na een goede nachtrust voel je je niet uitgerust, en dagelijkse activiteiten kosten steeds meer moeite. Dit is een signaal dat je te veel van jezelf vraagt en je reserves opnieuw uitgeput raken.

2. Slaapproblemen

Je slaappatroon verandert: je hebt moeite met inslapen, wordt ‘s nachts vaak wakker of wordt juist extreem vroeg wakker met een onrustig gevoel. Hierdoor kom je niet goed tot rust, wat je herstel vertraagt en je overdag nog vermoeider maakt.

3. Terugkerende stressklachten

Lichamelijke stresssymptomen die je eerder had tijdens je burn-out, kunnen weer opspelen. Denk aan hoofdpijn, spier- en nekspanning, hartkloppingen, duizeligheid of een drukkend gevoel op de borst. Dit zijn signalen dat je zenuwstelsel overbelast raakt en rust nodig heeft.

4. Prikkelbaarheid en emotionele instabiliteit

Je merkt dat je sneller geïrriteerd bent, weinig geduld hebt of emotioneel uit balans bent. Kleine dingen die je eerder niet uit evenwicht brachten, maken je nu boos, verdrietig of gefrustreerd. Dit kan een teken zijn dat je weer te veel stress opbouwt.

5. Concentratie- en geheugenproblemen

Het lukt je minder goed om je te focussen op taken. Je vergeet dingen sneller, bent chaotischer en hebt moeite om overzicht te houden. Dit kan een gevolg zijn van mentale overbelasting en is een belangrijk signaal om gas terug te nemen.

6. Terugkerende angst- en paniekgevoelens

Als je last hebt van angstgevoelens, paniekaanvallen of een constant opgejaagd gevoel, kan dit duiden op een terugval. Je stresssysteem staat weer op scherp, waardoor je lichaam en geest continu in een alerte staat verkeren.

7. Plezier verdwijnt, motivatie neemt af

Je voelt steeds minder enthousiasme voor dingen die je normaal leuk vindt. Je werk, sociale contacten of hobby’s voelen als een verplichting en je mist de motivatie om iets te ondernemen. Dit kan een teken zijn dat je weer richting uitputting gaat.

Als je deze tekenen herkent, is het belangrijk om niet te negeren wat je lichaam en geest je proberen te vertellen. Door tijdig in te grijpen, voorkom je dat je opnieuw in een diepe burn-out belandt. Gun jezelf rust, stel grenzen en kijk waar je patronen kunt doorbreken. Zo geef je jezelf de kans om echt duurzaam te herstellen.

Weten of jouw symptomen bij
een burn-out horen?

Ontdek aan de hand van de gratis test of je een burn-out hebt. Binnen een kwartier weet je of een burn-out bij jou op de loer ligt.

Ontvang direct praktische tips
van een ervaren coach in je inbox
.

burnout test

Ervaringen met een terugval na burn-out

Mensen die een burn-out hebben doorgemaakt en daarna een terugval ervaren, beschrijven dit vaak als een ontmoedigende en verwarrende periode. Waar ze dachten op de goede weg te zijn, voelt een terugval als een stap terug – soms zelfs als een complete mislukking. Toch blijkt uit veel ervaringen dat een terugval juist een kans kan zijn om dieper inzicht te krijgen in je herstelproces en om structurele veranderingen te maken die blijvende gezondheid bevorderen.

“Ik dacht dat ik er weer was”

Veel mensen vertellen dat ze zich na een periode van rust weer energieker begonnen te voelen en meteen dachten dat ze hun oude leven weer konden oppakken. Een veelgehoorde ervaring is dat ze, zodra ze zich iets beter voelden, weer hun agenda volplanden, weer ‘nuttig’ wilden zijn en taken op zich namen zoals voor hun burn-out. Maar binnen enkele weken sloeg de vermoeidheid opnieuw toe en kwamen oude stressklachten terug.

“Ik had eindelijk weer wat energie en dacht dat ik weer kon gaan sporten, sociale afspraken maken en werk oppakken. Binnen een paar weken zat ik weer huilend op de bank, compleet uitgeput. Toen besefte ik dat ik nog helemaal niet hersteld was, maar alleen even opgeladen.”

“Mijn lichaam liet me opnieuw in de steek”

Terugkerende lichamelijke klachten zoals extreme vermoeidheid, slaapproblemen en spierpijn worden vaak genoemd als een teken dat iemand weer over zijn grenzen is gegaan. Sommigen beschrijven hoe ze hun lichaam niet serieus namen totdat het letterlijk niet meer ging.

Gevoelens die bij een terugval bij burn-out horen

Ook al heb je de terugval geaccepteerd, je kunt je vreselijk rot voelen. Tijdens een burn-out spelen veel emoties op die door het ontregelde hormonale systeem nog eens versterkt worden. Daardoor zullen de emoties die je tijdens een terugval ervaart ook heviger zijn. Je kunt te maken krijgen met frustratie, depressieve gevoelens, boosheid (op jezelf of op je omgeving) en gelatenheid (het interesseert je allemaal niets meer).

Veel gehoorde uitspraken zijn:

Bedenk goed dat je geen burn-out bent, maar er eentje hebt. Laat dus nooit toe dat de burn-out je leven gaat bepalen. Accepteer dat je met vallen en opstaan herstelt, maar geef niet toe aan gevoelens als ‘ik word nooit meer beter’ of ‘ik kan nooit meer normaal functioneren’.

Bij een terugval ben je snel geneigd je te concentreren op alles wat misgaat en alles wat je nog niet kunt doen, terwijl er nog een hoop dingen zijn die goed gaan. Je zou tijdens de burn-out op papier kunnen bijhouden wat je dagelijks doet. Op die manier kun je zien dat je situatie beetje bij beetje verbetert.

Accepteren van de terugval bij burn-out

Het accepteren van een terugval burn-out kan behoorlijk lastig zijn: Je wilt vooruit, maar je lichaam zegt “nee.” Toch is het accepteren van een terugval cruciaal voor je herstel.

Acceptatie betekent niet dat je opgeeft, maar dat je erkent waar je nu staat. Een burn-out is geen lineair proces; het gaat met ups en downs. Hoe meer je je verzet tegen een terugval—door boos te worden op jezelf, het te ontkennen of koste wat het kost door te zetten—hoe meer stress je creëert, wat het herstel alleen maar vertraagt.

In plaats van te vechten tegen je terugval, probeer te luisteren naar wat je lichaam je vertelt. Het is een signaal dat je nog niet volledig hersteld bent en dat je opnieuw je grenzen moet respecteren. Accepteren betekent ook leren van je terugval: welke patronen hebben ertoe geleid? Waar ben je weer over je grenzen gegaan? Door dit bewust te onderzoeken, voorkom je dat je in dezelfde valkuil blijft trappen.

De kans die een burn-out terugval biedt

Mildheid naar jezelf is hierin essentieel. Je bent niet ‘zwak’ of ‘weer terug bij af’—je lichaam geeft simpelweg aan dat het nog tijd nodig heeft. Hoe beter je dit kunt accepteren en ruimte geeft aan rust en herstel, hoe steviger je uiteindelijk zult staan. Een terugval is geen mislukking, maar een kans om dieper te helen en blijvend sterker te worden.

Accepteer dat je gevallen bent, maar blijf niet liggen. Door de terugval te accepteren, kun je er de oorzaak van analyseren. Wat heb je fout gedaan? Wilde je te snel weer teveel doen? Durfde je geen ‘nee’ te zeggen, omdat je geen aansteller wilt zijn? Zie een terugval als iets waar je veel van kunt leren. Je ontdekt waar je nog verder in moet groeien.

Terugval burn out

Omgaan met een terugval bij burn-out

Eigenlijk kun je zeggen dat een terugval onvermijdelijk is wanneer je herstelt van een burn-out. Dus: wanneer je te maken hebt met een terugval bij burn-out, doe je er goed aan de volgende 7 punten te gebruiken:

1. Erken wat er gebeurt

Het eerste en belangrijkste is erkennen dat je een terugval hebt. Dit betekent dat je zonder oordeel kijkt naar je fysieke en mentale gesteldheid. Voel je je extreem moe? Merk je dat oude stressklachten terugkomen? In plaats van jezelf te pushen, is dit het moment om te erkennen dat je lichaam aangeeft dat je opnieuw gas moet terugnemen.

2. Blijf niet hangen in paniekgedachten

Een terugval kan het idee oproepen dat je weer helemaal opnieuw moet beginnen. Dit is echter zelden het geval. Zie het niet als falen, maar als een signaal dat je lichaam en geest nog niet volledig hersteld zijn. Probeer jezelf gerust te stellen: een tijdelijke terugval betekent niet dat al je eerdere vooruitgang verdwenen is.

3. Onderzoek de oorzaak

Waarom ervaar je deze terugval? Ben je opnieuw in oude patronen vervallen? Heb je je grenzen genegeerd? Zijn er externe stressfactoren die een rol spelen? Door hier bewust bij stil te staan, kun je herkennen wat je herstel belemmert en wat je anders kunt doen om herhaling te voorkomen.

4. Pas je tempo aan

Een veelgemaakte fout is om een terugval te zien als iets wat je zo snel mogelijk moet oplossen. Dit kan ertoe leiden dat je jezelf onder druk zet, wat juist averechts werkt. Sta jezelf toe om het rustiger aan te doen, zonder schuldgevoel. Dit kan betekenen dat je tijdelijk minder werkt, sociale verplichtingen afzegt of vaker rustmomenten inbouwt.

5. Wees mild voor jezelf

Zelfkritiek helpt je niet verder. Integendeel, het verhoogt de stress en maakt herstel moeilijker. Behandel jezelf zoals je een goede vriend zou behandelen: met begrip, mildheid en geduld. Accepteer dat herstel met vallen en opstaan gaat en dat het normaal is om af en toe een stap terug te moeten doen.

6. Blijf werken aan structurele verandering

Een terugval is vaak een signaal dat bepaalde patronen nog niet volledig doorbroken zijn. Misschien moet je leren beter je grenzen aan te geven, werkdruk anders te verdelen of anders om te gaan met perfectionisme. Gebruik deze terugval als een kans om te reflecteren en duurzame veranderingen door te voeren in je manier van werken en leven.

7. Zoek ondersteuning indien nodig

Soms kan een terugval intens voelen en extra begeleiding nodig hebben. Aarzel niet om hulp te zoeken bij een coach of bedrijfsarts als je merkt dat je vastloopt. Externe ondersteuning kan je helpen om patronen te herkennen en beter met stress om te gaan.

Kunnen wij je helpen?

Wij staan voor je klaar met een team van ervaren coaches. Onze coaches zijn actief in heel Nederland en zeer ervaren in het oplossen van stress en burn-out klachten.

Kies voor volledig burn-out herstel – naar een leven met energie

Een terugval betekent niet dat je gefaald hebt, maar dat je lichaam en geest je iets belangrijks willen vertellen. Het is een kans om niet alleen te herstellen, maar om blijvend sterker te worden. Wil je echt grip krijgen op je energie, leren omgaan met stress en een leven creëren waarin jij niet telkens over je grenzen gaat?

Bij Meulenberg Training & Coaching begeleiden we je naar duurzaam herstel. We helpen je niet alleen uit je burn-out, maar leren je ook hoe je jouw energie blijvend behoudt en voorkomt dat je opnieuw in dezelfde valkuilen stapt.

  • Weer grip op je energie en grenzen
  • Inzicht in de diepere oorzaken van jouw burn-out
  • Persoonlijke begeleiding naar een veerkrachtig en stressvrij leven

Jij verdient een leven waarin je niet alleen functioneert, maar écht lééft. Zet vandaag de eerste stap naar blijvend herstel en neem contact met ons op voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek.

Gerichte hulp bij burn-out, stress en verzuim

Of je nu middenin een burn-out zit, overspannen bent, last hebt van hevige stress, of als werkgever langdurig verzuim wilt verminderen als gevolg van stress, we snappen dat dit een behoorlijke struggle is. Het proces kan behoorlijk lastig, tijdrovend en frustrerend zijn.

Maar je hoeft het niet alleen te doen!

Wij van Meulenberg Training & Coaching begrijpen jouw situatie. We hebben het zelf ook meegemaakt op zowel persoonlijk als zakelijk vlak. Je vindt daarom begrip, warmte, medegevoel, maar ook een praktische, gedegen aanpak naar een toekomst met energie, plezier en voldoening.

Zoals onze klanten zeggen: Van het resultaat van onze aanpak heb je je leven lang plezier!

burn-out coach
Wij staan voor je klaar!

Veelgestelde vragen

Een terugval kenmerkt zich vaak door toenemende vermoeidheid, slaapproblemen, terugkerende stressklachten, prikkelbaarheid en emotionele instabiliteit, concentratie- en geheugenproblemen, terugkerende angst- en paniekgevoelens, en een afname van plezier en motivatie. ​

Een terugval ontstaat vaak doordat men te snel terugvalt in oude patronen van overbelasting en het negeren van persoonlijke grenzen. Het lichaam geeft signalen af om aan te geven dat het herstel nog niet voltooid is en dat rust en aanpassing noodzakelijk zijn. ​

Om een terugval te voorkomen, is het essentieel om de oorzaken van de burn-out aan te pakken, je grenzen duidelijk te stellen en te bewaken, en structurele veranderingen in je levensstijl door te voeren. Daarnaast is het belangrijk om mild voor jezelf te zijn en professionele ondersteuning te zoeken indien nodig. ​

Erken de terugval en onderzoek de mogelijke oorzaken. Pas je tempo aan, wees mild voor jezelf en blijf werken aan structurele veranderingen in je leven. Zoek ondersteuning indien nodig om je herstelproces te begeleiden. ​

Referenties

  1. pmc.ncbi.nlm.nih.gov – Seizing and realizing the opportunity: A salutogenic perspective on rehabilitation after burnout – Gevonden op 03/03/2025
    Link naar de pagina op pmc.ncbi.nlm.nih.gov
Ruud-Meulenberg

Ruud Meulenberg

Over de auteur:

Ik ben Ruud Meulenberg. Eigenaar en oprichter van Meulenberg Training & Coaching. Ik begeleid mensen met stress en burn-outklachten door ze ‘letterlijk’ in beweging te laten komen (wandelen/ hardlopen). Samen met een krachtig team van professionele coaches, help ik mensen door heel Nederland heen om van stress en burn-out af te komen. Ik probeer het goede voorbeeld te geven: Ik werk maximaal 24 uur per week, ik sport, geniet van mijn gezin en ik heb betekenisvol werk!

Vergelijkbare berichten

19 reacties

  1. Hi Ruud,

    Ik merk dat ik moeilijk uit de negatieve spiraal kom van gedachtes zoals je hierboven beschrijft. Ik merk dat dit erg veel energie kost en mijn herstel enorm in de weg zit. Ookal zit ik nu (na een heftige terug val) weer helemaal thuis, ik heb niet het gevoel dat ik kan herstellen omdat het me niet lukt om te ontspannen door deze negatieve opvattingen over mezelf en de burn-out + een scala aan schuldgevoelens. Heb je hier ervaring mee en enige tips voor? Bij voorbaat dank.

    1. Hoi Karin,

      Iedereen kan herstellen van burnout. Als je daar zelf niet uitkomt, wil ik je echt adviseren om zsm hulpt in te schakelen. Wellicht spreekt onze werkwijze je aan. Neem vrijblijvend eens contact op. Zelf blijven aanmodderen is vaak niet nuttig om te herstellen namelijk

  2. Gloria schreef:

    Dag Ruud
    Ik was weer fijn op weg en voelde me weer een paar weken goed, toen kreeg ik griep,dus met koorts, het lijkt wel of daaruit voort een terugval is gekomen. Zou dat kunnen? Dat koorts/griep veel van je lichaam vraagt, terwijl je geen reserves hebt en dan een terugval krijgt?

    Ik krijg nu, na 1 jaar burnout, nog steeds weer terugvallen. Hoe waren die bij jou? Had je dan ook weer last van spanningsklachten/niets aankunnen/paniek enz of had je andere klachten en hoelang duurden die terugvallen?

    Mvg C

    1. Hoi Gloria,

      Natuurlijk put een griep weer extra uit en door je burn out duurt het herstel van de griep weer wat langer. Dat daarbij de klachten weer (terug)komen is haast begrijpelijk. Rust, acceptatie en de basis weer op orde hebben, zal je vast gaan helpen

  3. Ik heb soms heftige angsten msar maar ga toch door zo word je dan sterker is mijn ervaring

    1. Dag Antje,

      Vaak is het goed om eerst te achterhalen wat de oorzaak is, en daaruit langzaam op te bouwen. Forceren werkt vaak averechts

      Zie ook onze artikelen over angst

  4. Patrick schreef:

    Ja ook ik heb nu te maken met een terugval. Een terugval welke bij mij vooral de depressieve gevoelens en angst, paniekerig weer boven laat komen. Dit gaat dan gepaard met de niet helpende gedachten. Gedachten als, hou ik nog van mijn gezin? of heeft het leven nog wel zin als ik maar blijf hangen. Dat geeft me ontzettend veel verdriet want ergens in mijn hart weet ik zeker dat ik van mijn gezin en het leven hou. 2 weken lang was er een stijgende lijn te zien en voelen was. Ik heb zelfs geroepen dat ik voelde op 50% van mijn herstel te zitten. Werken doe ik weer voor max 6 uur aanwezigheid bij mijn werkgever. Pak alleen de dingen op die ik aankan en probeer mijn bordje leeg te houden.
    Wellicht is de terugval te wijten aan de feestdagen, teveel prikkels en teveel ondernomen met gezin en familie. Nu tussen Kerst en Nieuwjaar staan we in het zuiden ook weer aan de deur van carnaval. Een tijd waar ik een jaar lang naar toe leef en met veel plezier beleef als lid van een carnavalsvereniging. Om nu te denken dat er aankomend seizoen niet veel voor mij in zit maakt me ook verdrietig.
    Maar ik blijf positief en deze strijd ga ik winnen. Het heeft alleen even tijd nodig.

  5. Hoi Ruud,
    Was redelijk hersteld van mijn overspannenheid. Nu begin dit jaar kreeg ik Corona en daarna behoorlijk last van mijn hypochondrie. Hier had ik een paar weken veel stress van. Nu heb ik weer symptomen van nerveusiteit,weinig eetlust,misselijk gevoel en trillende rare benen. Is dit een terugval door hetgeen wat ik hierboven beschreven heb?

    1. Hoi ellen,

      ja dat kan heel goed. Eigenlijk val je dan in een oude valkuil en wil je lichaam je wat leren. Kun je daar de vinger op leggen?

  6. Jochem schreef:

    Hoi Ruud,

    Bij mij komen enkele dingen samen groot B12 tekort (nu dus injecties voor 6 mnd al) een vette Burn-out en aanhoudende stress..gelukkig wordt de stress wat minder…maar toch. Ben snel overprikkeld in het hoofd. Het nare is, het voeren van gesprekken is zo belastend, dat het een ware aanslag is op mijn energie en dat, dat een trigger is voor een terugval.
    Wat maakt / hoe kan het dat ik van spreken zoveel last heb? Terwijl ik op een elektrische fietst gerust 25 km weg kan fietsen. En ja waar ben je zonder spreken op de aardbol.
    Ik ervaar dan ook regelmatig terugvallen.

    1. Ruud Meulenberg schreef:

      Beste Jochem, herstellen van burn-out kan een behoorlijke uitdaging zijn, maar de ervaring leert dat met de juiste stappen het zeker gaat lukken. Wellicht dat een gesprekpartner die begrijpt wat je doormaakt minder energie van je vraagt, en ik weet zeker dat we je ook kunnen helpen om meer energie te gaan krijgen zodat het herstel gaat lukken. Stuur gerust een berichtje naar info@ruudmeulenberg.nl of vraag een adviesgesprek aan.

  7. ik heb 2 terugvallen gehad 2 paniekaanvallen maar ik ben wel gelijk weer naar buiten gegaanhet was een rraar gevoeldit was 3 jaar geledenben er trots op dat ik het zelf heb ovetwonnen zonder een dokter

    1. Knap antje!

      Terugvallen zijn erg vervelend en roepen veel angst op. Je denkt dan vaak dat je weer terug bij af bent (wat niet zo is)

      Goed dat je direct weer naar buiten ging!

  8. Robbert schreef:

    Dag Ruud,

    Ik heb sinds deze week een aardige terugval achter de rug. Ik ben nu sinds begin dit jaar bezig met herstellen. Sinds eind juli weer fulltime aan het werk gegaan, met nog een afgeslankt takenpakket. Wel altijd nog wat klachten behouden, zoals duizeligheid, zwakke benen etc. Maar best wel op de achtergrond. En ook tijdens het fulltime werken werden deze klachten steeds minder. De 3 weken voor deze terugval leek het ook alsof ik er nu écht bijna vanaf was. Ik merkte dat er in de weken dat het beter ging er een hoop emoties naar boven kwamen. Ik heb meer geleerd om met mn gevoel in contact te komen. En voor mn gevoel komen er een hoop onverwerkte emoties uit van de afgelopen jaren. Had ook al jaren niet meer gehuild. Nu ineens heel veel. Ik voel me na heel dit naar nog vervreemd met mezelf en wil mezelf weer leren kennen. Alleen heb ik in een korte periode van 2 weken een enorme toename aan klachten. Voel me weer helemaal opgebrand zoals in het begin bij de ziekmelding. Dit geeft een hoop angst. Ik wil op mijn werk bespreekbaar maken of ik er voor een paar maanden uit kan (onbetaald verlof). Om een reis te maken en weer eens goed tot mezelf te komen. Zou dit een goede stap zijn?

    1. Hoi Robbert,

      Vaak is een tijdelijke pauze goed om tot jezelf te komen en te bepalen wat je nou graag wilt. Echter, het gaat niet helpen het dieperliggende probleem op te lossen.
      Een terugval wil je wat vertellen. Het is feitelijk een waarschuwing van je lijf dat je weer op de oude voet aan het werk bent.

      Kun je achterhalen wat de diepere oorzaak is?

      1. Robbert schreef:

        Dag Ruud,

        Ik ben me bewust van het dieperliggende probleem. In eerste instantie heb ik te weinig rust genomen. Daarna te snel gereïntegreerd. Klachten zijn wel minder geworden maar heb me toch laten meeslepen. Mijn grenzen niet goed genoeg aangegeven. Dit realiseer ik me nu pas, helaas te laat. Nu wil ik even een paar maanden rust.

      2. Robbert schreef:

        Hoi Ruud,

        Ik kan er wel een vinger opleggen. Ik heb uit enthausiasme weer te veel gedaan, en grenzen niet goed genoeg bewaakt. Het ging dan ook goed en de klachten waren een stuk minder aanwezig. Ik ben er van verbaasd hoe erg die klachten in een periode van 2 weken weer teruggekeerd zijn. Voelt alsof ik weer maanden moet gaan uitrusten en weer helemaal leeg ben. Vreemd dat in in 2 weken zo snel kan gaan. Zou er daadwerkelijk ook weer zo veel herstel plaats moeten vinden? Ik heb komende 2 maanden een sabbatical genomen om e.e.a. te verwerken en goed op mezelf te reflecteren. Hierna weer fulltime aan te slag. Wat zou ik het beste kunnen veranderen?

        1. Beste Robbert,
          We zien wel vaker dat wanneer de klachten afnemen, we geneigd zijn om weer (te) veel te willen gaan doen, al is het alleen voor het gevoel dat alles weer normaal is. Tijdens onze trajecten is ons streven daarom niet alleen om de symptomen aan te pakken, maar ook om samen te kijken naar de onderliggende oorzaken en om een plan te maken om in de toekomst geleerd te hebben van deze moeilijke tijd. Je begrijpt dat dit iets persoonlijks is, en dat we dit alleen kunnen doen door ons te verdiepen in jouw persoonlijke situatie.

          Mocht je hier voor open staan nodig ik je uit om een vrijblijvend adviesgesprek aan te vragen.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *