Een terugval tijdens burnout: Iedereen heeft tijdens of na het herstel van een burn-out op een bepaald moment met terugval te maken. Het lijkt stukken beter met je te gaan en je hebt weer een klein beetje energie. Je denkt dat je weer van alles kunt doen, maar vervolgens voel je je alsof je weer helemaal terug bij af bent.
Gelukkig is dat meestal niet het geval. Maar als je te vroeg weer terugvalt in oud gedrag, kan het wel een groot effect hebben op je herstel. Vraag jij je ook af waarom bijna iedereen een terugval heeft? Hoe kun je goed omgaan met een terugval? En kun je een terugval voorkomen?
Waarom een terugval?
Je hebt waarschijnlijk een burn-out, omdat je iemand bent die hard werkt, gedreven is en altijd maar alles op je bordje laadt. Dit gedrag hoort bij je en verander je niet zomaar. Nadat je een lange tijd flink ziek thuis hebt gezeten en je weer een klein beetje energie begint te krijgen, word je meteen enthousiast.
Je denkt dat je weer volop aan de slag kunt gaan. Maar je vergeet dat je lichaam net aan het bijkomen is van een burn-out. Je begint te vroeg weer teveel te doen en je gaat opnieuw over je grenzen heen.
Bij een burn-out komt je lichaam als het ware in protest. Je bent opgebrand. Je kunt gewoon niet meer. Wanneer het na een tijdje beter met je lijkt te gaan en je meteen een heleboel gaat doen, zul je weer diep in je reserves moeten tasten, want je hebt nog niet zoveel energie kunnen opbouwen.
Je lichaam protesteert opnieuw om zichzelf te beschermen. Je zult weer klachten kunnen krijgen als vermoeidheid, spierspanningen of angst– en paniekaanvallen. Normaal gesproken duren deze klachten gelukkig veel minder lang dan aan het begin van de burn-out. Hoe ga je nu goed om met deze terugval?
> Lees ook: de oorzaken van een burn-out
Accepteer de terugval tijdens burnout
Je wilt zo graag weer beter worden. Je merkt dat je in de spiraal omhoog zit en je wilt niets liever dan weer energie hebben en alles weer kunnen doen. Gewoon de dagelijkse routine oppakken. Het is logisch dat je deze sterke wens hebt en daardoor weleens over je grenzen heengaat.
Als je merkt dat je ver over je grenzen heen bent gegaan, doe je er goed aan om te accepteren dat je een ‘crashdag’ nodig hebt. Soms is een dag voldoende, maar als je meerdere dagen nodig hebt zul je daar geduldig de tijd voor moeten nemen. Jezelf verdiepen in het lichamelijke en geestelijke herstelproces zal je helpen je eerder weer goed te voelen.
Net zoals je in het begin moest accepteren dat je een burn-out hebt, moet je accepteren dat je een terugval hebt. Dit kan moeilijk voor je zijn. Toegeven dat je een terugval hebt, kan voelen alsof je toegeeft dat je gefaald hebt in je herstelproces. Maar zo moet je een terugval niet bezien. Het herstel van een burn-out gaat met vallen en opstaan.
Accepteer dat je gevallen bent, maar blijf niet liggen. Door de terugval te accepteren, kun je er de oorzaak van analyseren. Wat heb je fout gedaan? Wilde je te snel weer teveel doen? Durfde je geen ‘nee’ te zeggen, omdat je geen aansteller wilt zijn? Zie een terugval als iets waar je veel van kunt leren. Je ontdekt waar je nog verder in moet groeien.
Veel terugvallen bij burn-out ontstaan doordat mensen zelf dingen proberen.
Het beste is om gespecialiseerde hulp in te schakelen. Veelal verkort dat de hersteltijd enorm!
Bekijk hier: coaching bij burn-out
Gevoelens die bij een terugval horen
Ook al heb je de terugval geaccepteerd, je kunt je vreselijk rot voelen. Tijdens een burn-out spelen veel emoties op die door het ontregelde hormonale systeem nog eens versterkt worden. Daardoor zullen de emoties die je tijdens een terugval ervaart ook heviger zijn. Je kunt te maken krijgen met frustratie, depressieve gevoelens, boosheid (op jezelf of op je omgeving) en gelatenheid (het interesseert je allemaal niets meer).
Veel gehoorde uitspraken zijn:
- Het komt nooit meer goed met me.
- Ik zie mijn leven niet meer zitten.
- Mijn burn-out gaat nooit meer over.
- Hoe vaak overkomt dit me nog?
- Leer ik het dan echt nooit?
- Waarom begrijpt niemand mijn burn-out?
- Ik kan nooit meer normaal functioneren.
- Ik krijg nooit meer veel energie.
Bedenk goed dat je geen burn-out bent, maar er eentje hebt. Laat dus nooit toe dat de burn-out je leven gaat bepalen. Accepteer dat je met vallen en opstaan herstelt, maar geef niet toe aan gevoelens als ‘ik word nooit meer beter’ of ‘ik kan nooit meer normaal functioneren’.
Bij een terugval ben je snel geneigd je te concentreren op alles wat misgaat en alles wat je nog niet kunt doen, terwijl er nog een hoop dingen zijn die goed gaan. Je zou tijdens de burn-out op papier kunnen bijhouden wat je dagelijks doet. Op die manier kun je zien dat je situatie beetje bij beetje verbetert.
Terugval tijdens burn-out voorkomen
Kun je een terugval tijdens burn-out voorkomen? Helaas niet altijd. Het is niet zo dat je tijdens een burn-out opeens zoveel vaardigheden leert dat je oude gedragspatronen volledig hebt doorbroken. Deels hoort een terugval bij het herstelproces. Herstellen van een burn-out is een proces van vallen en opstaan.
Er zijn wel twee dingen die je kunt doen om de kans op een terugval te verkleinen. Leer ten eerste om je grenzen te bewaken en er niet overheen te gaan. Je bent opgebrand doordat je moeite hebt je grenzen aan te geven. En dit kan ook de oorzaak voor een terugval worden. Leer daarom goed je grenzen te kennen en die aan te geven.
Terugval tijdens burn-out? Pak de oorzaak aan!
Een andere oorzaak van een terugval tijdens burn-out, is ook gelijk aan een van de primaire oorzaken van een burn-out: een gebrek aan autonomie. Bij een gebrek aan autonomie laat je anderen je leven bepalen. Anderen hebben de regie in jouw leven. Je probeert anderen zoveel mogelijk te pleasen, je bent erg onzeker en je werkt ver boven je kunnen.
Je bent altijd maar bezig om te leven voor een ander. Dit put je uit, maakt je niet meer authentiek en leidt uiteindelijk tot een burn-out of een terugval tijdens burn-out. Wil je een terugval tijdens burn-out voorkomen, dan doe je er goed aan om autonomer te worden. Je kunt beginnen door jezelf goed te leren kennen. Weet wie je bent en wat je wilt, zodat je goede keuzes kunt maken.
Natuurlijk is het niet makkelijk om een terugval te accepteren en weer opnieuw te herstellen. Je komt jezelf vaak tegen. Maar zolang je meer herstelt dan dat je energie verbruikt, klim je weer uit het dal. Voor je het weet ben je na vallen en opstaan eindelijk hersteld van de burn-out.
Hulp bij burn-out en stress
Het verminderen van stress en het herstellen van een burn-out is simpelweg ontzettend lastig. De coaches van Meulenberg Training & Coaching begrijpen precies wat je doormaakt en weten hoe zwaar het kan zijn. Ze hebben dit vaak zelf meegemaakt! Met hun jarenlange ervaring en expertise staan ze klaar om jou stap voor stap te helpen aan een volledig herstel. Van het resultaat van onze 1-op-1 coaching en verzuimtraining heb jij je leven lang plezier!
Bekijk ons aanbod voor:
Burn-out coaching
Stress coaching
Online coaching
Verzuimtrainingen
Hi Ruud,
Ik merk dat ik moeilijk uit de negatieve spiraal kom van gedachtes zoals je hierboven beschrijft. Ik merk dat dit erg veel energie kost en mijn herstel enorm in de weg zit. Ookal zit ik nu (na een heftige terug val) weer helemaal thuis, ik heb niet het gevoel dat ik kan herstellen omdat het me niet lukt om te ontspannen door deze negatieve opvattingen over mezelf en de burn-out + een scala aan schuldgevoelens. Heb je hier ervaring mee en enige tips voor? Bij voorbaat dank.
Hoi Karin,
Iedereen kan herstellen van burnout. Als je daar zelf niet uitkomt, wil ik je echt adviseren om zsm hulpt in te schakelen. Wellicht spreekt onze werkwijze je aan. Neem vrijblijvend eens contact op. Zelf blijven aanmodderen is vaak niet nuttig om te herstellen namelijk
Dag Ruud
Ik was weer fijn op weg en voelde me weer een paar weken goed, toen kreeg ik griep,dus met koorts, het lijkt wel of daaruit voort een terugval is gekomen. Zou dat kunnen? Dat koorts/griep veel van je lichaam vraagt, terwijl je geen reserves hebt en dan een terugval krijgt?
Ik krijg nu, na 1 jaar burnout, nog steeds weer terugvallen. Hoe waren die bij jou? Had je dan ook weer last van spanningsklachten/niets aankunnen/paniek enz of had je andere klachten en hoelang duurden die terugvallen?
Mvg C
Hoi Gloria,
Natuurlijk put een griep weer extra uit en door je burn out duurt het herstel van de griep weer wat langer. Dat daarbij de klachten weer (terug)komen is haast begrijpelijk. Rust, acceptatie en de basis weer op orde hebben, zal je vast gaan helpen
Ik heb soms heftige angsten msar maar ga toch door zo word je dan sterker is mijn ervaring
Dag Antje,
Vaak is het goed om eerst te achterhalen wat de oorzaak is, en daaruit langzaam op te bouwen. Forceren werkt vaak averechts
Zie ook onze artikelen over angst
Ja ook ik heb nu te maken met een terugval. Een terugval welke bij mij vooral de depressieve gevoelens en angst, paniekerig weer boven laat komen. Dit gaat dan gepaard met de niet helpende gedachten. Gedachten als, hou ik nog van mijn gezin? of heeft het leven nog wel zin als ik maar blijf hangen. Dat geeft me ontzettend veel verdriet want ergens in mijn hart weet ik zeker dat ik van mijn gezin en het leven hou. 2 weken lang was er een stijgende lijn te zien en voelen was. Ik heb zelfs geroepen dat ik voelde op 50% van mijn herstel te zitten. Werken doe ik weer voor max 6 uur aanwezigheid bij mijn werkgever. Pak alleen de dingen op die ik aankan en probeer mijn bordje leeg te houden.
Wellicht is de terugval te wijten aan de feestdagen, teveel prikkels en teveel ondernomen met gezin en familie. Nu tussen Kerst en Nieuwjaar staan we in het zuiden ook weer aan de deur van carnaval. Een tijd waar ik een jaar lang naar toe leef en met veel plezier beleef als lid van een carnavalsvereniging. Om nu te denken dat er aankomend seizoen niet veel voor mij in zit maakt me ook verdrietig.
Maar ik blijf positief en deze strijd ga ik winnen. Het heeft alleen even tijd nodig.
Hoi Patrick,
Een terugval kan je weer op het goede spoor brengen. Kunnen we je helpen?
Hoi Ruud,
Was redelijk hersteld van mijn overspannenheid. Nu begin dit jaar kreeg ik Corona en daarna behoorlijk last van mijn hypochondrie. Hier had ik een paar weken veel stress van. Nu heb ik weer symptomen van nerveusiteit,weinig eetlust,misselijk gevoel en trillende rare benen. Is dit een terugval door hetgeen wat ik hierboven beschreven heb?
Hoi ellen,
ja dat kan heel goed. Eigenlijk val je dan in een oude valkuil en wil je lichaam je wat leren. Kun je daar de vinger op leggen?
Hoi Ruud,
Bij mij komen enkele dingen samen groot B12 tekort (nu dus injecties voor 6 mnd al) een vette Burn-out en aanhoudende stress..gelukkig wordt de stress wat minder…maar toch. Ben snel overprikkeld in het hoofd. Het nare is, het voeren van gesprekken is zo belastend, dat het een ware aanslag is op mijn energie en dat, dat een trigger is voor een terugval.
Wat maakt / hoe kan het dat ik van spreken zoveel last heb? Terwijl ik op een elektrische fietst gerust 25 km weg kan fietsen. En ja waar ben je zonder spreken op de aardbol.
Ik ervaar dan ook regelmatig terugvallen.
Beste Jochem, herstellen van burn-out kan een behoorlijke uitdaging zijn, maar de ervaring leert dat met de juiste stappen het zeker gaat lukken. Wellicht dat een gesprekpartner die begrijpt wat je doormaakt minder energie van je vraagt, en ik weet zeker dat we je ook kunnen helpen om meer energie te gaan krijgen zodat het herstel gaat lukken. Stuur gerust een berichtje naar info@ruudmeulenberg.nl of vraag een adviesgesprek aan.
ik heb 2 terugvallen gehad 2 paniekaanvallen maar ik ben wel gelijk weer naar buiten gegaanhet was een rraar gevoeldit was 3 jaar geledenben er trots op dat ik het zelf heb ovetwonnen zonder een dokter
Knap antje!
Terugvallen zijn erg vervelend en roepen veel angst op. Je denkt dan vaak dat je weer terug bij af bent (wat niet zo is)
Goed dat je direct weer naar buiten ging!
Dag Ruud,
Ik heb sinds deze week een aardige terugval achter de rug. Ik ben nu sinds begin dit jaar bezig met herstellen. Sinds eind juli weer fulltime aan het werk gegaan, met nog een afgeslankt takenpakket. Wel altijd nog wat klachten behouden, zoals duizeligheid, zwakke benen etc. Maar best wel op de achtergrond. En ook tijdens het fulltime werken werden deze klachten steeds minder. De 3 weken voor deze terugval leek het ook alsof ik er nu écht bijna vanaf was. Ik merkte dat er in de weken dat het beter ging er een hoop emoties naar boven kwamen. Ik heb meer geleerd om met mn gevoel in contact te komen. En voor mn gevoel komen er een hoop onverwerkte emoties uit van de afgelopen jaren. Had ook al jaren niet meer gehuild. Nu ineens heel veel. Ik voel me na heel dit naar nog vervreemd met mezelf en wil mezelf weer leren kennen. Alleen heb ik in een korte periode van 2 weken een enorme toename aan klachten. Voel me weer helemaal opgebrand zoals in het begin bij de ziekmelding. Dit geeft een hoop angst. Ik wil op mijn werk bespreekbaar maken of ik er voor een paar maanden uit kan (onbetaald verlof). Om een reis te maken en weer eens goed tot mezelf te komen. Zou dit een goede stap zijn?
Hoi Robbert,
Vaak is een tijdelijke pauze goed om tot jezelf te komen en te bepalen wat je nou graag wilt. Echter, het gaat niet helpen het dieperliggende probleem op te lossen.
Een terugval wil je wat vertellen. Het is feitelijk een waarschuwing van je lijf dat je weer op de oude voet aan het werk bent.
Kun je achterhalen wat de diepere oorzaak is?
Dag Ruud,
Ik ben me bewust van het dieperliggende probleem. In eerste instantie heb ik te weinig rust genomen. Daarna te snel gereïntegreerd. Klachten zijn wel minder geworden maar heb me toch laten meeslepen. Mijn grenzen niet goed genoeg aangegeven. Dit realiseer ik me nu pas, helaas te laat. Nu wil ik even een paar maanden rust.
Hoi Ruud,
Ik kan er wel een vinger opleggen. Ik heb uit enthausiasme weer te veel gedaan, en grenzen niet goed genoeg bewaakt. Het ging dan ook goed en de klachten waren een stuk minder aanwezig. Ik ben er van verbaasd hoe erg die klachten in een periode van 2 weken weer teruggekeerd zijn. Voelt alsof ik weer maanden moet gaan uitrusten en weer helemaal leeg ben. Vreemd dat in in 2 weken zo snel kan gaan. Zou er daadwerkelijk ook weer zo veel herstel plaats moeten vinden? Ik heb komende 2 maanden een sabbatical genomen om e.e.a. te verwerken en goed op mezelf te reflecteren. Hierna weer fulltime aan te slag. Wat zou ik het beste kunnen veranderen?
Beste Robbert,
We zien wel vaker dat wanneer de klachten afnemen, we geneigd zijn om weer (te) veel te willen gaan doen, al is het alleen voor het gevoel dat alles weer normaal is. Tijdens onze trajecten is ons streven daarom niet alleen om de symptomen aan te pakken, maar ook om samen te kijken naar de onderliggende oorzaken en om een plan te maken om in de toekomst geleerd te hebben van deze moeilijke tijd. Je begrijpt dat dit iets persoonlijks is, en dat we dit alleen kunnen doen door ons te verdiepen in jouw persoonlijke situatie.
Mocht je hier voor open staan nodig ik je uit om een vrijblijvend adviesgesprek aan te vragen.