Veel mensen zien wel eens lichtflitsen en maken zich daar zorgen over. Ze denken dan bijvoorbeeld dat ze een oogziekte hebben. Veel vaker komt dit alarmerende symptoom voor door stress, door (over)vermoeidheid of zelfs door een burn-out. Dat kan een geruststelling zijn – maar ook deze psychische klachten kunnen een flinke weerslag op iemand hebben.

Lees hier alles over het zien van lichtflitsen, de relatie daarvan met stress en moeheid, en wat eraan te doen is.

Gratis e-book:
zo herken je
een burn-out
(Inclusief checklist)

Voorkom dat je energiereserves definitief leeg raken en je in een ernstige burn-out belandt met alle gevolgen van dien. Met dit e-book leer je de symptomen tijdig herkennen.

e-book-symptomen-burnout

Wat ervaar je als je lichtflitsen ziet?

Lichtflitsen zien gebeurt de meeste mensen wel eens. Het lijkt dan net alsof er een onzichtbare lamp in je oog knippert. Ook wordt zo’n lichtflits wel vergeleken met sterretjes zien, of met een bliksemschicht die vlak voor je oog inslaat. Het verschijnsel kan telkens op dezelfde plek in je oog plaatsvinden, bijvoorbeeld in één van de hoeken ervan.

Maar het kan ook op verschillende plekken in beide ogen voorkomen. Soms begint het zien van lichtflitsen kalm, om daarna steeds heviger te worden en steeds vaker voor te komen. Soms zijn er ook andere verschijnselen bij aanwezig, zoals niet goed kunnen scherpstellen of donkere of lichte vlekken zien.

Wat veroorzaakt het zien van lichtflitsen?

Het zien van lichtflitsen kan een teken zijn van een oogaandoening. Dat is zeker iets om te laten controleren als de flitsen snel erger worden, of als er andere klachten optreden. Een bezoek aan de huisarts is dan aan te raden. Ook hoofdpijn en migraine kunnen het symptoom veroorzaken.

Veel vaker heeft het zien van de flitsen echter een onschuldigere oorzaak. Ze treden bij veel mensen vooral op in drukke periodes, waarin veel van de persoon in kwestie gevraagd wordt. Ze kunnen optreden bij (over)vermoeidheid of in een situatie met veel stress. Ook kunnen de lichtflitsen een teken zijn van een achterliggende burn-out.

Lichtflitsen zien bij(over)vermoeidheid

Het zien van flitsen, sterretjes of vlekken is een bekend verschijnsel van oververmoeidheid. Als je een paar dagen achter elkaar een slechte nachtrust hebt gehad, kun je deze flitsen gaan zien. Ook bij uitputting door psychische overvraging, terwijl je wel gewoon goed hebt geslapen, kan het optreden. Het constant zien van de flitsen kan op chronische vermoeidheid duiden.

Om het verschijnsel tegen te gaan, is het van belang om erachter te komen wat de vermoeidheid veroorzaakt. Dat is niet altijd eenvoudig: (over)vermoeidheid kan door veel verschillende oorzaken en combinaties daarvan optreden. Een paar van de mogelijkheden zijn:

  • Lichamelijke of psychische inspanning. Iemand die hard sport of traint of zwaar lichamelijk werk heeft gedaan, kan zo vermoeid raken dat hij sterretjes gaat zien. Dat geldt ook voor mensen die psychisch zwaar werk doen of veel overwerken. Een of meerdere dagen rust nemen is dan vaak voldoende om fitter te raken, en de symptomen verdwijnen vanzelf. Ook als iemand zwaar werk verricht zonder voldoende gegeten te hebben, kan hij lichtflitsen gaan zien. Iets substantieels met zout, suiker en/of vet eten helpt dan snel.
  • Slecht slapen. Zoals we al meldden kunnen slaapproblemen voor (over)vermoeidheid zorgen. Een betere slaaphygiëne, op vaste tijden naar bed gaan en opstaan en (lichte) slaapmiddelen kunnen dan een uitkomst bieden. Maar iemand kan ook wakker liggen of worden door stress en zorgen – dan is een andere aanpak nodig.
  • Medische aandoeningen. Er zijn een aantal lichamelijke oorzaken voor oververmoeidheid aan te wijzen. Bloedarmoede, problemen met de schildklier of gebrekziekten door slechte voeding zijn een paar mogelijkheden.
Lichtflitsen zien door stress of burn-out

Lichtflitsen veroorzaakt door stress

Stress is een andere oorzaak voor het gaan zien van lichtflitsen. Zware psychische belasting kan zo veel van iemand vragen, dat zich dat vertaalt in dit opvallende verschijnsel. Veel gebeurtenissen kunnen ervoor zorgen dat iemand stress ervaart, piekergedrag gaat vertonen en zich vaak (onredelijk) zorgen maakt. Bijvoorbeeld een ongezonde werksituaties, zorgen over geld, relaties of gezondheid, een overlijden of ziekte bij een vriend of familielid, en nog veel meer.

Als de flitsen door stress optreden, ervaart de persoon vaak nog verschillende andere lichamelijke klachten. Een paar voorbeelden:

  • Vlekken voor de ogen
  • Trillend ooglid
  • Wazig zien
  • Wallen onder de ogen
  • Hoofdpijn en migraine.
  • Chronische vermoeidheid
  • Hyperventilatie
  • Vermoeidheid, moeilijk of niet kunnen ontspannen.
  • Misselijkheid, buikpijn en spierpijn.
  • Oorsuizen (tinnitus), het constant horen van een bepaald geluid zonder externe oorzaak.
  • Duizeligheid.
  • Trillen, tics, niet stil kunnen zitten.

Het kan zijn dat de persoon en/of zijn arts deze lichamelijke klachten in eerste instantie aan een lichamelijke oorzaak wijten. De aandacht van een professional gespecialiseerd in stressklachten kan dan helpen om de ware oorzaak van de klachten op te sporen.

Soms duurt het helaas jaren voordat iemand erachter komt dat zijn lichamelijke problemen door stress worden veroorzaakt. En dat is zonde, want met de juiste coaching kan je je stresslevel snel afbouwen en juist leren omgaan met zorgen en psychische belasting

Lichtflitsen zien bij een burn-out

Ook wanneer je een (beginnende) burn-out hebt kan je met dit verschijnsel geconfronteerd worden. Het is vaak lastig om een burn-out te herkennen, omdat de symptomen daarvan gevarieerd en soms vaag zijn. De andere situaties waarbij je lichtflitsen ziet, stress en oververmoeidheid, zijn vaak onderdeel van een burn-out. Als deze twee symptomen intens genoeg worden of lang genoeg achtereen duren, kunnen ze lijden tot een burn-out – een vervelende conditie die een grote weerslag op je kan hebben en lang kan duren.

Hoe herken je een burn-out?

  • Vermoeidheid. Een gevoel van constante vermoeidheid is een belangrijk kenmerk. Je krijgt steeds minder werd gedaan, hebt nergens energie voor, en steeds minder nieuwe indrukken verwerken.
  • Concentratieproblemen. Je hebt veel moeite om je te concentreren op een bepaalde taak of bezigheid.
  • Laag zelfvertrouwen. Je bent angstig, durft weinig, en hebt het gevoel dat je faalt.
  • Slaapproblemen. Vaak kan je niet goed slapen of lig je halverwege de nacht te piekeren.
  • Psychosomatische klachten. Net als bij stress kan je lichamelijke klachten, zoals hoofdpijn, misselijkheid en spierpijn ervaren. Die klachten staan niet op zich, maar worden veroorzaakt door de burn-out – daarom noemen we ze psychosomatische klachten.
  • Slechte eetlust. Soms word je eetlust aangetast, waardoor je nauwelijks zin hebt om te eten. Dit symptoom vertoont vaak een wisselwerking met buikpijn en misselijkheid.

Wil je dat wij je helpen?

Wij staan voor je klaar met een team van ervaren coaches. Onze coaches zijn actief in heel Nederland. In de afgelopen jaren hebben we duizenden mensen geholpen.

Wat kan je doen tegen stress, oververmoeidheid of een burn-out?

Als ze worden veroorzaakt door één van de drie genoemde oorzaken, zijn lichtflitsen alleen maar een (onschuldig) symptoom. Het echte probleem is de onderliggende psychische conditie waardoor iemand flitsen gaat zien. Als die onbehandeld blijft, trekt dat een zware wissel op iemands leven.

Iemand die aan stress, oververmoeidheid of burn-out lijdt, gaat slechter functioneren op het werk en in zijn privéleven. Deze situaties kunnen ten koste gaan van relaties met anderen, lichamelijke klachten veroorzaken en zorgen dat iemand zich gaat verwaarlozen. Stress kan ook lijden tot depressie, wat een erg vervelende aandoening is.

Hoe langer de onderliggende problematiek genegeerd wordt, hoe groter de gevolgen en hoe moeilijker om verbetering te brengen in de situatie. Daarom is van belang om op tijd het probleem te herkennen, te erkennen en eraan te werken. Dat kan, zeker in het geval van een burn-out een zware opgave wezen.

Coaching tegen stress, moeheid en burn-out

Ruud Meulenberg Training & Coaching heeft ruime ervaring met de bovenstaande problemen. Onze specialisten kunnen je helpen om in kaart te brengen hoe de situatie verbeterd kan worden. Dat doen we samen met jou. Samen kijken naar jouw lichamelijke en psychische situatie.

We kijken hoe we je nachtrust, je vrije tijd, je eetpatroon en je gedrag een positieve stimulans kunnen geven. Beweging nemen en naar buiten gaan zijn belangrijke speerpunten van onze coaching: wij ervaren telkens opnieuw dat deze activiteiten grote positieve veranderingen opleveren.

Hulp bij burn-out en stress

Het verminderen van stress en het herstellen van een burn-out is geen sinecure. Heb je ondersteuning nodig, dan kan je op onze hulp rekenen. Onze coaches zijn allemaal gespecialiseerd in jouw problematiek. Door hun jarenlange ervaring kunnen ze samen met jou werken aan jouw herstel. Van het resultaat van onze 1-op-1 coaching heb jij je leven lang plezier!

Bekijk ons aanbod voor:

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *