Millennials zijn jong volwassenen die geboren zijn tussen 1980 en 2000. Zij maken samen met de generatie van hun ouders, de generatie X of de babyboomers, het grootste deel uit van de huidige beroepsbevolking. Burn-out gerelateerde klachten komen echter het vaakst voor bij millennials en het aantal neemt nog steeds toe. Maar liefst een op de vier millennials kampt momenteel met belemmerende stressklachten. Wat maakt deze generatie zo kwetsbaar en hoe ga je ermee om?

Denk je dat je een burnout hebt? Ontdek alle symptomen in ons gratis, uitgebreide E-book:

Symptomen burnout

De individualistische opvoeding van Erik

Erik is een van de millennials die wij coachen bij Meulenberg Training & Coaching. Hij is 27 en worstelt met zijn burn-out. Zijn verhaal zal vele leeftijdgenoten bekend voorkomen; zijn problemen zijn typerend voor zijn generatie.

Erik komt uit een normaal gezin. Zijn ouders gaven hem alle ruimte om zich als individu te ontwikkelen en stimuleerden hem zijn hart te volgen en te doen waar hij gelukkig van wordt. Op zijn 18e haalt Erik met 2 vingers in zijn neus zijn VWO diploma. Omdat hij nog niet echt weet wat hij later wil gaan doen, gaat hij economie studeren aan de Universiteit. Natuurlijk krijgt hij alle steun van zijn ouders en zo vertrekt Erik naar de grote stad.

Meer info: Burn-out door je opvoeding?

Verlenging van de puberteit

In de puberteit ontwikkelen kinderen zich mentaal en fysiek tot volwassenen. Maar Erik heeft geen haast om volwassen te worden en zet de bloemetjes flink buiten in Amsterdam. Hij wordt actief lid van de studentenvereniging en heeft succes bij de dames. Maar ondanks zijn drukke sociale leven verliest hij zijn studie niet uit het oog. Hij is gedreven en gedisciplineerd en hij heeft het geluk dat hij makkelijk kan leren. Dat geldt niet voor zijn kamergenoot. Erik maakt voor het eerst van dichtbij mee hoe iemand onder de prestatiedruk bezwijkt. En dat maakt indruk.

De jaren daarop ziet hij steeds meer maten uitvallen. De stress van het studeren én het meedoen aan het studentenleven eist zijn tol. Door oververmoeidheid, angsten en paniekaanvallen keren 2 vrienden terug naar huis. Erik begint hem te knijpen en gaat nog harder aan de slag. Bang als hij is om ook te ‘falen’ haalt hij 4 jaar later uitgeput de eindstreep.

millennial met burnout

Herken je de eerste symptomen van burnout? Ga tijdig aan de slag.

Bekijk de preventieve burn out coaching

Keuzestress

Met zijn master op zak besluit Erik een paar maanden eropuit te trekken. Hij voelt zich zelfverzekerd en de toekomst lacht hem tegemoet. Zijn doel is om op zijn 30ste een eigen bedrijf te runnen, maar eerst wil hij werkervaring opdoen.

Als hij Azië achter zich laat en klaar is voor het bedrijfsleven, krijgt hij zijn eerste grote teleurstelling te verwerken. De economie staat er niet best voor. Dat was aan het begin van zijn studie wel anders! Er zijn wellicht banen die hij kan accepteren, maar ze zijn onder zijn niveau en de verdiensten vallen hem zwaar tegen. Maar er moet brood op de plank komen, dus hij moet kiezen.

Uiteindelijk verkast hij naar Rotterdam en gaat aan de slag bij een mediabedrijf, onder aan de ladder en met een karig loontje. En als hij ’s op zijn kamer zit, mist hij zijn studiemaatjes. Hij werkt keihard, maar verveelt zich al snel. Hij mag van zijn werkgever een half jaar in Parijs aan de slag. Daar heeft hij alle tijd om na te denken over zijn doel.

FOMO (Fear Of Missing Out)

Net als zijn tijdgenoten zijn Erik en zijn smartphone onafscheidelijk. Hij is veel te bang om iets te missen. Dit noemen we FOMO, Fear Of Missing Out. Als je alles uit het leven wilt halen, moet je tenslotte wel weten wat er om je heen gebeurt. Eigenlijk is FOMO niets meer dan angst om een verkeerde keuze te maken.  Millennials zijn maximizers: hun keuzes moeten ervoor zorgen dat ze het gelukkigst worden. Daarom willen ze continu geïnformeerd blijven.
Op welk tijdstip je Erik dan ook belt of mailt; hij staat altijd voor iedereen paraat. Onbewust raakt hij hierdoor overprikkeld. Zijn brein komt nauwelijks tot rust.

De druk van social media

Erik onderhoudt zijn sociale contacten in Parijs via social media. En daar ziet hij de fantastische levens van oud studenten langs hem heen trekken. Op LinkedIn is het al niet anders; hij leest het ene na het andere succesverhaal.

Zijn vrienden zijn jaloers op Erik met zijn leuke baan in Parijs, maar Erik is gestrest en teleurgesteld in zichzelf. Op deze manier zal hij zijn doel niet gaan halen. Hij stelt hoge eisen aan zichzelf en is doodsbang dat hij gaat falen. Dus hij neemt een drastisch besluit.

Van startup naar breakdown

Als het half jaar erop zit, gaat hij terug naar Nederland met een plan onder zijn arm. Hij wacht niet langer tot zijn 30ste en begint met zijn eigen startup in Amsterdam. Zijn oud-studiegenoten zijn onder de indruk. Die Erik heeft dat toch maar mooi gefikst. Op LinkedIn en Facebook wordt het nieuws breed verspreid: Erik is nu ondernemer! Hij steekt enthousiast de handen uit de mouwen en loopt over van zelfvertrouwen.

Het heeft precies twee jaar geduurd als Erik zijn dromen aan diggelen vallen. Niet dat Erik niet competent was; hij was goed in zijn vak. Maar het ondernemen, het zoeken naar klanten, het hollen en stilstaan, de administratie en de belastingdienst; hij kon er niet mee omgaan. Hij had 2 jaar keihard gewerkt, van een karige opbrengst geleefd en zat nog steeds op een kamer. Ook het geleende geld was op. Erik stortte in en kreeg een burn-out.

Lees ook: Stressfactoren van ondernemers

Twintiger burn out

Waar ging het mis?

De eerste keer dat ik Erik sprak, was hij ervan overtuigd dat hij geen burn-out kon hebben. Daar was hij toch veel te jong voor? Hij had echter vele symptomen die het tegendeel bewezen:

Het was belangrijk dat Erik ging begrijpen wat er mis is gegaan en wanneer, zodat hij zijn burn-out kon accepteren.
Laten we eens kijken waar de knelpunten van Erik lagen. En hoe deze ook betrekking hebben op de millennials in het algemeen.

Download het E-book ‘symptomen burnout’ incl checklist, gratis:

Symptomen burnout

Burn-out onder studenten: 24%

Maar liefst 1 op de 4 studenten heeft burn-out verschijnselen. Verschillende factoren liggen hieraan ten grondslag. Zo kan de studie te zwaar of te druk voor je zijn. Misschien ben je bang voor het oordeel van anderen of ben je bang om te falen. Ook de sociale druk en de wens om succesvol te zijn, speelt een rol. Tenslotte heb je van huis uit meegekregen dat je zelf verantwoordelijk bent voor je eigen geluk. Andere factoren zijn bijvoorbeeld zorgen om de studieschuld of keuzestress.

Erik maakte tijdens zijn studie al snel kennis met extreme stress bij zijn studiegenoten. Hij had zijn eigen stress enigszins onder controle, maar de druk putte hem uit. Hij wilde zich bewijzen door goede studieresultaten te behalen, maar voelde zich ook herhaaldelijk verplicht mee te doen aan activiteiten van de studentenvereniging. Bovendien, hij was veel te bang om iets te missen!
De burn-out van 2 van zijn studiematen veroorzaakte bovendien angst om zelf ook ten prooi te vallen aan de stress, waardoor hij faalangst begon te ontwikkelen.

De druk om te presteren bij millennials

Millennials zijn gericht op succes. Zij willen het liefst de ideale zoon, leerling, werknemer of partner zijn. Kan je hier niet aan voldoen, dan is dat haast onverdraaglijk.

De prestatiedruk tijdens een studie is herkenbaar voor vrijwel iedereen. Voor Erik kwam de volgende prestatiedrang in de vorm van een baan waarbij hij onder aan de ladder moest beginnen. Natuurlijk wilde hij bewijzen dat hij met zijn achtergrond beter verdiende, dus ging hij (weer) hard aan de slag om zijn positie te verbeteren.

Hij gunde zichzelf te weinig tijd om te investeren in zijn toekomst en hoe hard hij ook werkte, het ging hem niet snel genoeg.
Dit resulteerde in frustratie, stress en lichamelijke klachten.

Lees ook: Burnout door de prestatiemaatschappij

Dertiger burn out

Te hoge verwachtingen van jezelf

Erik dacht dat hij met zijn eigen startup kon bewijzen dat hij wél succesvol was. En dat was hij ook. Hij was een topper op zijn vakgebied. Maar het ontbrak hem aan werkervaring en ondernemersskills. Zijn doel kwam te vroeg.

Opgejaagd door de mooie verhalen op social media en ontevreden over zijn trage vorderingen in zijn carrière, maakte hij een beslissing die hem uiteindelijk bij ons deed belanden met een akelige burn-out. Waarom trok Erik niet eerder aan de bel, waren de signalen nog niet duidelijk genoeg?

Lees ook: Te hoge verwachtingen

De hoge werkdruk

De onzekere arbeidsmarkt is niet n het voordeel van millennials. In coronatijd is baanzekerheid al helemaal lastig. Een vast contract is er tegenwoordig niet zo snel meer bij en dat geeft veel onzekerheid.
Daarnaast wordt er een hoge inzet van je verwacht. Werken op flexplekken op tijden buiten kantooruren, een stroom aan berichtjes die dag en nacht doorgaat en waarvan verwacht wordt dat je ze direct beantwoordt (cc-cultuur) of een starre chef: het zijn bepalende factoren die grote invloed hebben op je werkplezier.

Tegenwoordig is er behoefte aan zingeving, flexibiliteit en autonomie. Millennials voelen zich dan ook niet meer thuis bij bedrijven met een hiërarchische structuur.  We zien dan ook dat vooral de grotere bedrijven hun bedrijfscultuur aanpassen om tegemoet te komen aan de wensen van deze generatie.

Erik koos niet bewust voor zijn eerste baantje bij het mediabedrijf. Hij had gewoon werk nodig en dacht dat hij snel promotie zou maken. Hij had tenslotte prima papieren en ze zouden hem snel op waarde schatten. Toen dat niet zo liep ondanks zijn keiharde inzet, voelde hij zich ondergewaardeerd.

Lees ook: Omgaan met werkstress

Torenhoge studieschuld en huur

Voorheen namen we automatisch aan dat een goede studie veel toekomstperspectief biedt, waaronder een goed betaalde baan. Uiteindelijk is dat gelukkig ook vaak wel zo, maar dat het aantal studenten in Nederland is toegenomen, maakt deze kans wel iets kleiner. Onderaan beginnen geldt dus vaak ook voor hoogopgeleide mensen. Dat kan heel frustrerend zijn als je een forse studieschuld hebt.

Erik had naast een studieschuld ook een dure kamer. Hiervoor betaalde hij in Amsterdam de hoofdprijs. Sparen voor een woning zat er dus niet in.
De krappe huizenmarkt speelt meer millennials parten. Het is zonder hulp haast onmogelijk om een woning te kopen.

De verlammende werking van angst

Er wordt tegenwoordig veel aandacht in de media besteed aan angst en angststoornissen. Terecht, want maar liefst 1 op de 5 Nederlanders kampt met angst. En toch blijft het een lastig onderwerp om over te praten.

Angst is een symptoom dat onlosmakelijk verbonden is met een burn-out. Er zijn talloze vormen van angst, maar ze hebben allemaal hetzelfde effect op ons lichaam. We gaan zweten, we krijgen hartkloppingen, een hoge bloeddruk en worden bijvoorbeeld misselijk.

Faalangst speelde als eerste en rol bij Erik: een heftige angst dat hij geen succes zou kunnen boeken. Met een stresslevel over the moon die een paar jaar aanhield, kreeg hij te kampen met een nieuwe angst: hij was bang voor overvolle bussen en drukke medereizigers in de trein.
Hij kon uiteindelijk alleen nog met zijn fiets op pad: de angst had Erik in zijn belemmerende greep.

De angst voor de angst: een paniekaanval

Een paniekaanval doet zich voor bij heftige angst. Het is een alles overheersend gevoel dat je ineens kan overvallen. Bij een paniekaanval kan je twee dingen doen: je vecht of je vlucht. Je hebt op zo’n moment geen controle meer over jezelf. Naast allerlei gedachten die er op dat moment in je hoofd opkomen, reageert je lichaam ook sterk op paniek. De symptomen lijken enigszins op een hartaanval, wat de angst alleen maar in stand houdt.

Sinds Erik een paniekaanval in de trein kreeg, is hij zo bang voor herhaling, dat hij niet meer met het openbaar vervoer durft te reizen. Hij verplaatst zich sindsdien op de fiets en hierdoor wordt hij letterlijk beperkt in zijn leven.

Heb je een burn-out? Wil je een bewezen aanpak om hier goed van te herstellen?

Bekijk: coaching bij burnout

Depressie door een burn-out

Misschien denk je dat een depressie hetzelfde is als een burn-out. Maar er zijn wel degelijk verschillen. Ben je depressief, dan heb je een stemmingsstoornis. Je kunt niet meer genieten, al heb je er wel de energie voor. Heb je een burn-out, dan is het net andersom; je kunt wel genieten, maar je hebt geen energie om de dingen te doen waar je van geniet.

Het is dus, net zoals er bij Erik gebeurde, mogelijk om een depressie te krijgen door je burn-out. Erik voelde zich niets meer waard en dacht dat het nooit meer goed met hem zou komen.

Hoe gaat het nu met Erik?

Toen Erik zich eindelijk realiseerde dat hij hulp nodig had, koos hij voor onze 1-op-1 coaching in de frisse buitenlucht. Inmiddels spreken we met regelmaat met Erik af in een natuurgebied waar hij met de fiets kan komen. Onze natuur zorgt ervoor dat alle zintuigen worden geactiveerd en ons gevoel weer terug komt. Door te praten, te genieten, nieuwe inzichten en gerichte adviezen in combinatie met bewegen wordt de vicieuze cirkel van Erik doorbroken.

Millennials hebben meer lef om andere patronen te zoeken en nieuwe wegen te bewandelen. Ze staan open voor nieuwe inzichten en geven enthousiast gevolg aan opties die de balans in hun leven terug brengt.
Dat zorgt er bij Erik voor dat zijn herstel voorspoedig verloopt. Daarnaast zal zijn hele leven plezier hebben aan de ‘lessen’ die hij nu leert.

Hulp bij burn-out en stress

Het verminderen van stress en het herstellen van een burn-out is geen sinecure. Heb je ondersteuning nodig, dan kan je op onze hulp rekenen. Onze coaches zijn allemaal gespecialiseerd in jouw problematiek. Door hun jarenlange ervaring kunnen ze samen met jou werken aan jouw herstel. Van het resultaat van onze 1-op-1 coaching heb jij je leven lang plezier!

Bekijk ons aanbod voor:

Vergelijkbare berichten

2 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *