De regie over je eigen leven hebben kan moeilijker zijn dat het lijkt. Natuurlijk ben jij de baas over je eigen leven. Maar blijkt dat ook uit de keuzes die je maakt? Heb je het gevoel grip op je zaken te hebben of heb je meer het gevoel dat je geleefd wordt? De regie over je eigen leven voeren kan je enorm helpen om de stress in je leven terug te dringen. Anderzijds kun je jezelf veel onnodige stress op de hals halen en zelfs burn-out raken als je de regie kwijt bent en niet autonoom genoeg bent.

Wat betekent regie hebben?

Regie staat voor coördinatie, sturing en leiding. De regie in je eigen leven hebben betekent dat je zelf leiding en sturing aan je leven geeft. Je zou kunnen zeggen dat het om persoonlijk leiderschap gaat. Jij bent de leidinggevende in je eigen leven en je mag je eigen leven managen.

Je moet jezelf goed kennen en weten waar je voor staat om regie te voeren. Dat zal je helpen om duidelijk te communiceren en om ‘nee’ te durven zeggen wanneer je iets niet wilt.

Gevaar van de regie verliezen

Natuurlijk zijn er veel factoren en omstandigheden die meespelen waardoor je je eigen ‘ik’ uit het oog kunt verliezen. Misschien heb je een groot gezin, een veeleisende baan, of de zorg voor een ziek familielid. Toch is het zelfs in moeilijke situaties belangrijk dat je niet de regie verliest.

Zodra je steeds meer over je eigen grenzen gaat, laat je anderen je leven bepalen en dat veroorzaakt veel stress. In plaats van het gevoel te hebben dat alles jou overkomt en je niets aan jouw situatie kunt veranderen, kun je leren het overzicht te houden en prioriteiten te stellen.

Gratis e-book:
zo herken je
een burn-out
(Inclusief checklist)

Voorkom dat je energiereserves definitief leeg raken en je in een ernstige burn-out belandt met alle gevolgen van dien. Met dit e-book leer je de symptomen tijdig herkennen.

e-book-symptomen-burnout

Regie nemen over je werk

Op je werk kun je je al snel beperkt voelen om autonoom te zijn. Je hebt een baas die je een hoge werkdruk oplegt en collega’s die je nog even op het laatste moment een opdrachtje doorspelen. Dat zijn dingen die je overkomen en waar jijzelf weinig invloed op hebt. Toch?

Het is natuurlijk makkelijk om in de slachtofferrol te kruipen en anderen de schuld te geven. Maar helaas los je daar geen problemen mee op en uiteindelijk ben jij degene die zich rot voelt. Neem daarom zelf de regie in handen op je werk en sta eens stil bij de zaken waar je wel invloed op hebt.

Vraag jezelf af wat je graag anders ziet en welke mogelijkheden je hebt om veranderingen aan te brengen. Kun je bijvoorbeeld met je leidinggevende in gesprek gaan over de werkdruk? Of kun je je collega’s voor zijn door ze vroeg op de deadline te wijzen?

Er zullen altijd zaken zijn die buiten je macht liggen. Sta je toe dat die zaken je van je energie en je werkplezier beroven? Door bepaalde dingen te accepteren zoals ze zijn en los te laten, voorkom je frustratie. Ook al heb je geen directe invloed op de situatie, je houdt wel de regie in handen over hoe jij je erbij voelt en je energiebesteding.

Zelfregie of regie nemen over je leven

Regie nemen in je privéleven

In privé geldt ook dat je grip kunt hebben op jezelf en je omgeving. We weten allemaal bijvoorbeeld dat ontspanning belangrijk is om stress te verminderen en een burn-out te voorkomen. Lukt het jou om je te ontspannen in je vrije tijd? Zo niet, hoe komt dat?

Als je tijdsindeling het probleem is, zou het goed zijn je weekindeling eens onder de loep te nemen. Besteed je de meeste tijd aan waar jij ook daadwerkelijk je energie in wilt steken? Is het mogelijk je schema aan te passen en vaste rustmomenten in te plannen?

Het kan ook zijn dat je wel de tijd hebt ingepland om te ontspannen, maar dat het je niet lukt op te laden in je vrije tijd. Misschien probeer je zelfs in je vrije tijd nog aan iedereens verwachtingen te voldoen. Durf jij het aan te geven als je vrienden je mee uit vragen, maar jij liever een avondje op de bank wilt ploffen?

Zie ook: Wil je continu voldoen aan de verwachtingen van anderen?

Hoe neem je zelf de regie?

Om meer de regie in je eigen leven te nemen, moet je jezelf goed kennen. Op basis van die zelfkennis, kun je leren betere keuzes te maken en je grenzen aan te geven.

Doe een zelfonderzoek

De eerste stap om zelf aan het roer van je eigen leven te staan, is een eerlijk zelfonderzoek. Je hebt zelfkennis nodig om te weten welke richting je wilt varen. Vraag jezelf daarom af: Wie ben ik en wat wil ik? Wat zijn mijn behoeften? Waar krijg ik energie van? Wat zijn mijn doelen? En wat wil ik bereiken?

Probeer deze vragen zo eerlijk mogelijk te beantwoorden. Je zult zien dat zelfkennis je zal helpen meer evenwichtig en zelfbewust in het leven te staan.

Durf zelf keuzes te maken

Soms maken we keuzes in ons leven om aan de verwachtingen van anderen te voldoen. Maar als je autonoom wilt zijn, gaat het erom wat jij wilt. Het gaat om jouw mening en jouw leven. Durf jij prioriteit te geven aan de dingen die voor jou belangrijk zijn?

Zelf de regie hebben is natuurlijk belangrijk in het nemen van grote beslissingen, zoals het kiezen van een opleiding, een partner of een baan. Ga je studeren, omdat dat van je verwacht wordt? Ga je 40 uur per week werken, omdat iedereen dat doet? Of is het jouw bewuste keuze?

Zie ook: Keuzestress: hoe maak je een evenwichtige keuze zonder lang te twijfelen?

Leer grenzen aan te geven

De volgende stap is je wensen aan anderen kenbaar maken. Dat betekent niet dat je egoïstisch, rechtstreeks of bot moet zijn. Je kunt op een aardige manier voor jezelf opkomen en ‘nee’ zeggen tegen dingen die je niet wilt. Zeg bijvoorbeeld: ”Ik vind het heel lief dat je aan me hebt gedacht, maar ik sla het aanbod toch af.”

In het begin kan het onwennig zijn om iets af te wijzen als je voorheen altijd ‘ja’ op alles zei. Maar je zult zien dat je je met de tijd zekerder gaat voelen en je beter je mening kunt verwoorden.

Zie ook: Hoe geef je jouw grenzen aan?

Werk aan je zelfvertrouwen

Hoe zelfverzekerder je bent, hoe meer je voor jezelf op durft te komen. Probeer negatieve gedachten over jezelf te weerleggen door stil te staan bij waar je goed in bent. Wat zijn jouw goede eigenschappen en talenten?

Het kan ook helpen iemand in vertrouwen te nemen en te praten over belemmerende gedachten of vastzittende emoties. Hardop uitspreken wat jou ervan weerhoudt de regie over je eigen leven te hebben, kan je helpen in je groeiproces. Een andere invalshoek of een aanmoedigende opmerking kan precies zijn wat je nodig hebt.

Hoe beter je erin slaagt de regie in je eigen leven te nemen, hoe beter je ook kunt omgaan met stress en spanningen in je leven. Wat zou jij antwoorden: Heb jij de regie over je eigen leven? Je bent een vrij mens met een vrije wil en die mag je gebruiken!

Zie ook: Voor jezelf opkomen, hoe doe je dat?

Hulp bij burn-out en stress

Het verminderen van stress en het herstellen van een burn-out is geen sinecure. Heb je ondersteuning nodig, dan kan je op onze hulp rekenen. Onze coaches zijn allemaal gespecialiseerd in jouw problematiek. Door hun jarenlange ervaring kunnen ze samen met jou werken aan jouw herstel. Van het resultaat van onze 1-op-1 coaching heb jij je leven lang plezier!

Bekijk ons aanbod voor:

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *