Tintelingen, prikkelingen of een doof gevoel: ze kunnen worden waargenomen door ons hele lichaam. Ze worden ook wel paresthesie genoemd: een verstoring in onze gevoelswaarneming die naast tintelingen ook jeuk of kriebelingen veroorzaakt.

Het kan lastig zijn om tintelingen te herkennen en ze toe te schrijven aan stress gerelateerde klachten. Tintelingen in het lichaam kunnen namelijk ook voortkomen uit een ernstiger probleem. Het is belangrijk om eerlijk naar jezelf te kijken. Heb jij meer last van de tintelingen op drukke dagen en verdwijnen ze wanneer je je ontspant? Dan is de kans aanzienlijk dat de tintelingen door stress of een burn-out komen.

Wanneer je niet zeker bent van de aard van de tintelingen, doe je er goed aan om medisch advies in te winnen.

Tintelingen vermoeidheid

Tintelingen herkennen

Tintelingen kunnen van tijdelijke aard zijn of langere tijd aanhouden. Het gevoel wordt vaak omschreven als prikkelingen, een dof of slapend gevoel, een verdoofd gevoel of juist een branderig gevoel. Heb je tintelingen in je handen en vingers, dan kan het lastig zijn om iets vast te pakken. De waarneming van je gevoel in je handen is verstoord waardoor je handen gevoelloos en verdoofd kunnen aanvoelen.

Tintelt een van je voeten, dan kan het maar zo zijn dat je je verstapt. Met een slapende voet is het lastig te voelen hoe je je voet recht op de grond moet zetten. Het gevoel van een ‘slapende’ voet zal snel verdwijnen. De bloedsomloop is korte tijd in de knel geweest en zodra je beweegt, zal je bloed weer goed gaan stromen en verdwijnt het slapende gevoel. Bij een tintelende voet kan deze sensatie echter langer aanhouden. De oorzaak van de tintelingen worden dan niet veroorzaakt door een afgeknelde bloedsomloop, maar hebben een andere oorzaak.

Tintelingen door stress of een burn-out

Lichaam en geest zijn een. Dat wordt weer eens duidelijk wanneer je kampt met fysieke klachten door stress. Voor mensen is het onnatuurlijk om lang in de ‘stress-stand’ te staan. In de natuur is stress bijvoorbeeld noodzakelijk om te vluchten bij gevaar. In heftige en levensbedreigende gebeurtenissen is stress normaal en in sommige gevallen ook noodzakelijk. Maar dagelijks stress is funest voor lichaam en geest.

Gratis e-book:
zo herken je
een burn-out
(Inclusief checklist)

Voorkom dat je energiereserves definitief leeg raken en je in een ernstige burn-out belandt met alle gevolgen van dien. Met dit e-book leer je de symptomen tijdig herkennen.

e-book-symptomen-burnout

Jouw hormoonhuishouding is van slag wanneer jij veel last hebt van stress. Er wordt te veel cortisol aangemaakt, een stresshormoon. Wanneer jij te veel cortisol in het lichaam hebt, kan je zowel mentaal als fysiek ontregeld raken. Een voorbeeld is dat je last krijgt van tintelingen in het lichaam.

In welk lichaamsdeel voel jij tintelingen?

We kunnen dat prikkelende of verdoofde gevoel waarnemen in verschillende delen van ons lichaam. We zetten ze even kort voor je op een rij:

Tintelingen handen

Tintelingen in handen en vingers door stress komen vaak voor. In veel gevallen begint het bij de vingertoppen. Deze kunnen bijvoorbeeld gaan tintelen wanneer je je hard focust. De tintelingen kunnen vervolgens omhoogtrekken naar de handen en zelfs je armen. In heftige gevallen is het tijdens het tintelen niet mogelijk om de handen te gebruiken.

Tintelingen arm

Tintelingen kunnen dus omhoog trekken vanuit je vingers en handen naar je arm.  Een tintelende arm kan ook veroorzaakt worden doordat de bloedtoevoer bekneld is. Zo’n slapende arm kan bijvoorbeeld ontstaan als je langdurig op die arm hebt gelegen. Tintelingen in arm, been of ander lichaamsdeel kunnen ook wijzen op een tekort aan vitamine B12.

Tintelingen voeten

Voel je tintelingen in voet of tenen, dan worden deze vaak veroorzaakt door druk op de zenuwen. Zodra de druk is afgenomen, verdwijnen de tintelingen snel. Druk op je zenuwen kan ontstaan door te krappe schoenen, met je benen over elkaar zitten of bijvoorbeeld langdurig op je voeten zitten.
Ook hier kan er sprake zijn van een tekort aan vitamine B12. We komen hier later op terug.

Tintelingen in been

Tintelingen in de benen kunnen voorkomen wanneer er een slechte bloedtoevoer naar het betreffende ledemaat is. Dit kan wanneer je veel of verkeerd zit, maar het kan ook door stress komen. Jouw hormonen zijn in de war. Deze zijn onder andere van groot belang voor een gezonde bloedtoevoer naar ledematen. Tintelingen in de benen kunnen worden verlicht door de benen omhoog te doen. Ook werkt een koude douche soms goed.

Tintelingen gezicht

Tintelingen in het gezicht kunnen ernstig aanvoelen. Wanneer jouw gezicht of gedeeltes van het gezicht verdoofd aanvoelt, kan je dit als beangstigend ervaren.

Een van de oorzaken van dit vreemde gevoel is hyperventilatie. Hyperventilatie ontstaat wanneer je niet op de juiste manier adem haalt: je ademt te snel in en uit. De achterliggende klacht is vaak een te grote hoeveelheid stress, overbelasting en/of paniekaanvallen.  Een andere veroorzaker van een tintelend gevoel in je hoofd is een depressie. We komen op zowel hyperventilatie als een depressie later in dit artikel terug.

Tintelingen hoofd

Tintelingen aan het hoofd ontstaan vaak door paresthesie. Dit is een beschadiging van een zenuw waardoor je een tintelend hoofd ervaart. In de meeste gevallen is dit gevoel van tijdelijke aard omdat de zenuw zichzelf na verloop van tijd zal herstellen.

Tintelingen tong en tintelingen lippen

Tintelingen in tong of lippen kan veroorzaakt worden door psychische factoren, zoals angststoornissen of depressies. Ook vitamine B12-tekort kan een rol spelen.

Tintelingen burn out

Stress en burn-out gerelateerde oorzaken bij tintelingen

Tintelingen zijn een symptoom van stress en een burn-out. Uiteraard ontstaat zo’n symptoom niet vanzelf. Iets gaat er niet goed in je lichaam. Dit kan zowel een lichamelijke als een psychische verstoring zijn. Hierbij een kort overzicht van de meest voorkomende oorzaken.

Overmatige stress zorgt voor een rush aan cortisol

Cortisol is een stresshormoon. Dit hormoon maakt het mogelijk dat je in een stressvolle periode of tijdens een gebeurtenis alert blijft. Bovendien kun je tijdens zo’n cortisol rush niet voor 100%, maar wel tot 120% kan presteren.

Blijft de te hoge dosis cortisol te lang in je lichaam aanwezig, dan veroorzaakt dit allerlei psychische en lichamelijke problemen. Je hersenen gaan krimpen, je krijgt slaapproblemen, je spieren worden afgebroken etc. Ook tintelingen worden veroorzaakt door een te hoog gehalte cortisol.

Wil je dat wij je helpen?

Wij staan voor je klaar met een team van ervaren coaches. Onze coaches zijn actief in heel Nederland. In de afgelopen jaren hebben we duizenden mensen geholpen.

Hyperventilatie

Bij stress staat je lichaam continu in de vechten of vluchten modus. Hier is ontzettend veel zuurstof voor nodig . Je hart pompt namelijk extra hard om afvalstoffen zo snel mogelijk kwijt te raken en je spieren van zuurstofrijk bloed te voorzien. Daarom verhoogt onze ademhaling.

Ademen we verkeerd, dan verversen wij onze lucht te vaak en verliezen we daardoor te veel koolzuurgas. Hierdoor gaan we hyperventileren. Hyperventilatie is een angstige gewaarwording die gepaard gaat met onder andere hartkloppingen, benauwdheid, zweten, druk op de borst en tintelingen. Ademhalingsoefeningen zijn enorm belangrijk om hyperventilatie tegen te gaan.

Depressie

Er zijn verschillende vormen van depressies, maar bij elke vorm komt het voor dat je je licht in het hoofd voelt. Ook een tintelend, zweverig gevoel is een klacht die vaak voorkomt bij een depressie.

De symptomen van een depressie lijken erg veel op die van een burn-out. Toch zijn het twee op zichzelf staande aandoeningen. Een depressie kan je werkelijk totaal overvallen; alsof het uit het niets verschijnt. Een burn-out daarentegen ontstaat na langdurige overbelasting, waarbij stress de aankondiger is van het slechte nieuws.

Te hoge spierspanning

Wanneer we stress hebben, trekken we vaak onbewust onze schouders omhoog. Hierdoor ontstaat spierspanning in onze schouders en nek. Ook voor langere tijd in dezelfde houding zitten achter je beeldscherm veroorzaakt spierspanning. Deze begint in je nek, maar kan zelfs op den duur je gehele houding negatief beïnvloeden.

Door de spanning in deze spieren wordt spanningshoofdpijn veroorzaakt. De zenuwen krijgen prikkels die zich niet alleen uiten in een zware hoofdpijn, maar ook een doof gevoel en tintelingen.

Tekort aan vitamine B12

Vitamine B12 [1] is een belangrijke vitamine die we nodig hebben voor een goed werkend zenuwstelsel en immuunsysteem, de aanmaak van rode bloedcellen en het omzetten van voeding naar energie. Maar B12 heeft ook grote invloed op ons psychisch welzijn. Een tekort aan deze vitamine kan stress en angst veroorzaken. Het is wetenschappelijk aangetoond dat een te laag niveau van vitamine B12 vaak voorkomt bij mensen met een depressie, mentale stoornissen en dementie. Mensen met een hogere dosis B12 kunnen beter omgaan met depressiesymptomen.

Andere klachten die worden veroorzaakt door een tekort aan vitamine B12 zijn tintelingen in handen en voeten en spierzwakte.

Heb je een gezond en gevarieerd voedingspatroon, dan krijg je voldoende vitamine B12 binnen. Omdat B12 voornamelijk in dierlijke producten zit, lopen vegetariërs en veganisten een grotere kans op een tekort aan deze vitaminen.

Tintelingen gezicht

Wat te doen tegen tintelingen?

Wanneer de tintelingen of een doof gevoel veroorzaakt worden door stress en burn-out klachten, is het belangrijk om goed naar jezelf te kijken. Het is voor veel mensen moeilijk om onder ogen te zien dat ze gebukt gaan onder stress. Acceptie van een burn-out of overmatige stress is lastig. Wanneer je last krijgt van fysieke of lichamelijke problemen door stress, is het hoog tijd voor verandering.

Wil je af van de tintelingen? Dan zul je afscheid moeten nemen van spanning en stress. Wij hebben een paar manieren op een rijtje gezet die je daarmee kunnen helpen.

Ontspanning

Kun jij je nog wel ontspannen? Wanneer je veel last hebt van stress, kan ontspannen moeilijk en zelfs stressvol zijn. Verplicht ontspannen klinkt natuurlijk ook helemaal niet zo relax. Maar het is belangrijk om de stress uit de weg te gaan door iets te doen waar jij ontspanning uit haalt.

Zo komen jouw hormonen weer in balans en kun je er weer tegenaan. Een goede optie is om te bewegen. Ga bijvoorbeeld wandelen door het bos om te ontspannen en jouw stress zal al snel verminderen. Een warm bad of een bezoekje aan de sauna zijn ook goede opties voor ontspanning; zweet je stress er lekker uit!

Ademhalingsoefeningen

Stress kan op jouw ademhaling slaan en dit kan er vervolgens toe leiden dat je meer stress ervaart. Wanneer je sneller ademhaalt, gaan ook jouw hartslag én bloeddruk omhoog en dat merk je!

Door de juiste ademhalingsoefeningen kun jij op ieder moment, waar dan ook, direct ontspannen. Voel jij je gestrest of voel je tintelingen opkomen? Neem dan even de tijd om bewust op je ademhaling te letten. Door jouw ademhaling onder controle te krijgen, word je een stuk rustiger.

Kruiden

Kruiden hebben een bijzonder gunstige werking op stress. Niet voor niets wordt al eeuwenlang studie gedaan naar de kracht van kruiden. Zo is het bekend dat de geur van lavendel een ontspannende werking heeft en dat kamille helpt om tot rust te komen.

Vervang jouw bakje koffie, dat dankzij de cafeïne kan zorgen voor een hyper gevoel, door een kopje kruidenthee. Doe een takje lavendel in je kussenhoes om heerlijk te kunnen slapen en gebruik een rijkelijke badolie met kruiden om ’s avonds ontspannen te badderen.

Medicatie

Soms is er medicatie nodig om jouw gemoederen te bedaren. Zo houd jij jouw stresslevels op niveau en je hoofd koel. Toch is medicatie niet een goede optie op langere termijn. Op een gegeven moment moet je toch toegeven dat medicatie tegen stress niet de oplossing van het probleem is.

Coach of therapeut

Praten over problemen heeft een verlichtende werking. Het is goed om jouw zorgen met iemand te kunnen bespreken. Zoek het liefst een coach of therapeut die gespecialiseerd is in jouw problematiek. Door op een psychisch niveau te kijken naar je problemen, kun je ook jouw lichamelijke klachten oplossen.

Heb jij last van tintelingen door stress of burn-out klachten? Blijf dan niet aanmodderen. Jouw lichaam geeft door de tintelingen een seintje dat het echt niet langer kan. Zorg ervoor dat je jouw stressfactoren weet te verlichten, voorkomen of te vermijden. Wees niet bang om psychische hulp te vragen wanneer je last krijgt van tintelingen.

Blijven de tintelingen aanhouden of voel je je toch niet zeker over de herkomst van de tintelingen? Schroom dan ook niet om medisch advies te vragen bij de dokter.

Hulp bij burn-out en stress

Het verminderen van stress en het herstellen van een burn-out is geen sinecure. Heb je ondersteuning nodig, dan kan je op onze hulp rekenen. Onze coaches zijn allemaal gespecialiseerd in jouw problematiek. Door hun jarenlange ervaring kunnen ze samen met jou werken aan jouw herstel. Van het resultaat van onze 1-op-1 coaching heb jij je leven lang plezier!

Bekijk ons aanbod voor:

Veelgestelde vragen

Stress kan tintelingen veroorzaken door de afgifte van stresshormonen, zoals adrenaline, die de bloedvaten vernauwen en de doorbloeding beïnvloeden. Dit kan leiden tot een verminderde bloedtoevoer naar bepaalde lichaamsdelen, wat op zijn beurt druk uitoefent op de zenuwen en tintelingen veroorzaakt. Bovendien kunnen gespannen spieren als reactie op stress de zenuwen beknellen, waardoor ook tintelingen kunnen optreden.

Tintelingen als gevolg van stress kunnen zich voordoen in verschillende delen van het lichaam, waaronder de handen, vingers, armen, benen, gezicht, rug, nek, schouders en soms zelfs in het hoofd of de hoofdhuid. Het is echter belangrijk om in gedachten te houden dat niet alle tintelingen automatisch aan stress kunnen worden toegeschreven, aangezien ze ook het gevolg kunnen zijn van andere factoren. Bij aanhoudende, intense of verontrustende tintelingen is het verstandig om medisch advies te zoeken om de exacte oorzaak vast te stellen.

Naast stress kunnen tintelingen veroorzaakt worden door verschillende andere factoren, zoals een slechte houding die zenuwcompressie veroorzaakt, repetitieve bewegingen die leiden tot overbelasting, tekorten aan vitamines en mineralen (zoals vitamine B12 of magnesium), neuropathie als gevolg van diabetes of andere aandoeningen, problemen met de bloedsomloop, druk op zenuwen door hernia’s of andere rugproblemen, bijwerkingen van medicatie, angststoornissen of paniekaanvallen, en in sommige gevallen kunnen tintelingen een symptoom zijn van ernstigere neurologische aandoeningen die professionele medische aandacht vereisen voor een juiste diagnose.

Over het algemeen zijn tintelingen tijdens stress meestal niet gevaarlijk of schadelijk voor de gezondheid op zichzelf. Ze worden vaak veroorzaakt door de fysiologische reactie van het lichaam op stress, zoals spierspanning of tijdelijke zenuwcompressie. Echter, als tintelingen gepaard gaan met andere ernstige symptomen, aanhouden of regelmatig voorkomen, kan het verstandig zijn om medisch advies in te winnen om eventuele onderliggende medische aandoeningen uit te sluiten of te behandelen. Het is altijd raadzaam om aandacht te besteden aan je lichaam en gezondheid en indien nodig een arts te raadplegen voor een juiste diagnose en behandeling.

Referenties

  1. Zorgwijzer.nl – Zorgwijzer: vitamine B12 – gevonden op 17/07/2023
    Link naar pagina op Zorgwijzer.nl

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *