Sporten met je partner met burn-out: Je partner heeft een burn-out, de energie is op en het enige dat hij wil is eigenlijk niets: niet werken, niet praten, niets doen en dat lijkt al te veel.
Hoe is dat voor jou? Jij hebt een drukke dag gehad, er moest op het werk van alles geregeld worden, je ouders worden ouder en vragen meer aandacht, je kinderen groeien op en willen dat jij er bent voor hun. En je partner wil niets, kan niets. Daar krijg je geen energie van, daar kan je zelfs op leeglopen. Samen op de bank dan maar, wijntje er bij, kaarsje aan, filmpje op, hier zul je wel van opknappen…
Ik heb het vaak zo gedaan, druk met mijn dagelijkse beslommeringen en moe ’s avonds op de bank. Naast mijn partner, rusten, want rust is het enige dat hij wel nog wilde. Totdat het ook voor mij een gewoonte begon te worden, en ik merkte dat ik mezelf niet meer ‘aan kon slingeren’. Een duidelijk signaal dat ik niet goed bezig was.
Gratis e-book:
zo herken je
een burn-out
(Inclusief checklist)
Voorkom dat je energiereserves definitief leeg raken en je in een ernstige burn-out belandt met alle gevolgen van dien. Met dit e-book leer je de symptomen tijdig herkennen.
Wat doet bank hangen met je?
Wat hou je over aan bank hangen:
- Je spieractiviteit wordt minimaal.
- Je energiegebruik daalt enorm.
- Al na één dag van in totaal zes uur zitten neemt de gevoeligheid voor het bloedsuiker regulerende hormoon insuline dramatisch af. Dat betekent dat het lichaam meer van dat hormoon moet aanmaken om zijn werk te kunnen doen en dat is verschrikkelijk ongunstig. Allerlei enzymen die tot doel hebben vetten en cholesterol op te ruimen, verdwijnen of worden inactief.
- Het risico op het ontwikkelen van diabetes, kanker en hart- en vaatziekten schiet omhoog.
Inactiviteit eist dus zijn tol! Het meest vervelende gevoel vond ik zelf wel dat je voelt dat je steeds lastiger in beweging komt, je voelt jezelf met de dag echt wegzakken in de bank, iets wat je helemaal niet wilt…. Wat je wel wilt is een gezond gevoel hebben, je fit voelen, actief zijn, energie voelen bij jezelf en ook bij je partner.
Samen sporten met je partner die een burnout heeft, kan dat?
Hoe kun je weer energie gaan opbouwen en daar ook je partner bij betrekken? Geef je het goede voorbeeld en wacht je af of je partner volgt? Start je samen? Een mooie quote daarbij is ‘alleen ga je sneller, samen kom je verder’.
Doen dus, samen! Maar wel met de nodige aandacht voor wat mijn partner aan kon. Bewegen is goed bij burnout, met sporten is het uitkijken. We schreven hier al eerder over in het artikel ‘Sporten bij burnout’.
Sporten met je partner met burnout:
- Bespreek samen met je partner de voordelen van bewegen voor jou, voor hem (bij burnout) en voor jullie in je relatie (daarover hierna meer).
- Bepaal samen wat jullie gaan doen, wanneer en hoe lang. Zoek daarbij zoveel als mogelijk de natuur op.
- Plan ook na het inspannen de ontspanning.
- En wat gebeurt er als een van de twee zich niet aan de afspraken houdt? Maak bijvoorbeeld de afspraak dat de ander dan een cadeautje krijgt (zo hou je het leuk!).
- Vier jullie successen.
De extra plussen voor jullie relatie
Samen bewegen is goed voor je relatie, je relatie wordt er beter (en gezonder) van.
- Samen bewegen zorgt voor een betere samenwerking (Je leert elkaars grenzen anders kennen en je leert hoe je elkaar kan helpen om grenzen te bewaken).
- Je voelt je meer emotioneel verbonden (Je let meer op elkaar, je gaat meer op één lijn liggen).
- Jullie seks leven verbetert (De energie komt terug, jullie zijn lichamelijk meer bewust van elkaar en wellicht windt het zweten tijdens jullie work-out jullie op).
Hoe kunnen wij je helpen?
Wij staan voor je klaar met een team van ervaren coaches. Onze coaches zijn actief in heel Nederland en zeer ervaren in het oplossen van stress en burn-out klachten.
- Je voelt je gesteund (Jullie ervaren beide tijdens het bewegen wel eens een moeilijk moment en jullie helpen elkaar om je persoonlijke doelen te bereiken. Jullie hebben samen hetzelfde doel om gezonder en energiek te zijn waardoor het makkelijker is elkaar te motiveren).
- Je voelt je lekker (Bewegen maakt endorfines vrij, dit geluksstofje maakt dat je je beter voelt, zelfverzekerder. Ook dopamine (geeft een gevoel van plezier) zorgt ervoor dat je humeur goed is. Al met al voel je je goed over jezelf en dat geeft je vertrouwen in jezelf en in je relatie een boost!
Hulp bij burn-out en stress
Het verminderen van stress en het herstellen van een burn-out is geen sinecure. Heb je ondersteuning nodig, dan kan je op onze hulp rekenen. Onze coaches zijn allemaal gespecialiseerd in jouw problematiek. Door hun jarenlange ervaring kunnen ze samen met jou werken aan jouw herstel. Van het resultaat van onze 1-op-1 coaching heb jij je leven lang plezier!
Bekijk ons aanbod voor:
Interessant en inspirerend artikel! Momenteel heb ik een burn-out. Om mik wat beter te voelen bb ik na lange tijd weer begonnen met sporten. Dat helpt echter weet ik nog niet 123 hoe dit te combineren met mijn partner. Ikzelf ben competitief ingesteld en op resultaat gefocust. Ook bij sport geldt dat ik graag snel verbetering wil zien en dus graag fanatiek sport. Daarentegen houdt mijn vriendin volgens haar niet van sporten echter denk ik dat onze overeenkomst wel is dat we best samen willen bewegen. We houden bv beide van (latin) dansen. Onze verschillende instelling houdt ons denk ik nog wat tegen.
Hebben jullie nog tips?
Hoi Ralph,
Hoewel we zelf allemaal ook sportliefhebbers zijn, is het goed om bij burnout niet fanatiek te sporten. Het sporten onder je omslagpunt (Aerobe drempel) is zeer aan te raden omdat je dan je lichaam niet uitput. Je hebt op dit moment de energie nodig om weer te herstellen van je burnout, niet om te herstellen van je sport. We hebben dit artikel laatst geschreven: Sporten bij burn-out: super gezond? Of put het teveel uit?
Helpt dit je weer op weg? Je vriendin zou het wel bevallen denk ik ;). Voel je vrij om me te bellen of te mailen als je meer vragen hebt